Omlet z szynką konserwową i pieczarkami marynowanymi 243plasterki. Na jedną i drugą patelnię wykładamy po niewielkiej ilości masła klarowanego. Na jedną wykładamy szynkę, paprykę i pieczarki. Na drugą rozgrzaną wylewamy jajka. Jajka smażymy najlepiej pod przykryciem aż górna warstwa się nie zetnie. Farsz lekko przesmażamy. Usmażony omlet zsuwamy na talerz i na połowie wykładamy podsmażone składniki. Przykrywamy drugą połową i SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy
Gnocchi z ricottą, parmezanem i szpinakiem 124Wykonanie: liście szpinaku i bazylii opłukać letnia wodą, odcedzić na sicie, posiekać, bardzo krótko podsmażyć na oliwie z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Do misy wbić jajko, roztrzepać je, dodać ricottę, parmezan, mąkę oraz szpinak. Całość wymieszać. Farsz na gnocchi jest niezwykle delikatny, dlatego zalecam dodać nieco więcej mąki, aby kluseczki nie rozpadły się w czasie gotowania. Cebulę zeszklić na małej patelni
Raj dla Podniebienia
Przystawka – babeczki z pastą jajeczną i łososiem 973pastą jajeczną i łososiem – przepis Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Łososia kroimy w mniejsze kawałki, szczypiorek drobno siekamy, ostudzone jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i musztardą. Farsz do babeczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Babeczki wypełniamy nadzieniem i dekorujemy odrobiną koperku, albo natką pietruszki. Przystawka – babeczki z pastą jajeczną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z czerwonej kapusty i kaszy gryczanej 214kostke i dodajemy do reszty. 9. Ugotowaną kasze gryczaną łączymy se składnikami i odstawiamy do ostygnięcia, kiedy to się już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy. 10. Nakładamy na liść kapusty ok. 2 łyżek farszu i zwijamy. 11. Przygotowane gołąbki układamy ciasno, jeden przy drugim w garnku i zalewamy bulionem, aż do przykrycia całości. 11. Gotujemy na małym ogniu
FITBUuK
Roladki z farszem chrzanowym 245Składniki: 1/2 kg szynki pokrojonej w cienkie plasterki 5 jajek 1 opakowanie serka kanapkowego śmietankowego 1/2 papryki 2 łyżki chrzanu Fanex sól Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć … Czytaj dalej Roladki z farszem chrzanowym
czarrna od kuchni
Krokiety z pieczarkami 316Danie, które spokojnie mogę zaliczyć do kategorii smaki dzieciństwa. Często jadałam takie krokiety u cioci. Są szybkie w przygotowaniu i bezmięsne. Składniki ciasto 2 jajka 1,5 szkl mąki 1,5 szkl mleka szczypta soli farsz min. 500 g pieczarek 1 cebula … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pełnoziarniste naleśniki z sosem karmelowym i czekoladą. 212latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: -> 1 duże jajko -> Szklanka mleka -> Szklanka mąki -> Szczypta soli ->1 łyżeczka cukru waniliowego, Farsz -> 150g sera białego -> 1 banan -> 3-4 łyżki jogurtu naturalnego -> 3-4 kostki czekolady gorzkiej -> 1/2 łyżeczki
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Krokieciki 255Składniki ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka mąka 1 jajko 1 łyżka oleju przyprawy: sól, zioła prowansalskie, czosnek, mielony kminek farsz: 30-40 dkg ugotowanego mięsa (wieprzowe, drobiowe, co kto woli) 30 … Czytaj dalej Krokieciki
czarrna od kuchni
Gołąbki 164następnie ugotować i pokroić. Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Ryż ugotować. Do m ięsa mielonego dodać jajko,ryż, grzyby , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera, dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele , wegete.U stawić program STEW
Moje domowe kucharzenie
Jajka faszerowane tuńczykiem 181razem z żółtkami jajek. Dodajemy pomidorowe pesto, majonez i opcjonalnie papryczkę chilli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie łączymy składniki. Jajka układamy na talerzu i w miejsca po żółtkach nakładamy łyżeczkę farszu. Całość posypujemy rzeżuchą
Pyry na Gaz
Saszetki indyka nadziewane porem i sosem 175obsmażony por. Pierś indyka pociąć na plastry o szerokości 1 cm. Rozbić doprawić solą pieprzem, słodką papryką w proszku. Na środek każdego płata nałożyć farsz, złożyć na pół, spiąć dokładnie wykałaczkami. W jednej misce roztrzepać jajka a do drugiej nasypać bułkę tartą. Saszetki mięsa obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć saszetki z dwóch stron na rozgrzanej patelni
Kuchnia Pokoleń
Naleśniki pszenno – gryczane ze szpinakiem i kurczakiem z sosem czosnkowo – koperkowym 184jogurcie z dodatkiem majonezu light, grillowana pierś z kurczaka. Cóż jeszcze mogę dodać, koniecznie wypróbujcie. Mam nadzieję, że Was zachęciłam. Składniki: Naleśniki ( 2 jajka, mleko, mąka pszenna, mąka gryczana 2:1 i szczypta soli ) Farsz 1 filet z kurczaka ( pojedynczy ) 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 marchewka ½ czerwonej papryki Sól Czosnek granulowany i świeży Papryka słodka mielona Sok z cytryny Dodatkowo
Smaki Ewy
Wytrawne kulebiaki z kaczką w odświętnej odsłonie! 206łyżeczki kurkumy - łyżka lodowatej wody Szybko zagniatamy ciasto, na gładkie i miękkie. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez 30 minut w lodówce. FARSZ DO KULEBIAKÓW: - 400 g ugotowanego mięsa z młodej kaczki - 2 jajka - 150 g młodej kapusty kiszonej - 150 g suszonych prawdziwków - pęczek natki pietruszki - gałka muszkatołowa - sól - świeżo zmielony pieprz - 3 łyżki soku z kapusty kiszonej
SMYKWKUCHNI
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym 240siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Marchewkę ścieramy na tarce, a pieczarki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników. Na każdym liściu układamy porcje farszu i zwijamy jak klasyczne gołąbki. Jeśli to Wasze pierwsze spotkanie z gołąbkami- polecam filmik na youtube.com, w którym w prosty sposób wytłumaczone jest
Czerwona Porzeczka
Kieszonki ze schabu z pieczarkami, porem i rzodkiewką 197Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Roztłuczone schabowe rozłożyć na deseczce. Na każdym plastrze rozłożyć warstwę farszu i posypać startym serem. Złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. Jajka roztrzepać widelcem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane kieszonki umoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu
Nie tylko w kuchni
Dietetyczna cukinia faszerowana. 215pieprz. Przygotowanie: Ja miałam taki kawałek cukini, który pokroiłam na cztery części. Wydrążyłam środek. Pierś z kurczaka zmieliłam przez maszynkę. Dodałam kukurydzę, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszałam. Napełniłam cukinię farszem i przykryłam folią. Piekłam w piekarniku w 180 stopniach. Pierwsze 25minut piekłam pod folią, następnie przez kolejne 20-30minut piekłam bez przykrycia. Czas
W kuchni u Moniki
Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami 207Wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą, np takich jak u mnie. Składniki: Na ok 80 sztuk: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko ok 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin 1 duża lub dwie małe cebule
Kuchnia w czekoladzie
Tarta z cukinią i kurczakiem 194obciążyć, żeby nie urosło i podpiekamy je przez ok. 15 min w 180 stopniach. Potem zdejmujemy papier z grochem i wykładamy nadzienie. Składniki na farsz: 300 g fileta z kurczaka 1 cukinia - niezbyt duża 2 jajka 200 ml śmietany ser żółty do posypania po wierzchu - u mnie 3 plastry odrobina oliwy do usmażenia kurczaka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Kurczaka
psgotujemy
Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem 344wodzie z dodatkiem soli i niewielką ilością cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i jeszcze ciepły obrać z łupinek. Do wystudzonej kaszy dodać jajka i wymieszać. Wsypać natkę pietruszki, bób i przyprawić. Tak przygotowanym farszem napełnić pieczarki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pociąć na plasterki. Przykleić do kaszy, a na wierzchu każdej pieczarki położyć oliwkę. Posmarować całość oliwą
https:KKuchniaMniam
Pizza i mini-calzone z kabanosami 220papierze do pieczenia na placek grubości ok 5-7 cm. Szklanką o średnicy ok 9 cm wycinać kółka. Na każde nakładać dużą łyżkę farszu. Złożyć na pół jak pierogi, brzegi DOKŁADNIE zlepić. Posmarować rozbełtanym jajkiem ( lub zwilżyć wodą ) i posypać mieszanką sezamu, maku i soli himalajskiej. Do piekarnika wstawiamy pustą blachę na najniższy poziom piekarnika, nagrzewamy
Atlas Smaków
Chrupiące sajgonki 208mięso będzie gotowe. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Mieszamy wszystko dokładnie i podduszamy minutę. Na koniec na patelnię wbijamy surowe jajka i na nieco większym płomieniu smażymy całość, aż się zetną. Farsz jest gotowy. Po kolei, każdy z arkuszy papieru ryżowego, za pomocą kuchennego pędzelka zwilżamy wodą z obu stron. Czekamy aż delikatnie (nie całkowicie, bo będzie
Kuchenna Kontrrewolucya
Dietetyczne naleśniki po bolońsku 233ostro, a dziś miałam czas i pomiędzy sprzątaniem, a zakupami zabrałam się za gotowanie ;) Składniki (na 2-3 porcje): Naleśniki (4 sztuki): 2 jajka 0,5 szklanki mleka szczypta soli 2 łyżki skrobi kukurydzianej Farsz: 400-500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka pomidory w puszce 1 słoik koncentratu pomidorowego przyprawy wg gustu, ja dałam sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jajka z pieczarkami 187Jajka inaczej na śniadanie? Czemu nie. Ugotowane na twardo, z pysznym farszem pieczarkowym i z dodatkiem świeżego szczypiorku. To danie na pewno znajdzie też swoich amatorów na wielkanocnym stole. Najlepiej przygotować poprzedniego dnia
Milion Smaków
tarta z agrestem - ciasto z agrestem 137Ciasto: 250 g mąki, skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko, 100 g cukru, 125 g masła, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, farsz: 2 kromki suchego placka drożdżowego, 50 g mielonych migdałów, 600 g agrestu, cukier puder, cukier, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, masło do wysmarowania formy, Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować
królestwo garów
Krokiety z mięsem 186mięso i warzywa zmielić. Do mięsa z warzywami dodać rosół, doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Naleśnik rozłożyć na talerzu, na środku naleśnika ułożyć farsz, brzegi naleśnika zagiąć a następnie zwinąć krokiety. Krokiety opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron
Mama Gotuje
Tarta z grzybami 178przez 15-20 minut. doprawić solą i pieprzem. A następnie dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia, dodać pokruszony ser oraz wbić 2 jajka. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Piec przez 30 min w temperaturze 200-220 stopni. Smacznego
MarciochaKucharzy
Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 196będą: 4 kromki chleba razowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka sojowego, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek i sól. Przygotowanie: Wymieszać miąższ chlebowy z mlekiem sojowym, jajkiem, doprawić do smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić tak przygotowanym farszem połówki pomidora. Włożyć do piekarnika i podpiekać w piekarniku w średniej temperaturze (150 °C) przez 20 minut lub podsmażać na patelni. Pomidory faszerowane
MODA NA BIO
Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym 309przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni, dodajemy zupę pieczarkową. Podsmażamy aż zmiękną. W misce łączymy ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę tartą, cebulę z zupą pieczarkową. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na rozbitym płacie schabu, zwijamy na kształt roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy majerankiem. Rolady obkładamy wędzonym boczkiem, skrapiamy olejem. Pieczemy pod przykryciem
VioletoweKucharzenie
Paszteciki z wędzonym boczkiem i zielonym groszkiem 199kostkę cebulę, a na końcu ugotowany odcedzony groszek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz lekko zmiksowany układać na prostokąciki ciasta Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 170 st C przez
Gaździnka warzy
Paprykowa rolada-PAPRIKA ROLL 150czerwone papryki -zmiksowane, 4 jajka – oddzielnie żółtka i białka, garść ziół świeżych, sól i pieprz(...)Farsz: 1-2 szt twarożku śmietankowego (np. Philadelphia )-ja mialam twaróg zwykły i dodalam śmietane 36%,.. .8-10 dużych plastrów szynki szwarcwaldzkiej , kilka plastrów wędzonego boczusia
w mojej kuchni
Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym 232warzywami 1 raz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze. Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut od chwili wypłynięcia
Na słodko lub wytrawnie
Letnia tarta z cukinią 194śmietany, jajek i sera. Pozostałą część ciasta francuskiego nacinamy w naprzemienne paski tak, by po rozciągnięciu uzyskać siatkę. Przykrywamy nią ciasto. Można posmarować ciasto jajkiem. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika, do zrumienia się i ścięcia farszu. U mnie zajęło to ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przepis dodaję do akcji
W kuchni wieczorem
Tort naleśnikowy z mięsem 225tanio! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: – mąka – 1 szklanka – mleko – 200 ml – woda gaz. – 50 ml – jajko – 1 szt – olej – 2 łyżki – proszek – 1 łyżeczka – sól – szczypta FARSZ: – mięso mielone – 300 g – cukinia – 1 szt – pomidor – 2 szt – szczypiorek – 1 pęczek
Ostra na Słodko
Krokiety z kapustą i grzybami 320kroimy kapustę. Dodajemy na patelnię. Doprawiamy wymienionymi przyprawami lub według uznania. Smażymy do czasu aż smaki nam się ładnie połączą. Przygotowane wcześniej naleśniki, nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety, brzegami naleśnika pod spód. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Na osobny talerzyk wsypujemy bułkę. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce. Smażymy na głębokim rozgrzanym
kulinarnyswiatdomi
Naleśniki z serem i brzoskwiniami 282Pyszny pomysł na obiad, deser lub podwieczorek :) SKŁADNIKI Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szczypta soli masło do smażenia Farsz: 500g sera białego 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego duża puszka brzoskwiń 2 opakowania cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Miksujemy składniki ciasta i odstawiamy
Moje Kuchenne Rewelacje
Focaccia z brokułami i papryką 193minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut. Polecam też ciasto z farszem cebulowym i mięsem w przepisie na. cebularz
prawdziwe jedzenie
Pierogi ruskie 303inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów ruskich. Potrzebujemy (na około 36 sporych pierogów): Ciasto pierogowe: - 1 szklanka ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oliwy z oliwek - około 560 g mąki pszennej Farsz: - 650 g ziemniaków - 500 g twarogu półtłustego - 2 spore cebule - oliwa z oliwek - sól - pieprz Zaczynamy od przygotowania farszu. Ziemniaki obieramy, kroimy
W mojej holenderskiej kuchni
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 223Dorota - http:// sierotkamarysiawkuchni.blogspot .com/ Angelika- http:// duringthefreetime.blogspot.com/ Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/ Marta - http:// niebieskapistacja.blox.pl/html CIASTO: 500 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 120-150 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ: 3/4 szkl. kaszy jaglanej 300 g białego sera 1 szkl. mleka 3,2% 0,5 szkl. wody 3 łyżki cukru 1 szkl. bakalii
kolorowotorcikowo
Pierogi z kapustą i grzybami 603Pieprz – do smaku Liście laurowe – 2 sztuki Na ciasto na pierogi : Mąka pszenna – 4 szklanki Jajka – 2 Kwaśna śmietana gęsta 18% – 5 łyżek Olej – 3 łyżki Sól – szczypta Woda letnia – 3/4 szklanki Pierogi z kapustą i grzybami – Wykonanie: Przygotować farsz do pierogów : Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć z wody i posiekać drobno(...)jajka. Dodać kwaśną śmietanę, olej i szczyptę soli. Wymieszać ciasto, stopniowo dodawać wodę, stopniowo wyrabiając miękkie i łatwo poddające się ciasto. Przykryć je miską i pozostawić ciasto na ok. 15 minut, żeby odpoczęło. Podzielić ciasto na 4 części. Trzy części ciasta przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić. Pozostałą 1/4 ciasta rozwałkowaść cienko. Za pomocą szklanki wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz
Kulinarne Przeboje
KAPUŚNIACZKI 401też w piekarniku. Przechowuję je zawinięte żeby nie stwardniały. Polecam! KAPUŚNIACZKI CIASTO DROŻDŻOWE 0,5 kg mąki 50 g świeżych drożdży 3 jajka 0,5 szkl mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli FARSZ 50 g suszonych grzybów 2 cebule 400 g kiszonej kapusty 3-4 łyżki oleju sól, pieprz Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z z cukrem
Pieguskowa Kuchnia