drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy rozczyn: do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy(...)paski ciasta. Na jednym brzegu z cm odstępem układamy farsz . Z wijamy w rulon by wolny brzeg był pod spodem. Kroimy około 5 cm paszteciki . P rzekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy makiem. Pieczemy w nagrzanym parkaniku do 180 stopni przez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidalmatyńskie groszek mrożony 2-3 łyżki mleka Wyluzowane z kości mięso kurczaka, bez skóry drobno mielimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajko, dodajemy kaszkę manną, mleko i wyrabiamy na jednolitą masę. Nabieramy farsz na dłoń, na płasko, na środku układamy łyżeczkę groszku i formujemy niewielkie kulki, układamy w naczyniu do parowania. Do sitka dodajemy zioła i parujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: ok 1 kg karczku 3 cebule marchewka, pietruszka 3-4 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu 7 ząbków czosnku szczypta lubczyku Naleśniki: szklanka mleka szklanka wody jajko 8 kopiastych łyżek mąki szczypta soli sos: łyżka masła 82% 200-300 g pieczarek cebula bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Do większego garnka włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, opaloną na ogniu(...)przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Wlać 1-2 chochelki bulionu z mięsa. Dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki i zawinąć z farszem. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Schłodzone panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron. Na łyżce masła podsmażyć cebulę z pieczarkami. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować
Gaździnka warzydodajemy do cebuli. Gdy zmniejsza swoją objętość dodajemy odciśniętą z soku kiszona kapustę. Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy
VioletoweKucharzeniesię coś nowego, ciekawego na stół. No to do roboty, bo przepis jest nieco pracochłonny. Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i białym serem. Składniki ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pieprz, gałka muszkatołowa Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu(...)misce. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto spokojnie sobie rośnie my możemy zrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy Seler naciowy kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy
vegetaniesuszonych grzybów 2 cebule (około 140 g) olej do smażenia 2 łyżki masła do smaku sól, pieprz i jeżeli farsz byłby za luźny to można dodać bułkę tartą na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka (jajka L) 200 ml letniej wody 2 łyżki oleju (około 30 ml) szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Uszka
Uwaga Babcia GotujePyszne drożdżowe paszteciki do czerwonego barszczyku. Paszteciki z kapustą i grzybami SKŁADNIKI: CIASTO mąka - 400 g drożdże - 20 g jajko - 1 szt masło - 50 g cukier - 1 łyżeczka sól - 1 łyżeczka mleko - 200 ml FARSZ kapusta kiszona - 750 g grzyby suszone - 2 garście cebula - 1 szt sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie olej DODATKOWO mak do posypania(...)prostokąta o grubości 0,5 cm, pokroić w pasy . Farsz ułożyć wzdłuż na pasie ciasta. Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził na drugi. Ciąć skośne paszteciki. Paszteciki układać na posmarowanej tłuszczem brytfannie, a gdy podrosną, posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypać makiem. Piec w 180 stop.przez 20 minut
Kuchnia Danusioczkach szczypta płatków chili sól, pieprz 1 jajko rozkłócone Przygotowanie: Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę i stopniowo dodawać wody, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Wyrabiać przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie przygotować farsz. Szpinak powinien być rozmrożony i odsączony(...)mozzarellą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta odrywać kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, rozgnieść w dłoniach, do środka włożyć farsz szpinakowy, następnie złożyć na pół i skleić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rokłóconym jajkiem i zapiekać przez 15 minut, lub do czasu aż będą rumiane. Smacznego
Codzienne Gotowaniejakiegokolwiek) - 5 ząbków czosku, - sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: 1. Ciasto na naleśniki otrzymujemy mieszając mąkę, wodę, mleko, 1 jajko (ja to robię trzepaczką do ciasta), dodaję też soli, papryki, pieprzu (ciasto ma wtedy też delikatny smak). 2. Farsz otrzymujemy podsmażając szpinak z drobno pokrojonym czosnkiem, pieprzem i papryką oraz solą (ilość przypraw zależy od naszego smaku, ale przynajmniej(...)patelnie lekko nasmarowaną tłuszczem i zarumieniamy z obu stron. Pozostawiamy do wystudzenia. 4. Krokiety uzyskujemy kładąc farsz w centrum naleśnika, następnie zaginając brzegi z prawej i lewej strony naleśnika, a zawijając go z góry do dołu. 5. Następnie rozbijamy drugie jajko, dodajemy trochę mleka, mieszamy widelcem był było jednolite i zwinięte naleśniki w nim obtaczamy, a następnie obtaczamy
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyCiasto: 500 g mąki tortowej 2 płaskie łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 2 duże cebule połowa kapusty oregano czosnek w proszku sól, pieprz ponadto: masło (ok. 3 łyżki) czarnuszka jajko Pierogi Szwedzkie -Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez minimum 2 godziny(...)kroimy paski o wielkości ok. 7 cm x 33 cm. Na środek każdego z pasów wykładamy farsz, sklejamy ciasto i odwracamy. Kroimy na paszteciki o długości ok. 5-7 cm. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pieroga smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy czarnuszką. Pieczemy do zrumienienia - ok. 10-15 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze
Słodka Stronaszklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 450 gram mrożonego szpinaku 1 pomidor 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 80 gram sera feta 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego odrobina ostrej papryki Składniki na naleśniki wymieszać, delikatnie ubić(...)rozmrożony. Wymieszać wszystko i podsmażać na małym ogniu do całkowitego odparowania wody. Zacząć smażyć naleśniki, średniej grubości, żeby mogły utrzymać farsz, a przy tym dawały się łatwo zawijać. Ser feta pokroić na drobne kawałki. Śmietany wymieszać z jajkiem i pieprzem. Do odparowanego szpinaku dodać śmietanę i rozprowadzić, chwilę podsmażyć i dodać ser. Po roztopieniu sera przyprawić szpinak, w razie
Czerwony Gupikpysznej chrupiacej panierce, zasmakuje każdemu, kto lubi pieczarki. Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI (wychodzi około 10 placków) 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 3 łyżki oleju FARSZ PIECZARKOWY: 500g pieczarek 1-2 cebule 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz *opcjonalnie przyprawa curry DODATKOWO: 5 łyżek startego sera na tarce(...)farszu. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i smażymy aż odparuje woda. Następnie dodajemy cebulę i przyprawy do smaku. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia cebuli. Na koniec dodajemy szczypiorek, mieszamy i przekładamy do miseczki żeby sobie przestygło. CIASTO NALEŚNIKOWE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka
Gotuj z Mąkąłyżeczki miodu sok z 1 pomarańczy szczypta soli 2 szczypty pieprzu 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100g sera feta 1 opakowanie ciasta francuskiego rozkłócone jajko do posmarowania nasiona czarnuszki (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Marchewki obierz i pokrój w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj marchewkę przez ok. 10min. 3. Dodaj do marchewki przeciśnięty przez(...)równych kwadratów. 8. Rozdziel farsz po równo na każdy kwadrat ciasta, układając kopczyk na środku i zlep wszystkie rogi ciasta, zamykając farsz w środku i formując sakiewkę. 9. Każdą sakiewkę posmaruj z wierchu jajkiem i posyp ziarenkami czarnuszki. 10. Piecz 15-18min. w 200*C. Smacznego! Caramelized carrots, feta and herbs purses 6 purses Ingredients: 4 medium carrots
Kuchnia w Słońcu Skąpanamysla o nas samych powstaly dziesiejsze krokiety. Krokiety z pieczarkami w orzechowej panierce skladniki przepis na ciasto farsz: 1 cebula 200g pieczarek sol, pieprz ostra papryka w proszku suszony rozmaryn 1 lyzka masla tarty ser Gouda - opcjonalnie panierka: 1 jajko posiekane orzechy wloskie wykonanie: Zaczynamy od usmazenia nalesnikow. Pieczarki oczyszczamy i osuszamy, kroimy w plastry. Wrzucamy je na patelnie(...)pieprzem, dodajemy troche ostrosci za pomoca papryki w proszku. Na koniec dodajemy odrobine rozmarynu. Gotowym farszem napelniamy nalesniki i zwijamy. Jesli ktos lubi, tak jak moj Maz, mozna do kazdego krokieta dodac troche tartej goudy, ktora nakladamy na pieczarki. Zwiniete nalesniki maczamy w rozmaconym jajku, a nastepnie w posiekanych orzechach wloskich. Krokiety ukladamy w natluszczonym naczyniu zaroodpornym i zapiekamy
Przysmaki Karolkitego świeża grahamka, plaster pomidora i pyszne śniadanie gotowe :) Jeśli do pasty dodamy same żółtka, to będzie ona stanowiła fantastyczny farsz do nadziania pozostałych białek. SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 1/2 niedużej szalotki 1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek świeżego oregano kilka kropli sosu tabasco 1 kopiasta łyżeczka majonezu dodatkowo grahamka pomidor SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DefinicjaSmakupomysł na imprezową przystawkę. Robi się szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :) Przepis pochodzi ze strony Patricia bakes . Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;) Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;) Składniki: Ciasto: 3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej papryki w proszku mały słoiczek koncentratu pomidorowego 50g sera żółtego startego na tarce łyżka oleju
Czerwona Porzeczka