jajko - 22300 przepisów (strona:585/1487)

Ciasto czekoladowe z wiśniami / Chocolate cake with cherries 138

Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups of flour dough4 jajka / 4 eggs3/4 szklanki cukru / 3/4 cup sugar3/4 szklanki kakao / 3/4 cup cacao wiśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries (fresh or frozen without pitted) 1 szklanka wiśniówki (wódka(...)patelni i studzimy. Potem marynujemy wiśnie ok. 30 minut w wiśniówce (świeże wiśnie trzeba dobrze umyć, osuszyć i wydrylować). Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Potem dodajemy margarynę i miksujemy. Na końcu dodajemy kakao i znowu miksujemy wszystko ze sobą

Projekty ze smakiem
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym / Pancakes with cream cheese and strawberry mousse 140

milk1 (250 ml) szklanka wody gazowanej / 1 (250 ml) cup of soda water2 (500 g) szklanki mąki / 2 (500 g) cups of flour 3 jajka / 3 eggs16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugarszczypta soli / pinch of salt250 g twarogu półtłustego / 250 g curd semi greasy150 g jogurtu naturalnego bez cukru / 150 g natural yogurt without sugar1 żółtko(...)tablespoons of sugar caneolej do smażenia / oil for frying Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 14Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy

Projekty ze smakiem
Placuszki z gotowanych ziemniaków / Pancakes with cooked potatoes 153

Składniki / Ingredients: 500 g gotowanych ziemniaków / 500 g cooked potatoes3 jajka / 3 eggs 4 łyżki mąki pełnoziarnistej / 4 tablespoons flour wholemeal1 łyżeczka soli  / 1 teaspoon saltszczypta soli morskiej / pinch of sea saltmąka do obtoczenia / flour to coatolej do smażenia / oil to fry  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, smażenie: ok. 20 min, ilość: 15 sztuk Ugotowane(...)ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy solą morską do smaku. Gotowe! ***** We cool cooked

Projekty ze smakiem
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 172

Składniki / Ingredients: 500 g młodych ziemniaków / 500 g young potatoes2 jajka / 2 eggs 400 g mąki pełnoziarnistej / 400 g flour wholemealszczypta gałki muszkatołowej / pinch of nutmegszczypta soli morskiej / pinch of sea salt4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons tomato pasteszczypta ostrej papryki / pinch of hot pepper  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, gotowanie: ok. 5 min, ilość porcji(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i mielimy w maszynce. Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy dziurkę na środku i wbijamy jajka. Później dodajemy ziemniaki, sól i gałkę. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na połowę i z połowy robimy czerwone kopytka. Ciasto wkładamy do miski, dodajemy koncentrat oraz papryczkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto

Projekty ze smakiem
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 229

Przygotowanie:W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Kolejno sporządzamy domową przyprawę do piernika (jeśli cząstki są zbyt duże - przesiewamy ją przez sitko).Na najwyższych obrotach miksera ubijamy jajo z 1 łyżeczką cukru (piana powinna być puszysta i podwoić swoją objętość). Sodę lub proszek do pieczenia rozpuszczamy w odmierzonym, zimnym mleku. Do głębokiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy

Symfonia Smaków
Pałki kukurydziane 138

twardnieje, ale twardsze pałki smakują jeszcze lepiej.Składniki:25 g drożdży,1 szklanka mleka,1 łyżka miodu,½ łyżeczki soli,300 g mąki kukurydzianej,4 łyżki kukurydzy z puszki,1 jajko,1 łyżka sezamu. Przygotowanie:Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, miodem, solą i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.Dodajemy pozostałą cześć mąki(...)jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy kukurydzę i zagniatamy ciasto, które przekładamy na posypaną mąką deskę. Cisto powinno mieć gładką konsystencje. W razie potrzeby dodajemy mąki.Ciasto dzielimy na ok. 12 części, formułujemy z nich podłużne pałki, które przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą pałkę nacinamy po skosie w 3-4 miejscach i posypujemy je sezamem.Pałki kukurydziane pieczemy

Moniki Smakołyki
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 172

własnej roboty- Pół opakowania cynamonu- 3/4 opakowania przyprawy piernikowej- gorąca czekolada "Nastrojowy Wieczór" (Skworcu) - 5 łyżek- cykoria instant 3 łyżki- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- szklanka mleka- 2 jajka- 2 szklanki mąki bezglutenowej razowej/Pigwowa nutka:- Pigwy dwie, spore,- cukier, 1 i 3/4 szklanki,- woda, 1 i 1/2 szklanki,- goździki, cynamon  WYKONANIE:1. Przygotowanie pigwy:Pigwę gotujemy do miękkości (około(...)podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki.Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę. 3. Pieczenie

Wypisz Wymaluj
Kotlety mielone z rodzynkami i migdałami 198

wieprzowego1 biała cebula sól, pieprzjajkosucha bułka garść płatków migdałowychgarść rodzynekbułka tarta do panierowaniaolej do smażenia  Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz rodzynki i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Ręką wyrobić mięsną masę. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto

Pasja Smaku
Koperty ze śliwkami 191

Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki wymieszanych z 1 łyżką cukru oraz(...)oraz 1 białko z łyżką mleka do posmarowaniabrązowy cukier do posypania Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże i śmietanę. Odłożyć na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z lekko ubitym białkiem. Ciasto podzielić

Czerwień i błękit
Najlepsze Chocolate Chip Cookies - pieguski 265

malutkie kawałkiWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 175 stopniWymieszaj mąkę, proszek do pieczeniaw mikserze połącz masło, cukier puder i cukier brązowy, aż powstanie lekka i puszysta masadodaj sól wanilię i jajka i miksuj ok. minutynastępnie dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj kawałki czekoady, wymieszajnakładaj  masę na blachę wyłozoną papierem do pieczenia łyżka w odległości 2 cm od siebiepiec 8-10 minut

Anioły w kuchni
Kulinarna podróż w ciepłe kraje, czyli omlet z łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami 175

Pogoda na zewnątrz nie nastraja optymistycznie, a tęsknota za latem odwrotnie proporcjonalna do słupka rtęci na termometrze. Czujecie to samo? Warto więc zafundować sobie krótką, kulinarną

peanutbuttermonster
Tort szachownica 339

dekoracji (opcjonalnie)Krem przygotowujemy według przepisu.W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto oprócz kakao.Blaszki (moja ma średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.Do suchych składników dodajemy jajka, olej, jogurt i mieszamy do połączenia składników.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Potrzebujemy upiec cztery spody, ja piekłam wszystkie osobno - po dwa naraz w dwóch

Ciastkozercy
Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami 233

rumiano. Zdjąć z patelni.Na tej samej patelni dusimy 3 minuty talarki cebuli i dodajemy pomidory, wino, bulion i zagotowujemy.Dodajemy mięso i dusimy, aż będzie miękkie,około1/2 h.Ugotować jajko, wyjąć żółtko i przetrzeć , a białko pokroić w paski. Szynkę również pokroić w paski i to wszystko dodać na 5 minut przed końcem duszenia do mięsa. Wsypać kapary i pietruszkę.Mięso

Kulinarny karnet Christophera
Pieczeń rzymska 199

Przepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką. Idealne na obiad jak i do pieczywa. Składniki: 500g mięsa wieprzowego / wołowego dwie cebule dwa ząbki czosnku szczypiorek 2 jaja bułka tarta lub kajzerka sól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona papryka olej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też

prawdziwe jedzenie
jabłecznik pospolity 167

Zapach jaki roznosi się po mieszkaniu podczas pieczenia ciasta z jabłkami  nie ma sobie równych. Pachnie pięknie...Będzie to jabłecznik na kruchym cieście, takim prawdziwym.Przepis

Pasje Jolki