porcja jest na prodziż, a ja robiłam w blaszce i niestety ze składników na ciasto nie wyszły mi 3 placki tylko 2 i piekłam jeszcze biszkopt z 3 jajek. Natomiast z braku chęci pójścia do sklepu po galaretki zmuszona byłam dać kaszę mannę aby jabłka się "trzymały". :)Ciasto orzechowo - jabłkoweSkładniki:kostka margaryny3,5 dag mąki -> dałam o wiele więcej
charlotte gotujeczerwona25 dag sera żółtego20 dag szynki2 łyżki przyprawy do pizzy (dałam przyprawę gyros, paprykę słodką, pieprz i sól)2 łyżki octu2 łyżeczki proszku do pieczeniasól do smakuPrzygotowanie:Mąkę, mleko, jajka, ocet i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i miksujemy. Dodajemy sól i przyprawę do pizzy (u mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól, pieprz). Paprykę przekroić na pół
charlotte gotujesumie moja babcia też ma identyczny przepis i też smakuje inaczej :) I bardzo proszę Was o kliknięcie : https://konkurs.whiskas.pl/FotoGaleria.aspx?id=2045Składniki:1/2 kg filetów rybnych (+ bułka tarta i jajko)3/4 - 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju3 łyżki ketchupu pikantnego3 łyżki octu2 łyżki cukruziele angielskieliść laurowy1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 duże cebule3 ogórki konserwowePrzygotowanie:1. Rybę pokroić na małe(...)kawałki, posolić i usmażyć w jajku i bułce tartej tak jak zawsze.2. Przygotować zalewę : wodę, olej, ketchup, ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat pomidorowy wrzucić do garnka i zagotować. Od chwili gdy się zagotuje, całą zalewę pogotować jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie wyłączyć. 3. 2 duże cebule obieramy i kroimy w kostkę. Zeszklić na oleju
charlotte gotujekubeczka i zasypać 1 łyżką cukru. Wlać 1/2 szkl. ciepłego mleka i zostawić do wyrośnięcia.W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w niewielką kostkę.3 szklanki mąki, roztrzepane jajko, cukier waniliowy, rodzynki, jabłka oraz wyrośnięte drożdże wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
charlotte gotujenajczęściej jakieś nowości, także zapraszam do regularnego odwiedzania mojej strony :)Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto Dziury. Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie ;) Zaczynamy ! Biszkopty :8 jajek 1,5 szkl. mąki2/4 szkl. mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniakakao4 jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku
charlotte gotujerozpuszczona w kąpieli wodnej)dżem(według mnie najlepiej sprawdza się porzeczkowy, z innymi nie za bardzo mi podchodziły), dowolny krem lub nutella - co chcemy :)wiórki kokosowe Przygotowanie :Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Wkładamy do piekarnikanagrzanego do 180st. C i pieczemy 20-25 min.Po wystudzeniu wycinamy kieliszkiem kółka.Jedno kółko
charlotte gotujejajka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego lub aromat waniliowyPrzygotowanie : Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać margarynę, smalec, cukier, cukier waniliowy lub aromat.Następnie dodajemy śmietanę, jajka i rozpuszczony w 1 łyżce przygotowanej wody proszek do pieczenia.Zagniatamy ciasto tak, aby powstała jednolita masa i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę
charlotte gotujemnie 1/2 tabliczki gorzkiej i 1/2 tabliczki mlecznej)Przygotowanie :Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.Dodajemy do tego 1 szklankę mleka, 1 szklankę cukru, cukier waniliowy i całe jajko. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.Gdy wszystkie składniki będą już dokładnie ze sobą połączone, dodajemy olej i ponownie dokładnie miksujemy.Czekoladę i banany kroimy w drobną kostkę i dodajemy
charlotte gotujełyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka aromatu waniliowego (u mnie pomarańczowy)150g masła 3/4 szkl cukru2 jajka125 g czekolady mlecznejPrzygotowanie:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać roztrzepane jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku, aromat. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem, później wyrobić rękami na jednolitą masę.Dodac posiekaną czekoladę i połączyć z masą.Z tak powstałej masy formować
charlotte gotujecukru1/2 szkl. mleka2 łyżeczki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 jajko1/4 szkl olejuptasie mleczkoPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.W drugiej mieszamy cukier, jajko, olej i mleko. Należy wymieszać to tak, aby cukier nam się rozpuścił.Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Papilotki napełnić ciastem do 1/3 wysokości, położyć pół
charlotte gotujewiórki i rodzynki)Przygotowanie:Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach (jeśli będzie za dużo soku to trzeba marchewkę odcisnąć).Mąkę oraz olej utrzeć mikserem, dodawać kolejno po 1 jajku. Ucierać do czasu, aż masa zbieleje.Do masy dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i marchewkę. Wymieszać dokładnie mikserem. Dodać bakalie i wszystko razem połączyć.Blaszkę posmarować
charlotte gotujeszczyptą soli.Zmniejszyć ogień i wrzucić całą mąkę, energicznie mieszając do czasu, aż będzie odstawało od ścianek garnka. Po tym czasie wyłączyć i ostudzić.Dodawać kolejno po jednym jajku i ucierać.Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na kawałki papieru.Olej rozgrzać, papier do pieczenia wraz z ciastem odwracać do góry nogami i chwilę czekać aż gniazdka się odkleją.Smażyć
charlotte gotujecukru waniliowegojabłkaDodatkowo:cukier puder do obtoczeniaPrzygotowanie :Jabłka obieramy, wycinamy środek, czyli "ogryzek"(zrobiłam to obieraczką do ziemniaków) i kroimy na plastry grubości ok 1 cm.Przygotowujemy ciasto neleśnikowe : mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cynamon wrzucamy do jednej miski i miksujemy, do czasu połączenia się składników.Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy plastry jabłek i wyjmujemy łyżką na rozgrzany
charlotte gotujegarnuszku tak, aby było ciepłe (ale nie gorące !). Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w ok. 1 szklance ciepłego mleka. Odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć.Do zimnej margaryny dodajemy cukier, zapach, jajka i wszystko roztrzepujemy. Wlewamy do miski. Dodajemy rozpuszczone drożdże i resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeżeli będzie za mało mąki, to dosypujemy stopniowo jeszcze (ja myślę że dodatkowo
charlotte gotujecukru wanilinowego- 0,5 szklanki cukru pudru - 200 g masła - 4 żółtka - 1 słoik dżemu z czarnej porzeczkiMasa bezowa:- białka z 6 jaj - 2 szklanki cukru pudru - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 6 łyżek posiekanych orzechów włoskichMasa budyniowa: - 0,5 litra mleka - 2 łyżki mąki pszennej
charlotte gotuje