boku 25 cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciasto. Nakłuć ciasto widelcem.Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić.Marcepan utrzeć z jajkiem na gładką masę. 2 białka ubić na sztywno, wymieszać z masą marcepanową. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.Na przestudzony spód wyłożyć równomiernie jabłka, na wierzch wycinąć(...)przez 20-25 minut, aż kratka nabierze złotego koloru.Ostudzić.Smacznego!Moja kratka wyszła, niestety, troszkę nieforemna. Masa była odrobinę za rzadka - najwyraźniej użyłam zbyt dużych jajek. Polecam więc małe lub średnie, nie duże, wtedy kratka będzie prezentowała się znacznie zgrabniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru i wodę, wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki, połączyć. Odstawić na 15 minut.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i resztą cukru. Wlać zaczyn i mleko kokosowe, wbić jajko. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić gładkie, nieco luźne ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić(...)trzy równe części. Z każdej uformować wałeczek długości około 40 cm, zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.Chałkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać wiórkami kokosowymi.Piec w 190 st. C. przez 30-40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A od jutra zaczynamy przygotowania do Walentynek - czas najwyższy pomyśleć o słodkościach
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrownie jest wyjątkowe nie tylko ze względu na połączenie tak nieoczywistych smaków, ale też konsystencję. Jest lepkie, mega czekoladowe, a jednocześnie zaskakująco lekkie... Tak, tak - lekkie właśnie. Przez ubicie jajek z cukrem ma niepowtarzalną konsystencję, w której się z C. zakochaliśmy. To ciasto zaskoczyło mnie na kilku poziomach, we dwójkę zjedliśmy całą blaszkę w dwa dni. Nie można(...)świeżych listków bazyliiskórka otarta z 2 cytrynKakao rozpuścić w kawie.Masło z czekoladą rozpuścić w garnuszku, dodać kakao, wymieszać, ostudzić.W moździerzu utrzeć listki bazylii ze skórką cytrynową. Jajka porządnie ubić, partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać mąkę, zmiksować. Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać dokładnie łyżką. Następnie dodać proszek i bazylię z cytryną, połączyć.Masę przelać do formy wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie naśmiewał, że takie rzeczy to tylko ja kupuję...Przytargałam zakupy do domu, i zaczęłam się zastanawiać, co z tym cudem zrobić. Myślałam o zupie, jarmużowych chipsach, zapiekanych jajkach... Aż w końcu na blogu Kuchennymi drzwiami znalazłam przepis na chlebek do odrywania. Jak tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że to będzie właśnie jarmużowy debiut w mojej kuchni.Mi jarmuż przypomina szpinak(...)dużej miski, wymieszać z solą. W środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, i wlać połowę mleka. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie do ciasta dodać resztę mleka, jajka i olej. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Jarmuż umyć, odciąć twarde końce.Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekane dymki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zaczną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam propozycję deserowo-śniadaniową.Otóż niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania na słodko (choć niewiele znam takich osób), dla nich więc polecam to danie jako deser
Pożeraczka, czyli raz adobrzeintensywny, jeden kawałek zabiera nas w cudowną podróż pełną czekolady... Jest kruchutki, kakaowy spód, a na tym niesamowicie czekoladowa masa serowa. Niezbyt słodka, bardzo intensywna. Sernik, mimo ubijania jajek, nie jest puszysty, ale zwarty i konkretny. Dwieście gram czekolady w końcu robi swoje! Na to mus z białej czekolady, który dla zachowania równowagi jest słodki, lekki i delikatny. Warstwy(...)papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, schłodzić w lodówce 20-30 minut.Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Czekoladę rozpuścić a kąpieli wodnej, przestudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, partiami dodawać twaróg. Dodać czekoladę, zmiskować. Dodać ekstrakt i budyń, połączyć.Masę przelać na podpieczony spód.Piec w 140 st. C. przez 40 minut.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzegalaretki morelowej200 ml wrzątku350 ml śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Ciasto cienko rozwałkować, wykroić okrąg na spód.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć okrąg(...)gęsto nakłuć widelcem.Piec w 190 st. C. przez 15 minut.Wystudzić.Z pozostałego ciasta wykroić paski o szerokości 5 cm, wyłożyć nimi brzegi tortownicy, formując krawędź.Mascarpone, mleko skondensowane, jajka, ekstrakt i budyń umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę - tylko do połączenia składników.Owoce obtoczyć w mące, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.Masę przelać do formy.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodać cukier i 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać. Dodać 1 łyżkę mąki, połączyć. Odstawić zaczyn na 15 minut.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, resztę mleka, jajko i olej. Zagnieść ciasto.Czosnek drobno posiekać, dodać do ciasta razem z estragonem i rozmarynem. Wyrobić - ciasto może się nieco lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie podzielić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesamemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna.Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom rzecz niezwykle prosta. Najdłużej trwa zagotowanie dwóch litrów mleka - potem idzie z górki. Wymieszać jajka ze śmietaną, wlać do mleka i czekać, aż stanie się magia. Po zaledwie kilku minutach zaczynają tworzyć się grudki twarogu - najpierw malutkie, później coraz wyraźniejsze. Odcedzić, odstawić. I tutaj(...)masła40 g cukru pudru100 g białej czekolady50 g rodzynek50 ml amaretto40 g słupków migdałowychdodatkowo:30 g blanszowanych migdałówLaskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać nasionka. Całość dodać do mleka, zagotować. Jajka roztrzepać ze śmietaną, powoli wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Kiedy oddzieli się serwatka, zdjąć z ognia i ostudzić.Sitko wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć odciśnięty ser. Zostawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrożdże, zasypać cukrem i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut.W tym czasie podgrzać pozostałe mleko z masłem, aż się rozpuści. Przestudzić.Do zaczynu wlać mleko z masłem, wbić jajko, wsypać sól. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zganieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę.Odstawić(...)minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem.Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A dzisiaj piekę pierwsze bułki od ponad miesiąca. Ogromnie się już za tym stęskniłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimnej wody1,5 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki ciemnego brązowego cukru2 łyżki soku z cytrynyMąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, rozetrzeć dokłądnie między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Formę wysmarować masłem(...)minut.Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć papier z obciążeniem.Dopiekać jeszcze 5 minut w 190 st. C.Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić.W tym czasie zmiskować chałwę z mascarpone, jajkami, budyniem, cukrem i śmietaną. Jeśli zostaną kawałeczki chałwy, nie szkodzi. Wylać masę na podpieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić w uchylonym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakoś mi w tym tygodniu brakuje weny. To chyba wina zbliżającej się jesieni - wieczorami muszę się opatulać szalem, gdy wychodzimy na spacer z psą. Codziennie wypijam
Pożeraczka, czyli raz adobrzewaniliidodatkowo:125 g białej czekolady200 jeżynMąkę przesiać, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem.Kardamon rozgnieść, wyjąć czarne ziarenka, rozgnieść je na pył w moździerzu. Dodać do mąki, wymieszać.Jajka lekko roztrzepać, dodać mleko, olej i ekstrakt, wymieszać.Czekoladę grubo posiekać.Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do połączenia. Wsypać czekoladę, przemieszać. Dodać jeżyny, delikatnie wymieszać, żeby nie rozgnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzemlekawarstwa kawowa:50 ml mocnej kawy3 łyżki mąki pszennejdodatkowo:150 g jeżynlukier:150 g cukru pudru3 łyżki mocnej kawyMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na 3 równe części
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia175 g mlecznej czekoladyCzekoladę posiekać.Mąkę przesiać z kakao i wymieszać z proszkie do pieczenia.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać płatki, mleko i ekstrakt, połączyć. Partiami wsypywać mąkę, zmiksować. Wsypać czekoladę, zagnieść, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrze