jajko - 22300 przepisów (strona:580/1487)

Piernik orkiszowy, długodojrzewający 274

mniejsze kawałki. Tak samo pokrój orzechy włoskie.Do ostudzonej masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając kopyścią (oczywiście możesz zaprząc do roboty mikser na małych obrotach). Następnie dodaj jajka,  sól, przyprawę korzenną i rozpuszczoną w mleku sodę, dodaj bakalie. Przełóż masę do ceramicznego lub szklanego naczynia (może być kamionkowe), przykryj i odstaw w chłodne miejsce (np.piwnica, w ostatecznosci

Grahamka, weka i kajzerka
Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi 159

mąki i orzechy były równomiernie uprażone. Pozostaw do całkowitego wystygnięciam, nawet na całą noc.Wsyp do dużej miski mąkę, cukier, sól, cynamon, orzechy oraz sezam. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i miękki smalec. Ręką wyrabiaj, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania masy o jednolitej strukturze.  Uformuj z masy kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 192

tych upudrowanych mąką bułeczek, o łagodnie chrupiącej skórce i delikatnym miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte (a podobno to niezdrowo), często przełożone jajkiem sadzonym na bekonie, lub po prostu samym masłem i jakimś słodkim dżemem. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na 10 bułek

Grahamka, weka i kajzerka
Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu 170

rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i przyprawę do pierników. Dobrze wymieszaj suche składniki.Do przestygniętych płynnych składników wbij jajko. Po wymieszaniu wlej płynne składniki do miski z suchymi, i mieszaj wszystko, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kuskus 228

wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut.W tym czasie przesiej obie mąki do dużej miski. Dodaj zmielony słód, sól oraz pozostały cukier, a następnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich dokładnego połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie stosunkowo

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kasza jaglana 181

mleko i wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut.W tym czasie przesiej obie mąki do dużej miski. Dodaj zmielony słód, sól oraz pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie dość

Grahamka, weka i kajzerka
Basic scones 182

Zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. W tym czasie do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dobrze wymieszaj suche składniki.W drugiej misce roztrzep jajko w mleku, a następnie powoli dodawaj mąkę cały czas mieszają, aż do połączenia się składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden, dwa razy.Podziel ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 148

cukru pudru do oprószenia Przygotowanie ciasteczek: Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość

Grahamka, weka i kajzerka
Orkisz, Tang Zhong, podmłoda i czekolada 182

dużej miski przesiej mąkę. Dodaj suche składniki: mleko w proszku, cukier, kako i wymieszaj. Sól rozpuść w mleku. Dodaj pozostałe składniki oprócz czekolady: podmłodę, Tang Zhong, mleko z solą, jajko i miękkie masło. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można to zrobić mikserem). Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy i wyrabiaj ciasto około 15 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Polskie bułki maślane A.D.1959 390

Panissimo (#20). Składniki (na 10 bułek): 440 g mąki pszennej chlebowej110 g mąki pszennej 5508 g soli17 g świeżych drożdży82 g cukru 40 g margaryny (masła)300 g mleka1 jajko do posmarowania bułek Przygotowanie bułek: Rozpuść drożdże i cukier w 250 g letniego mleka. W pozostałej części mleka (50 g) rozpuść sól. Roztop na wolnym ogniu margarynę (lub masło(...)piekarnik z włączonym światełkiem, a jeszcze lepiej z pojemnikiem, do którego zostało nalane trochę wrzątku.Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Po nagrzaniu się piekarnika zmniejsz temperaturę do 200 °C, wstaw bułki i piecz je około 18 minut.Po upieczeniu się bułek wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratce.Bu

Grahamka, weka i kajzerka
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 183

180oC na funkcji góra-dół. 2. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. 3. Do miski włożyć masło, wsypać mąkę, dodać cynamon, cukier, miód, jajka i wymieszać krótko mikserem, żeby składniki tylko trochę się połączyły. Dodać banany, daktyle, orzechy i wymieszać łyżką.   4. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm wysmarowanej masłem

Mała Cukierenka
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 229

solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać jajko i krótko wymieszać. 3. Do maślnej masy dodać mąkę, mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2572

łyżka soku z cytrynyPolewa:1 budyń waniliowy bez cukru1 galaretka pomarańczowa500ml soku marchewkowegoDodatkowo:marcepanbarwnik spożywczy pomarańczowy i zielony  Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki

Mała Cukierenka
Ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kruszonką 217

pszennej (użyłam tortowej)80g cukru Ciasto:1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać mąkę i wymieszać  mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Przelać je do blaszki o wymiarach 25x30cm

Mała Cukierenka
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 319

mleko i masło. Dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie mieszamy. Dodajemy tabliczkę czekolady i rozpuszczamy na gładka masę i dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do przestudzenia. W niewielkim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę i dodajemy kefir i olej. Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania