gdzie można nabyć produkt. Składniki: SPÓD: 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu Skworcu 1 jajko Spód: Użyłam blaszki o wymiarach 25x35 cm Do miski przesiałam obie mąki, kakao i cynamon. Dodałam pokrojone na małe kawałeczki masło, oczywiście zimne masło. Palcami rozcierałam masło do czasu(...)powstały mi takie małe okruszki ciasta. I dopiero w tym momencie dodałam jajko i wszystko razem zagniotłam w jednolite ciasto, które owinęłam folią spożywczą i wstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto i rozwałkowałam od razu na wyciętym na wymiar blaszki arkuszu papieru, następnie przeniosłam ciasto do blaszki i wylepiłam boki. Jeśli ciasto zacznie przyklejać Wam się
Blondynka Gotujecukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis! Składniki: 5 ziemniak ów 1 cebula 1 jajko 2 duże marchewki sól pieprz 2 czubate łyżki mąki olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko
Walijskie Pichceniemuszę przyznać że nawet bardzo mi smakowały. Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką. Pierogi brokułowo- fasolowe SKŁADNIKI: CIASTO 40 dag mąka 2 łyżki olej 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ mały brokuł fasola Jaś - 1,5 szkl sól koperek PRZYGOTOWANIE: CIASTO Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Przykryć
Kuchnia Danusikwiatów usunąć preciki wraz z wystajacymi listkami i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć bardzo delikatnie i ułożyć na talerzu.W jednym pojemniku wymieszać dokładnie twaróg, wędzony ser, jajko, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatalowej, Nadziewac delikatnie kwiaty cukinii łyżeczką.Teraz kolej na ciasto Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę gazowaną . Dokładnie wymieszać. Powinno mieć
zielonacukinkaskropionych syropem klonowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów. Potrzebne nam będą: - 2 duże jajka - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 75 g sklarowanego masła Przepis: W misce roztrzepać jajka, połączyć z mlekiem
W poszukiwaniu inspiracjikeksówka. Potrzebujemy:- 150 g mąki pszennej- 75 g mąki kukurydzianej- opakowanie drożdży suszonych- 80 ml wody- 50 ml wytrawnego białego wina- 100 g oleju- pół łyżeczki soli- 4 jajka- 70 g sera feta- 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek- 2 łyżki pestek dyniDodatkowo (jeśli lubicie):- można dodać 2 łyżki suszonych pomidorówPrzepis: Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą, winem, olejem(...)solą. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy z dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 190 st. C. Taki chlebek jest idealny na śniadanie, dostarcza bowiem
W poszukiwaniu inspiracjiłyżki musztardy - jajko(...)mielone ziele angielskie, majeranek - masło do smażenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć bułkę, wyrobić z nią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przyrządzić
W poszukiwaniu inspiracjiburzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy. Potrzebne nam:- 4 kotlety ze schabu- jajko- bułka tarta- pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie- frytki- ogórki w zalewie słodko - pikantne- tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie: Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić(...)pół godziny. W międzyczasie wstawić frytki do piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzać tłuszcz na patelni, rozkłócić jajko, zamoczyć kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na rumiano. Podawać z frytkami i ogórkami z zalewy
W poszukiwaniu inspiracjimięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :) Potrzebne nam: - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - jajko - czerstwa bułka lub pieczywo tostowe - mleko do namoczenia bułki - 50 g tartego sera długo dojrzewającego - sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czosnek w pudrze, słodka papryka i 2 kostki przyprawy(...)drobniutką kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przyprawić ziołami, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawę w kostkach rozgnieść i wszystko wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i z papryką
W poszukiwaniu inspiracjiżółtka - 4 jajka - 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)płatki migdałowe Przygotowanie: Z mąki, masła, cukru, soli, śmietany i żółtek zagnieć ciasto. Chłódź 30 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietankę, serek, cukier, skórkę startą z cytryny i jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą lub mąką formę
W poszukiwaniu inspiracjiDodatkowo:- 7 jajek - 3 banany- 1 i 1/4 szklanki cukru - cytryna(...)mocna słodka herbata- 5 łyżek kakaoNa kremy:- 1 litr śmietany 30%- opakowanie fixu do bitej śmietany- 4 łyżeczki cukru pudru- opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia
W poszukiwaniu inspiracjiwielkości):- po 3 szklanki mąki żytniej i pszennej- 1/2 litra miodu- 2 płaskie łyżeczki sody- szczypta soli- półtorej torebki przyprawy do pierników- pół łyżeczki mielonego imbiru- 2 jajka- żółtkoPrzygotowanie: Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody
W poszukiwaniu inspiracjipolecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. ZaczynamySkładniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowegokoperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy(...)podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik
Smaki Edytymiodowo-musztardowym sosem zachwycą każdego! 2 filety z kurczaka500ml śmietanki 12%5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK)2 łyżki miodu3 plastry żółtego sera1 jajko papryka słodka, sól, pieprzkoperek lub pietruszka do posypania 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką(...)miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajko, dodajemy musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy na gładką masę.3. W naczyniu żaroodpornym tworzymy dwie warstwy. Układamy połowę przygotowanych filetów, na to wylewamy połowę sosu, znowu układamy filety i zalewamy pozostałym sosem. Posypujemy startym żółtym serem.4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Szefowa kuchniFrykadelki orkiszowe z sałatką Składniki. 10 dag ziaren orkiszu grubo zmielonych 100 ml wywaru z jarzyn 1 cebulka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka natki pietruszki 5 dag sera żółtego 2 łyżki oleju 2 garście sałaty mix 1 pomidor sól pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny cukier do smaku Wykonanie. Ziarna orkiszu zmielić(...)zalać wywarem i gotować stale mieszając, na małym ogniu i w odkrytym garnku, aż zmiękną i rozkleją się. Trwa to 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Dodać posiekaną cebulkę, jajko, sól, pieprz i pietruszkę, wymieszać. Dodać starty ser i dobrze wymieszać. Uformować kotleciki. Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu. Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty
Kulinarny karnet Christophera