jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:189/455)

Pizzerinki pełnoziarniste 115

Kojarzycie takie sprzedawane w piekarniach pizzerinki? Buły na dość grubym drożdżowym cieście z farszem a'la pizza? Pamiętam jak zajadaliśmy się nimi w szkole, a potem od czasu do czasu na studiach. Do prawdziwej pizzy było im daleko, ale dla wygłodniałego nastolatka, a potem studenta były idealne. Zachciało mi się ostatnio takiej właśnie buły i zrobiłam ją w wersji pełnoziarnistej(...)opakowanie drożdży instant (8g) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru niecała szklanka ciepłego mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła 2 jajka Sos: 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku suszona bazylia sól i pieprz Farsz: 12 plasterków salami 2 duże pieczarki 0,5 małej czerwonej papryki  0,5 cebuli ok. 100 g startego żółtego sera suszona bazylia

Simply Food
Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem 241

kanapek i sałatek. Szpinakowe naleśniki: 100 g świeżego szpinaku baby 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 3 ekologiczne jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia szczypta soli Farsz do naleśników: 150 g naturalnego serka kanapkowego 250 g serka ricotta 75 g mieszanki świeżych sałat 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek(...)jajka, mąkę, olej, szczyptę soli i blendujemy ponownie. Odstawiamy masę na ok. 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dodajemy wodę gazowaną, mieszamy łyżką i smażymy naleśniki na lekko posmarowanej olejem i silnie rozgrzanej patelni (najlepiej użyć pędzelka). Gdy na brzegach zaczną się wysuszać i pojawiać się bąbelki przewracamy na drugą stronę. Usmażone naleśniki odkładamy i smażymy następne. Farsz

Poezja smaku
Paszteciki z kapustą i grzybami 137

czekamy aż zaczną pracować (zwiększą objętość, lekko się spienią) Do misy przesypujemy resztę mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, rozpuszczone przestudzone masło, sól  oraz zaczyn drożdżowy. Wszystko zagniatamy na dość plastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.  farsz: Grzyby moczymy przez całą noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)smaku sola i pieprzem. wykonanie: Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 kawałki, rozwałkowujemy na prostokąt, wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zawijamy w rulon. Każdy z rulonów kroimy na mniejsze kawałki.  Tak powstałe paszteciki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy kminkiem. Odstawiamy na kilka minut aby podrosły. Paszteciki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

Bon appetit mon amie
Paszteciki z kapustą i grzybami 109

takiego farszu można dodać suszoną żurawinę , która będzie świetnie pasowała. Na Święta warto zaopatrzyć się w większą ilość kapusty, która przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy, cukier, kminek, suszony majeranek białko jajka Przygotowanie: Grzyby wkładamy(...)laurowy i studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i wzdłuż dłuższego boku rozkładamy powstały farsz. Ciasto zwijamy tak by powstała nam rolada z farszem. Następnie ucinamy kawałki rolady, rozkładamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Życie ze smakiem
Zielono mi 182

jednak wszyscy tartę zjedli i w rezultacie pochwalili jej groszkowy smak. Tarta z zielonego groszku składniki ciasto składniki i sposób wykonania farsz: 450g mrożonego groszku 1 cebula 1 opakowanie serka typu Feta kilka gałązek mięty sol, pieprz 2 jajka wykonanie: Groszek wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Ugotowany groszek(...)cebulkę i serek miksujemy. dodajemy jajka oraz drobno posiekaną miętę. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Na sol trzeba uważać gdyż serek jest dość słony. Farsz wykładamy na ciasto. Tarte pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 200°C. Podajemy na ciepło. Smacznego

Przysmaki Karolki
Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori 234

Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori         Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 ml ciepłej wody ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 cebula 5-6 pieczarek ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie) 100 g sera żółtego 1 łyżka przyprawy bombay masala (np. firmy

Mania Gotowania
Cebulak na obiad 143

duża z piekarnika  Składniki:   300 g mąki 125 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g masła szczypta soli farsz 1,5 kg cebuli pociętej w piórka 100 g wędzonego boczku 200 ml śmietany 18% 4 jajka sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego(...)przykryciem aby powiększyło swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz: boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy cebulę aby delikatnie ją zeszklić.  Blachę wykładamy papierem pergaminowym i rozwałkowujemy ciasto, wykładając nim spód i boki blachy. Na ciasto rozkładamy równomiernie cebulę z boczkiem. Wszystko zalewamy mieszanką jajek ze śmietaną, solą i pieprzem. Całość pieczemy ok 30 minut

Niezły Młynek
Kapuśniaczki 171

pobliskim markecie nie było pieczarek! Wyobrażacie to sobie? W żadnym dużym markecie nie było ani jednej pieczarki! Postanowiłam zaimprowizować. Użyłam suszonych i zamrożonych wcześniej odważonych grzybów. Nie żałuję, bo farsz wyszedł mega smaczny. Teraz jak to piszę mam za sobą już kilka partii upieczonych kapuśniaczków, bo tamte pierwsze jeszcze ciepłe od razu zniknęły z talerza. Ciasto jest świetne, mięciutkie(...)piekarnika. Składniki: CIASTO: 350 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży FARSZ: 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3-5 ziaren ziela angielskiego 1 garść suszonych grzybów 1,5 - 2 szklanki podgotowanych

Blondynka Gotuje
Panierowane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 172

osób Paczka mrożonego szpinaku Kawałeczek sera pleśniowego  Filet z kurczaka Cieniutkie naleśniki -mogą być z tego przepisu: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/crepes-cieniutkie-nalesniki-francuskie.html 2 ząbki czosnku Gałka muszkatołowa Sól  Pieprz Jajko Bułka tarta Masło (łyżeczka) Tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy, na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie paseczki, na to szpinak. Chwilę smażymy,aż woda całkowicie odparuje, dodajemy(...)smażymy kilka minut na niewielkiej ilośći oleju-tak,żeby mięso nie było suche, Dodajemy do szpinaku. Przygotowujemy naleśniki,  Na komiec każdego naleśnika kładziemy farsz, boki zawijamy do środka i całość rolujemy. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej, Smażymy na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym

Kopystką po garach
Pierogi z kaczką 156

niedzielnym gotowaniu, w którym królował rosół z kaczki stwierdziliśmy, że na drugie danie idealnie będą pasować pierożki i tak naszą gotowaną kaczkę wykorzystaliśmy do farszu właśnie na pierogi Składniki na ciasto: - 350 g mąki - 1 jajko - szczypta soli - 140 ml ciepłej wody - 20 g oleju Składniki na nadzienie: - połówka małej kapusty włoskiej - mięso kaczki z rosołu(...)łyżka masła - 1 mała cebulka - sól, pieprz - świeży rozmaryn Dodatkowo 2 łyżki masła do smażenia. Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę i olej i powoli zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół będziemy widzieć pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy

Kuchenne Wariacje
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z MAKRELĄ 181

wielbiciele ryb z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 0,5 szkl * mleko – 1 szkl * jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczy[pta * olej – 3 łyżki FARSZ: * wędzona makrela – 1 szt * cebula – 1 szt * przyprawy DODATKOWO : * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy , odstawiamy

Ostra na Słodko
Tarta z wędzonym łososiem 93

Formę do tarty wyłożyć ciastem, które nakłuwamy i pieczemy, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidory i ser pokroić w kostkę, łososia też można pokroić na mniejsze cząstki. Jajka wbić do miski razem z przyprawami i lekko rozbełtać. Na podpieczonym spodzie umieścić łososia, pomidory, sera a na końcu zalewamy masą jajeczną. Pieczemy

Szybko Tanio Smacznie
Pierogi z farszem kapuściano - ziemniaczanym 166

Ciasto: 600g mąki pszennej,  jajko,  szczypta soli, łyżka oleju,  letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej. Zagniatając stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 500g kiszonej kapusty, 400g ugotowanych ziemniaków,  2 cebule,  100g masła, 3 łyżki oleju,  sól,  pieprz czarny oraz ziołowy. Kapustę

Z miłości do słodkości
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 192

jakie są wasze ulubione naleśniki? Składniki: Naleśniki 10-12 sztuk: 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka, lekko roztrzepane 1 i 1/2 łyżki masła, roztopionego 450 ml mleka masło klarowane do smażenie Farsz: 400 g mrożonego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g sera feta szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Naleśniki(...)misy miksera dajemy mąkę, sól, cukier. Mieszamy. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Smażenie naleśników zaczynamy od roztopienia na patelni odrobiny klarowanego masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką warstwą. Smażymy około

Smakowity Blog Kulinarny
Wiosenne naleśniki z botwinką i kremowym kurczakiem 163

będzie wyjątkowo na talerzu, bo na zupę jeszcze zdążymy, a i buraczki u niej teraz wielkości paznokcia...:) A zatem lekkie, złociste naleśniki z chrupiącymi brzegami, a w nich kremowy farsz z miękkimi kawałkami kurczaka i siekaną młodą botwinką, która zamienia całość z bladoróżową zapowiedź wiosennych wojaży na talerzach :) W podstawie sosu rozpustne mascarpone, w dodatkach aromatyczna moc świeżego koperku(...)niego oderwać ;) Wiosenne naleśniki z botwinką i kremowym kurczakiem Potrzebujesz: Naleśniki bez glutenu: 50g mąki ryżowej 50g mąki kukurydzianej 15g mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 300ml mleka szczypta soli 20g roztopionego masła olej do smażenia Farsz: 1 pęczek botwiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 400g mięsa z piersi kurczaka (ok. 2 sztuki) 185g Mascarpone 100ml wody

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania