jajko - 22300 przepisów (strona:584/1487)

Francuski chleb Duval de Dieppe 165

mąki pszennej typu 5505 g drożdży świeżych (lub 1,6 drożdży instant)4 g soli 4 g cukru 110 g wody o temp.pokojowej40 g masłaodrobina roztrzepanego jajka do poglazurowania Przygotowanie chleba: Do miski włóż jak najbardziej rozdrobniony na kawałki preferment, zalej go wodą i rozetrzyj go, jak najbardziej się tylko da.Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła i mieszaj do uzyskania(...)najbardziej regularnym kształcie, jak najbardziej zwartą. Mocno sklej podstawę kuli, upewniając się, że jest szczelna.Umieść kulę na podsypanej maka blasze do pieczenia i pomaluj ją roztrzepanym jajkiem. Możesz pomalować dwu, trzykrotnie, aby mieć pewność, że kula jest całkowicie pomalowana.Żyletką zrób dekoracyjne nacięcia. Nacięcia nie mogą być głębokie. Żyletkę zamaczaj w zimnej wodzie, aby w trakcie tworzenia nacięć ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 183

godziny do wyrośnięcia w cieple. Może być np. piekarnik z włączonym światłem. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie, prawie trzykrotnie.Przygotuj glazurę - rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj rozbełtane jajko i kontynuuj rozcieranie stopniowo dodając mąkę.  Umieść glazurę w lodówce na 15-20 minut, aby glazura trochę stężała.Nagrzej piekarnik do 210 °C, w tym czasie umieść glazurę

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki na hamburgery, pszenne 167

przesianej mąki pszennej typ 550185 g letniej wody10 g drożdży świeżych50 g mleka pełnego w proszku40 g roztopionego masła (lub oliwy)45 g cukru1 jajko 5 g soli1 zółtko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułekodrobina sezamu do posypania bułek Przygotowanie bułek: W misce wymieszaj wodę, cukier, mleko w proszku i roztopione masło (lub oliwę). Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj(...)odstaw na 10 minut.Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem.Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i kilka razy zagnieć. Jeśli będzie trzeba, podsypuj ciasto mąką. Uformuj z niego kulę, przełóż ją do natłuszczonej miski. Odstaw ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik bernardyński 205

masło. Roztop na wolnym ogniu, następnie stopniowo dodawaj połowę przesianej mąki nie przerywając mieszania, aż utworzy się jednolita i gładka masa.Zdejmij z ognia, i cały czas mieszając dodawaj stopniowo jajka, śmietanę, pozostałą część mąki i przyprawy, skórki od pomarańczy i cytryny oraz orzechy. Jeśli trudno ci będzie mieszać kopyścią, możesz użyć miksera na najmniejszych obrotach.Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik litewski 176

byle ich było dużo.Roztop miód z masłem, i odstaw do ostygnięcia.Do miski przesiej obie mąki. Dodaj sodę, przyprawę do piernika, całość wymieszaj.W drugiej misce, znacznie wiekszej, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty miksera, i stopniowo dodawaj naprzemian to mąkę, to maślankę (lub kefir). Możesz już włączyć

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 265

mniejsze kawałki. Tak samo pokrój orzechy włoskie.Do ostudzonej masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając kopyścią (oczywiście możesz zaprząc do roboty mikser na małych obrotach). Następnie dodaj jajka,  sól, przyprawę korzenną i rozpuszczoną w mleku sodę, dodaj bakalie. Przełóż masę do ceramicznego lub szklanego naczynia (może być kamionkowe), przykryj i odstaw w chłodne miejsce (np.piwnica, w ostatecznosci

Grahamka, weka i kajzerka
Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi 145

mąki i orzechy były równomiernie uprażone. Pozostaw do całkowitego wystygnięciam, nawet na całą noc.Wsyp do dużej miski mąkę, cukier, sól, cynamon, orzechy oraz sezam. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i miękki smalec. Ręką wyrabiaj, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania masy o jednolitej strukturze.  Uformuj z masy kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 178

tych upudrowanych mąką bułeczek, o łagodnie chrupiącej skórce i delikatnym miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte (a podobno to niezdrowo), często przełożone jajkiem sadzonym na bekonie, lub po prostu samym masłem i jakimś słodkim dżemem. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na 10 bułek

Grahamka, weka i kajzerka
Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu 159

rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i przyprawę do pierników. Dobrze wymieszaj suche składniki.Do przestygniętych płynnych składników wbij jajko. Po wymieszaniu wlej płynne składniki do miski z suchymi, i mieszaj wszystko, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kuskus 218

wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut.W tym czasie przesiej obie mąki do dużej miski. Dodaj zmielony słód, sól oraz pozostały cukier, a następnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich dokładnego połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie stosunkowo

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kasza jaglana 169

mleko i wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut.W tym czasie przesiej obie mąki do dużej miski. Dodaj zmielony słód, sól oraz pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie dość

Grahamka, weka i kajzerka
Basic scones 173

Zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. W tym czasie do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dobrze wymieszaj suche składniki.W drugiej misce roztrzep jajko w mleku, a następnie powoli dodawaj mąkę cały czas mieszają, aż do połączenia się składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden, dwa razy.Podziel ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 132

cukru pudru do oprószenia Przygotowanie ciasteczek: Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość

Grahamka, weka i kajzerka
Orkisz, Tang Zhong, podmłoda i czekolada 170

dużej miski przesiej mąkę. Dodaj suche składniki: mleko w proszku, cukier, kako i wymieszaj. Sól rozpuść w mleku. Dodaj pozostałe składniki oprócz czekolady: podmłodę, Tang Zhong, mleko z solą, jajko i miękkie masło. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można to zrobić mikserem). Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy i wyrabiaj ciasto około 15 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Polskie bułki maślane A.D.1959 380

Panissimo (#20). Składniki (na 10 bułek): 440 g mąki pszennej chlebowej110 g mąki pszennej 5508 g soli17 g świeżych drożdży82 g cukru 40 g margaryny (masła)300 g mleka1 jajko do posmarowania bułek Przygotowanie bułek: Rozpuść drożdże i cukier w 250 g letniego mleka. W pozostałej części mleka (50 g) rozpuść sól. Roztop na wolnym ogniu margarynę (lub masło(...)piekarnik z włączonym światełkiem, a jeszcze lepiej z pojemnikiem, do którego zostało nalane trochę wrzątku.Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Po nagrzaniu się piekarnika zmniejsz temperaturę do 200 °C, wstaw bułki i piecz je około 18 minut.Po upieczeniu się bułek wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratce.Bu

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania