jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:189/455)

Panierowane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 178

osób Paczka mrożonego szpinaku Kawałeczek sera pleśniowego  Filet z kurczaka Cieniutkie naleśniki -mogą być z tego przepisu: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/crepes-cieniutkie-nalesniki-francuskie.html 2 ząbki czosnku Gałka muszkatołowa Sól  Pieprz Jajko Bułka tarta Masło (łyżeczka) Tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy, na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie paseczki, na to szpinak. Chwilę smażymy,aż woda całkowicie odparuje, dodajemy(...)smażymy kilka minut na niewielkiej ilośći oleju-tak,żeby mięso nie było suche, Dodajemy do szpinaku. Przygotowujemy naleśniki,  Na komiec każdego naleśnika kładziemy farsz, boki zawijamy do środka i całość rolujemy. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej, Smażymy na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym

Kopystką po garach
Pierogi z kaczką 161

niedzielnym gotowaniu, w którym królował rosół z kaczki stwierdziliśmy, że na drugie danie idealnie będą pasować pierożki i tak naszą gotowaną kaczkę wykorzystaliśmy do farszu właśnie na pierogi Składniki na ciasto: - 350 g mąki - 1 jajko - szczypta soli - 140 ml ciepłej wody - 20 g oleju Składniki na nadzienie: - połówka małej kapusty włoskiej - mięso kaczki z rosołu(...)łyżka masła - 1 mała cebulka - sól, pieprz - świeży rozmaryn Dodatkowo 2 łyżki masła do smażenia. Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę i olej i powoli zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół będziemy widzieć pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy

Kuchenne Wariacje
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z MAKRELĄ 185

wielbiciele ryb z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 0,5 szkl * mleko – 1 szkl * jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczy[pta * olej – 3 łyżki FARSZ: * wędzona makrela – 1 szt * cebula – 1 szt * przyprawy DODATKOWO : * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy , odstawiamy

Ostra na Słodko
Tarta z wędzonym łososiem 96

Formę do tarty wyłożyć ciastem, które nakłuwamy i pieczemy, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidory i ser pokroić w kostkę, łososia też można pokroić na mniejsze cząstki. Jajka wbić do miski razem z przyprawami i lekko rozbełtać. Na podpieczonym spodzie umieścić łososia, pomidory, sera a na końcu zalewamy masą jajeczną. Pieczemy

Szybko Tanio Smacznie
Pierogi z farszem kapuściano - ziemniaczanym 172

Ciasto: 600g mąki pszennej,  jajko,  szczypta soli, łyżka oleju,  letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej. Zagniatając stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 500g kiszonej kapusty, 400g ugotowanych ziemniaków,  2 cebule,  100g masła, 3 łyżki oleju,  sól,  pieprz czarny oraz ziołowy. Kapustę

Z miłości do słodkości
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 193

jakie są wasze ulubione naleśniki? Składniki: Naleśniki 10-12 sztuk: 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka, lekko roztrzepane 1 i 1/2 łyżki masła, roztopionego 450 ml mleka masło klarowane do smażenie Farsz: 400 g mrożonego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g sera feta szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Naleśniki(...)misy miksera dajemy mąkę, sól, cukier. Mieszamy. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Smażenie naleśników zaczynamy od roztopienia na patelni odrobiny klarowanego masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką warstwą. Smażymy około

Smakowity Blog Kulinarny
Wiosenne naleśniki z botwinką i kremowym kurczakiem 169

będzie wyjątkowo na talerzu, bo na zupę jeszcze zdążymy, a i buraczki u niej teraz wielkości paznokcia...:) A zatem lekkie, złociste naleśniki z chrupiącymi brzegami, a w nich kremowy farsz z miękkimi kawałkami kurczaka i siekaną młodą botwinką, która zamienia całość z bladoróżową zapowiedź wiosennych wojaży na talerzach :) W podstawie sosu rozpustne mascarpone, w dodatkach aromatyczna moc świeżego koperku(...)niego oderwać ;) Wiosenne naleśniki z botwinką i kremowym kurczakiem Potrzebujesz: Naleśniki bez glutenu: 50g mąki ryżowej 50g mąki kukurydzianej 15g mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 300ml mleka szczypta soli 20g roztopionego masła olej do smażenia Farsz: 1 pęczek botwiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 400g mięsa z piersi kurczaka (ok. 2 sztuki) 185g Mascarpone 100ml wody

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 136

szczypta kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu sól Na ciasto: około 400 g mąki pszennej mąki żytniej 200 ml mleka jajko  5 łyżek oleju łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 20 g drożdży dwa żółtka ziarna czarnuszki Na początek ugotujcie składniki farszu. Groch, najlepiej wcześniej namoczony przynajmniej przez godzinę, ugotujcie, prawie rozgotowując i lekko soląc pod koniec gotowania. Odciśnijcie(...)wymieszajcie. Doprawcie pieprzem i jeśli trzeba solą- farsz powinien mieć zdecydowany smak. Porządnie przestudźcie- dzięki temu będzie bardziej zwarty. Do miski wlejcie 50 ml letniego mleka, połóżcie drożdże, wsypcie cukier i łyżkę mąki, wymieszajcie. Odstawcie w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie w naczyniu powinna wytworzyć się lekka pianka. Dołóżcie jajko, wlejcie olej, wsypcie sól i tyle pszennej

Pichceniomania
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą 296

pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru   Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko do posmarowania sezam Przygotowanie Drożdże(...)kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją

e-PrzepisyKulinarne
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 173

czasu do czasu mieszając, przez około 30 minut. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmarowywać farsz i zwijać w krokiety. Przygotować 2 talerze. Do jednego wbić jaja i roztrzepać widelcem, do drugiego wsypać bułkę tartą. Krokiety zamaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor(...)będą łatwiej się zwijały. Pieczarki można zastąpić też suszonymi grzybami (około 200 g), namoczonymi przez noc i ugotowanymi. Farsz należy dobrze przyprawić solą i pieprzem. Krokiety można również zamrozić, przy czym wówczas nie należy ich panierować  w jajku i bułce tartej.  Panierkę należy zrobić po rozmrożeniu. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka

Gospodyni Miejska
Faszerowane pieczarki 368

swoją działalność do tylko do spożycia :) Pierwszy z cudów kulinarnych zrobionych z moim mężem :) Faszerowane pieczarki   Składniki: 12 dużych pieczarek 20 dag mięsa mielonego 3 plasterki sera żółtego jajko pietruszka suszona lub świeża przyprawa kebab  sól pieprz olej z pestek winogron   domowy sos czosnkowy Przygotowanie: Namówić męża do obrania pieczarek, oddzielenia kapeluszy od nóżek i posiekania drobno(...)oleju z pestek winogron obsmażyć z dwóch stron pieczarkowe kapelusze, aż będą miękkie.  Kapelusze osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Farsz - przestudzone mięso mielone i grzyby przekładamy do miski i dodajemy jajko, drobno pokrojony ser żółty i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i napełniamy nim pieczarkowe kapelusze. Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju z pestek winogron

Lawendowe Niebo
Rogaliki z serkiem topionym i szynką 175

farszem z serka topionego wymieszanego z pokrojoną szynką..takie małe rogaliki są pyszne...moje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze sos czosnkowy.. 2,5 szkl. mąki  10 g drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5  łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4  szkl. ciepłej wody serek topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko(...)dwie części. Każdą część rozwałkować  na kształt koła.  Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz [ serek z szynką] i zwijać rogaliki. Uformowane rogaliki przełożyć na blaszkę i odstawić  na 10 minut do podrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z kapustą i pieczarkami 139

Składniki: 10 naleśników ( przepis znajdziecie tutaj:  naleśniki na krokiety .) 500 g kapusty kiszonej 400 g pieczarek olej lub masło 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 jajka  bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany. Wykonanie: 1. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie(...)doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.  5. Farsz gotowy :) 6. Na wcześniej przygotowane naleśniki  wykładamy partiami nasz farsz i zawijamy w rulonik. (farszu starczyło idealnie na 10 naleśników) 7. Przygotowujemy sobie panierkę. 4 jajka trzepiemy razem z przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie i czosnek granulowany)  Oczywiście wybór przypraw może być różny

Mój pomysł na
Filet z kurczaka nadziany farszem z boczku i natki pietruszki. 134

pomysłów na jego przyrządzenie są tysiące więc nigdy się nie nudzi. Moja dzisiejsza propozycja na urozmaicenia dania z kurczaka to farsz z boczku i natki pietruszki. Polecam :)     Składniki: 4 piersi z kurczaka   1 jajko    30 dag boczku    1 duża cebula    garść natki pietruszki    4 łyżeczki musztardy francuskiej(...)boczek z cebulą, wszystko razem blendujemy. Do powstałej masy dokładamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Pozostałe 3 filety, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na połówki. Wszystkie kawałeki rozbijamy tłuczkiem (uważając, żeby nie przedziurawić mięsa), doprawiamy obficie solą, pieprzem, papryką, a następnie na środku nakładamy farsz i zawijamy. Każdą roladkę owijamy jak cukierka folią aluminiową i wkładamy

Symfonia smakowa
Roladki naleśnikowe z ryżem i warzywami 205

wykałaczkę zachwyciły rodzinkę! Może i Wy wykorzystacie ten pomysł? SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) NALEŚNIKI: - mąka – 1 szklanka - mleko – 220 ml - jajko – 2 szt - olej – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta FARSZ: - ryż ( basmati ) – 150 g - papryka czerwona – 100 g - papryka zielona – 100 g - świeża bazylia – 1 pęczek - sól

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania