potrzebuje kilka godzin, żeby zastygnąć całkowicie, ozdoby przyklejamy, kiedy jest jeszcze mokry.Krem przygotowujemy według przepisu. Do gotowego dodajemy kilka kropel żółtego barwnika.Suche składniki na babeczki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kolorowe cukierki i krótko mieszamy. Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto zafarbuje się od cukierków. Nastawiamy piekarnik
Ciastkozercyprzygotowanego z tektury szablonu, jest to jednak dużo bardziej pracochłonne.Krem także dobrze jest przygotować sobie wcześniej. Przepis i instrukcję znajdziecie tutaj.Suche składniki na babeczki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem
CiastkozercypomarańczowaSkładniki na krem z serka mascarponeMasło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Migdały siekamy drobno lub wkładamy na moment do blendera i miksujemy.Wyciskamy sok pomarańczy, dodajemy do przestudzonego masła. Dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy.Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane migdały i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około
Ciastkozercyłyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki cukru trzcinowego0,5 kostki masła1 jajkoskórka pomarańczowa (lub aromat) Suche składniki mieszamy razem w dużej misce. Większe orzechy kroimy na kawałki.Dodajemy jajko, miękkie masło i zagniatamy ciasto.Ciasto wałkujemy na grubość największych bakalii, około 0,5 cm i wykrawamy kółka szklanką. Ciasteczka pieczemy około 20 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Smacznego!ciatkożercy
Ciastkozercytutaj.Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy mleko (najlepiej z lodówki, żeby nie było trzeba za długo czekać aż masło się ostudzi), jeśli masa nie jest już gorąca wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy razem w misce i łączymy z masłem, jajkami i mlekiem.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli
Ciastkozercymąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 dojrzały bananSkładniki na krem+ czerwony barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli
Ciastkozercyłyżeczki cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W między czasie rozpuszczamy na małym ogniu margarynę, odstawiamy do przestudzenia. Myjemy jabłka.Przestudzoną margarynę mieszamy z cukrem i jajkami. Mieszamy razem z drożdżami i mąką, wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Czas, kiedy ciasto rośnie możemy wykorzystać na zrobienie kruszonki.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około
Ciastkozercysmaczne :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekabarwniki spożywczeSkładniki na kremSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę
Ciastkozercykropel aromatu)Składniki na lukier+ żółty barwnik spożywczyMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny (lub aromat). Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość
Ciastkozercyładniki:0,5 kg mąki3 jajka50 g drożdży0,5 kostki margaryny0,5 szklanki cukrucukier waniliowy0,25 szklanki mleka (do rozrobienia drożdży)Składniki na kruszonkęMargarynę topimy i odstawiamy do przestudzenia, jajka i cukier ucieramy w misce i dodajemy do przestudzonej margaryny, wszystko wymieszać. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Po wyrośnięciu mieszamy razem z resztą składników, wyrabiamy drewnianą łyżką
Ciastkozercymiałam kostkę zwykłego pełnotłustego twarogu)100 g gotowej masy serowej lub tłustej śmietany0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżka mąkiskórka otarta z połowy cytryny (lub aromat cytrynowy)2 jajka+ szklanka jeżynJeżyny myjemy i odstawiamy na bok do wyschnięcia. Do blendera wkładany pokruszone herbatniki oraz masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Papierowe papilotki wkładamy do foremek (do tego przepisu użyłam(...)śmietanę. W małej miseczce mieszamy cukier, mąkę i cukier waniliowy, dodajemy po trochu do masy serowej ciągle miksując. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny (lub aromat) oraz jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Garść jeżyn miksujemy na gładką masę (można przecisnąć je przez gęste sitko, żeby pozbyć się pestek).Na przygotowane wcześniej spody z herbatników nakładamy masę serową
Ciastkozercymleka+ czerwona porzeczkaW ciepłym mleku rozpuszczamy 2 łyżki cukru i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy.Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką i wałkujemy
Ciastkozercyserka mascarponeNutella (lub inny krem czekoladowy)+truskawki do dekoracji Truskawki dokładnie myjemy i zostawiamy na ściereczce, żeby wyschły. Nie obrywamy ogonków.Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli
Ciastkozercyżeby każdy mógł sobie oderwać jednego "na drogę", a że dziwnym trafem nigdzie w pobliskich sklepach nie było migdałów, wykorzystałam orzechy laskowe. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 30 g drożdży lub opakowanie suchych drożdży 100 g masła 0,5 szklanki cukru 50 ml mleka Składniki na nadzienie: 100 g orzechów laskowych 0,5 szklanki cukru(...)świeżych drożdży należy na samym początku rozpuścić je w mleku z cukrem i odstawić, żeby urosły. Jeśli mamy suche drożdże wystarczy wymieszać je z resztą suchych składników, dodać jajka, mleko i roztopione przestudzone masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Orzechy kroimy na desce na małe kawałki lub wrzucamy na moment do miksera
Ciastkozercyciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po upieczeniu dynię miksujemy lub rozgniatamy porządnie widelcem. Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, puree z dyni i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy.Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane
Ciastkozercy