jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:200/455)

Krokiety z pikantnym farszem i parówką 175

szklanki mąki 2 jajka 1 i pół szklanki wody 1 i pół szklanki mleka sól do smaku ok. 1 łyżka oleju np. kokosowego (płynnego) Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz wodę. Doprawiamy szczyptą soli, dolewamy ok. 1 łyżkę oleju. Wszystko mieszamy trzepaczką, by nie było grudek. Następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut, by pozbyć się pęcherzyków(...)naleśnik, równomiernie smarujemy go ok. 1 łyżką pasty z suszonych pomidorów. Układamy ok. 1-2 łyżki farszu pieczarkowego, parówkę, kilka pokrojonych papryczek oraz mozzarellę (według uznania). Całość najpierw zawijamy po bokach, a następnie rolujemy jak krokieta. Każdy tak zawinięty krokiet równomiernie pokrywamy jajkiem, a następnie bułką tartą. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do momentu aż krokiety będą złoto-brązowe

Cooking Monster
Jagodzianki 131

cały rok. Przepis na ciasto drożdżowe podpatrzyłam na blogu  domowe-wypieki.pl , natomiast "farsz" był złączeniem chyba wszystkich przepisów w internecie. Liczba porcji: 16 bułeczek 500 gram mąki pszennej 250 ml mleka 50 gram cukru 25 gram świeżych drożdży 75 gram masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 500 gram borówek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mleko lekko podgrzać, nie może być(...)minut. Można przed samym włożeniem do piekarnika posmarować je z wierzchu jajkiem, mlekiem lub jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w 180C przez 25 minut, aż będą rumiane z wierzchu. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ułożyć na drewnianej desce. Poczekać aż lekko ostygną - farsz w środku jest gorący. marcelina

Czerwony Gupik
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 252

oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne dla kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana(...)mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Przyprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od ciasta. Wyjmij jajka z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli masz za mało czasu włóż je do miseczki z letnią wodą). Rozpuść pół kostki

Niedzielny kucharz
Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii 111

pierogów z kurkami i mascarpone Ciasto na pierogi: 300 g mąki + trochę do podsypywania 1 jajko ok. 150 ml  ciepłej  wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 200 g kurek garść lisktów świeżej szałwii 50 g parmezanu 2-3 łyżki masła klarowanego Farsz: 300 g kurek 200 g sera mascarpone 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)pierogi Do przesianej mąki dodaj: sól, jajko, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą, wlej olej. W razie potrzeby dodaj więcej mąki albo wody. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut). Gotowe ciasto na pierogi przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Farsz Kurki dokładnie oczyść. Na patelni rozgrzej masło

Food Square
Naleśniki z pikantnym farszem 94

Składniki: Farsz: 1 cebula 2 papryki (np. czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta) 2 pomidory 1 papryczka chili 500g mięsa mielonego (np. z indyka lub wieprzowego) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 kostka rosołowa lub warzywna delikat do mięs sól, pieprz Naleśniki: 1 litr mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka 3 łyżki oleju sól, pieprz(...)patelni usmażyć mięso doprawione solą, pieprze oraz delikatem. Dodać do papryki. 6. Do farszu dodać odsączoną kukurydzę. 7. Gotować do prawie całkowitego odparowania sosu, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać fasolę.Gotować przez ok. 3-5 min. 8. W dużej misce zmiksować jajka, olej, szczyptę soli, pieprzu, cukru oraz olej. 9. Dodawać stopniowo mleko, wodę na przemian z mąką do uzyskania

A Ty Smakuj Mnie
PYSZNE GOŁĄBKI Z SOSEM POMIDOROWYM 151

piekarniku. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy .   Zapraszam na przepis :)  WYKONANIE Składniki: Farsz: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 250g -300g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko olej sól do smaku,pieprz do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l bulionu mięsnego(...)podsmażyć na złoto cebulę. Pod koniec dodać czosnek. Całość razem z tłuszczem wlać do mięsa. Dodać ostudzony ryż, jajko  i wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie dosolić do smaku. Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki tak jak krokiety.Na dno naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty takie albo uszkodzone albo małe

Mała w garnku miesza
Naleśniki szpinakowe na słodko. 147

smakiem!    Składniki: Ciasto: > 100g świeżego szpinaku -> 1,5-2 szklanki mleka -> 1 jajko -> 1-1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka oliwy -> Niewielka ilość soli -> 1 łyżeczka miodu -> 2-3 krople ekstraktu wanioliowego Farsz: -> 200g chudego twarożku -> 100g jogurtu greckiego -> 2 pomarańcze -> Pestki granatu -> Migdały Wykonanie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Jajka po hiszpańsku 184

pieczarki, posiekaną cebulkę oraz czosnek, pomidor pokrojony w kostkę i mieszankę warzyw z grzybami leśnymi. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do wysmarowanych kokilek robiąc na środku małe wgłębienie. Wbijamy po jednym jajku, delikatnie solimy i posypujemy suszonym tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego do 100st C piekarnika na grzanie górne (ewentualnie grill z termoobiegiem) i zapiekamy. Długość

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną 149

kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli farsz 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej(...)suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl

CoolinarniePL
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KIEŁBASKAMI I PIECZARKAMI + FILMIK 128

mleka  1 jajko 80 ml oleju 50-80 ml wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli                                                                      FARSZ :  500 g kiełbasek pysznych lub innych(...)PRZYGOTOWANIE : Drożdże mieszamy z odrobiną mleka, wlewamy je do misy robota. Dodajemy jajko, olej, mleko, wodę cukier, sól i mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, doprawiamy solą i pieprzem, podpiekamy na odrobinie oleju aż płyny odparują. Studzimy, do pieczarek dodajemy ser i ketchup, mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie

Kulinarne Fantazje Marioli
Warzywna tarta francuska 143

tanią, prostą w przygotowaniu i pyszną tartę z farszem warzywnym. Na gotowym cieście francuskim zrobimy ją szybko i bez większego wysiłku. Polecam Składniki: 1 op. ciasta francuskiego (275g) 450 g mrożonych warzyw na patelnię po grecku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli i pieprzu 50 g mozzarelli w wiórkach 1 jajko oraz forma na tartę o śred. 26 cm Przygotowanie(...)woda wyparuje a warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, przekładamy warzywa do miseczki i rozgniatamy je lekko widelcem. Dodajemy ser oraz jajko i mieszamy razem. Tortownicę wykładamy ciastem francuskim a resztę ciasta kroimy w paseczki. Farsz przekładamy na ciasto i równo go układamy. Na farszu układamy paski z pozostałego ciasta tworząc kratkę. Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką 173

Burrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Moja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale

Codziennik Kuchenny
Przepis na… – Tortellini in brodo, świąteczny smak Bolonii 331

północnych Włoszech. Łatwe w przygotowaniu, wyborne w smaku – doskonale nadają się do zaadoptowania w polskiej kuchni także, jako danie świąteczne. Składniki: bulion Farsz: 100 gr mięsa mielonego, 100 gr pokrojonego prosciutto, 70 gr parmigiano-reggiano, jajko, łyżeczka masła, sól, pieprz. Ciasto: 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, oliwa. Na maśle dusimy mięso mielone i prosciutto, dodajemy jajka i parmezan(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na ciasto mieszamy jajka, mąkę i oliwę. Intensywnie mieszamy, a następnie (po przełożeniu) dokładnie wygniatamy. Odstawiamy na 45 minut. Ciasto dzielimy na 4 części i każdy kawałek rozwałkowujemy jak najcieniej. Następnie kroimy na w kwadraty o boku 4-5 cm. Na środku każdego fragmentu nakładamy farsz. Składamy na pół, tworząc trójkąt. Całość przekładamy na stolnicę

Bon Ton Italia
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 485

drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko  mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy rozczyn: do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy(...)paski ciasta. Na jednym brzegu z cm odstępem układamy farsz . Z wijamy w rulon by wolny brzeg był pod spodem. Kroimy około 5 cm paszteciki . P rzekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.   Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy makiem. Pieczemy w nagrzanym parkaniku do 180 stopni przez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pulpeciki drobiowe faszerowane groszkiem 273

dalmatyńskie groszek mrożony 2-3 łyżki mleka Wyluzowane z kości mięso kurczaka, bez skóry drobno mielimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajko, dodajemy kaszkę manną, mleko i wyrabiamy na jednolitą masę. Nabieramy farsz na dłoń, na płasko, na środku układamy łyżeczkę groszku i formujemy niewielkie kulki, układamy w naczyniu do parowania. Do sitka dodajemy zioła i parujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania