jajko - 22300 przepisów (strona:568/1487)

kotlety mielone z kurkami... 257

Składniki: kurki mrożone 15 dag, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, sos chili 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba na wpół odmrożone kurki posiekać drobno nożem-tak się łatwiej posiekają i na sitku zostawić aby woda obciekła cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, wsypać kurki z sitka(...)podsmażyć - wystudzone dodać do mielonego z indyka, dodać też jajko, sos chilli, kucharka, tartą bułkę mięso ręką dobrze wymieszać, można dodać z 1/4 szklanki gazowanej wody na mocno gorący olej kłaść okrągłe, lekko spłaszczone mielone smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać je na ręcznik papierowy kotlety są soczyste i smaczne na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki. 231

jakich korzystam. Te babcine mam zamiar zrobić za jakiś czas, więc dziś pokarzę Wam troszkę inny przepis, ale warty spróbowania. Składniki: 600 g mąki pszennej 3  jajka 100 g roztopionego masła 70 g cukru 2 łyżki spirytusu ok 250 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży olej, do smażenia marmolada do nadziewania Najpierw robimy rozczyn z drożdży(...)wyrośnięcia. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy zaczyn drożdżowy, który przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, spirytus i ciepłe 250 ml mleka.  Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać ładnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto to będzie

Malinowe Pocałunki
Ciastka z masłem orzechowym i mleczną czekoladą 301

misie miksera umieszczamy masło orzechowe, masło w temperaturze pokojowej i oba cukry. Ucieramy na gładką masę (dark muscovado może zbić się w niewielkie kulki, nie przejmujcie się tym). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy , a następnie stopniowo mąkę, cały czas miksując. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki (powinno wyjść 9) i układamy w sporych odległościach

My Culinary Art
Jabłecznik / Cake with apples 170

margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups flour dough4 jajka / 4 eggs16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar2 jabłka / 2 apples cynamon / cinnamontortownica / springform panSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie(...)myjemy jabłka i obieramy je ze skórki. Obrane jabłka kroimy na równe ćwiartki (pozbywamy się pestek) i posypujemy cynamonem. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy

Projekty ze smakiem
Ciasto czekoladowe z wiśniami / Chocolate cake with cherries 163

Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups of flour dough4 jajka / 4 eggs3/4 szklanki cukru / 3/4 cup sugar3/4 szklanki kakao / 3/4 cup cacao wiśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries (fresh or frozen without pitted) 1 szklanka wiśniówki (wódka(...)patelni i studzimy. Potem marynujemy wiśnie ok. 30 minut w wiśniówce (świeże wiśnie trzeba dobrze umyć, osuszyć i wydrylować). Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Potem dodajemy margarynę i miksujemy. Na końcu dodajemy kakao i znowu miksujemy wszystko ze sobą

Projekty ze smakiem
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym / Pancakes with cream cheese and strawberry mousse 163

milk1 (250 ml) szklanka wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of soda water2 (500 g) szklanki mąki / 2 (500 g) cups of flour 3 jajka / 3 eggs16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugarszczypta soli / pinch of salt250 g twarogu półtłustego / 250 g curd semi greasy150 g jogurtu naturalnego bez cukru / 150 g natural yogurt without sugar1 żółtko(...)tablespoons of sugar caneolej do smażenia / oil for frying Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 14Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy

Projekty ze smakiem
Placuszki z gotowanych ziemniaków / Pancakes with cooked potatoes 178

Składniki / Ingredients: 500 g gotowanych ziemniaków / 500 g cooked potatoes3 jajka / 3 eggs 4 łyżki mąki pełnoziarnistej / 4 tablespoons flour wholemeal1 łyżeczka soli  / 1 teaspoon saltszczypta soli morskiej / pinch of sea saltmąka do obtoczenia / flour to coatolej do smażenia / oil to fry  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, smażenie: ok. 20 min, ilość: 15 sztuk Ugotowane(...)ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy solą morską do smaku. Gotowe! ***** We cool cooked

Projekty ze smakiem
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 194

Składniki / Ingredients: 500 g młodych ziemniaków / 500 g young potatoes2 jajka / 2 eggs 400 g mąki pełnoziarnistej / 400 g flour wholemealszczypta gałki muszkatołowej / pinch of nutmegszczypta soli morskiej / pinch of sea salt4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons tomato pasteszczypta ostrej papryki / pinch of hot pepper  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, gotowanie: ok. 5 min, ilość porcji(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i mielimy w maszynce. Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy dziurkę na środku i wbijamy jajka. Później dodajemy ziemniaki, sól i gałkę. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na połowę i z połowy robimy czerwone kopytka. Ciasto wkładamy do miski, dodajemy koncentrat oraz papryczkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto

Projekty ze smakiem
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 254

Przygotowanie:W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Kolejno sporządzamy domową przyprawę do piernika (jeśli cząstki są zbyt duże - przesiewamy ją przez sitko).Na najwyższych obrotach miksera ubijamy jajo z 1 łyżeczką cukru (piana powinna być puszysta i podwoić swoją objętość). Sodę lub proszek do pieczenia rozpuszczamy w odmierzonym, zimnym mleku. Do głębokiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy

Symfonia Smaków
Pałki kukurydziane 159

twardnieje, ale twardsze pałki smakują jeszcze lepiej.Składniki:25 g drożdży,1 szklanka mleka,1 łyżka miodu,½ łyżeczki soli,300 g mąki kukurydzianej,4 łyżki kukurydzy z puszki,1 jajko,1 łyżka sezamu. Przygotowanie:Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, miodem, solą i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.Dodajemy pozostałą cześć mąki(...)jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy kukurydzę i zagniatamy ciasto, które przekładamy na posypaną mąką deskę. Cisto powinno mieć gładką konsystencje. W razie potrzeby dodajemy mąki.Ciasto dzielimy na ok. 12 części, formułujemy z nich podłużne pałki, które przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą pałkę nacinamy po skosie w 3-4 miejscach i posypujemy je sezamem.Pałki kukurydziane pieczemy

Moniki Smakołyki
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 205

własnej roboty- Pół opakowania cynamonu- 3/4 opakowania przyprawy piernikowej- gorąca czekolada "Nastrojowy Wieczór" (Skworcu) - 5 łyżek- cykoria instant 3 łyżki- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- szklanka mleka- 2 jajka- 2 szklanki mąki bezglutenowej razowej/Pigwowa nutka:- Pigwy dwie, spore,- cukier, 1 i 3/4 szklanki,- woda, 1 i 1/2 szklanki,- goździki, cynamon  WYKONANIE:1. Przygotowanie pigwy:Pigwę gotujemy do miękkości (około(...)podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki.Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę. 3. Pieczenie

Wypisz Wymaluj
Kotlety mielone z rodzynkami i migdałami 222

wieprzowego1 biała cebula sól, pieprzjajkosucha bułka garść płatków migdałowychgarść rodzynekbułka tarta do panierowaniaolej do smażenia  Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz rodzynki i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Ręką wyrobić mięsną masę. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto

Pasja Smaku
Najlepsze Chocolate Chip Cookies - pieguski 291

malutkie kawałkiWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 175 stopniWymieszaj mąkę, proszek do pieczeniaw mikserze połącz masło, cukier puder i cukier brązowy, aż powstanie lekka i puszysta masadodaj sól wanilię i jajka i miksuj ok. minutynastępnie dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj kawałki czekoady, wymieszajnakładaj  masę na blachę wyłozoną papierem do pieczenia łyżka w odległości 2 cm od siebiepiec 8-10 minut

Anioły w kuchni
Kulinarna podróż w ciepłe kraje, czyli omlet z łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami 202

Pogoda na zewnątrz nie nastraja optymistycznie, a tęsknota za latem odwrotnie proporcjonalna do słupka rtęci na termometrze. Czujecie to samo? Warto więc zafundować sobie krótką, kulinarną

peanutbuttermonster
Tort szachownica 365

dekoracji (opcjonalnie)Krem przygotowujemy według przepisu.W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto oprócz kakao.Blaszki (moja ma średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.Do suchych składników dodajemy jajka, olej, jogurt i mieszamy do połączenia składników.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Potrzebujemy upiec cztery spody, ja piekłam wszystkie osobno - po dwa naraz w dwóch

Ciastkozercy