jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:206/277)

Wieprzowa polędwiczka w musztardzie i białym winie 164

zdjeciu żeby latwiej bylo sobie wyobrazic co trzeba robic. Ale zacznijmy od  Skladnikow : -Jedna poledwiczka 400-500g -olej jasminowy -olej zwykly -Musztarda chrzanowa kilka lyzeczek -Musztarda francuska kilka lyzeczek -Torebka grzybow suszonych -Ziola: tymianek ,rozmaryn, bazylia -Sol i pieprz do smaku -kalafior (2 jaja , bulka tarta ) -male ziemniaczki w skórce -szpinak -cebula -czosnek SPOSOB: Poledwiczke zamarynowalam w soli(...)POZOSTAWIAMY w lodowce na okolo 3 godz. ( Wiele czytalam na ten temat i uwazam ze pol godzina marynata jest nic nie warta poniewaz nie przejdzie wszystkim ROBILAM na rozne sposoby i metoda prob i bledow teraz moja poledwiczka jest super ) 4. Na rozgrzana patelnie z olejem jasminowym rzucamy poledwiczke (reszte marynaty zostawiamy na pozniej) **Nie wystraszcie sie tego ze strzela

Viola cooks with passion
Ciasto Kinder Pingui 249

Kojarzycie batoniki Kinder Pingui? W bardzo prosty sposób możecie przygotować ciasto o bardzo zbliżonym smaku, dla wielbicieli tych batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany(...)tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: biszkopt:  3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker , 2 łyżki oleju, 2 łyżki mleka w temp. pokojowej, szczypta soli. masa: 400 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/2 opakowania żelatyny do deserów Dr Oetker , 2 łyżki cukru pudru. dodatkowo

Aga w kuchni
Puszyste smażone pierogi na jogurcie z pieczarkami 226

drugiej strony szkoda wyrzucać. Wpakowałam je do kilku pierożków. Po usmażeniu szybka degustacja i …. bomba! To jest ten smak! Męża nie było można odgonić od pierogów, a obiecałam kilka sztuk rodzicom, więc warowałam przy nich jak strażnik Pierogi świetne są zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu jak i na zimno. Dobre nawet po kilku dniach. Poeksperymentujcie z ciastem(...)papierowym."]} Drukuj Puszyste smażone pierogi na jogurcie z pieczarkami Składniki Ciasto na pierogi 3,5 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu naturalnego (dałam grecki) 2 jajka 1 łyżeczka sody szczypta soli olej do smażenia Nadzienie Sposób przygotowania Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Ciasto przykryć i odstawić na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdy krążek nałożyć

Mieszam w Garnku
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu 603

przepisów na naleśniki. Ja mam swój przepis, który wykorzystuję od lat, naleśniki z tego przepisu bardzo Nam smakują i być może ktoś z niego skorzysta. Jeśli jednak macie inny sposób to przygotujcie naleśniki wg swojej receptury. Mąką w przepisie jest podana orientacyjnie, każda mąka inna i czasem wystarczy szklanka, a czasem potrzebne są aż dwie. Musimy dodawać mąkę partiami(...)będziemy mieć mniej pracy do wykonania na raz. Polecam! Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu Składniki na 8 naleśników: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 1-2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Na farsz: 1 cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 1 por 200g sera feta przyprawy

Smak mojej kuchni
Zapiekanka z brukselki 218

Brukselka to jedno z tych warzyw, które się kocha lub nienawidzi. Ja ją bardzo lubię i staram się przygotowywać na różne sposoby. Dziś przygotowałam zapiekankę z brukselki , a na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z dynią i żurawiną i brukselkę pieczoną z kasztanami i boczkiem - idealny dodatek do świątecznego obiadu.  Danie, które dziś przygotowałam jest może nieco(...)śmietany i jajka - śmietanę wlać do miseczki, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać (rozbełtać żółtko) i odstawić.  Przesmażoną brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać śmietaną rozkłóconą z jajkiem i wstawić do piekarnika na około 45 minut.  Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut do czasu

Codzienne Gotowanie
Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem 201

kuchni? Wybierz się więc w podróż do Państwa Środka. Kuchnia chińska zachwyca fuzją wielu aromatów i pozwala odkryć szósty smak, umami. A jak przygotować typowe danie chińskie z ryżem? Sposobów jest wiele. My przedstawimy Ci te najlepsze. Gdy mówimy o typowym „chińczyku” z ryżem, mamy na myśli głównie dania kuchni kantońskiej. Bo to właśnie w tym regionie Państwa Środka dominują(...)właśnie wok – głęboka patelnia, najczęściej żeliwna, jest podstawowym narzędziem każdego azjatyckiego kucharza. Gdyby sprawdzić, jak wygląda jakiś „chińczyk” w Krakowie czy Warszawie od środka – na palnikach zobaczyłbyś co najmniej kilka takich garnków. A co powinno trafić do wewnątrz, by powstała pyszna potrawka? Jeśli ryż, to jaki? Ryż jest podstawą kuchni chińskiej. Sięga się przede wszystkim po ten klasyczny, długoziarnisty. Możesz

Kuchcik gotuje
Cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem 216

porcja na raz [212ml] 2 marchewki - małe 2 jaja - całe 1 brokuł - mały; korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire kilka kropel tabasco 2-3 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa(...)konsystencję. Wbić całe jajko i doprawić przyprawami, sosem sojowym, sosem worcestershire i tabasco. Wyrobić farsz ręką na jednolitą masę.    MAKARON: Ponownie doprowadzić do wrzenia wodę po gotowania brokuła. Dodać olej i na wrzątek wrzucać makaron. Obgotować go przez 1 min. - nie dłużej!   Wyjąć łychą cedzakową i wyłożyć na lnianą ściereczkę kuchenną - w ten sposób rurki nie będą

Grunt to przepis!
Zywienie osob starszych czyli KUKBUKowe warsztaty z Sokolowem 158

marki Sokołów w Woli Suchożebrskiej. dworek :) Wraz z innymi blogerami i przedstawicielami Seniorów pod czujnym okiem szefów Dominika Moskalenko i Łukasza Konika przygotowaliśmy kilka dań ze szparagów i wieprzowiny. Dania te miały pokazać w jaki sposób urozmaicić dietę seniorów. Jak przygotować proste i wartościowe dania pełne smaku. Moimi smakowymi faworytami były dania ze szparagów i deser... powtórzę je z pewnością(...)sami. A co przygotowaliśmy tego dnia? zapraszam na fotorelację.  Przekonacie się sami co pysznego ugotowaliśmy!!! kuchnia przygotowywanie polędwiczek pierwsze zupowe działania będą jaja w koszulkach! zupa się warzy jajka się hartują... ... i szparagi też :) szparagi na masełku... i na talerzu... szparagi na maśle, z boczkiem, jajkiem w koszulce i sosem berneńskim zupa z białych warzyw (ziemniak, cebula, szparag) polędwiczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 206

świetnie wygląda i w garnku, i na talerzu. Obiecujemy, że motyw połączenia intensywnej czerwieni i zieleni z pewnością nie raz będziemy tu jeszcze eksploatować. Klopsiki przygotowujemy w dość typowy sposób, może poza tym, że po raz kolejny mówimy stanowcze „nie” wynalazkom typu moczona bułka. Używamy mięsa mieszanego, wieprzowo-wołowego. Jeśli bardzo nam się spieszy lub mamy wyjątkowego lenia, możemy(...)duża papryka (300g) 1 średnia cebula (150g) 2 nieduże marchewki (200g) 400g brukselki – świeżej lub mrożonej 2 nieduże szalotki 1 łyżka słodkiej papryki 1 duże (L) jajko sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek tartej bułki 250ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku kilka łyżek oleju rzepakowego Instrukcje Cebulę, szalotki i marchewkę obieramy, paprykę rozcinamy

Kulinarna Pokusa
Żurek. Przepis krok po kroku 177

minutach kiedy ziemniaki zmiękną dodaj cały słoik koncentratu zakwasu Manufaktura Wielkopolska , chrzan i śmietankę. Podgrzej żurek aż zacznie mrugać, ale już nie gotuj. Podawaj z jajkiem na twardo.   Rodzinna Tradycja   Wielkanoc w rodzinie Kuroniów jest świętem rodzinnym i o dziwo mocno skoncentrowanym na gotowaniu Od wielu lat uruchamiamy(...)centralnym punktem domu jest kuchnia.   Moc skoncentrowanego smaku   Co Wielkanoc skupiam się na jednej potrawie, staram się coś w niej poprawić. W tym roku szukałem sposobu aby mój żurek, chociaż uważam że wychodzi mi całkiem zacny, był jeszcze lepszy. W ręce wpadł mi koncentrat żuru Manufaktura Wielkopolska i to właśnie

kuron.com.pl
Karpatka 191

mieszając drewnianą łyżką stopniowo wsypywać mąkę. Ucierać przez chwilę, do powstania jednolitej, bezgrudkowej masy, odchodzącej od ścianek garnka. Masę odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając/miksując po każdym dodaniu. Ja robię to drewnianą łyżką, starając się podczas tej czynności wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza, dzięki temu ładnie urośnie w piekarniku, tworząc(...)energicznie rózgą kuchenną doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy. Powstały budyń będzie bardzo gęsty. Przykryć go folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucierać/miksować przez kilka minut, do powstania jaśniejszej, puszystej masy. Następnie partiami dodawać wystudzony budyń ( np. po 3 łyżki ), ucierając/miksując po każdym dodaniu

Opowieści z piekarnika
Sernik waniliowy 1266

Cześć! Serniki można robić na różne sposoby. To jest jedna z kilku moich propozycji :) Składniki: Na masę serową: * 1,2 kg sera tłustego zmielonego * 8 żółtek  * 5 białek * 1 szkl. cukru drobno mielonego * 1 budyń waniliowy * 1 małe opakowanie cukru wanilinowego * ekstrakt waniliowy lub zapach waniliowy * 1/2 kostki masła * 100 ml śmietanki 30% Na ciasto: * 1 i 3/4 szklanki(...)przez 20 minut. W tym czasie zrobiłam masę serową. Masło i żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę. Małymi porcjami dodawałam ser. Kiedy już uwierciłam składniki, dosypałam budyń, dodałam kilka kropel ekstraktu waniliowego oraz cukier wanilinowy. Zmiksowałam do momentu uzyskania jednolitej masy. Na sam  koniec wlałam śmietankę 30% - wymieszałam i pianę z ubitych na sztywno białek. Wymieszałam delikatnie

Pieprzyć z Fantazją
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą 196

żółtko Krem cytrynowy: 200 g masła 7 jajek 120 g cukru 4 cytryny Beza: 3 - 4 białka (jajka o rozmiarze L lub M) 250 g cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kruche ciasto: 1. Przesianą przez sitko mąkę mieszamy z cukrem. Wysypujemy na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy żółtko i masło (zimne, z lodówki). Wyrabiamy za pomocą noża(...)upieczeniu odstawiamy spód do tarty do wystygnięcia. Krem cytrynowy: 1. Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka (całe: żółtka i białka) z cukrem, skórką startą z cytryny oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. 3. Przelewamy masę jajeczno-cytrynową do rondelka z masłem, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu

W kuchni Katie
Zupa kurkowa 162

Uwielbiam zupy z dodatkiem grzybów, ale kurkowej wcześniej nie gotowałam.  Na blogu Asi z Kwestii Smaku znalazłam przepis , który wydał mi się interesujący. Ugotowałam zupę

Codziennik Kuchenny
RAMEN Z MAKARONEM RYŻOWYM NA BULIONIE Z ZIELONEJ HERBATY I TRAWY CYTRYNOWEJ 148

Ramen jest zupą znaną w kuchni tajskiej. Przygotowuje się ją w najróżniejszy sposób. Najczęściej dodaje się do ramen makaron typu noddle ale można dodać inny makaron lub ryż. Ja przygotowałam wariację na temat ramen. Bulion ugotowałam na zielonej herbacie i trawie cytrynowej. 1 op. makaronu ryżowego pół kg kurczaka 5 szklanek wody 4 torebki herbaty zielonej 1 trawa cytrynowa(...)dodajemy jajko oraz groszek. Posypujemy zupę sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem Danie jest przygotowane z tzw. produktów SUPERFOODS. Superfoods to nic innego jak produkty  zawierające minerały, witaminy czy inne składniki dobre dla naszego zdrowia.  Mówi się, że będziemy dług żyli jak będziemy jedli dania przygotowane z tych składników. Tych produktów jest dużo  zostały podzielone One na kilka grup

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania