jajko - 22300 przepisów (strona:569/1487)

Chałka inna niż wszystkie 143

miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać cukier, zalać połową mleka wymieszanego z wodą i odstawić na 15 minut.Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka z wodą, sól i jajko, zagnieść. Wlać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części(...)grubszy po środku i zwężający się na końcach. Zapleść chałkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Po tym czasie chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą.Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Chałki nie ma już dawno, a mi się właśnie zachciało jeść... Też tak macie, że pisząc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
World Baking Day! 207

czekolady250 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:250 g truskaweklistki miętyMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć formę, odciąć nadmiar przy(...)brzegach.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Wystudzić.Mleko wlać do garnka, dodać cukier, przeciętą na pół laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka. Zagotować. Jajko ubić na puszystą masę z resztą cukru. Wlać 1/3 gorącego mleka, zmiksować. Partiami wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Następnie wlać resztę mleka, połączyć. Masę przełożyć z powrotem do garnka, podgrzewać, aż zgęstnieje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 145

przykryłam ich czapeczką z kremu... Muszę Was uprzedzić, że sposób przygotowania babeczek jest dość nietypowy - najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy mąkę z dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło(...)utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym rozmarynem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach.W drugiej misce ubić jajka, a następnie wymieszać z mlekiem. Powoli wlewać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na cztery ręce, czyli wyjątkowe ciasto z rabarbarem 161

narzekania błyskawicznie zareagowała sznurkiem do strony BBC Good Food - chyba jej ulubionej - z przepisem na ciasto pomarańczowo-rabarbarowe. Popatrzyłam, pomyślałam, i poszłam do kuchni wyjąć masło i jajka z lodówki. Ciacho jest niezwykle proste w przygotowaniu - trzeba tylko pamiętać, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Składnikiem, który nadaje mu wyjątkowego smaku, wilgotności i tekstury są mielone(...)wsypać 50 g cukru i odstawić na 30 minut.Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać otartą skórkę i sok z pomarańczy, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i mielonymi migdałami. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rabarbar razem z sokiem, wymieszać łyżką.Spód

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody morelowe z lekkim twistem 144

charakteru. Jeśli boicie się się spróbować tych, gdzie rozmaryn gra pierwsze skrzypce, koniecznie zacznijcie od poniższych.Są to też moje pierwsze lody na żółtkach. Nie musicie obawiać się surowych jajek - żółtka  bowiem podgrzewa się na parze, więc wszystkie bakterie giną w wysokiej temperaturze. Nie zauważyłam jakiejś wyjątkowej różnicy, ale muszę przyznać, że są chyba nieco gładsze niż(...)jajek. Pycha!Lody morelowo-rozmarynoweSkładniki:(na ok. 1 l lodów)400 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka4 żółtka125 g cukru500 g moreli1 łyżka soku z cytrynyziarna z 1/2 laski wanilii10 igiełek rozmarynuKremówkę z mlekiem zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka ze 100 g cukru utrzeć na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę z mlekiem, cały czas miksując. Przelać masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pachnący chlebek 124

palnika i ostudzić.Drożdże pokruszyć. Wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie do mąki dodać rozczyn, sól, resztę wody i jajko. Zagnieść ciasto - będzie się mocno lepić. Dodać przestudzony por, dokładnie wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe. Po prostu 160

sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia35 g kakao75 g rodzynek110 g orzechów nerkowca85 g ciemnje czekolady (70%)85 g białej czekoladyMasło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Partiami dodawać mąkę przesianą z sodą, proszkiem i kakao. Na końcu dodać rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką.Z ciasta formować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lussekatter 143

gorące.Masło rozpuścić i przestudzić.Mąkę przesiać, wymieszać z kardamonem, cukrem i solą. Drożdże rozpuścić w mleku, wlać masło, wymieszać. Partiami wsypywać mąkę, a na końcu dodać roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych część. Z każdej uformować wałeczek(...)pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie na końcach wcisnąć po dobrze odciśniętym rodzynku - dość mocno, żeby nie wyskoczyły w trakcie pieczenia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec 20 minut w 200 st. C.Wstudzić na kratce.Smacznego!Nam tak przypadły do gustu, że z przepisu skorzystam z pewnością jeszcze nie raz - może w nieco mniej tradycyjnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 169

żelu1 łyżeczka białego octu winnego2 jajka160 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa:200 g serka kremowego1 jajko40 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiNajpierw przygotować masę serową:Serek, jajko, cukier i ekstrakt krótko, ale dokładnie ze sobą zmiksować. Odstawić.Masło rozpuścić i przestudzić. Zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie po kolei dodawać ekstrakt z wanilii, kakao, sól(...)barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić w cieście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Psia depresja i niemal dietetyczna szarlotka 207

boku 25 cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciasto. Nakłuć ciasto widelcem.Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić.Marcepan utrzeć z jajkiem na gładką masę. 2 białka ubić na sztywno, wymieszać z masą marcepanową. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.Na przestudzony spód wyłożyć równomiernie jabłka, na wierzch wycinąć(...)przez 20-25 minut, aż kratka nabierze złotego koloru.Ostudzić.Smacznego!Moja kratka wyszła, niestety, troszkę nieforemna. Masa była odrobinę za rzadka - najwyraźniej użyłam zbyt dużych jajek. Polecam więc małe lub średnie, nie duże, wtedy kratka będzie prezentowała się znacznie zgrabniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa chałka - żeby było inaczej 142

cukru i wodę, wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki, połączyć. Odstawić na 15 minut.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i resztą cukru. Wlać zaczyn i mleko kokosowe, wbić jajko. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić gładkie, nieco luźne ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić(...)trzy równe części. Z każdej uformować wałeczek długości około 40 cm, zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.Chałkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać wiórkami kokosowymi.Piec w 190 st. C. przez 30-40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A od jutra zaczynamy przygotowania do Walentynek - czas najwyższy pomyśleć o słodkościach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe i najlepsze: brownie bazyliowo-cytrynowe 163

brownie jest wyjątkowe nie tylko ze względu na połączenie tak nieoczywistych smaków, ale też konsystencję. Jest lepkie, mega czekoladowe, a jednocześnie zaskakująco lekkie... Tak, tak - lekkie właśnie. Przez ubicie jajek z cukrem ma niepowtarzalną konsystencję, w której się z C. zakochaliśmy. To ciasto zaskoczyło mnie na kilku poziomach, we dwójkę zjedliśmy całą blaszkę w dwa dni. Nie można(...)świeżych listków bazyliiskórka otarta z 2 cytrynKakao rozpuścić w kawie.Masło z czekoladą rozpuścić w garnuszku, dodać kakao, wymieszać, ostudzić.W moździerzu utrzeć listki bazylii ze skórką cytrynową. Jajka porządnie ubić, partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać mąkę, zmiksować. Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać dokładnie łyżką. Następnie dodać proszek i bazylię z cytryną, połączyć.Masę przelać do formy wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 125

mnie naśmiewał, że takie rzeczy to tylko ja kupuję...Przytargałam zakupy do domu, i zaczęłam się zastanawiać, co z tym cudem zrobić. Myślałam o zupie, jarmużowych chipsach, zapiekanych jajkach... Aż w końcu na blogu Kuchennymi drzwiami znalazłam przepis na chlebek do odrywania. Jak tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że to będzie właśnie jarmużowy debiut w mojej kuchni.Mi jarmuż przypomina szpinak(...)dużej miski, wymieszać z solą. W środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, i wlać połowę mleka. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie do ciasta dodać resztę mleka, jajka i olej. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Jarmuż umyć, odciąć twarde końce.Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekane dymki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zaczną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe śniadanie - na pożegnanie zimy 182

Dzisiaj mam propozycję deserowo-śniadaniową.Otóż niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania na słodko (choć niewiele znam takich osób), dla nich więc polecam to danie jako deser

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy z granatem 145

intensywny, jeden kawałek zabiera nas w cudowną podróż pełną czekolady... Jest kruchutki, kakaowy spód, a na tym niesamowicie czekoladowa masa serowa. Niezbyt słodka, bardzo intensywna. Sernik, mimo ubijania jajek, nie jest puszysty, ale zwarty i konkretny. Dwieście gram czekolady w końcu robi swoje! Na to mus z białej czekolady, który dla zachowania równowagi jest słodki, lekki i delikatny. Warstwy(...)papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, schłodzić w lodówce 20-30 minut.Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Czekoladę rozpuścić a kąpieli wodnej, przestudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, partiami dodawać twaróg. Dodać czekoladę, zmiskować. Dodać ekstrakt i budyń, połączyć.Masę przelać na podpieczony spód.Piec w 140 st. C. przez 40 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania