jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:197/277)

Słodko-słony wywiad dla VIVA! 115

myśli? Cennych kuchenny wskazówek udziela Renata Czelny-Kawa – autorka książki „Serniki słodkie i wytrawne” oraz właścicielka kulinarnego bloga Raj dla podniebienia . Jesteś gotowa na szybką lekcję gotowania? Oto kilka cennych porad, które uratują Twoje dania przed katastrofą! PRZEPIS NA SERNIK IDEALNY Upiekła Pani już kilkaset serników, można więc rzec, że jest Pani specjalistką w tej dziedzinie. Jaki jest sekret(...)udał, musi być spełniony szereg czynników, jednak najważniejszą rzeczą są wysokiej jakości produkty. Przede wszystkim dobry, prawdziwy twaróg, który stanowi bazę tego wdzięcznego ciasta. Nie bez znaczenia są także jajka ze sprawdzonego źródła, cytrusowe zapachy, świeżo starta skórka z cytryny i pomarańczy, ziarenka wanilii… Mając dobre składniki i pewną wiedzę, jesteśmy na prostej drodze do sukcesu. A co zrobić

Raj dla Podniebienia
Tort biszkoptowy z kremem mascarpone 8178

jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka suchego maku Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny do smaku barwnik czerwony Do nasączenia: sok z połówki cytryny woda cukier Dodatkowo:  dżem z czarnej porzeczki Sposób wykonania(...)tortownicę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piec w 180 st. C ok 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić. 3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone

Kuchnia domowa Ani
Jak przygotować jajka w koszulkach? 187

Taki 1,5l garnek będzie odpowiedni do przygotowania jajek w koszulkach Woda – ilość i temperatura Garnek wypełniam wodą prawie do pełna, do ok. 80% pojemności naczynia. Następnie należy doprowadzić ją do temperatury niedalekiej wrzenia, ok. 90 stopni. Nie może ona jednak w żadnym wypadku wrzeć, gdyż bąbelki powietrza spowodowałyby, że białko jajka ulegnie dezintegracji, gdy tymczasem powinno zachować możliwie dużą(...)łyżki na każdy litr wody. Technika wykonania „Wodowanie” jajka Jeżeli ktoś nie ma wprawy we wbijaniu jajka bezpośrednio do garnków i patelni, warto, aby najpierw wylał sobie zawartość skorupki na mały talerzyk. Następnie, gdy woda zbliża się już do temperatury wrzenia, należy przy pomocy zwykłej łyżki zamieszać ją w taki sposób, aby pośrodku garnka utworzył się

Kulinarna Pokusa
Ciasto cappuccino z wiśniami 372

Składniki: Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki kawy cappuccino (proszek) 1 kostka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wiśni z syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)łyżek proszku cappuccino Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzimy kroimy ciasto na dwa blaty. 2. Mleko (część zostawiamy

Kuchnia domowa Ani
Pączuszki na karnawał w Rio 157

dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki(...)sztuk i łyżką cedzakową mieszamy, ewentualnie przewracamy na drugą stronę. Wystarczy kilka minut by zrobiły się złote. Nie mogą się spalić.Ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy drobnym cukrem ukręconym z wanilią.Lukrowanie: kilka łyżek cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej wody, mieszamy aż masa będzie gładka, dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub z pomarańczy. W masę wrzucamy dopiero

prawdziwe jedzenie
Klopsiki z pieczarkami 133

wszystkim: sprawdzą się ziemniaki, ryż, kasza i makaron. Nawet chleb się sprawdzi! Do tego jakaś fajna sałatka, choć i bez niej będzie ok.  To taki obiad w kilka chwil, a ja akurat takie przygotowywać lubię.  Użyłam pieczarek, ale pamiętajcie, że w lasach można się już nieźle zaopatrzyć i jeśli tylko macie taką możliwość, to proponuję je zamienić(...)osób: 500g mielonej szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 małe jajko Pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz Dodatkowo: 500g pieczarek 300ml bulionu warzywnego 150ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Olej rozgrzewamy i podsmażamy na nim drobno posiekaną połowę cebuli. Łączymy z mięsem oraz pozostałymi składnikami

Kuchnia w czekoladzie
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 239

kilka zostało :-) Składniki na krokiety z mięsem, kapustą i grzybami FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka(...)naleśniki "zabiorą" nieco smaku. Tak przygotowany farsz umieszczamy w lodówce i zabieramy się za przygotowanie naleśników.      Na każdym naleśniku umieszczamy porcje farszu i składamy w taki sposób:      Następnie każdego krokieta panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim krokiety, aż się ładnie zarumienia. Podajemy jako dodatek

Rozpustne gotowanie
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 164

niepasteryzowanego mleka, najlepiej domowego, można użyć również jako startera do fermentacji kawałek chleba żytniego na zakwasie. Dodałam ½ szklanki zsiadłego mleka. Przegotowana i wystudzona woda do napełnienia 4 litrowego słoja Sposób przygotowania Wsypać do 4 litrowego naczynia ziarno owsa, grysik i mąkę. Zalać kefirem i wodą, wymieszać. Słoik zamknąć, przykryć ręcznikiem i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Mieszanka wody(...)należy tylko odcedzić płyn. Ustawić sito na misce, przelać do sita zawartość, pozostawić kilka minut dociskając łyżką owies. Otrzymaną wodę owsianą przelać do drugiego słoika. Opłukać naczynie w którym przygotowywany był ferment, postawić sito z owsem i opłukać filtrowaną wodą mieszając łyżką. Obydwa słoiki pozostawić kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby skrobia opadła na dno. Po oddzieleniu się skrobi, płyn

Leśny Zakątek
HALIBUT SMAŻONY - przepis na halibuta smażonego w mące 246

panierujemy rybę w mące albo w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Halibuta smażymy na sklarowanym maśle lub na tzw. głębokim oleju. Halibut smażony prosty przepis. Szybkie i łatwe gotowanie jest możliwe, a smażony halibut to znak, że idealny obiad jest już na stole. Halibut smażony w mące to najprostszy z najprostszych sposobów na tą smaczną rybę. Przepis, z którym(...)usmażoną rybę z nadmiaru tłuszczu. Ile waży smażony halibut w panierce z mąki. Porcja smażonego halibuta o wadze ok. 120g zawiera 199 kcal Halibut smażony z czym podać? Oto kilka pomysłów na pyszny obiad z halibutem: halibut smażony z puree ziemniaczanym, koperkiem i surówką ze świeżej kapusty halibut smażony z ziemniakami z wody, z koperkiem i surówką z marchewki halibut

Moja Książka Kucharska
Knedle ze śliwkami 207

wyjąć łyżką i odłożyć na bok, jej miejsce wypełnić mąką (to taki stary, dobry sposób, dlatego moja mama zawsze ma problem z podaniem mi proporcji, na razie udało mi się na własnym poletku wymierzyć, że potrzeba mniej więcej 1/3 kilograma mąki na kilogram ziemniaków). Dodać jajko i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (tylko przy młodych ziemniakach, ponieważ mają mniej skrobi niż późniejsze(...)cynamonem z cukrem kokosowym, i otulamy ją ciastem, zamykając jak w sakiewce. Górę sakiewki mocno sklejamy, żeby w czasie gotowania się nie rozeszła. Każdego knedla dobrze jest też przeturlać kilka razy w dłoniach, żeby ładnie się wyrównał i wygładził. Wrzucamy na gotującą się, leciutko osoloną wodę, mieszamy delikatnie łyżką i czekamy aż knedle wypłyną. Od wypłynięcia, knedle ze śliwkami powinny

Przepysznik - BLW i nie tylko
Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami 114

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś leguminy kojarzą nam się przede wszystkim z deserami i słodkimi potrawami na bazie mąki lub jajek, mimo, iż to pochodzące z łaciny słowo w oryginale oznacza "jarzyny". W 1900 roku leguminy znalazły się w tytule poradnika kulinarnego Róży Makarewiczowej "Praktyczna kuchnia czyli Podręcznik do przyrządzania potraw(...)wydawać się trudna do przygotowania, to wbrew pozorom taka nie jest, a składniki można bez problemu kupić w popularnych hipermarketach spożywczych i to bez narażania się na bankructwo. Słów kilka o składnikach leguminy z kurczaka z kalafiorem i rakami czarna marchew -w sklepach często opisywana jako marchew fioletowa, należy do warzyw o bardzo długiej historii. Była uprawiana na terenach dzisiejszego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 170

kiszonej kapusty; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 ziarenek pieprzu; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Panierka: 4 jaja; Bułka tarta.  1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, ewentualnie opłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię, bo lubimy kwaśny smak kapusty), przełożyć do garnka, zalać zimną wodą(...)razie potrzeby, doprawić jeszcze solą i cukrem. Do miseczki wlać niewielką ilość oleju. Patelnię teflonową rozgrzać. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (przy pomocy pędzelka; oleju powinno być jedynie kilka kropel, ale patelnia powinna być nim dokładnie pokryta). Na tak przygotowaną patelnię (patelnię należy smarować olejem przed smażeniem każdego naleśnika) wylewać porcjami ciasto i smażyć cienkie naleśniki, na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 159

trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce. Ja jak tylko uporałam się z remontem zabrałam się za klasyczną chałkę, gdyż nie dawała mi spokoju. Potrzebowała trochę czasu na wyrastanie, ale już teraz powiem(...)szklanka (250 ml) ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy

Blondynka Gotuje
Tort śmietanowy 175

zrobiłam dla mego męża na rocznicę ślubu, która wypada, no cóż....akurat w Walentynki:) Tort śmietanowy, uniwersalny, na każdą okazję, wystarczy tylko poszaleć z dekoracją. Potrzebujemy: Biszkopt 6 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukry 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli szczypta barwnika spożywczego (jaki kolor użyjecie zależy(...)łyżka spirytusu bądź 2 łyżki wódki łyżeczka cukru Masa śmietanowa 800ml śmietany 30% 500g serka marscapone 5 łyżek cukru pudru 3 opakowania śmitanfixu szczypta barwnika spożywczego(u mnie czerwony) Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Żółtka roztrzepać, dodać proszek oraz ocet, dokładnie wymieszać. Do sztywnej piany dodać żółtka, szczyptę

na moim stole...
Tort naleśnikowy, Sponsoring i Zapiski z Toskanii 131

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 3-4 krople aromatu waniliowego kilka łyżek oleju 1 duży słoik kremu czekoladowego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)wyczerpania masy (tylko pierwszego usmaż na rozgrzanym oleju). Wychodzi około 20 naleśników. Posmaruj każdy cienką warstwą czekolady, z wyjątkiem ostatniego. Możesz go posypać kakao lub udekorować w inny sposób. Odstaw tort do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 godziny. Ciężko wytrzymać, ale naprawdę warto! Ostatnio obejrzane: kontrowersyjny Sponsoring (2011, Małgorzata Szumowska) i melancholijne Zapiski z Toskanii (2010, Abbas Kiarostami

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania