muffinki z lokalnych europejskich bananów, bez cukru, jajek i generalnie z małą ilością składników. Wychodzę z założenia, że im krótsza lista składników, tym lepiej! Zwracacie uwagę na oznaczenia egzotycznych owoców, które wrzucacie do koszyka? Ja przyznam szczerze, że do tej pory nie przywiązywałam większej uwagi do małych naklejek na skórkach owoców. Jednak kilka dni temu miałam przyjemność wziąć udział(...)mądrego wybierania produktów na zakupach, a później do pieczenia takich oto pięknych babeczek z naszych europejskich, lokalnych bananów. Wracając do babeczek – to jest to jeden z moich sposobów na wykorzystanie bananów, które za długo leżały na kuchennym blacie i są mocno dojrzałe (przejrzałe), naturalnie słodkie i obfitujące w cukier owocowy. Dzięki temu nie używam żadnego innego słodzika, a muffinki
Dietologzrobiłam sobie prawdziwy dzień regeneracji zarówno dla mięśni jak i duszy. Skończyłam czytać thriller, który dwa dni temu dosłownie przykleił się do moich rąk, a w przerwach zrobiłam sobie kilka zabiegów na ciało i twarz. Bosssko! Taki wolny dzień od razu stał się dłuższy, więc korzystając z nieobecności Młodego spontanicznie postanowiłam przygotować dla niego niespodziankę. Dokładnie upiec ciasteczka(...)białego, drobnego 100 g miękkiego masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżeczka pasty z wanilii 100 g pistacji łuskanych 100 g chocolate chips <----tu przepis jak je wykonać samodzielnie w domu; lub po prostu czekolady posiekanej, mlecznej lub gorzkiej lub jednej i drugiej Sposób przygotowania: Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni. Masło
Blondynka Gotujecynamonem w sernikowym wydaniu świetnie współgrają . Składniki : Foremka 25X35 cm 1 kg sera na sernik ( u mnie wiaderkowy) 1 szklanka (220g) cukru 200 ml śmietany 30% 4 jajka 2 op budyniu śmietankowego (40g - proszku ) 300g puree dyniowego 1 łyżeczka cynamonu herbatniki do wyłożenia spodu foremki (ok 15 sztuk ) Wykonanie: Przygotowanie rozpoczynamy od sporządzenia puree dyniowego(...)foli i łyżka wyjąć miąższ ze skórek . Odważyć potrzebne nam do sernika 300 g. Takie puree warto przygotować od razu w większej ilości , bo można je wykorzystywać na wiele sposobów . Wkrótce mam nadzieję zaprezentować jeszcze inne słodkości z wykorzystaniem tego warzywa . Wszystkie składniki na masę serową (oprócz cynamonu ) włożyć do miski . Dobrze , by były one w jednakowej , pokojowej temperaturze
Malinowa Kawiarenkablogu, tym razem miała być inna. Z lodówki wyjęłam kilka pozostałych rzodkiewek i powoli skład sałatki sam się układał. Jedząc tą sałatkę na śniadanie mój maż rozpoczął zdanie: ” Tą sałatkę robi…..” a ja dokończyłam „kukurydza” a mąż w tym samym momencie powiedział „jajko” Nie wiem co dla Was „robi” tą sałatkę(...)samo zdrowie w końcu! Drukuj Sałatka brokułowa z rzodkiewką, kukurydzą i jajkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 6 pomidorków koktajlowych 1 brokuł 2 jajka pęczek rzodkiewek 1 spora czerwona cebula pół puszki kukurydzy Sos 1/3 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Brokuł gotujemy na parze al dente. Kukurydzę odsączamy. Resztę składników siekamy i wrzucamy
Mieszam w Garnkujedzeniu. Podawano go na Święta Wielkanocne, po 40 dniach postu. W dawnych czasach dobra gospodyni piekła aż kilkanaście mazurków, a dziś z tej okazji podawanych jest ich maksymalnie kilka sztuk, ale mimo to cukiernicy mają spore pole do popisu. Są prostokątne, owalne placki z różnych gatunków ciasta (kruche, makaronikowe, marcepanowe biszkoptowe) lub ze smażonych owoców ułożonych na opłatkach (pomarańczowe, jabłkowe(...)Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne warianty serników spotyka się dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą
Ciastka - domowe słodkościwarzywem bardzo popularnym w Wielkopolsce. Szparagi pojawiają się w sprzedaży maju i czerwcu. Kilka km od Trzcianki jest sporo gospodarstw, w których uprawia się szparagi. Wczoraj wybraliśmy się tam i wróciliśmy z kilkoma kg zielonych i białych. W naszym domu szparagi przygotowuje się je na różne sposoby. W rodzinnym domu najczęściej jadaliśmy białe szparagi z bułką tartą i masłem(...)masła 4 żółtka 1 łyżka białego wina Chardonnay sól i biały pieprz do smaku Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, uważając aby go nie przypalić. Żółtka jajek wbijamy do misy robota, ubijamy je z solą i białym pieprzem, dodajemy wino cały czas miksując. Wino można zastąpić sokiem z cytryny. Stopniowo i powoli dodajemy gorące masło pozbywająć się piany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnależy się jednak zbyt mocno przywiązywać do tego wyliczenia, gdyż zróżnicowanie użytych składników oraz sposobów przygotowania jest znaczne i funkcjonuje wiele różnych wersji takiej przekąski – nie tylko w Holandii, ale także w Niemczech (tam jako Strammer Max). Kluczowym składnikiem pozostaje jednak sadzone jajko i dlatego naszą dzisiejszą publikację dedykujemy przede wszystkim jego miłośnikom. Nasza propozycja w rzeczywistości wykracza dalece poza(...)Uitsmijter, czyli holenderska kanapka z sadzonym jajkiem – prosta i szybka w przygotowaniu, u nas w „bogatej” wersji na tostach z kolorową i zdrową sałatką. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 4 kromki mieszanego chleba tostowego 2 duże / 4 małe plastry ulubionej szynki 4 plasterki topionego sera kilka liści sałaty (masłowej, rzymskiej) 2 łyżki masła
Kulinarna Pokusałyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonego oregano chleb tostowy 1-2 pomidory czerwona cebula kilka listków sałaty masłowej lub kilka garści rukoli kilka plasterków sera (gouda lub mozzarella z zalewy) kilka plasterków szynki – opcjonalnie sól, pieprz Przygotowanie śniadania radzę zacząć od przygotowania warzyw. Wszystkie dokładnie myjemy i kroimy – pomidory na plasterki, cebulę w piórka, zioła drobno siekamy. Majonez łączymy(...)suszonym oregano. Dodajemy 1 łyżeczkę oliwy i mieszamy. Następnie dzielimy sos na dwie części. Jedną z nich dodatkowo łączymy z musztardą. Na czas przygotowania omletów sosy schładzamy w lodówce. Jajka łączymy razem z mlekiem, dodajemy mniej więcej 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz około 1/2 łyżki pozostałych ziół – koperku, natki lub tymianku. Doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy. Na małej patelni
Smaki Na Talerzunależy się jednak zbyt mocno przywiązywać do tego wyliczenia, gdyż zróżnicowanie użytych składników oraz sposobów przygotowania jest znaczne i funkcjonuje wiele różnych wersji takiej przekąski – nie tylko w Holandii, ale także w Niemczech (tam jako Strammer Max). Kluczowym składnikiem pozostaje jednak sadzone jajko i dlatego naszą dzisiejszą publikację dedykujemy przede wszystkim jego miłośnikom. Nasza propozycja w rzeczywistości wykracza dalece poza(...)Uitsmijter, czyli holenderska kanapka z sadzonym jajkiem – prosta i szybka w przygotowaniu, u nas w „bogatej” wersji na tostach z kolorową i zdrową sałatką. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 4 kromki mieszanego chleba tostowego 2 duże / 4 małe plastry ulubionej szynki 4 plasterki topionego sera kilka liści sałaty (masłowej, rzymskiej) 2 łyżki masła
Kulinarna Pokusasposobów. Na blogu gościł sernik na zimno , nagie ciasto i łatwe ale ogromnie pyszne jagodzianki z serem . Dziś zapraszam na tę lekką roladę pełną jogurtu. Jest lekka, smaczna i szybka w wykonaniu pomimo pieczenia. Polecam szczególnie do filiżanki ulubionej kawy. Lekka rolada z kremem jogurtowym i jagodami leśnymi. Składniki na roladę długości 35 cm. Biszkopt: 3 jajka(...)przestygnie odrywamy go od papieru, jednak papieru nie wyrzucamy. Zostawiamy go pod ciastem. Przygotowujemy krem. Do naczynia wlewamy jogurt, cukier z wanilią, jagody i miksujemy przez kilka minut, by masa napuszyła się a jagody wypuściły sok. Następnie słodzimy - najlepiej posłodzić według uznania. Żelatynę rozrabiamy w 80 ml wody, przygotowując ją według opisu na opakowaniu. Dolewamy do masy
Poezja Smaków - blog kulinarnysię z innymi tym, co mamy najlepsze, z drugiej jednak strony, jakiś cichy głosik z tyłu głowy nakłania do zagarnięcia ile się da dla siebie;) Truskawkom kaszubskim bowiem nie sposób się oprzeć! Tutaj, na Kaszubach, dużo gospodarstw uprawiających truskawki kaszubskie, to niewielkie poletka. Takie, z których gospodarz może uzbierać do 300 koszy. Handlowcy z kraju przyjeżdżają do nas po truskawki(...)Polskę i wielu z Was dane jest delektować się ich smakiem nawet setki kilometrów stąd. Pamiętam smak truskawek z Chmielna. Jeździliśmy tam, do gospodarstwa agroturystycznego właśnie w czerwcu, spędzaliśmy kilka dni napawając się urokiem życia w ciszy wśród pól, lasów i jezior. Jak małe dzieci, nie mogliśmy się doczekać obiadu, po którym gospodyni stawiała na stole wielką misę pysznych truskawek
Posadzone i zjedzonestole! A może pulpeciki? Jak je nazywacie? Z klopsikami można mieć skojarzenia barowe, szkolno-stołówkowe, albo mamino-domowe ;) Są swojskie i takie codzienne. Po prostu są dobre! Ten konkretny sposób przyrządzenia pulpetów był dla mnie nowością. Zawsze gotowałem je w bulionie, który zamieniałem potem w sos, tym razem jednak zacząłem od usmażenia ich na patelni. Sos - dosyć gęsty - dodaje się(...)etapie. Pulpeciki wyszły jędrne i soczyste, a sos mocno pieczarkowy i pachnący papryką. Pyszne! :) Składniki: Klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 średnia cebula - posiekana 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maślanki (lub kefiru) 1 łyżeczka mielonej papryki sól i pieprz olej do smażenia Sos: 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki
zadanie-gotowaniezrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo – śmietankowa: 400g serka homo waniliowego 400ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżka cukru pudru 5 łyżeczek(...)26cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką, lub wyłożoną na spodzie pergaminem. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez 18 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na kilka minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy. Galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w ½ litra wrzącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Do kubka wsypujemy 5 łyżeczek żelatyny, zalewamy zimną, przegotowaną
Smakowy Rajzdjęciu zostały upieczone w piekarniku (w foremce do babeczek). W przepisie podałam sposób pieczenia pączków ale można je też tradycyjnie usmażyć. Składniki : 600 g mąki (typ 480-650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka wody 2 łyżki oleju 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek powidła śliwkowe, różane(...)wlewamy ciepłą wodę (250ml), dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę
prawdziwe jedzeniełykowata, dlatego trzeba się jej pozbyć. Tu szkoły są dwie: jedna każe po prostu złapać szparaga dwoma rękami i wygiąć w łuk. Zdrewniała końcówka sama się odłamie. Jest to sposób szybki, prosty, ale stosując go ryzykujemy, że wraz z nienadającą się do zjedzenia częścią utracimy też soczyste kawałki szparaga. Dotyczy to w szczególności szparagów grubych, nie tak elastycznych jak szparagi(...)można odszukać nacinając stopniowo łodyżkę, poczynając od grubszego końca aż natrafimy na miękką część. W tym miejscu odcinamy zdrewniały kawałek. Tyle teorii. A teraz do dzieła! Polecamy Wam kilka naszych sprawdzonych przepisów ze szparagami. Smacznego! SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI
Niedzielny kucharzsobie bardziej niż pieniądze. Te drugie możemy zawsze jakoś zdobyć, wziąć kredyt, pożyczyć, pracować więcej. Czasu nie zdobędziemy więcej. Doba ma 24 h i niestety nie ma sposobów na to, aby dołożyć kilka godzin, tak aby zrobić wszystko co jest konieczne. Dlatego tak popularny obecnie jest trend związany z mądrym gospodarowaniem czasem, planowaniem i organizacją. W sieci pojawia się coraz(...)jogi (Polecam sesję na brzuch z kanału Oli Żelazo ) Kotleciki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy Przepis na 8 kotlecików 200 g kaszy jaglanej 100 g czerwonej soczewicy 2 jajka 200 g szpinaku Pół łyżeczki curry Sól, pieprz + oliwa do smażenia Kaszę przełóż na sito, opłucz zimną wodą i gotuj ok. 15 minut, do czasu aż będzie miękka. Odcedź
365 dni dookoła kuchniprzez kilka minut, cały czas mieszając. Ugotowane i ostudzone grzyby przecedzamy i drobniutko siekamy. Dodajemy podsmażoną cebulkę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku *** *** Przygotowujemy ciasto: do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy aż tłuszcz się stopi. Na stolnicy wysypujemy mąkę, posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprzu, dodajemy wodą ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajko i zagniatamy(...)wodę w składnikach na ciasto zamieniamy na sok z buraka. Dalej postępujemy tak samo jak przy zwykłych pierożkach *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Uszka z grzybami na dwa sposoby pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemzmodyfikowałam po swojemu. Zapraszam Was dziś na to pyszne ciasto w nowej wersji. Świetnie sprawdzi się na każdej uroczystości, będzie smakowało także podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru (100 g) • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Poncz(...)łyżka żelatyny • 6 łyżek likieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) • 2 łyżki cukru pudru Polewa: • 200 ml śmietanki 30% • 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier. Miksować do otrzymania gęstej, lśniącej piany. 2. Dodać żółtka, zmiksować
W mojej kuchniCieszę się, że takie przepisy są na moim blogu. Rodzinne, z tradycją, wypiekane od pokoleń nadal w ten sam sposób. Przepisy które pachną domem, spotkaniem z bliskimi, rodziną, wspomnieniami... To jest właśnie taki przepis. I nie wiem czy szczęśliwsza jestem dlatego, że ktoś pozwolił mi wkroczyć do swojego świata by wspólnie smakować wspomnienia, czy może dlatego, że ciasto upiekła(...)gram miękkiej margaryny roślinnej 2 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżki konfitury malinowej 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru cukier puder do dekoracji W dużej misce ucieraj mikserem miękką margarynę, jajka, cukier i kakao do połączenia składników. Dodaj mleko, przesianą mąkę z sodą, konfiturę malinową i całość ucieraj mikserem jeszcze przez kilka minut aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto przelej
Mango Papajalubimy słodsze smaki można dodać więcej) - 1 łyżka cukru do frużeliny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 4 jajka (osobno żółtka i białka ) - 300 ml śmietany 30 % OPCJONALNIE ZAMIAST BIAŁEK JAJKA Sposób wykonania : Ciasteczka Oreo rozdrobnić w blenderze ,nałożyć do pucharków po 2 łyżki ,delikatnie docisnąć i wyrównać . Jeżyny wrzucić do garnka z łyżką cukru i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu(...)jeżynami ,serek, frużelina i jeżyny , w kolejnym frużelina i jeżyny,serek ,ciastka i jeżyny ,możliwości jest wiele :) Pucharki wkładamy do lodówki minimum na godzinę ,musi się schłodzić najlepiej kilka godzin . Smacznego
Wypieki Renepatyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty. Przygotuj krem: Na początek kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody- góra 1/4 szkl., aby napar był aromatyczny i esencjonalny. Ostudzić. Umyte i sparzone jajka- muszą być w temp, pokojowej- rozbij pojedynczo(...)niedużego garnka lub do miski aluminiowej. Umieść go w większym garnku z gorącą wodą, stojącym na małym ogniu (dno garnka z jajkami nie może stykać się z wodą, ogrzewać je powinna gorąca para). Mikserem ubijać na parze jajka z cukrem. W trakcie ubijania masa jajeczna będzie gęstnieć. Wystawić z pary gdy masa będzie miała konsystencje gęstej śmietany. Do masy jajecznej
Kubki smakukremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik) 250-300 g drylowanych wiśni (u mnie mrożone) Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno: olej mleko, cukier, jajko, kakao, budyń i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Masę serową dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, czekoladę i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy połowę wiśni(...)się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby stężało. POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżki przegotowanego, letniego mleka lub wody 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g czekolady mlecznej dowolna dekoracja (u mnie czekoladowe serduszka
Rozpustne gotowanieKolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!I kolejna szarlotka przed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy
Ostra na Słodko