Idealny dla miłośników cytryny. Pasuje do biszkoptu, naleśników, herbatników, ale najczęściej znika po zrobieniu w kilka chwil. Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} Lemon curd - cytrynowy krem Składniki: sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta 2 żółtka 2 jajka 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oliwy Sposób wykonania: Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować
Smaki NataliiLekki, szybki deser, tu w wersji bardziej dietetycznej - serek homo, z którego zazwyczaj przygotowywałam galaretkowca zastąpiłam jogurtem greckim. Deser wyszedł bardzo smaczny, w smaku
Smaczne Zdrowekiełbasy i jajkami. Często też po prostu dodaję plasterki jajek do zupy na samym końcu gotowania. Dlaczego? A to dla tego, że taką wersję bardzo lubi moja rodzina. Ale sposób podania pozostawiam już Wam. Taki biały barszcz można też podać z ziemniakami. Spróbujcie. Składniki: 1,5 litra wody 150 g wędzonego boczku około 800 ml zakwasu pszennego (polecam domowy(...)wykorzystuje pęto surowej kiełbasy) 2-3 suszone grzybki przyprawy: majeranek, pieprz, sól 1 ząbek czosnku (lub około 1 łyżki tartego chrzanu) 80 ml śmietany do podania: ugotowane na twardo jajka i opcjonalnie świeże zioła Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku o grubszym dnie. Następnie dodajemy umyte i pokrojone warzywa, suszone grzybki i białą kiełbasę. Zalewamy wodą
Słodkie okruszkisłodkie śniadania, jak i do popołudniowej kawki. Ten przepis znalazłam w książce o kuchni francuskiej. Spodobały mi się składniki i sposób wyrastania ciasta. Wypiek jest puszysty, bardzo maślany i smaczny Brioszka z bakaliami Składniki: 3 szklanki mąki 6 jajek 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej(...)początku drożdże rozrabiamy z cukrem. Gdy rozpuszczą się całkowicie dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy zaczyn na 10 minut, żeby zaczął pracować. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder, sól, jajka i drożdże. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej użyć do tego dobrego robota kuchennego z hakiem. Ciasto wyrabiamy co najmniej przez 15 minut. Następnie cały czas wyrabiając ciasto
PatiGotujeblogu, proponuję wypiek wytrawny. Tarta z groszkiem i kiełbasą, o której mowa, to świetna sprawa - wydajna i ekonomiczna, jedna tarta wystarczy śmiało dla 6-8 osób czy na kilka obiadów. Można dzięki niej także zrobić porządek w lodówce, wykorzystując wszystkie zbędne elementy. Nieważne z czym, ważne, że zawsze smakuje! Tarty w naszym domu najczęściej pojawiają się latem(...)kiełbasy / mięsa wcześniej ugotowanego lub usmażonego 300 g zielonego groszku (mrożony/świeży/konserwowy) 4 jajka rozm. L 150 ml słodkiej śmietanki 18% łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) pęczek natki pietruszki sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania ciasta: Masło musi być mocno schłodzone. Kroję je na małe kawałeczki i wraz z mąką, solą
W kuchni Karmel-itkiciasteczek. Nawet nie wiecie jaki ten tort jest pyszny i jak pięknie pachnie. A jak lubicie masło orzechowe to na pewno Wam posmakuje. Zapraszam:) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie(...)Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy
Izabelawkuchnidoprawić do smaku solą i pieprzem, później jak doda się jajka będzie raczej ryzykowne. Dodajemy też majeranek na lepsze trawienie i ze względu na walory smakowe. Na koniec jajka, manna i gotowe do pieczenia. Wąskie długie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, trzeba tego papieru więcej aby zaraz po upieczeniu móc wyjąć pasztet z formy aby się nie odparował. Jedną(...)mięso samo się zwija. Delikatnie skręcamy końce papieru i trochę rolujemy całość po blacie, aby się ładnie ułożyło. Odwijamy, przesuwamy na środek papieru i wkładamy do formy. Uderzamy całością kilka razy o blat aby się "usiadło" aby nigdzie nie pozostały żadne puste przestrzenie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220 stopni na 10 min, a później zmniejszamy do 160 i pieczemy około
Dieta moja pasjaproszę. Składniki: 3 blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masa: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 250 g serka mascarpone • 1 cukier waniliowy Dodatkowo: • 100 g borówki amerykańskiej • 100 g truskawek Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)różne poziomy w piekarniku). Suszyć przez około 1 godzinę i 15 minut, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. 8. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. 9. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem waniliowym. 10. Dodać mascarpone, zmiksować na gładką masę. 11. Truskawki pokroić na kawałki. Dwie pokroić w plasterki
W mojej kuchniCiasto na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice. Ciasto: 250 g margaryny 250 g mąki szkl cukru 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 60g płatków migdałowych Krem: 1l śmietanki 30% 2,5 łyżki żelatyny 7 łyżek cukru pudru łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Dodatkowo: 500 g malin galaretka(...)pieczenia, rozsmarować ciasto. 2 łyżki cukru odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na obydwu ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 2 jednakowe spody. Ciasto pieczemy 20 minut w 180st. Krem: Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić, wymieszać z malinami. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, odstawić
Smakołyki Asikażdej porze dnia i nocy. Tym razem, potrzebowałam jej NA TERAZ. Nie umiem Wam wytłumaczyć, dlaczego. Czasami tak po prostu mam (według Marcina cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe ciasto francuskie! Bardzo rzadko bawię się w mrożonki, ale tym razem sprawa była poważna. Naprawdę. Dlatego postanowiłam zrobić wyjątek i...ani trochę nie pożałowałam. Takie ciastko, które jest(...)ciasta, tworząc pośrodku linię i zostawiając po bokach i na końcach wolne miejsce. Nałóż na wierzch po kawałku ciasta, sklej boki i końce, zrób na wierzchu kilka nacięć. Posmaruj oba ciastka jajkiem i posyp cukrem. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż będą ładnie złotobrązowe. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ
Gotowanie to kochanietych kwasów mają najwięcej. Przykładowo łosoś, makrela, sardynki. Żelazo – jest znacznie lepiej przyswajalne z produktów mięsnych (wątróbka nerki, czerwone mięso) niż z innych źródeł (grube kasze, buraki, chleb razowy, jajka). Jego przyswajalność zwiększamy spożywając równolegle produkty bogate w witaminę C. Musimy także pamiętać, że na odporność organizmu ma wpływ prawidłowa flora jelitowa. Należy więc dbać o utrzymanie jej w prawidłowej(...)siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy w lodówce, pijemy minimum 3 łyżki dziennie. To działa;) I na koniec jeszcze jedna rada – nie faszerujmy się tabletkami przy lekkim kaszlu czy katarze. Usuwamy objawy, zamazując w ten sposób obraz choroby i demobilizując organizm do walki. Jeśli temperatura nie przekracza 38 stopni
Powiedz dietom nienaleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy kilka składników, zazwyczaj podaję Wam prosty przepis na naleśniki, z którego wychodzą pyszne naleśniki, takie cienkie naleśniki idealne do krokietów. Usmażone naleśniki możecie owinąć w folię i włożyć do lodówki, jeżeli przygotowywaliście je wcześniej. Składniki na farsz są równie ważne, dlatego trzeba je przygotować w odpowiedni sposób, żeby były jak najbardziej smaczne. Jak ugotować brokuł(...)mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz Ponadto: garść bułki tartej Puszyste naleśniki z wodą gazowaną są najlepsze do dań wytrawnych, dlatego ja przygotowuje je w taki sposób. Do naczynia wlewam wodę gazowaną, dodaję mąkę, jajka, olej i sól. Ciasto na pyszne naleśniki miksuję mikserem, żeby nie było w cieście grudek. Patelnia do smażenia naleśników musi być bardzo dobrze rozgrzana, dzięki
MamaOskarkadużego) 2 łodygi świeżego lubczyku (można zastąpić łyżką suszonego) 1 czerstwa bułka 1 jajko kilka liści laurowych (3-4 szt.) kilka ziarenek ziela angielskiego (5-6 szt.) kilka ziarenek pieprzu (5-6 szt.) słodka i ostra papryka do smaku 2 ząbki czosnku sól Dodatkowo: około 18 cienkich plasterków wędzonego boczku smalec do wysmarowania formy Warzywa obieramy. W dużym garnku zagotowujemy(...)czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy jajka, około 50 ml wywaru z gotowania mięsa, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Foremkę (u mnie o wymiarach 30 cm x 8 cm x 6 cm) dokładnie smarujemy smalcem. Wykładamy ją plastrami boczku w taki sposób, aby na zewnątrz zostały kawałki, które przykryją
PatiGotujeobiecałam kilka dni temu przy okazji publikacji przepisu na zakwas, tak właśnie słowa dotrzymuję i przedstawiam Wam własnoręcznie ugotowany, pyszny, wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem! Obawiałam się go troszkę, bo nie dość, że sama nigdy nie robiłam, to nawet jeszcze nie jadłam. Ciągle tylko żurek, a o barszczu w moim domu nawet się wiele nie mówiło, no chyba(...)zakwasu na barszcz 3 białe parzone, kiełbasy 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 pełna łyżka majeranku Pieprz, sól do smaku 125ml kwaśnej,18% śmietany Jajko na twardo (po jednym na porcję) Sposób przygotowania w Tefal Companion: Boczek kroimy w kostkę. Przekładamy do misy TC z założonym mieszadłem. Uruchamiamy na 30 minut, prędkość 3, temperaturę 130⁰C. Po trzech
Kuchnia w czekoladzie180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1/2 dużego słoika masła orzechowego - choć tak prawdę mówiąc dokładna ilość zależy tu od indywidualnych preferencji nadziania(...)mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób się je odgazowuje. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować masłem orzechowym, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć
Grunt to przepis!