jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:187/455)

Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami 92

łyżeczek lodowatej wody Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko * PRZYGOTOWANIE Ciasto Do miski wsypujemy mąką i mieszamy z solą. Wbijamy jajko i wrzucamy pokrojone kawałki zimnego masła. Zagniatamy ciasto, dolewając w razie potrzeby zimnej wody. Formujemy kulę i odkładamy w zimne miejsce. Farsz Kroimy pora i cebulki na talarki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Również(...)blacie. Wycinamy okręgi ostrym naczyniem (u mnie 12 cm). Na środku każdego okręgu wykładamy 1-2 łyżki farszu. Składamy brzegi i lepimy jak na pierogi. (Brzegi możemy dodatkowo uformować widelcem). Gotowe empanadillas  wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 200°C . Wyjmujemy i studzimy na kratce. Empanadillas  można wcinać solo

Food Square
Dietetyczne naleśniki z białym serem 150

swoją figurę to zapraszam do wypróbowania przepisu , naprawdę pycha . Składniki  ( dla 2 osób )  60 g płatków owsianych 2 jajka  1 duża łyżka sera białego 0 % tłuszczu 20 g odżywki białkowej pół szklanki wody  Farsz do naleśników  4 łyżki białego sera 0% tłuszczu 1 łyżeczka cynamonu 3 krople słodzika w płynie  Wykonanie ciasta Do blendera

Mój Smak
Dietetyczne naleśniki z białym serem 191

swoją figurę to zapraszam do wypróbowania przepisu , naprawdę pycha . Składniki  ( dla 2 osób )  60 g płatków owsianych 2 jajka  1 duża łyżka sera białego 0 % tłuszczu 20 g odżywki białkowej pół szklanki wody  Farsz do naleśników  4 łyżki białego sera 0% tłuszczu 1 łyżeczka cynamonu 3 krople słodzika w płynie  Wykonanie ciasta Do blendera

Mój Smak
Szynka z pastą jajeczną w galarecie 176

dekoracji!). Wsypać do miski. Dodać posiekany szczypiorek oraz majonez. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Szynkę konserwową posmarować farszem jajecznym. Zrolować, tworząc trójkąt. Ewentualnie kawałki szynki związać szczypiorkiem. Przygotowaną szynkę ułożyć na półmisku. Jajko przekroić na mniejsze części. Przygotowane kawałki ułożyć obok szynki. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać dopiero

Ugotować
Naleśniki z bananami i bitą śmietaną 165

koniec ubijania dodając do niej łyżkę cukru pudru. Kroimy banany na mniejsze części i blendujemy (możemy nie blendować, tylko obłożyć usmażone naleśniki plasterkami). Farsz gotowy, bierzmy się za naleśniki. W misce miksujemy (lub porządnie mieszamy łyżką) jajka, mleko, wodę, mąkę i cynamon. Natłuszczamy delikatnie patelnię i wylewamy na nią ciasto niewielkimi porcjami. U mnie wychodzi po jednej chochli na naleśnika(...)się raz-dwa, a są sycącym obiadem. Po trzecie: jest uniwersalny. Naleśniory można jeść praktycznie ze wszystkim – bananami, truskawkami, dżemem, bitą śmietaną, lodami, nutellą, salami, serem żółtym, serem białym, farszem pieczarkowym, sosem pomidorowym, mięsem mielonym, warzywami… Z ciekawych wersji: ostatnio jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha! Po czwarte: może być składnikiem innych dań. Możemy

Proste-przepisy.pl
Arancini – włoskie kulki ryżowe 308

odmiana ryżu risotto, żeby się kleił) 3 szklanki bulionu 1 cebula 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka i bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia Farsz: 250 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 6 łyżek startego żółtego sera natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz, oliwa   Na oliwie podsmażamy(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej i ryż i farsz przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze się schłodziły. Obrane i drobno posiekane cebule i pieczarki podsmażyć na oliwie. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Do masy ryżowej dodać roztrzepane jajko i wszystko wymieszać. Na ręku formować placuszki

UgotujmyTo.pl
Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym 140

Ciasto francuskie to fajna alternatywa na przygotowanie czegoś szybkiego. Można wycinać z niego dowolne kształty i nadziewać przeróżnymi farszami. Ja często przygotowuję je w wersji na słodko, jako deser. Dziś jednak proponuję przystawkę z ciasta francuskiego nadzianego rybą, warzywami i odrobina ciągnącego się sera:)  Składniki:   opakowanie ciasta francuskiego (225g),  1/2 czerwonej papryki,  1/4 zielonej papryki(...)łyżce oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Blat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałożyć trochę farszu, posypać startym serem. Wszystkie rogi składać do środka i delikatnie skleić.  Posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 20 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Nadziewana kalarepa 187

lilipucie, i od razu łykowate i zdrewniałe. Nie przeszkodziło to jednak, by wykorzystać je na obiad, obrałam, wykroiłam zdrewniałe części, krótko obgotowałam i były już gotowe do nadziewania farszem z mięsa mielonego, marchewki i natki pietruszki. Wydrążone części kalarepki zamroziłam, wykorzystam je do zupy. Podczas duszenia kalarepek powstał delikatny sos, doprawiony, zagęszczony i posypany świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie(...)Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce masła i łyżce oliwy. Dodać startą na tarce marchewkę, chwilkę podsmażyć.  Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, ostudzone warzywa z patelni, doprawić farsz solą i pieprzem. Kalarepki nadziać farszem, przykryć kapeluszami, przełożyć do rondla, zalać bulionem, w którym wcześniej się gotowały i dusić na małym ogniu

na moim stole...
Ruskie na oleju rzepakowym 163

farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne ruskie... bo zdrowsze ! Do klasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, szczególnie docenianą przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. W tradycji indiańskiej nazywany był „świętą rośliną(...)zdrowo o sobie myśleć ! Do dzieła! Składniki na ciasto pierogowe mąka pszenna lub tortowa sól OLEJ RZEPAKOWY wrzątek chłodna woda UWAGA- możecie dać 1 jajko, ale nie musicie. To nie jest reguła. Składniki na farsz ziemniaki z upraw bio- prosto z pola mojej babci twaróg bio- prosto z wiejskiej, podkarpackiej zagrody mojej koleżanki cebula , dość duża ilość sół, pieprz OLEJ

Z Kuchni Do Kuchni
Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą 147

zimnej wody skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 żółtka 2 łyżki mleka Farsz (ripieno): 150 g semoliny (lub kaszy manny) 400 ml mleka 200 g cukru 1 łyżka masła 500 g ricotty 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy* 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jajko ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli Opcjonalnie: cukier puder do oprószenia * PRZYGOTOWANIE Ciasto (pasta frolla) Mąkę(...)uformuj kulę, zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Farsz (ripieno) Semolinę ugotuj w mleku wraz z cukrem, masłem i solą. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Kolejno dodaj ricottę, wodę z kwiatu pomarańczy (lub kilka kropli olejku pomarańczowego), cynamon, jajko i kandyzowaną skórkę pomarańczową . Masę wymieszaj. Jeśli będzie za rzadka, możesz ją wstawić do lodówki

Food Square
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 202

podanych ilości wychodzi ok.80 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) wody - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 10g masła klarowanego Składniki farszu: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka lub karkówka) - 1 jajko - ok. 3/4-1 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - świeżo mielony pieprz - 3-4 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku (lub dowolnie) - mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń młynkiem(...)Mielone mięso (u mnie samodzielnie mielona łopatka i/lub karkówka, można również użyć dowolne inne mięso) umieścić w misce, wbić jajko, dodać majeranek, sól, świeżo mielony pieprz i mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń, niezbyt dużo) i dokładnie wymieszać. W misie miksera wymieszać mąkę z solą. Do kubeczka odważyć masło klarowane, zalać 315g gorącej wody, po rozpuszczeniu masła, wlać do misy

Smaczne Zdrowe
PIEROŻKI DROŻDŻOWE A'LA KROKIETY 111

NIŻ Z TRADYCYJNYMI I NIE SĄ TAKIE TŁUSTE ,A SMAK JEST NAPRAWDĘ WYŚMIENITY.... SKŁADNIKI: NA FARSZ: 0.5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 0,8 KG KAPUSTY KISZONEJ 2 CEBULE PRZYPRAWY 2 ROSOŁKI NA CIASTO: 550 DAG MĄKI 1/2 KOSTKI DROŻDŻY PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI KOSTKA MARGARYNY 2 JAJKA 1/2 DUŻEGO KUBKA ŚMIETANY 12 % KURKUMA PRZYGOTOWANIE: W GARNKU NASTAWIAMY KAPUSTĘ Z POKROJONĄ W KAWAŁKI(...)ROZDRABNIAM W MIKSERZE,PODSMAŻAMY CEBULKĘ  I DODAJEMY DO FARSZU,DOPRAWIAMY DO SMAKU-WEDLE UZNANIA(JA DAJĘ SÓL ,PIEPRZ,I MAGGI) ZABIERAMY SIĘ ZA CIASTO, DO MISKI DAJEMY MĄKĘ,SÓL,I 1/3 ŁYŻECZKI KURKUMY,WKRUSZAMY  DROŻDŻE,SZCZYPTĘ CUKRU,POKROJONĄ MARGARYNĘ,JAJKO I ŻÓŁTKO(JEDNO BIAŁKO ZOSTAWIAMY DO POSMAROWANIA NASZYCH PIEROŻKÓW ),I WLEWAMY ŚMIETANĘ-ZAGNIATAMY GŁADKIE CIASTO-W RAZIE POTRZEBY

Swojskie jedzonko
Krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami 286

krokiety jest bardzo łatwy. To takie naleśniki nadziewane na słono, panierowane i smażone. Krokiety można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity. Lubię też kiedy naleśniki są cienkie, a zamiast tartej bułki do panierowania używam zmielonych migdałów. Krokiety na obiad to fajne domowe danie. Kiedyś kupiłam gotowe(...)zmiksuj krótko. Dodaj zeszkloną cebulę z pomidorami i też krótko zmiksuj. Wyjmij farsz na miskę, dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Wymieszaj farsz i nakładaj porcjami na naleśniki. Składaj naleśniki w kopertę, maczaj w roztrzepanych jajkach, następnie w migdałach lub bułce i smaż na maśle na złoty kolor. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij w rondelku z grubym dnem. Wlej

codojedzenia
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 139

sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki oleju • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Marynata • 2 litry wody • 3 ząbki czosnku(...)odparuje. • Bułkę namoczyć w wodzie i drobno pokroić. • Wymieszać pieczarki z mięsem mielonym, dodając jajko, czosnek przeciśniety przez praskę, bułkę, pieprz, zioła prowansalskie i sól do smaku. • Zimny schab przekroić wzdłuż robiąc 4 głębokie rowki. • Wypełnić rowki farszem mięsnym upychając nadzienie pomiędzy kawałki mięsa. Z reszty farszu uformować kopułę na schabie • Tak nadziany

To co kocham
Paszteciki, kapuśniaczki, w cieście drożdżowym 151

sprawdzony, modyfikowany i dopieszczony do granic smaku!. Ciasto...bajka..., a nadzienie to już inna sprawa :). Wegetarianie zrobią farsz z kapusty i grzybów, a mięsożercy ....wiadomo...z mięsa :).    Farsz mięsny polecam zrobić z mięsa z golonki, żeby nie był zbyt suchy. Warto dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę i razem zmielić, zdecydowanie poprawi smak. W wersji wegetariańskiej biała kapusta gotowana(...)dodając mąkę, tyle mąki ile zabierze ciasto, ma być miękkie - plastyczne. Wyrobione ciasto cienko wałkować, kroić na kwadraty 5x5 cm, nakładać farsz i składać w kopertę, dobrze naciskając środek, aby koperty nie otworzyły się podczas pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w tem. 175 C przez ok 20-25 minut, na złoty kolor. Smakują

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania