kostka masła 1/2 kostki margaryny Przy składaniu tortu, będzie jeszcze potrzebny poncz, na który składa się: 100 ml letniej lub zimnej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki alkoholu Sposób przygotowania Proces pieczenia każdej warstwy wygląda tak samo: 1. Oddzielamy 2 żółtka od białek. 2. Mikserem, ustawionym na najwyższe obroty, ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. 3. Wciąż(...)jednak przejmować. Jajka z cukrem na początku zwiększają dość mocno objętość, dlatego szeroki garnek jest tu najlepszym rozwiązaniem. 3. Pod koniec miksowania, masa zaczyna opadać i gęstnieć. To znak, że za chwilę będzie gotowa. Gdy tak się stanie, odstawimy ją do przestygnięcia. 4. Do misy od miksera wkładamy miękkie masło i margarynę (najlepiej wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej
Okiem Blondynki by McBlondidużej mierze dzięki pieczeniu go w kąpieli wodnej. Szczerze mówiąc chciałam pominąć ten etap i upiec go "normalnie", ale w ostateczności zdecydowałam się spróbować, żeby zobaczyć czy ten sposób rzeczywiście coś zmienia... Teraz będę chyba piekła tak każdy sernik! :) Polecam wszystkim ten wypiek. O jego strukturze już pisałam. Smak jest równie wspaniały! W dodatku marmurkowe wzorki dodają mu uroku :) Najlepiej smakuje(...)pokojowej ~50g mąki pszennej ~50g masła ~1/3 szklanki cukru ~1 duże jajko ~40g gorzkiej czekolady (uzyłam 70% kakao) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, nie zastępujcie aromatem) W garnuszku topimy masło i czekoladę cały czas mieszając, do momentu aż składniki się połączą i powstanie gładki "sos". Lekko studzimy. Jajko ubijamy z cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo, ciągle ubijając dodajemy
chili & sugarDomowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby
Wrzosowa PolanaDzisiejszy post dedykuj ę wszystkim wielbicielom kuchni włoskiej;) Kilka tygodni temu Ala z bloga "Włoski Online" zorganizowała co piątkowy #dzieńw ł osko ś ci mający
La grande e la piccola cuocaChleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam. Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze
Codziennik Kuchennyświątecznych puszek... Jabłka jadam niemal codziennie, bo po prostu bardzo je lubię, a właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Ale żeby zagnieść ciasto na szarlotkę i wykorzystać kilka sztuk w ten sposób, jakoś nie przyszło mi do głowy. Gdy więc Ania podrzuciła przepis na ciasto z jabłkami, poczuwszy wyrzuty sumienia, zabrałam się do działania. Tutaj chciałabym pozwolić sobie na małą dygresję. Ostatnie(...)spisać, brakuje). W każdym razie: przepis pochodzi z książki Trine Hahnemann Scandinavian baking. Loving baking at home , która bardzo, ale to bardzo mi się podoba. Gdy więc kilka dni temu zaczęłam szukać promocji na Amazonie (słynny Black Friday mnie nie ominął), z niemal rozpaczą zauważyłam, że cena tej pozycji znacząco przekracza limit, który sobie postawiłam ( nie kupię nic, co będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciepłej wody 1 łyżeczkę soli 2 jajka (temperatura pokojowa) 90 g miękkiego masła 7 g drożdży suszonych (15 g świeżych) 1 jajko do posmarowania 3 łyżki cukru 80 g mleka w proszku. Przygotowanie: Drożdże, cukier, mleko w proszku rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mają się połączyć idealnie, bez grudek. Dodajemy jajka i mieszamy do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę i sól. Mieszamy(...)mocno rosną, więc nie unikniecie „przytulonych” bułek. Ułożone bułeczki przykrywamy ściereczką i ostawiamy na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy bułeczki jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut i studzimy na kratce. Sposób dla posiadaczy Tefal Companion: W misie zakładamy ostrze do wyrabiania. Dodajemy wodę, cukier, mleko w proszku, ustawiamy prędkość 6, temperaturę 35 stopni
ladykitchenwchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Smarujemy odrobina jajka i obsypujemy cukrem lub migdałami. Pieczemy przez około 10-15 minut do zrumienienia brzegów. Książką Moniki Śmigielskiej "Kuchenny Kredens" to pyszny zbiór przepisów kuchni przedwojennej oraz zbiór porad(...)oraz na wytrawne placuszki z kawiorem. Piąty rozdział to obiady powszednie. Kilka z przepisów jest mi znanych i myślę że wam też będą znane a nawet lubiane ;) Są to np. kotlety pożarskie, leniwe czy też pierogi z czarnemi jagodami. Przedostatni szósty rozdział to spis przepisów które przygotujemy w sposób oszczędny ale bardzo smaczny. Znajdziemy tutaj przepisy np. na postną zupę
Gotowanie...to proste !powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko i śmietanę- składniki posiekać razem, zagnieść elastyczne ciasto- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować, schłodzić w lodówce- piekarnik nagrzać do 190 stopni- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia(...)podsypując mąką- placek przełożyć do tortownicy, wyrównać, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut- po upieczeniu delikatnie wyjąć z tortownicy (ciasto jest dość kruche)- w taki sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta- upieczone placki ostudzićMASA SEROWA- mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z mlekiem i kilkoma kroplami olejku migdałowego- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę- pojedynczo
Smakołyki BerenikiKiedyś nie lubiłam ciszy. Czułam się nieswojo, siedząc sama w domu, słysząc każdy najcichszy nawet szelest. Wzdrygałam się, gdy wiatr hulał za oknem, wyjąc potępieńczo; bzyczenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzedekorujemy wierzch ciasta. Bardzo efektowne i smaczne ciasto, bogate w wiele smaków. Polecam! Składniki: Biszkopt ze śniadaniowymi kulkami czekoladowymi: (składniki podane na 1 biszkopt. Potrzebne będą 3) 3 jajka w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej 3/4 szkl czekoladowych kulek śniadaniowych Krem agrestowy: 500 g umytego i obranego(...)blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa biszkopty. (polecam przeczytać notkę na temat pieczenia biszkoptów KLIK ) Krem agrestowy: Agrest, cukier i 150 ml wody umieścić w garnuszku, zagotować. Gotować przez około 5 minut, aż agrest
Nastoletnie WypiekanieNiebawem pojawią się...juszka, fifka oraz kilka innych. :) Naleśniki, każdy zna i chyba każdy lubi. Dziś proponuję takie na ciepło, rozgrzewające. A gdy za oknem na minusie, taki słodki posiłek, który poprawia humor i na dodatek podkręci ciepłotę ciała jest bardzo wskazany. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mleka 2 szklanki mąki jajko 1/2 łyżeczki proszku łyżka cukru waniliowego(...)kisiel i zagęszczamy nim sos. Po minucie odstawiamy na bok. Dopiero gdy lekko ostygnie dodajemy miód, chodzi o to aby temperatura nie zabiła całego dobra jakie w nim jest. Jajko, mleko, wodę i cukier z solą mieszamy za pomocą miotełki. Dodajemy partiami przesianą mąkę. Jeżeli wsypiemy za jednym podejściem, zrobią nam się niefajne grudki. Odstawiamy na 15 minut aby sobie
Dieta moja pasjamini pączki serowe to w sumie białko w sałatce i jako takie służy naszej diecie w sposób szczególny i żarcie tego cuda na kilogramy jest usprawiedliwione zdrowotnie, możemy zacząć produkcję. Potrzebujemy: 600 g sera półtłustego, zmielonego 3x lub sera na sernik 4 spore jajka 100 g cukru około 400 g mąki pszennej uniwersalnej 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki proszku(...)Można ponoć zastąpić octem, ale nigdy tak nie robiłam, więc nie polecam. Czasem zastępuje wódkę rumem i też jest pięknie. Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser, jajka i cukier ucieramy na jednolitą masę. W Tefal Companion – zakładamy nóż do wyrabiania, ustawiamy obroty 7 i ucieramy około minuty. Dodajemy partiami mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia
ladykitchennaprawde nie o to chodzi w torcie ). Jeżeli zdecydujecie się wykonać ten sympatyczny i smaczny tort- najlepiej, jeżeli pierwszym etapem Waszej pracy, będą…. MISIE! : Misie możecie wykonać nawet kilka dni przed zrobieniem tortu. Ważne tylko, aby przechowywać je w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Tu ułatwione zadanie mają wszyscy Ci, którzy lubili bawić się plasteliną w dzieciństwie(...)przygotowywania na niej tortu, upewnijcie się, czy wasza patera zmieści się do lodówki! Ciężko byłoby ją przycinać z gotowym tortem i misiami na wierzchu SKŁADNIKI NA DWA BISZKOPTY: 12 jajek 2 niepełne szklanki mąki pszennej 12 łyżek mąki ziemniaczanej półtorej szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2x zapach waniliowy lub rumowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 1l. śmietany kremówki dwie
Domowe Torty