jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:197/455)

Muffiny piwosza - wytrawne muffiny z morelami i orzechami 196

Koniecznie musicie spróbować!  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( używam gotowego i tez jest świetne) 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 20 g szynki parmeńskiej  2 jajka 70 ml śmietany 30% 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku ok 30 g startego sera cheddar Kupujcie produkty taniej - znajdziecie je tutaj   :) Porcja(...)ciasta francuskiego wycinamy kwiatki i wykładamy spód formy od muffin. Morele i orzechy siekamy, tniemy drobno szynkę parmeńską i wszystko mieszamy. Wypełniamy farszem foremki tak aby było po równo w każdej. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy, wszystko dobrze mieszamy i zalewamy muffiny następnie posypujemy serem. Pieczemy w 190 C przez 20-30 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem 189

serem, dodać tuńczyka. Wymieszać tworząc jednolita masę. Bułkom odkroić łebki (zjeść), wydrążyć miąższ (zjeść :P ) lub zostawić i nakarmić kaczki ;/ Napakować farsz do bułek , tak by pozostało trochę miejsca. Do każdej bułki rozbić po 1 jajku. Tak przygotowane bułki stawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 10 minut. Powoli delektować się sobotnim porankiem

MarciochaKucharzy
Omlet z papryką 155

farszami, może być na słodko (z konfiturą, kawałkami owoców) lub zupełnie na wytrawnie. Wtedy możecie dodać do jajecznej masy sypaną paprykę ostrą, majeranek, pieprz oraz ulubione dodatki. Polecam na kilka sposobów – dziś z papryką, jutro z sosem pomidorowym z natką pietruszki, pojutrze z pomidorkami i fetą posypane świeżymi listkami bazylii. Brzmi fajnie? Kombinujcie, urozmaicajcie dodatki! Smacznego Składniki: 4 jajka(...)dwóch oleju razem z cebulką na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze, omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy układamy nasz paprykowy farsz zwijamy omlet drewnianą łyżką lub płaskim talerzem na pół

Zasmakuj Kuchni
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM PIECZARKOWYM 172

Cebulę drobno pokroić podsmażyć na złoty kolor, dodać do ziemniaków. Następnie dodać posiekana natkę pietruszki, starty żółty ser, żółtko jajka i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Od masy ziemniaczanej odrywać małe kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, ułożyć farsz pieczarkowy, zlepić formując kształt krokietów. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.  Można

Zrób to smacznie
Chaczapuri adżarskie 227

pszennej pełnoziarnistej szklanka ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżko oleju 150 g fety 125 g mozzarelli 50 g białego sera półtłustego 3 jajka 3 łyżeczki masła Przygotowanie: Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut. Do mąki dodałam sól, olej i przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrobiłam(...)wałek i pokroiłam pod skosem (jak kopytka) na trzy części. Na środku każdej z nich zrobiłam wgłębienie, które wypełniłam farszem. Chaczapuri piekłam ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po tym czasie do każdej z łódeczek wbiłam jajko i wstawiłam do piekarnika na kolejne 5 minut, aby białko lekko się ścięło. Po wyjęciu z piekarnika na każdą łódeczkę

Kulinarny Pamiętnik
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 111

przyjemne w przygotowaniu. U mnie z tego przepisu wyszło około 40 niedużych bułeczek.  Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem   ciasto drożdżowe  0,5 kostki drożdży  2 jajka  1 szklanka mleka  1/2 kostki masła ( rozpuszczone w kąpieli wodnej )  1 łyżeczka cukru  60 dkg mąki pszennej  Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier mieszamy(...)kieliszkiem do wina ) i na środku krążka kładziemy łyżkę nie za dużą naszego farszu i zawijamy najpierw boki do środka ( zachodzą na siebie ) potem końce zwijamy do środka tworząc wałek, bułeczkę. Takie bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.    Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy np. czarnuszką.  Wstawiamy bułeczki do piekarnika

Kuchnia na wzgórzu
Cepeliny czyli kartacze wegetariańskie z serem 183

Krótko o kartaczach pisałam jakiś czas temu, przy okazji publikowania przepisu na kartacze na kapuście . Dziś z farszem nietypowym, bo bezmięsnym. Wnętrze wypełnione białym serem. Składniki: 15 surowych ziemniaków 5 ziemniaków ugotowanych 40 dag twarogu 1 jajko 1 łyżeczka masła sól do smaku świeża mięta 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcisnąć nadmiar soku, dodać mąkę ziemniaczaną(...)utłuczone ugotowane ziemniaki, sól do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Twaróg pognieść widelcem, dodać jajko, posolić do smaku, dodać masło, posiekaną miętę i dobrze wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować na dłoni owalne cepeliny i nadziewać przygotowanym farszem. Wrzucać na wrzątek i gotować około 25 minut. Podawać polane świeżym masełkiem lub kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 120

opakowanie ciasta francuskiego – 2 kubeczki creme fraiche – 200 g boczku/szynki wędzonej – 5 jajek – 400 g kurek – świeży tymianek (ok 2 łyżki posiekanego + gałązki do dekoracji) ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć(...)całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek i delikatnie ubić trzepaczką i dodać dwa kubeczki creme fraiche dalej delikatnie mieszając do połączenia składników. Dodajemy podsmażoną szynkę, grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i mieszamy. W trakcie gdy przygotowujecie farsz, w formie do tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie

Szybko Tanio Smacznie
Arancini 94

warzywnego lub mięsnego 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia   FARSZ: 5 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej np. serrano czy schwarzwaldzkiej) 1 kulka mozzarelli listki bazylii 1 ząbek czosnku odrobina masła(...)Trzymamy na ogniu jeszcze 1-2 minuty, studzimy i wstawiamy do lodówki. Przygotowanie farszu: Troszeczkę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską,wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Studzimy. Mozzarellę kroimy w większą kostkę, listki bazylii dzielimy na mniejsze kawałki. Do schłodzonego risotto dodajemy surowe jajko i mieszamy.Na dłoń łyżką nałożyć porcję risotto, rozpłaszczyć, dodać kawałki szynki, bazylii oraz mozzarelli

Kopystką po garach
Pierogi z mięsem 225

zrobić. Są pyszne i nie za suche.  Idealne! Polecam :) Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3 łyżki oliwy sól gorąca woda Farsz: 1 kg łopatki marchew pietruszka kawałek selera korzeniowego liść laurowy ziele angielskie 3 cebule jajko sól pieprz wywar jarzynowo-mięsny Wykonanie: Mięso oczyszczam i gotuję razem z warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez(...)mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję jajko i mieszam na jednolita masę. W razie konieczności dolewam odrobinę wywaru z gotowania. Masę mięsna odstawiam. Składniki na cisto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobina soli i wrzucam partiami pierogi

Bea(u)ty kitchen
Jesienny placek jabłkowy 165

miłośnikom cynamonu - Jesienny placek jabłkowy. " Ciasto 150 g mąki pszennej  75 g zimnego masła w drobnych kawałkach 30 g cukru pudru jajko laska wanilii szczypta kardamonu szczypta cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta soli 30g zmielonych migdałów Farsz: 750g twardych jabłek 50 g brązowego cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka mielonego cynamonu łyżeczka mieszanki przypraw do deserów

Słodkie Przyjemności
Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 113

główki kapusty lub cała gdy jest młoda - 1 cebula - 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych - mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, i odstawiamy na godzinę po tym czasie gotujemy w wodzie w której się moczyły do miękkości. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku(...)pokrojone grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Naleśniki z serem 149

bardzo przyjemnego niezbyt słodkiego lekko karmelizowanego smaku kokosa. Składniki: 1 szklanka mleka  1 szklanka wody  2 jajka  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 szklanki mąki  szczypta soli  olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia  Farsz do naleśników: 250 g sera białego twarogowego  1/2 szklanki wiórków kokosowych  3/4 szklanki mleka(...)łyżki śmietany  2 - 3 łyżki cukru kokosowego  2 łyżki cukru trzcinowego  Jak przygotować naleśniki z serem? Jajka dokładnie zmiksować z mlekiem, następnie dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki wody. Miksować do czasu, aż ciasto będzie miało jednolitą niezbyt gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać pozostałą wodę. Ciasto odstawić na około

Kuchcik gotuje
ROLADKI Z INDYKA I PIECZARKAMI 186

zwinąć w rulon. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach cebule pokroić w kostkę i udusić aż odparuje woda, doprawić do smaku. Farsz rozłożyć na mięsie, zwinąć w rulon. Każdą roladkę panierować w mące, zanurzać w jajku i obtaczać w bułce tartej Smażyć na rumiano na głębokim oleju albo obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Następnie przełożyć roladki do garnka

RAROSSA
Pierogi- bułka z masłem? 174

Propozycja podania. Składniki: 400 g mąki  250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody  1 jajko szczypta soli  250 g mrożonego szpinaku 1 mała cebulka 5 łyżek białego sera łyżka oliwy sól, pieprz, zioła prowansalskie     Przygotowanie szpinaku na farsz : Szpinak rozmrozić.  Odrobinę oliwy rozgrzać na patelni, dodać i zeszklić pokrojoną drobno cebulkę przyprawioną czosnkiem granulowanym(...)ciasto (woda z mąką) będzie przypominać „klajster”, zrobić w nim dołek, do którego  wbijamy jajko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm.  Szklanką wycinamy porcje ciasta. Nakładamy farsz i sklejamy pierożki.   Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy aż do wypłynięcia

Tagebuch po polsku

Proponowane wyszukiwania