dzisiaj wszyscy kochamy ciasto drożdżowe ;)Przepis na dużą prostokątną blachę:Ciasto drożdżowe:1 szklanka cukru pudru50 g świeżych drożdży2 i 1/2 szklanki mąki tortowej1 szklanka mleka 3 żółtka jaja kurzego L lub 4 małe Mszczypta soliaromat (opcjonalnie)1/2 kostki masłaPrzygotowanie:1 łyżeczkę cukru pudru rozcieramy z drożdżami oraz łyżeczką mąki w letnim mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe
Eat Shrimpsbyć inne, aby nie kojarzyły mi się z tymi kupowanymi. I tak powstały Strzępiaki mojego pomysłu. Smakują naprawdę rewelacyjnie.StrzępiakiKruche ciasto:2 szklanki mąki1/2 kostki masła 82% +1 jajko L3 kopiaste łyżki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub aromat migdałowyPrzygotowanie kruchego ciasta:Mąkę, cukry, proszek przesiać do miski o nie wysokich ściankach, dodać(...)jajko, a na końcu masło, najlepiej zimne, ale dające się formować. Masło pokroić na mniejsze cząstki i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki.Foremki na Strzępiaki:silikonowe foremki do muffinekpergaminowy papier do pieczeniaPrzygotowanie foremek:Z papieru do pieczenia wycinamy odpowiednich rozmiarów kwadraty.Tak przygotowanymi kwadratami wykładamy foremki silikonowe, aby powstały "tulipankowe zagniecenia papieru". Tulipankowe, gdyż Strzępiaki pieczemy na wzór babeczek tulipanów
Eat Shrimpsrobić, bo można się od nich naprawdę uzależnić. Kiedyś kupowane, dzisiaj robione na szybko w kilka minut w domu. Pyszne, cudowne, smakowite. Zapraszam Was na domowe kokosanki!KokosankiSkładniki:3 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu)150 g cukru1 torebka cukru wanilinowego350-400 g wiórków kokosowychPrzygotowanie:Do miski wbij jajka, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.Pieczenie
Eat Shrimpsrozpływające się w ustach. Takie jest właśnie ciasto parzone, które użyłam na domowe:PtysieCiasto parzone:80 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki tortowej (450) lub luksusowej (500)4 żółtka jaj L (najlepiej z wolnego wybiegu)Przygotowanie:Zagotowujemy w garnuszku wodę z masłem. Gdy roztwór zacznie wrzeć dosypujemy całą mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto jest
Eat Shrimpszaszkodzi.SKŁADNIKIok. 1,5 kg ziemniaków2,5 szklanki mąki pszennej1 łyżka olejupół szklanki maki ziemniaczanej1 łyżeczka soli3 jajkaWykonanie:Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Trudno określić dokładnie ile tej maki , ponieważ zależy to również od ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może się kleić się do rąk
W kuchennym oknie Ewyczekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej kilka płatków migdałów2 łyżki mleka kokosowegoszczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonuW jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód, rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach
Mango PapajaSkładniki: 500 g mięsa mielonego,5 pieczarek,1 cebula, 1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,sos poziomkowy:4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus,1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina. Przygotowanie:Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony.Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut
Aga w kuchniłyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreliskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soli Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka, puree z dyni, olej oraz mleko. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki suche: obie mąki, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, skórkę z pomarańczy
Poezja smakuopakowania drożdży świeżych- 220 ml ciepłego mleka 3,2%- 3 łyżki cukru brązowego- cukier waniliowy- cynamon - 1 płaska łyżeczka- kardamon - 1/4 łyżeczki- 1/4 kostki masła (nie używaj margaryny! )- 2 jaja- 1 żółtkoMąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie. W kubeczku rozpuść całe drożdże w 100ml ciepłęgo mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru. Wmieszaj i wlej do wgłębienia. Zbierz troszkę
SMYKWKUCHNImoim stole. Składniki:Spód:1/4 szklanki cukru1 i 3/4 szklanki mąki1 całe jajko2 żółtka100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg zmielonego twarogu400 ml śmietany kremówki8 jajek (oddzielone żółtka od białek)2 budynie śmietankowe (bez cukru)1, 5 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniastarta skórka z 1 cytrynyPolewa czekoladowa:2 łyżki kakao3 łyżki cukru50 g masła2 łyżki mlekaPrzygotowanie
Oryginalny smakjeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę i czosnek obrać i też zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć dosyć grubo masy ziemniaczanej i smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Usmażony placek przekładamy na talerz
Oryginalny smakmleka1 szklanka cukru2 szklanki mąki1/2 szklanki oleju2 jajka1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki ciemnego kakao2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)Polewa:3 łyżki ciemnego kakao1/3 szklanki cukru90 g masła3 łyżki wodyPrzygotowanie:Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać przesianą mąkę, resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotową masę wlać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki (keksówka około
Oryginalny smakwsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Oryginalny smakszklanki mleka2,5 szklanki mąki1 szklanka cukru3 jajka120 g margaryny2 łyżeczki amoniakuszczypta soliLukier:2 szklanki cukru pudru2 łyżki soku z cytryny4 łyżki gorącej wodyPrzygotowanie:Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dolać roztopioną margarynę i wymieszać. Na natłuszczoną blaszkę nakładać ciastka (jedna pełna łyżka na jedno ciastko). Na blaszkę nałożyć 6 ciastek
Oryginalny smakzrelaksować…Składniki:1 kostka masła (200 g)1 szklanka cukru3 szklanki mąki1 jajko1 tabliczka mlecznej czekolady1/2 tabliczki czekolady deserowej1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soliPrzygotowanie:Masło z cukrem utrzeć, dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać mąkę, sodę i sól. Wymieszać. Czekoladę pokroić na malutkie kawałeczki, dołożyć do ciasta i ponownie wszystko wymieszać.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na posmarowanej
Oryginalny smak