jajko - 22300 przepisów (strona:571/1487)

Muffiny jagodowe 151

degustacji?Zapraszam!Składniki:300 g mąki pszennej;250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;125 ml cukru;2 jaja;85 ml oleju125 g jagód świeżych lub mrożonych + odrobina mąki do ich oprószenia;Kilka kropel olejku śmietankowego.Sposób przygotowania:Wszystkie składniki muffinek, za wyjątkiem jagód, dokładnie wymieszać za pomocą

Gospodyni Miejska
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 265

drożdży;15 g soli;5 g białego cukru;2 łyżki oleju;276 g letniej wody.Dodatkowo:2 filety z kurczaka;200 ml mleka;100 g mąki pszennej + mąka do obtaczania;1 jajo;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżeczka ostrej papryki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia;1 średni pomidor;1 mała, czerwona cebula;1/2 główki sałaty lodowej.Sos czosnkowy:5 łyżek jogurtu greckiego(...)bułek, przed włożeniem ich do piekarnika, należ delikatnie skropić je wodą.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić na cienkie paski. Mleko, mąkę, obie papryki i jajo wymieszać przygotowując w ten sposób ciasto naleśnikowe. Popieprzyć i posolić do smaku. Do drugiej miseczki wsypać mąkę i przyprawę gyros i dobrze wymieszać. Kurczaka maczać najpierw w cieście naleśnikowym

Gospodyni Miejska
Chłodnik litewski 171

łyżeczką soli i cukru i doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić z ognia, dodać ocet i pozostawić do wystygnięcia.Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.Do szklanego naczynia wlać jogurt, kefir i śmietanę, dodać botwinkę i buraczki razem z wywarem. Wymieszać.Dodać ogórka, szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek

Gospodyni Miejska
Bułki hamburgerowe 190

bułkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć suchą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Jajko roztrzepatać.Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, trzecia półka) przez około 15 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 4 duże

Gospodyni Miejska
Muffiny z rabarbarem 156

pszennej;2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;5 łyżek białego cukru;Szczypta soli;250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 ml oleju;1 jajo;200 g rabarbaru (waga po obraniu) + mąka do oprószenia;Kilka kropel aromatu śmietankowego.Sposób wykonania:Przygotować dwie miseczki. Do jednej wsypać i wymieszać ze sobą składniki suche tj. mąkę(...)proszek do pieczenia, cukier i sól.Do drugiej miseczki wlać i wymieszać ze sobą składniki mokre tj. jogurt grecki, olej, roztrzepane jajo i aromat śmietankowy.Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i dokładnie oprószyć mąką.Do miseczki z suchymi składnikami dodać mokre i wymieszać. Następnie dodać rabarbar i mieszać do połączenia składników.Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami

Gospodyni Miejska
Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 305

średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki;2 łyżki masła;250 ml gorącej wody;150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;2 żółtka jaj;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Biały pieprz.Sposób wykonania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Kurki dokładnie

Gospodyni Miejska
Stefanka 345

gorzką czekoladą.Pyszne ciasto, które elegancko wygląda i łatwo się kroi.Polecam! Składniki:Ciasto:500 g mąki pszennej;3/4 szklanki białego cukru;200 g margaryny;2 łyżki miodu;2 jaja;1 łyżeczka sody.Krem:1 litr mleka (u mnie 0,5%);3/4 szklanki białego cukru;200 g margaryny;1 cukier wanilinowy;9 łyżek kaszy manny.Polewa:100 g gorzkiej czekolady;125 g margaryny.Spos

Gospodyni Miejska
Buchty z jagodami 475

soczystymi jagodami.Oprószone cukrem pudrem.Idealne do odrywania!Smacznego!Składniki:500 g mąki pszennej;10 g suchych drożdży;275 ml mleka (u mnie 0,5%);60 g margaryny;1 małe jajo;2,5 łyżki cukru;1/4 łyżeczki soli;skórka otarta z całej cytryny;250 g jagód (u mnie mrożone);Cukier puder do oprószenia po wierzchu.Sposób przygotowania:Do dużej miski(...)mnie od robota kuchennego) przesiać mąkę, dodać drożdże i dokładnie wymieszać.Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę.Jajo roztrzepać z mlekiem i wymieszać z cukrem i skórką z cytryny.Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.W mące zrobić dołek, wlać mleko z cukrem i skórką z cytryny, dodać rozpuszczoną margarynę, i sól i wyrobić ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy

Gospodyni Miejska
Odrywane bułeczki cynamonowe 388

rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do przestygnięcia.Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszać.Dodać wodę, wystudzone mleko z margaryną i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia

Gospodyni Miejska
Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 192

Margaryna do wysmarowania formy na tartę.Nadzienie:1 duża czerwona papryka;1 średni bakłażan;2 średnie cebule;Pęczek koperku;250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 jajka;Sól;Pieprz;Olej do posmarowania blachy.Sposób przygotowania:Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól(...)piec ciasto kolejne 15 minut.Z wystudzonego bakłażana, łyżką, wyjąć miąższ. Papryki obrać ze skóry i pokroić w 1 cm paski. Cebule pokroić w ćwiartki. W miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.Na podpieczony spód wyłożyć miąższ z bakłażana, pokrojoną paprykę i cebulę. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową.Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku

Gospodyni Miejska
Drożdżówki z aronią 231

cukru;500 g mąki;Szczypta soli.Nadzienie:300 g aronii;100 g białego cukru;150 ml wody.Lukier:125 ml cukru pudru;1,5 łyżki gorącej wody;1 kropla aromatu śmietankowego.Dodatkowo:1 jajko do posmarowania drożdżówek po wierzchu.Sposób przygotowania:Aronię włożyć do niewielkiego garnka, dodać cukier, zalać wodą i gotować przez około 30 minut na niewielkim ogniu, aż owoce zaczną pękać(...)układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.Upieczone drożdżówki studzić na kratce.W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder energicznie wymieszać z gorącą

Gospodyni Miejska
Zakwas na barszcz biały 225

Zakwas na barszcz biały...O słodko-kwaśnym aromacie i smaku.Doprawiony czosnkiem, liściem laurowym i ziarnami pieprzu.Idelany do barszczu białego z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.Zachęcam do spróbowania, bo warto!Zakwas na barszcz biały po wymieszaniu.Składnki:1 szklanka mąki pszennej razowej;1 litr letniej, przegotowanej wody;2 liście laurowe;3 ziarenka pieprzu;3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Zakwas(...)sito.Zakwas można także przygotować bez dodatku ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych i czosnku, ale wówczas nie będzie miał tak aromatycznego zapachu i smaku.Zakwas jest idealny do barszczu białego z jajkiem i/lub białą kiełbasą

Gospodyni Miejska
Zupa zacierkowa 149

Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.W międzyczasie przygotować zacierki. Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę (tyle żeby ciasto się dobrze rozwarstwiało, tak jak do kruszonki) i wyrabiać zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem.  Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Do ugotowanego

Gospodyni Miejska
Placki z cukinii 2113

Placki z cukinii...Proste w wykonaniu.Z wyczuwalnym smakiem cukinii.Przyrządzone na ulubiony sposób: ostro lub słodko.Zawsze smakują doskonale!Składniki:1 duża cukinia lub 2 małe;1 jajo;4 - 5 czubatych łyżek mąki;Olej do smażenia;Sól i pieprz lub cukier.Sposób przygotowania:Cukinie umyć, osuszyć, obrać, w zależności od wielkości wydrążyć z nasion (małych nie trzeba wydrążać), zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Lekko osolić i odstawić na chwilę, aby puściły sok. Cukienie dobrze odcisnąć z soku, sok wylać.Do odciśniętej cukinii dodać jajo, mąkę i mieszamy. W zależności od wybranego wariantu dodać cukier (wersja na słodko) lub sól i pieprz (wersja na ostro), wymieszać.Placki smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.Placki można podawać

Gospodyni Miejska
Barszcz biały na zakwasie 226

barszcz biały lub 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody;200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę

Gospodyni Miejska