jajko - 22300 przepisów (strona:582/1487)

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM 622

salaterki. Na wierzch wykładamy osączonego tuńczyka, dociskamy łyżką, wykładamy 4 łyżki majonezu,posypujemy posiekanym szczypiorkiem, wykładamy kukurydzę, na wierzch wykładamy resztę majonezu, posypujemy solą i pieprzem. Gotujemy na twardo jajka, ścieramy je na tarce o dużych oczkach na wierzch sąłatki, dekorujemy majonezem i kilkoma gałazkami szczypiorku

Z Majeczką w kuchni
RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM 167

Pyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia  bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom Składniki:opak. ciasta francuskiegokrem:20 dag masła1

Z Majeczką w kuchni
BABKA DROŻDŻOWA 172

Klasyczna,niezwykle delikatna babeczka drożdżowa, idealna do szklanki mleka lub na świąteczny stół dla miłosników drożdżówek Składniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 5 żółtek z jaj Farmio 10 dag cukru pudru 1/3 kostki margaryny szczypta soli garść rodzynek Bakalland 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Bakalland Wykonanie: Drożdże rozkuszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobine

Z Majeczką w kuchni
BABKA CYTRYNOWA 156

łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną

Z Majeczką w kuchni
MAŚLANKOWY JABŁECZNIK Z RABARBAEM 117

szkl maki3/4 szkl oleju4 łyżeczki proszku do pieczeniakruszonka:3/4 szkl mąki,3/4 szkl cukru1/2 kostki masładodatkowo;1/2 kg jabłek30 dag rabarbarucukier do obsypania rabarabaru-jaużyłam cukier cytrynowyWykonanie:Cukier i jajka ubijamy.Dodajemy maślankę,oliwę,.Make mieszamy zproszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta,dodajemy tez cukier waniliowy.Miksujemy.Ciasto wylewamy na blache 24x35.Na wierzch układamy pokrojone jabłka na talarki,nie wciskamy owoców

Z Majeczką w kuchni
FRITATA NA ZIELONO 195

kolor zapraszam też do mojej kuchni. Dziś na sniadanie podałam fritatę na zielono, smacznego!Składniki:4 jajka1 łyżka mąkisól,pieprz do smaku1/2 cukinii5 gałązek koperku1 cebulka dymka ze szczypiorkiemWykonanie:Jajka rozkłócamy z mąką,solą i pieprzem.Dodajemy posiekany szczypiorek z cebulką i koperkiem,mieszamy. Cukinię kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na rozgrzanym oleju.Wlewamy na to masę jajeczną.Zapiekamy do ścięcia

Z Majeczką w kuchni
TARTA Z TRUSKAWKAMI 166

sezonie ciacho z truskawkami musi być a że polubiłam tarty więc padło na nią...pysznie Składniki:1,5 szklanki mąki 1 jajko 3/4 kostki margaryny 2 łyżki cukru masa: 3 budynie waniliowe 3 szklanki mleka pól kostki margaryny dodatkowo: pół kg truskawek 2 galaretki truskawkoweWykonanie:Do mąki dodajemy margarynę pokrojoną, jajko, i cukier. zagniatamy> ciasto. Wkładamy na pól

Z Majeczką w kuchni
CIASTO Z TRUSKAWKAMI POD PIERZYNKĄ 196

Bardzo szybkie do przygotowania ciasto dla wszystkich łasuchów i wielbicieli truskawekZ truskawkami... z pianką...mniam...Składniki:1/2 kg truskawek 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żóltka+1 jajko kostka margaryny 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki smietany aromat waniliowy szczypta soli chmurka: 4 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl(...)cukru 1/2 kostki masła Wykonanie:Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wszystko mieszamy. Dodajemy zóltka,jajko, aromat i śmietanę, zagniatamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy,wykładamy na blachę.Truskawki przekrajamy na połowę,wykładamy na ciasto.chmurka;ubijamy pianę z białek,dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy az cukier sie rozpusci. Gotową chmurke wylewamy na truskawki. kruszonka:z podanych

Z Majeczką w kuchni
MIELONE Z KALAFIOREM 155

znudziły się zdecydowanie,ale zbyt popularne to danie żeby całkowicie zrezygnować z jego przygotowywania. Dziś polecam takie nadziane kalafiorkiem, bardzo fajnie smakująSkładniki:70 dag miesa mielonego 1 kalafior 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól,pieprz odrobina ziół powansalskich bułka tarta do panierkiWykonanie:Kalafiora dzielimy na rozyczki, obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI Z SEREM I SZYNKĄ 286

kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Z obu stron oprószamy solą i pieprzem.Na każdy plaster kładziemy plaster wędliny,na to plaster sera.Ciasno zwijamy roladki,spinamy wykałaczkami.Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku a nastepnie w bułce tartej. Smazymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Wyciągamy wykałaczki

Z Majeczką w kuchni
GRECKI OMLET 211

Kamispieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dorzucamy pokrojone na ćwiartki pomidory oraz wydrylowane oliwki. Mieszając co chwilkę podsmażamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy, dodajemy sól, pieprz, posiekana natkę pietruszki, mieszamy. Wylewamy na patelnię, kiedy maa się zetnie przewracamy na druga stronę. Gotowy omlet obsypujemy obficie pokuszonym serem feta

Z Majeczką w kuchni
GOFRY Z CUKREM 145

synowie mają ochotę na takie zwykłe nieudziwniane gofry to robię im właśnie takie Składniki:kostka masła 20 dag cukru 2 opakowania cukru waniliowego 5 jajek pól kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 ml mlekaWykonanie:Jajka ucieramy na pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,a następnie dobrze mieszamy. Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, proszek do pieczenia, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 169

wodę po ok 15 minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy ciasno fasolki szparagowe i marchewkę. Zwijamy po długości, spinamy wykłaczkami. Kazdą roladkę panierujemy w jajku, następnie bułce tartej i zmażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy na pozostałej marchewce i fasolce

Z Majeczką w kuchni
SERNIK Z MALINAMI 223

wiaderku)2 jajka3 łyżki żelatyny+ 100 ml gorącej wody150 g cukru60 dag malin galaretka malinowa Wykonanie: Tortownicę o srednicy 26 cm wykładamy biszkoptami. srodek wykładamy podwójną warstwą. Jajka miksujemy na puch z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy,studzimy, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Wylewamy do tortownicy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie

Z Majeczką w kuchni
WANILIOWY ŚLIWKOWIEC 150

takie jestSkładniki:20 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka aromatuwaniliowego kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 60dag śliwek węgierek kruszonka: 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyzki margaryny Wykonanie:Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając dodajemy jajka. Mąkę mieszamy

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania