mąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :) Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm): 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych) 4 jajka podzielone na żółtka i białka 1 całe jajko 4 duże łyżki ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane bakalie: u mnie(...)masę. Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. inspiracja
Ze smakiem i z pasjąJest to walka z częstym problemem jakim jest niedożywienie dzieci w Polsce. KUPUJĄC -> POMAGASZ Dołącz i Ty! KLIKNIJ –> WIELKA MOC POMAGANIA SKŁADNIKI: ( blacha 24 x 28 ) BISZKOPT: *jajko – 4 szt *cukier – 4 czubate łyżki *mąka pszenna – 5 łyżek ( 1 szkl = 250 ml ) *sok z cytryny + woda – do nasączenia KREM BUDYNIOWY: *budyń śmietankowy bez cukru(...)puder – 2 łyżki MASA BRZOSKWINIOWA: *brzoskwinie w puszcze – 1 op *galaretka brzoskwiniowa – 2 op *woda – 500 ml DODATKOWO: *morele w syropie *czekolada mleczna *płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier, wlewamy po 1 żółtku, ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem ok. 25 minut
Ostra na Słodkojest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę. *blaszka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem mleczny: 500 ml mleka 100 g mąki pszennej 100 g cukru(...)deserową połamać do miseczki i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: (na około 8 sztuk) Babeczki: 2 jajka 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 110 g masła miękkiego 110 g cukru pudru 1 limonka, sok i skórka Krem: (na około 8 sztuk- dość drobne płatki i listki- jeśli chcesz zrobić większe(...)bądź więcej płatków proporcjonalnie zwiększ składniki) 140 g miękkiego masła dobrej jakości co najmniej 82% 280 g cukru pudru 1-2 łyżeczki mleka pół łyżeczki ekstraktu waniliowego kilka kropli żółtego barwnika spożywczego kilka kropli zielonego barwnika spożywczego Dekoracja: posiekane drobno rodzynki, bądź posiekana ciemna czekolada Dodatkowo potrzebne będą: miska z wysokimi ściankami mikser szpryca/rękaw cukierniczy z końcówkami: tylka
KreatywnePinypodpasował szpinak, którego zostało odrobinę od pieczenia ciasta i pieczarki, które kupiłam na zupę, po czym stwierdziłam, że dwóch nie chce mi się gotować (bo chłopakom pieczarkowej nie daję). Kilka minut i pyszny obiad zrobiony :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)sztuk Naleśniki: 2 szklanki mleka ¾ szklanki wody Ok 2 szklanki mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli 3 łyżki oleju Farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku lub ¾ mrożonego 300g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 300g sera żółtego Odrobina masła Sposób przygotowania Naleśniki: Składniki na ciasto zmiksować. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka należy dosypać troszkę mąki
Kuchnia w czekoladzieOstatnio w moim życiu wszystko kręci się w okół Azji. Niedawno wróciłam z Chin, kilka dni temu wzięłam udział w koreańskich warsztatach, a teraz wypatruję wycieczki do wymarzonej Tajlandii. Zainspirowana kuchnią azjatycką przygotowałam dla Was przepis na pyszne, szybkie danie – świetny pomysł na obiad! Oryginalna jego koreańska nazywa to JABCHAE – tam jednak używa się prawdziwego makaronu z batatów(...)czosnek – 3 ząbki * szpinak – 200 g * jajko – 2 szt * biały sezam – 1 garść * cukier trzcinowy – 1 łyżka * olej sezamowy – 150 ml * sos sojowy – 100 ml * czarny pieprz – do smaku * miód ( użyłam kruszynowego, może być wielokwiatowy ) – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zacznijmy od przygotowania składników. Papryki kroimy w piórka, przesmażamy. Marchew kroimy
Ostra na Słodkopomarańczowa galaretka - 1 malinowa galaretka - 3 łyżki mieszanki owoców egzotycznych w puszce. - 2 polewy krówkowe - 1 polewa czekoladowa - 1 łyżeczka masła - wiórki czekoladowe - posypka truskawkowa Sposób przygotowania: I. Biszkopt: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy(...)cieńsza. Na spodzie rozsmarowujemy masę ciemną, następnie jasną i przykrywamy biszkoptem. Dekorujemy polewami. Dodajemy do każdej po 1/2 łyżeczki masła, aby nie stwardniały. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i posypką. Schładzamy kilka godzin. Smacznego
DominikaDolcitakie dni kiedy to macie ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie macie czas na przygotowanie wybornego deseru ??. Mam rozwiązanie szybki, lekki i szalenie smaczny sernik w towarzystwie kokosowego budyniu. Kilka prostych składników, zero mąki pszennej, zero białego cukru. Cała słodycz zamyka się w dobrej jakości białej czekolady i wiórków kokosowych. To także kolejny przepis bezglutenowy a jakże prosty w wykonaniu(...)jajka (L) 125 g białej czekolady 125 g kremowego serka śmietankowego typu (Philadelphia) szczypta soli Na budyń kokosowy: 125 ml mleka kokosowego 25 g wiórków kokosowych 5 ml Likieru malibu lub ekstraktu waniliowego***(można pominąć) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 ml zimnej wody Dodatkowo: biała czekolada do dekoracji Wykonanie : 1. Jajka: oddzielamy żółtka
vaniliowoczekoladowapowinny) pozostać grudki z mąki. Te grudki po usmażeniu są bardzo chrupiące. Najlepiej zamiast zwykłej wody użyć wody gazowanej. Woda powinna być jak najbardziej zimna. Można do ciasta dorzucić kilka kostek lodu, które będą zapobiegać jego ogrzaniu. Każdy kawałek łososia oprószony mąką maczać w tempurze i od razu wkładać na patelnię. Powinno na niej smażyć się niewiele, aby temperatura tłuszczu(...)można zastosować ciasto o luźniejszej konsystencji. Natomiast do tłustych ryb i owoców morza lepsze jest ciasto gęstsze. Jakie ciasto? Ciasto można przygotować na wiele sposobów. Różne proporcje, różne rodzaje mąk oraz dodatek żółtka czy całego jajka. Mąkę pszenną można zmieszać z mąką (lub skrobią) kukurydzianą. Spotkałam się również z dodatkiem proszku do pieczenia. Wszystko zależy od upodobania. Każdy kucharz
Codzienna kuchnia niecodziennaPokazywałam ostatnio tajemnicze zdjęcie , a Wy wołaliście o przepis.Także przyspieszyłam tempo i tym oto sposobem ciacho już dziś może zagościć w Waszych domach!Zachwyci na Świątecznym stole , ale nie tylko!Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser czy też w tygodniu do popołudniowej kawy.Dużo ”mokrego” maku , takiego jak uwielbiam … delikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą(...)MASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * olejek migdałowy – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO : * czekolada
Ostra na Słodkojabłko sól himalajska 1 łyżeczka + kilka kropel soku z cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy stołowej 1 łyżkę posiekanej zielonej pietruszki pieprz czarny mielony Przygotowanie: Por kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie półplasterki. Wkładamy do miski, posypujemy solą i ugniatamy ręką. Jajka gotujemy na twardo. Gdy jajka się ugotują(...)pora ścieramy na dużych oczkach obrane jabłko skrapiamy je sokiem z cytryny, mieszamy. Jajka obieramy, z jednego wyciągamy żółtko. Pozostałe białko i dwa całe jajka kroimy w kostkę (ja używam sitka do warzyw) i dodajemy do pora z jabłkiem. Całość mieszamy. Żółtko z jednego jajka wkładamy do małej miseczki, dodajemy majonez, jedną łyżeczkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy
Słodkie okruszkiinnymi na nowy rok życzę sobie zgubić kilka kilogramów, a takie gotowanie mam nadzieję mi w tym również pomoże. Poza tym uwielbiam odkrywać nowe smaki, nowe połączenia i z tego względu kuchnia wegańska i wegetariańska bardzo mnie zafascynowała i zainspirowała. Trzeba w życiu eksperymentować i odkrywać świat na rożne sposoby i rożnymi zmysłami, dlatego nie zamierzam się ograniczać(...)prawda trochę czaso i pracochłonne ale zdrowe i bardzo smaczne. Amarantus z powodzeniem można zastąpić kaszą jaglaną wtedy będą miały delikatniejszy smak. W wersji wegetariańskiej można dodać jajko, wtedy będą się lepiej trzymały przy smażeniu. Wegańskie medaliony w sosie pomidorowym 1 szklanka soczewicy czerwonej ½ szklanki amarantusa ½ szklanki słonecznika 1 łyżeczka suszonych warzyw (naturalna wegeta) 1 liść laurowy 2 ziarenka
W kuchennej krainieniewygodę i niepraktyczność już raczej ciężko będzie znaleźć sposób :) Ważne jest również to, aby kupować rzeczy solidne, które w nienaruszonym stanie przetrwają przynajmniej kilka sezonów. Warto jest zaoszczędzić, zebrać trochę więcej pieniędzy, poczekać z zakupami do kolejnego sezonu, ale wybrać coś trwałego i z gwarancją. Tylko bogatego stać(...)wzorzyste kolorowe naczynia, pięknie podkreślające urok świeżych owoców. To duże kieliszki służące za szklaneczki do zimnych napojów, kolorowe serwetki i obrusy. Pamiętajcie, że najpierw jemy oczami :) Zdradzę Wam mój sposób na pyszne wody smakowe :) Zamroźcie ulubione owoce, a potem wrzucajcie je do szklanek z wodą zamiast tradycyjnych kostek lodu, dorzućcie odrobinę świeżej mięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki
Codzienna kuchnia niecodziennaDemerara DIAMANT – 100 g * woda – 100 g * orzechy laskowe – 50 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PROFITEROLE PATE CHOUX: Mleko, masło, wodę, sól i cukier gotujemy. Dodajemy mąkę pszenną, zaparzamy, chłodzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Wyciskamy na blache wyłożoną papierem, układamy plastry ciasta kruchego, pieczemy ok. 15 minut w 190C(...)wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. FRYTOWANE ORZECHY: Zblanszowane wcześniej orzechy gotujemy w syropie wody i cukru przez ok. 30 minut, odcedzamy, smażymy kilka minut, suszymy. CAŁOŚĆ: Profiterolki przecinamy. Na spód wyciskamy krem z białej czekolady, układamy banany, przykrywamy bezą włoską i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego! BEZ ORZECHÓW SĄ PYSZNE! Z ORZECHAMI JESZCZE BARDZIEJ
Ostra na Słodkorodzynek 85 g migdałów 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej (użyłam świeże skórki startej z 1 pomarańczy) 5 średnich jajek olejek migdałowy do smaku Lukier 200 g cukru pudru kilka łyżek gorącej wody 100 g obranych ze skórki i posiekanych migdałów Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Często mieszać aby się nie przypalił. Osączyć(...)masy. Na koniec stopniowo dodawać jajka mieszając aż się całkowicie wchłoną. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3-4 łyżki mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie ubijamy cukier z jajkami na puszystą masę i roztapiamy masło. W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięty rozczyn, jajka, sól i mleko. Wyrabiamy
Pieguskowa Kuchnia