jajko - 22300 przepisów (strona:584/1487)

Tang Zhong i kuskus 223

wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut.W tym czasie przesiej obie mąki do dużej miski. Dodaj zmielony słód, sól oraz pozostały cukier, a następnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich dokładnego połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie stosunkowo

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kasza jaglana 174

mleko i wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut.W tym czasie przesiej obie mąki do dużej miski. Dodaj zmielony słód, sól oraz pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie dość

Grahamka, weka i kajzerka
Basic scones 175

Zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. W tym czasie do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dobrze wymieszaj suche składniki.W drugiej misce roztrzep jajko w mleku, a następnie powoli dodawaj mąkę cały czas mieszają, aż do połączenia się składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden, dwa razy.Podziel ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 138

cukru pudru do oprószenia Przygotowanie ciasteczek: Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość

Grahamka, weka i kajzerka
Orkisz, Tang Zhong, podmłoda i czekolada 177

dużej miski przesiej mąkę. Dodaj suche składniki: mleko w proszku, cukier, kako i wymieszaj. Sól rozpuść w mleku. Dodaj pozostałe składniki oprócz czekolady: podmłodę, Tang Zhong, mleko z solą, jajko i miękkie masło. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można to zrobić mikserem). Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy i wyrabiaj ciasto około 15 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Polskie bułki maślane A.D.1959 385

Panissimo (#20). Składniki (na 10 bułek): 440 g mąki pszennej chlebowej110 g mąki pszennej 5508 g soli17 g świeżych drożdży82 g cukru 40 g margaryny (masła)300 g mleka1 jajko do posmarowania bułek Przygotowanie bułek: Rozpuść drożdże i cukier w 250 g letniego mleka. W pozostałej części mleka (50 g) rozpuść sól. Roztop na wolnym ogniu margarynę (lub masło(...)piekarnik z włączonym światełkiem, a jeszcze lepiej z pojemnikiem, do którego zostało nalane trochę wrzątku.Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Po nagrzaniu się piekarnika zmniejsz temperaturę do 200 °C, wstaw bułki i piecz je około 18 minut.Po upieczeniu się bułek wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratce.Bu

Grahamka, weka i kajzerka
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 174

180oC na funkcji góra-dół. 2. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. 3. Do miski włożyć masło, wsypać mąkę, dodać cynamon, cukier, miód, jajka i wymieszać krótko mikserem, żeby składniki tylko trochę się połączyły. Dodać banany, daktyle, orzechy i wymieszać łyżką.   4. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm wysmarowanej masłem

Mała Cukierenka
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 222

solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać jajko i krótko wymieszać. 3. Do maślnej masy dodać mąkę, mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2553

łyżka soku z cytrynyPolewa:1 budyń waniliowy bez cukru1 galaretka pomarańczowa500ml soku marchewkowegoDodatkowo:marcepanbarwnik spożywczy pomarańczowy i zielony  Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki

Mała Cukierenka
Ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kruszonką 208

pszennej (użyłam tortowej)80g cukru Ciasto:1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać mąkę i wymieszać  mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Przelać je do blaszki o wymiarach 25x30cm

Mała Cukierenka
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 313

mleko i masło. Dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie mieszamy. Dodajemy tabliczkę czekolady i rozpuszczamy na gładka masę i dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do przestudzenia. W niewielkim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę i dodajemy kefir i olej. Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek

ladykitchen
kotlety mielone z kurkami... 231

Składniki: kurki mrożone 15 dag, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, sos chili 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba na wpół odmrożone kurki posiekać drobno nożem-tak się łatwiej posiekają i na sitku zostawić aby woda obciekła cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, wsypać kurki z sitka(...)podsmażyć - wystudzone dodać do mielonego z indyka, dodać też jajko, sos chilli, kucharka, tartą bułkę mięso ręką dobrze wymieszać, można dodać z 1/4 szklanki gazowanej wody na mocno gorący olej kłaść okrągłe, lekko spłaszczone mielone smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać je na ręcznik papierowy kotlety są soczyste i smaczne na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki. 195

jakich korzystam. Te babcine mam zamiar zrobić za jakiś czas, więc dziś pokarzę Wam troszkę inny przepis, ale warty spróbowania. Składniki: 600 g mąki pszennej 3  jajka 100 g roztopionego masła 70 g cukru 2 łyżki spirytusu ok 250 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży olej, do smażenia marmolada do nadziewania Najpierw robimy rozczyn z drożdży(...)wyrośnięcia. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy zaczyn drożdżowy, który przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, spirytus i ciepłe 250 ml mleka.  Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać ładnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto to będzie

Malinowe Pocałunki
Ciastka z masłem orzechowym i mleczną czekoladą 270

misie miksera umieszczamy masło orzechowe, masło w temperaturze pokojowej i oba cukry. Ucieramy na gładką masę (dark muscovado może zbić się w niewielkie kulki, nie przejmujcie się tym). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy , a następnie stopniowo mąkę, cały czas miksując. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki (powinno wyjść 9) i układamy w sporych odległościach

My Culinary Art
Jabłecznik / Cake with apples 149

margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups flour dough4 jajka / 4 eggs16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar2 jabłka / 2 apples cynamon / cinnamontortownica / springform panSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie(...)myjemy jabłka i obieramy je ze skórki. Obrane jabłka kroimy na równe ćwiartki (pozbywamy się pestek) i posypujemy cynamonem. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy

Projekty ze smakiem