majonezu;1/3 pęczka szczypiorku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1/4 łyżeczki ostrej papryki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość.Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.Cebule obrać, drobno posiekać.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem
Gospodyni MiejskaHokkaido,• 1 gruszka,• 125 g wędzonego łososia,• 1 jajo, • 1 łyżka oliwy truflowej,• 1 łyżka soku z cytryny(...)minut w 200 stopniach. 2. Nadzienie: Gruszkę pokroić w plastry, każdy posmarować papryczką przeciętą na pół, skropić sokiem z cytryny. Łososia podzielić na małe kawałki. W misce zmiksować jajo, serek Almette i Camembert. 3. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry gruszki, posypać grubo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym
SzczyptaSmaQmała dynia Hokkaido (ok. 1 kg),2 okrągłe cukinie,200 g leśnych grzybów,100 g startego parmezanu,150 g śmietankowego serka Almette,1 szalotka,1 ząbek czosnku,3 jaja,2 łyżki mąki,5 łyżek masła,Gałka muszkatołowa,Sól,Pieprz Cayenne,Oliwa,Kolorowy pieprz i rozmaryn do dekoracji.Przygotowanie:Cukinie przeciąć na pół, wydrążyć środki, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem
SzczyptaSmaQ5Składniki:· 350 g zmielonego twarogu,· 150 g serka Almette śmietankowego,· 1/4 szklanki cukru,· 2 jaja,· Laska wanilii lub esencja waniliowa,· 4 łyżki kakao,· 1 łyżka budyniu śmietankowego
SzczyptaSmaQborówki amerykańskie.Czas przygotowania: 40 minutPorcje: 8Składniki:Masa serowa:· 500 g zmielonego twarogu,· 1/4 szklanki cukru,· 2 jaja,· Laska wanilii lub esencja waniliowa,· 1/2 szklanki borówek do dekoracji,· 1 łyżka mąki
SzczyptaSmaQmięsa mielonego wieprzowo-wołowego,2 szklanki ugotowanego makaronu Czanieckie w kształcie ryżu,1 duża cebula,2 ząbki czosnku,Pęczek natki pietruszki,3 łyżki posiekanej mięty,1 jajo,1 pikantna papryczka1/2 szklanki orzeszków pinii lub wyłuskanego słonecznika,1 łyżka mielonego kuminu,1/2 gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki cynamonu,Sól i pieprz do smaku,Oliwa.Sos:1/2 dużego kubka gęstego jogurtu(...)lodówki.Posiekać natkę pietruszki, cebulę, czosnek i papryczkę.3/4 mięsa wymieszać z makaronem, zmiksować blenderem.Dodać połową cebuli, natką pietruszki, kumin, cynamon, 1/2 gałki muszkatołowej startej na tarce i jajo. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przygotować farsz: na oliwie zeszklić pozostałą cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać resztę mięsa i orzeszki pinii lub słonecznik, doprawić solą i pieprzem, chwilę
SzczyptaSmaQdrożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnięAdżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko symbolizuje słońce. Tak jak tradycyjne chaczapuri piecze się je w piecu opalanym drewnem. Jest bardzo chrupiące! Gdyby nie zbyt słony ser, byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie(...)domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia i wlewa jajko. Potem zapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące
Poezja smakuenergii na cały dzień.Sposób jego wykonania jest równie prosty a jeszcze szybciej znikają :) czas przygotowania: do 30 minutSKŁADNIKI:-125 g margaryny (użyłam pół kostki kasi)- 1 całe jajko- 1/2 szklanki cukru- 1/2 szklanki mąki (można dodać mąki razowej, będą jeszcze zdrowsze:) - 2 szklanki płatków musli (mogą równie dobrze być czyste płatki pszenne lub inna mieszanka musli)SPOSÓB(...)WYKONANIA:- margarynę roztapiam, ale tak by nie była zbyt gorąca, ma być po prostu roztopiona i płynna- do miski wbijam jajko, dodaję cukier i dokładnie mieszam dodaję płynną margarynę ponownie mieszam i do tej mieszanki dodaję mąkę, którą mieszam z całością na gładkie, niezbyt gęste ciasto- do tego wsypuje musli i mieszam- nagrzewam piekarnik do 180 stopni- układam
Basia w kuchniDobrym też rozwiązaniem jest zrobić większą ilość i zamrozić a to na przyszłość jeszcze bardziej skróci czas przygotowania obiadu.Porcja na 4 osobyCzas przygotowania 30minSKŁADNIKI:- twaróg 400 g(dodaję półtłusty)- jajka 3 szt- mąka pszenna 1 szklanka kopiasta ( gdy ciasto jest nadal klejące do ręki dosypujemy po łyżce kolejnej mąki tak aby ciasto było sprężyste)- sól (ok 1/4 łyżeczki)- cynamon- jabłko(...)2szt- masło (nie całe pół kostki)- cukier brązowy 2 łyżki SPOSÓB WYKONANIA: - twaróg rozgniatam widelcem dodaję do tego jajka oraz szczyptę soli rozgniatam wszytko razem- stopniowo dodaję mąkę i zagniatam ciastko, ciastko nie może kleić nam się do ręki, gdy mąki jest za mało dodajemy kolejną łyżkę i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto rozdzielamy na części i formujemy wałeczki.- wałeczek lekko
Basia w kuchniSKŁADNIKI: - avokado 1szt- pomarańcza 1szt- łosoś wędzony (1op łososia norweskiego)- orzechy w włoskie ok 10szt- mąka graham 1 szklane- mąka pszenna 3/4 szklanki- mleko 1 szklane '- woda 1/2 szklanki- jajko 2szt- sól 1/4 łyżeczki- cukier brązowy 2 łyżki- pieprz świeżo zmielony- oliwa 1 łyżkę- masło 1/4 kostki- rozmaryn gałązka SPOSÓB WYKONANIA: - mleko, wodę , jajko, łyżkę oliwy
Basia w kuchniczas wykonania 30 min porcja na ok 35 szt- 200 g miękkiego masła - 3/4 szklanki cukru pudru- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru - 1 duże jajko - 1 łyżeczka cynamonu - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 2,5 szklanki płatków owsianych(mogą(...)być też błyskawiczne)SPOSÓB WYKONANIA :- masło utrzeć (zmiksować) na puszystą masę, dodać cukier puder i dalej zmiksować potem dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać
Basia w kuchnikapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 duże jajka- 560 g mąki pszennej- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżychdodatkowo do posmarowania 50 g roztopionego masła a do posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp.FARSZ(...)sól, pieprz- ziele angielskie- kolendra w ziarnie lub mielona- liść laurowySPOSÓB WYKONANIA - Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h (do podwojenia
Basia w kuchnimoimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię mąką :)Królem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety.SKŁADNIKI: ok 40 pierogów- mąka pszenna 0,5 kg- jajko 1szt- niecała szklana ciepłej wody - szpinak świeży lub mrożony pół paczki- czosnek 1 ząbek- masło kostkę- śmietana 12% 100ml - sól , świeżo zmielony pieprz- feta pół paczki- szalotka 1 sztSPOSÓB WYKONANIA(...)mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę soli robię dołek wbijam jajko i wlewam wodę wyrabiam elastyczne ciastko(gdy ciasto jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę wody)- tak wyrobione ciasto owijam folią i daję mu odpocząć ok 20 min- w tym czasie rozpuszczam pół kostki masła na patelni z ząbkiem czosnku i dodaję szpinak, który doprawiam sola oraz świeżo zmielonym
Basia w kuchniświeżych drożdży (lub 21 g suchych)- 100 g masła- 400 ml mleka- 2 jajkaNADZIENIE CHLEBKA - 100 g masła- 100 g cukru (użyłam brązowego)- 2 łyżki cynamonuDO POSMAROWANIA - 1 jajko- łyżka mlekaSPOSÓB WYKONANIA:- rozpuszczam masło i odstawiam je, aby wystygło. W połowie mleka(lekko podgrzane ) rozkruszam drożdże i wsypuję do nich łyżkę cukru odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły(...)przesiewam mąkę z solą , do miseczki wbijam jajka i cukier ubijam je lekko po czym dodaję do tego resztę mleka i ostudzone mało, wszystko razem mieszam ze sobą- do wyrabiania ciasta użyłam maszynki do chleba i wedle zasad najpierw wlałam mleko z masłem do tego drożdże a na to wsypałam mąkę i ustawiłam program na mieszanie (mieszanie trwa
Basia w kuchniśmietany kremówki 36%- 50g świeżo startego parmezanu- sól do gotowania makoronu- świeżo zmielony pieprz- tymianek gałązkę- 2 łyżki oliwy do smażeniaskładniki na makaron - 400 g semoliny- 4 jajka- 2 szczypty soli morskiej- mąkę do podsypywania (405) SPOSÓB WYKONANIA: makaronu- semolinę mieszamy z solą robimy wgłębienie i kolejno dodajemy jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy
Basia w kuchni