kłos jest nacięty w każdą część kłosa wkładamy kwiat lawendy- odstawiamy przykrywając ściereczką na kolejną godzinę - nagrzewamy piekarnik do 230 stopni - gdy kłos już jest wyrośnięty smarujemy go rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika- przez pierwsze 10 minut pieczemy na 230 stopniach a kolejne 15 minut na 200 stopniach do zbrązowienia (trzeba obserwować wedle naszego piekarnika)- gotowe studzimy na kratceJa
Basia w kuchnimarchewkowego.SKŁADNIKI : upiekłam z tej porcji 15 babeczek300 g mąki 150 g cukru (użyłam brązowego)1,5 łyżeczki sody1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 3 jajka 80 ml mleka (można użyć śmietany)100 g roztopionego masła 300 g startej marchewki (starłam na drobnych oczkach)1 łyżeczkę cynamonu 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej(...)orzechów posiekanych (jeżeli ktoś lubi bardziej orzechowe spokojnie może dodać więcej) SPOSÓB WYKONANIA : - mieszamy w misce składniki suche (mąka, przyprawy, orzechy, proszek, sodę, sól)- w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, po ubiciu dodajemy do tego naszą startą marchew, mieszamy po czym masę dodajemy do naszych składników suchych i dokładnie całość wymieszamy - rozgrzewamy piekarnik
Basia w kuchnisody oczyszczonej szczypta soli dodatki marmolada, twaróg na słodko, owce łyżka oleju, masła klarownego do smażenia SPOSÓB WYKONANIA :- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, żółtka jaj oraz szczyptę soli i łyżeczkę soli- mieszamy wszystkie składniki, aby nie było grudek- w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka- dodajemy do naszego ciasta białka i delikatnie mieszamy
Basia w kuchnimąki pszennej20 g świeżych drożdży1 jajko2 łyżki cukru2/3 szklanki maślanki1/3 szklanki oleju10-12 łyżeczek masy makowej jak najlepszej jakościDrożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.Po tym czasie ciasto dzielimy na 10-12 równych części.Na środek
Mienta blogCoffee cake Składniki. 20 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 10 dag cukru 2 jajka 1 łyżka miodu płynnego 150 ml oleju słonecznikowego 150 ml mleka Krem. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody wrzącej 1 łyżka spirytusu 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 szt. śmietan-fix Dekoracja. 1 wafel(...)czekolady Wykonanie. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier, jajka, olej, mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę. Ciasto przełożyć do 3 foremek-18 cm lub jak ja, do dwóch 24 cm cienko wysmarowanych tłuszczem. Piec w temp.180 stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie przenieść na kratkę. Krem. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać
Kulinarny karnet Christopheramięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać sos sojowy i sos rybny. Zawartość patelni przełożyć do miski aby przestygła. Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, osączony makaron ryżowy, jajko oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować papier ryżowy i miskę z letnią wodą. Ja zużyłam 1 opakowanie małego papieru o średnicy 16 cm i 1 opakowanie dużego papieru
Monia miesza i gotujemigdałów Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa dobrze się połączy wlewamy jajka i dosypujemy porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blaszkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 170 stopni
sama złodyczcukru brązowego,450 – 500 g mąki pszennej typ 500,3 łyżki rodzynek,1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy,2 łyżki żurawiny,2 łyżki kandyzowanych kostek papai,3 suszone figi,1 jajko,cukier grubo ziarnisty do posypania ciasta. Przygotowanie:Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami. Dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, sól i 100 g mąki, całość miksujemy na jednolitą(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.Rozgrzewamy piekarnik do 240°C i pieczemy ok. 5 – 7 min. Rada: jeśli na blasze nie zmieszczą się wszystkie paseczki drożdżowe, wystarczy je rozdzielić na dwie części
Moniki Smakołyki250ml mleka- 125g masła- 2 łyżki miodu- 2 łyżki powideł- 4 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- 1 łyżeczka cynamonu- 2 płaskie łyżeczki sody- 1-2 łyżki ciemnego kakao- 2 jajka- 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam)Przełożenie:- ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru)Polewa:- 100g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady- 1/3 szklanki kremówki 30%W garnku na małym palniku(...)cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła, przyprawę korzenną, kakao i kawę (gdy dodajemy). Mieszając doprowadzić do wrzenia, pogotować ok.minutę i zdjąć z palnika. Po chwili dodać sodę, roztrzepane jajka i energicznie zamieszać. Masa się spieni. Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy tak, by nie było grudek.Gotową masę wylewamy do przygotowanej wcześniej formy (masa jest dość rzadka).Wstawić
Smaczne ZdroweZa kilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy
Apetyczna babeczkamascarpone200 g masła orzechowegoW naczyniu rozpuszczamy masło, czekoladę, mleko i kawę rozpuszczalną – podgrzewamy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić.W misce mieszamy suche składniki, dodajemy jajka, jogurt, olej oraz chłodną masę czekoladową – powoli i dokładnie mieszamy. Wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy
kuchcikowniapiernika2 łyżeczki sody oczyszczonejWykonanie:Cukier, masło i dżem wkładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy – odstawiamy do wystudzenia. Do rozczynu dodać 2 całe jajka. Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki cały czas mieszając dokładnie mikserem (na zmianę po trochę mleka i mąki wymieszanej z przyprawami, sodą i kakao). Wlewamy do blachy wcześniej wyłożonej papierem
kuchcikowniazrobić je w kilku kolorach, używając wielobarwnych galaretek.Składniki ( na około 35 ciastek )* 250 g masła o temperaturze pokojowej* 500 g mąki pszennej* 200 g cukru* 2 żółtka* 1 jajko* szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 pomarańcza* 1 galaretka pomarańczowa* 100 g białej czekolady* 50 ml śmietanki 30%Wykonanie:Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć we wrzątku. Zetrzeć(...)skórkę z pomarańczy i wycisnąć 3 łyżki soku.W misce utrzeć miękkie masło, z cukrem, solą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz jajkami - ucierać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę - wyrobić ciasto.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na min. 2,5-3 godziny
kolorowotorcikowodelikatnie obsmażyć. Kapustę kiszoną w razie potrzeby posiekać, dodać do podsmażonych grzybów.Dusić podlewając niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić.Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować na placek grubości około
Moje domowe kucharzenieSkładniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, marchew 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, jabłko winne 4 duże, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bita śmietana 330 ml, cukier puder 1 łyżka, wiórki kokosowe - ile potrzeba, śmietan(...)opakowanie jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać z jabłkami miękka palma, cukier utrzeć mikserem, dodać jajka i utrzeć na puszysto wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych oczkach marchewkę wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać
W Mojej Kuchni Lubię