jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:215/277)

Zakwas na barszcz biały 490

przy jednym stole. Nie jakoś uroczyście, ale razem. Nie było żurków, barszczów i białej kiełbasy, ale był koszyczek ze święconką na środku i każdy musiał spróbować wszystkiego, począwszy od jajka, a na tartym chrzanie skończywszy. Dodatkowym akcentem była kawa zbożowa. W sumie to od niej, a właściwie od gorącego "łyka" zaczynałam pierwszy dzień Wielkanocy. Jak to wygląda teraz? Próbuję nadal(...)jakoś tak bardziej, wyjątkowo.  W tym roku jeszcze nie mam pomysłu, czym dzień rozpoczniemy, ale do Was pędzę z przepisem na zakwas do białego barszczu :) Zrobisz go w kilka minut wykorzystując mąkę pszenną pełnoziarnistą. Zresztą zobaczcie sami… Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Kuchnia w czekoladzie
Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych. 209

cukru) 4 łyżki syropu z gruszek 2 łyżki jasnego rumu IV. Polewa czekoladowa: 50 g śmietanki 30% 50 g mleka 3,6% 160 g czekolady 53% Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy do nich mąki z kakao. Całość delikatnie łączymy ręką. Ta czynność powinna trwać możliwie najkrócej. Biszkopt przekładamy do tortownicy/ obręczy i pieczemy(...)minut w 210 °C  Odstawiamy do ostygnięcia. Płatki żelatyny namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Z mleka, cukru i żółtek gotujemy krem angielski. Cały czas mieszamy, aby jajka się nie ścięły. Zdejmujemy z ognia i dodajemy osuszoną żelatynę oraz czekoladę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy na półsztywno i dodajemy do tężejącej masy czekoladowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by całość

DominikaDolci
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 185

cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy(...)upieczeniu mogą się wydawać zbyt blade i niedopieczone, ale po wystudzeniu będą idealne. Upieczone pierniczki przekładamy na klatkę ruszt i studzimy. Umieszczamy w puszcze i możemy w taki sposób je przechowywać przez ok. 3 tygodnie, ale moje nie doczekały się nawet 3 dni... Tak upieczone pierniczki radzę udekorować lukrem królewski (Przepis TUTAJ ). Smacznego

Kuchnia Łukasza
Makaron cytrynowy z semoliny - jak go zrobić 210

płaską łyżeczkę skórka z cytryny (starłam 2,5 cytryny) SPOSÓB WYKONANIA : - odmierzona semolinę wsypuję do miski dodaję sól i kurkumę, mieszam, rozcieram  ze sobą - dodaję startą skórkę z cytryny ( pamiętajmy aby dobrze umyć i sparzyć cytrynę) mieszam - dodaję oliwę i po jednym jajku (jajko dobrze jeżeli ma temperaturę pokojową) mieszam na początku łyżką a potem wyrabiam ręcznie(...)każde 100 gram semoliny(mąki) dodajemy 1 jajko a reszta zależy już od nas :) Nie trzeba wspominać, że nie mamy tu chemii i mamy prawdziwe jajko a nie imitacja jajka w proszku z całą listą niepotrzebnych składników.Wysuszony makaron trzymamy w suchym zamkniętym słoiku, ja trzymam nawet kilka tygodni i nic się nie dzieję. Jeżeli chce od razu wykorzystać

Basia w kuchni
Muffinki cytrynowo-makowe 192

podgrzać, ale nie zagotować. Możemy w tym celu naczynie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą lub bezpośrednio na palniku. Ta druga metoda jest szybsza, jednak bezpieczniejszy jest pierwszy sposób przygotowywania tego kremu. Nie chcemy przecież jajecznicy ;) Lemon curd jest gotowy, gdy lekko klei się do drewnianej łyżki, a jego konsystencja przypomina dość gęsty budyń. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli(...)szklanki) 2 jajka 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej szczyptę soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki maku 3 łyżki soku z cytryny skórkę otartą z 2 cytryn W sporej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mak i skórkę cytrynową. Jajka dokładnie roztrzepujemy i łączymy

Ratunku obiad
Placki ziemniaczane z pastrami 106

jego legendarny smak, że postanowiłam skonfrontować teorię z praktyką :-). Zapraszam więc na kilka słów o pastrami i o tym z czym to się je ? Pastrami (pastrima, pastrama, pastrome) oznaczało sposób przechowywania i konserwowania mięsa, zanim w naszych kuchniach pojawiły się lodówki. W tamtych czasach sól była najważniejszą przyprawą, która konserwowała mięso. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych z falą żydowskiej imigracji(...)jest wytwarzane w największych ilościach. Pomysł na stworzenie polskiego pastrami powstał  w głowach właścicieli Pastrami Deli po powrocie ze Stanów Zjednoczonych. Przygotowanie receptury i dopracowanie smaku zajęło im kilka miesięcy. Mostki wołowe najpierw są peklowane w mieszance ziół, przypraw, brązowego cukru i peklosoli. Po 10 dniach mięso jest odsalane, osuszane i nacierane kolejną mieszanką przypraw, a następnie mięso jest

Kulinarne przygody Gatity
Tort czekoladowy 503

jednak takie same – taka klasyka sprawdziła mi się wiele razy i myślę, że tego, co dobre nie trzeba zmieniać :) Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2) 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Krem czekoladowy 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)właśnie dzięki nim biszkopt rośnie tak ładnie bez dodatku proszku. Biszkopty przekrawamy na 4 blaty, można poukładać je na pojedynczych arkuszach papieru do pieczenia – w ten sposób łatwo przesuwać je podczas składania tortu i mniej się kruszą. Budyń na krem również można przygotować sobie poprzedniego dnia. Rozpuszczamy go w połowie szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy. Kiedy zacznie się gotować

Ciastkozercy
Pasztet z kaczki 243

musimy jadać po schłodzeniu – większość z nich doskonale smakuje również na ciepło. Pasztet z kaczki 2015-04-02 11:13:18 Pyszny, aromatyczny pasztet z kaczki przygotowany w tradycyjny sposób – nie do kupienia w sklepie. Doskonały zarówno od święta jak i bez jakiejkolwiek konkretnej okazji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kaczki (piersi i/lub nogi – patrz uwagi) 250g średnio(...)niż do zupełniej miękkości – zwykle 60-70 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy przykrycie. Wątróbki kroimy na kilka kawałków każdą, usuwając przy okazji ewentualne żylaste części. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie (2-3mm) półtalarki. Czosnek obieramy i kroimy na kilka kawałków. W rondlu rozgrzewamy na dość silnym ogniu 1 łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy cebulę z czosnkiem

Kulinarna Pokusa
NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł 3293

pieprzu. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki. Solić będziemy tuż przed smażeniem. 2. CIASTO NA NALEŚNIKI (2 min): do miski wsypujemy szklankę mąki, szczyptę soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko i 1,5 szklanki piwa. Wszystko mieszamy trzepaczką i sprawdzamy konsystencję, która musi przypominać gęstą śmietanę (czyli lać się z podniesionej łyżki jednolitym strumieniem). W razie potrzeby dodajemy nieco mąki(...)małe kawałki i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy całość na średnim ogniu przez 4,5 minut. 6. POMIDORY + KONCENTRAT (5 min): pomidory parzymy i obieramy ze skórki (sposobem podanym w tym przepisie: http://nerdskitchen.pl/2013/08/30/zapiekanka-z-cukinii-i-ziemniakow/) i dorzucamy do garnka z papryką oraz cebulą. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusimy wszystko ok. 10 min, aż pomidory się nie rozpadną. Dodajemy

Nerds Kitchen
Sposób na idealną panierkę do kotletów schabowych 864

soczysty w środku - oto kotlet idealny! Alchemię przyrządzania idealnego schabowego kiedyś już na łamach bloga przedstawiałam - Sposób na soczyste kotlety schabowe . Sednem sprawy było wtedy odpowiednio długie moczenie mięsa w miksturze jajecznej z domieszką kapki wody. Kotlety w tym czasie wchłaniały prawie całe jajko i to właśnie sprawiało, iż po usmażeniu były wyjątkowo soczyste . Tym razem dzielę się trikiem(...)próbowałam - korzystam ze zwykłej "kranówki". Taką mieszaniną zalać kotlety w misce, tak aby dostała się między plastry schabu i dokładnie je przykryła. Miskę przykryć talerzem i całość wstawić na kilka godzin do lodówki - idealnie jest zostawić mięso do namoczenia w takiej miksturze na całą noc. Kotlety wchłoną prawie całe jajko i to właśnie dzięki temu będą wyjątkowo soczyste. Następnie kotlety

Grunt to przepis!
Muffinki z czekoladą i szkolne początki 170

przyznać, że dla niej jestem w stanie się poświęcić i zrywać z łóżka przed świtem. Bo, moi drodzy, jestem po prostu zachwycona! Wszystko jest nowe, a jednocześnie w pewien sposób znajome; używanie tych wielkich maszyn sprawia mi ogromną frajdę. Ale może przejdźmy do konkretów. Dzisiaj miałam pierwsze zajęcia praktyczne. Razem z koleżanką upiekłyśmy bułeczki z prawie trzech kilo mąki, używając(...)szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce i w ogóle jak się kąpać). I mimo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KUBUSIOWE CIASTO 255

KUBUSIOWE CIASTO Składniki: Biszkopt - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/3 mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2  łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki octu - szczypta soli Masa - 900ml soku typu kubuś o smaku Marchew, Jabłko, Truskawka - 3 budynie waniliowe Krem - 500ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa - 200ml gorącej wody Dodatkowo - Opakowanie delicji o smaku pomarańczowym(...)galaretki pomarańczowe - 600ml gorącej wody Sposób przygotowania: W miseczce mieszamy mąki, następnie w osobnych miskach oddzielamy białka od żółtek (białka dajemy do dużej miski). Białka ubijamy mikserem dodając szczyptę soli, pod koniec miksowania dodajemy cukier. Żółtka w osobnej miseczce roztrzepujemy, dodając do nich ocet. Do naszych ubitych białek powoli dodajemy żółtka ciągle miksując. Na koniec dodajemy wymieszane mąki i miksujemy

Mentor Smaku
Kluski z kaszy jaglanej, sera i ziemniaków z masłem rozmarynowym 89

cukru waniliowego. Możecie polać je potem śmietaną, sosem owocowym czy też zrumienioną bułką tartą. A u mnie kluski polane zostały masłem wymieszanym z oliwą i podgrzewanym z rozmarynem – kilka jego gałązek przywiozłam ostatnio z działki i lekko mi się podsuszył. Do tego świeżo zmielony czarny pieprz – byłby ideałem, ja niestety nie mogłam znaleźć młynka, więc musiał wystarczyć zwykły(...)jaglanej ok. 250 g. sera półtłustego ok. 150 g ugotowanych ziemniaków 1 spore jajko sól, pieprz 2 łyżki masła ok 250-300 g mąki pszennej Masło z rozmarynem 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy świeżo zmielony pieprz ser do posypania Sposób przygotowania Z sera, ziemniaków, kaszy, jajka, soli i pieprzu oraz masła zagnieść zwięzłe ciasto

Mieszam w Garnku
Torcik z owocami lata 181

Obiecywałam kilka dni, ale w końcu jest. Zresztą prawda jest taka, że miałam go wstawić w nocy, później rano, a przeciągnęło się do popołudnia :/ Powód jest oczywisty i właśnie usiłuje zwrócić moją uwagę, odchylając mi bluzkę i drapiąc mnie ostrymi jak brzytwa pazurkami, które idzie obciąć tylko na śnie, głębokim śnie. A że z takim ostatnio kiepsko, to hodujemy(...)upały i imprezy w ogrodzie :)  Więcej na temat cukru i tego jak go używać poczytasz na stronie www.uczymyjakslodzic.pl Składniki na tortownicę o śr 26cm Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu Diamant 6 łyżek mąki krupczatki 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem owocowy: 900g mrożonej mieszanki owoców leśnych 2 galaretki owoce leśne 2 łyżki cukru

Kuchnia w czekoladzie
Tort biszkoptowy z kremem budyniowym, ananasem i drugi rok bloga. 144

śliczne nie wychodzą:) Iza:) Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe(...)biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Biszkopt ciemny: W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut. 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania