jajko - 22300 przepisów (strona:582/1487)

Sernik z jabłkami 955

spód, wyrównaćMASA SEROWA- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, cynamon i proszek budyniowy, krótko zmiksować- do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując tylko do połączenia sięskładników- gotową masę serową przełożyć na warstwę jabłek, wyrównać- na wierzch równomiernie pokruszyć pozostałe ciasto - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni

Smakołyki Bereniki
Super sernik Sądeckiego PTT Beskid 239

 Prezentuję dzisiaj przysmak z przepisu Ewy, który towarzyszy górskim wędrówkom Sądeckiego PttNS Beskid. Najlepszy sernik jaki jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę

Apetyczna babeczka
Shakshuka – The best breakfast ever, czyli jajka sadzone inaczej… 5955

zasługuje na swoje zasłużone miejsce w panteonie śniadaniowym. Danie pochodzi z kuchni arabskiej. Dla naszego 2 osobowego śniadania z moim M.,...Shakshuka – The best breakfast ever, czyli jajka sadzone inaczej… is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Ciasto orzechowo - budyniowe 355

wierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych...Kruche ciasto:3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną, dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto.Podzieli

Z miłości do słodkości
Ciasto dojrzewające na Piernik staropolski 2216

Składniki: 500 g miodu naturalnego (u mnie akacjowy i lipowy) 1,5 szklanki cukru 250 g margaryny 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika  Miód, cukier i masło podgrzać w garnuszku o grubym dnie, aż do rozpuszczenia cukru. Zagotować. Wystudzić. W mleku rozpuszczamy(...)sodę. Do dużej miski przekładamy masę miodową, dodajemy mąkę, mleko z sodą, jajka, sól oraz przyprawę do piernika. Wszystko starannie wyrobić (najlepiej ręcznie). Następnie gotową masę przełożyć do emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 5  tygodni.  Piernik z tego przepisu pieczemy na 7 dni przed świętami. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kruche ciasto z jabłkami i migdałami 356

cytryny1 op. cukru waniliowego2 łyżki kaszki manny błyskawicznejMasa migdałowa200g płatków migdałowych 200g cukru200g masła   PRZYGOTOWANIECiasto:Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy jajka, cukry i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Jabłka kroimy w drobną

Moje Kuchenne Rewelacje
MARGARYTKOWE BUŁKI NA JOGURCIE 240

łyżki jogurtu, miód albo cukier, pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i wymieszać, dodać rozkłócone jajko, olej, resztę jogurtu oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ja wyrabiałam przy użyciu miksera). Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut

Walijskie Pichcenie
Ciasto amerykańskie 297

Składniki: 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 5 śliwek suszonych garść orzechów włoskich 3 jabłka Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dolewamy po trochu olej. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem i cynamonem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce mąki

kulinarnyswiatdomi
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 245

wyrośnięte ciasto. Jeśli nie posiadacie maszyny, najpierw drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut.Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wbijamy jajka, dodajemy wanilię i drożdże i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto będzie lekko klejące.Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 246

podawano ją jako danie  „na szczęście”.  W Niemczech w średniowieczu gęś była potrawą  postną.  Wierzono, że gęś kędzierzawa, rasa gęsi domowej, nie wylęga się z jaj, ale wyrasta jako gałązki drzew rosnących nad wodami. Gałązki przemieniają się w gęsi i opadają na wodę. Sprytni (a może głupi )ludzie wymyślili, że gęś, która wywodzi się

Kulinarny karnet Christophera
CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM 214

jajka0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju1 ½ szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat cytrynowysłoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię)Wykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać parę kropli aromatu. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć

Walijskie Pichcenie
MIELONE Z INDYKA 204

przede wszystkim tłuszcz.Tak więcUżyłam:600g piersi z indyka2 małe cebulki1 ząbek czosnkuodrobina majerankusól, pieprzjajkobułka tartaWykonanie:Pierś mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła sklarowanego). Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, przesmażoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą.Blachę smarujemy niewielką

Walijskie Pichcenie
SURÓWKA WIOSENNA 859

Składniki:w małe główki sałaty baby2 jajkakilka rzodkiewekop.sera feta apetina z ziołamipęczek szczypiorku wraz z cebulkąpół świeżego ogórkakilka małych koktajlowych pomidorkówsólkoperek lub natkaWykonanie:Sałatę rwiemy na małe kawałki. Ugotowane jajka kroimy w dużą kostkę. Ser także. Ogórek i pomidor kroimy w kostkę, odrobinę solimy w celu puszczenia soków i pozostawiamy na osobnej miszeczce na ok 1/2h. Jeśli chce nam się

Walijskie Pichcenie
EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 176

jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku i ucierać mikserem  lub drewnianą łyżką.Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,  formując podłużne eklerki, bądź okrągłe ptysie, zachowując odpowiedni odstęp (nasze eklerki będą rosły podczas

Walijskie Pichcenie
KLUSKI ZIEMNIACZANE (SZARE) 238

bądź w malakserze albo też (tak ja robię) zmielić 2x w elektrycznej maszynce do mięsa razem z cebulą.Następnie trzeba je odcisnąć. Sok z góry delikatnie wylewam, zaś krochmal, jajka oraz mąkę i około łyżeczki soli dodaję do startych ziemniaków. Całość mieszam i ewentualnie dodaję jeszcze mąki - tak by otrzymać dosyć zwartą masę.Kiedy tak się stanie, w dużym garze

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania