pestki granatu posypki czekoladowe kwiatki i listki z masy marcepanowej Sposób przygotowania: W małej miseczce umieszczamy pokruszone drożdże, ciepłe mleko i cukier. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier, spieniony zaczyn z drożdży i jajka. Zaczynamy powoli wyrabiać ręką. Dodajemy po kawałku masła, wciąż wyrabiając(...)końcu przekładamy nasze ciasto na stolnicę i dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy w kulkę i spłaszczamy. Powstałe placuszki smarujemy tahini (1/2 łyżeczki na każdy) i wsypujemy kilka kawałków czekolady. Delikatnie zalepiamy nasze kawałki ciasta z nadzieniem i formujemy z nich kuleczki. W natłuszczonej/ wyłożonej papierem keksówce układamy nasze bułeczki obok siebie, mają na siebie nachodzić. Przykrywamy ściereczką
DominikaDolciszklanki, masło 250 g, barwnik spożywczy(niebieski)1 łyżka, ponadto: galaretka(niebieska) 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, borówki 15 dag, Sposób przygotowania: Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywn ą piane. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy na najwyższych obrotach miksera(...)się gotować to dodajemy cukier i wlewamy powoli mleko z budyniami. Cały czas energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, oraz aby budy ń się nie przypalił. Gotujemy przez kilka minut, ciągle mieszając do momentu aż m ą ka będzie nie wyczuwalna w smaku. Budy ń bardzo dokładnie przykrywamy foli ą aluminiow ą i odstawiamy do ostygnięcia
kulinarne odsłony paticegły ściany. Uroczy i sielski :) Do tego stary, beżowy, zdobiony kwiatami i zadziwiająco ciężki serwis do herbaty, a w którym kawa też dobrze smakuje, chociaż stygnie w okamgnieniu. Kilka sztućców również chwytałam w dłoń oglądając je z wyrazem twarzy nr.38 " łał! jakie ładne!" I wszystko z tych rzeczy było do mojej dyspozycji przez całe 2 tygodnie :D Po powrocie(...)ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko Nadzienie: 1- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego ok. 600ml mleka 1/2 kostki miękkiego masła cukier Sos: tabliczka białej czekolady 5 łyżek mleka Do tego: świeże jagody Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Przesiej mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włóż do misy miksera
Kuchnia w Słońcu Skąpanajajek , więc swój zażółcony kolor zawdzięcza wyłącznie dodatkowi dyni. Nie zawiodłam się! Efekt końcowy smakował równie apetycznie, jak brzmiał podczas czytania pierwotnego przepisu :) Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: CIASTO : 25g drożdży świeżych 75g masła 1/2 szkl. mleka 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 3/4 szkl. puree z dyni - sposób przygotowania poniżej KRUSZONKA(...)patyczkiem - bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ . Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Następnie przełożyć je na sitko i pozostawić do odsączenia na kilka godzin - ja zwykle zostawiam na noc . Puree nie może byc zbyt wodniste, ale również nie za suche. Tak przygotowane puree z dyni można przechowywać w lodówce kilka dni, lub poporcjować
Grunt to przepis!Pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji. Szczególnie masa serowa jest rewelacyjna. Wyszło jej bardzo dużo, ale idealnie pasuje do biszkoptu i prażonego kokosu. Polecam. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg drobno zmielonego sera białego (u mnie wiaderkowe) 3-4 łyżki cukru(...)galaretki cytrynowe 1-2 łyżki cukru pudru Kokos: 100 g wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki cukru kryształu 5 dag masła Dodatkowo: 1 słoik dżemu jasnego (np. morelowego lub brzoskwiniowego) Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę (36x24cm). Piec 30-40 minut
Kuchnia domowa Aniprowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryki sól sos musztardowo - miodowy Pierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia(...)sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka brokułowa 1 brokuł 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 150 g sera żółtego light sól pieprz Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Odcedzamy i odstawiamy. Jajka gotujemy na twardo. Kiedy przestygną, kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy
My Chcemy JeśćŚwiąteczna uczta w klimacie postapo? Dlaczego nie! Zadziwcie swoich biesiadników i przygotujcie im faszerowane jajka z Fallouta! YumYum Deviled Eggs to produkt konsumpcyjny w Fallout 3
Nerds Kitchenzimno, jak i na gorąco. Porcja na 6-8 naleśników Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej Farsz: 30 dag pieczarek pół cebuli 1 ząbek czosnku 3/4 opakowania mrożonego szpinaku kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Sos czosnkowy: 2-3 łyżeczki majonezu(...)doprawiamy według uznania. Odstawiamy na około 15 minut aby smaki się przegryzły. Na każdy naleśniki nałożyć plasterek żółtego sera oraz po łyżce szpinaku i pieczarek. Naleśnik zwinąć w dowolny sposób (ja złożyłam w tzw. "chusteczki"). Podsmażyć każdy naleśniki na rumiano z dwóch stron, aby ser w środku się rozpuścił. Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym. Naleśniki dodają do akcji
My simple kitchenpiekarniku na złoty kolor powstanie Wam przepyszna, chrupiąca i kolorowa zapiekanka z jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej grahamki lub żytnie bułeczki, ale pszenne też oczywiście rewelacyjnie smakują. Możecie pominąć dodatek wędliny, użyć zamiast tego boczku, albo zrobić bułki tylko z jajkiem i warzywami. Możecie dodać mozzarellę, fetę, parmezan lub inny ulubiony ser, możliwości jest nieskończenie wiele(...)ścięte, natomiast jeśli krócej -żółtko będzie bardziej płynne. Wydrążony środek z bułek też się przyda, dlatego nie wyrzucajcie go. Przerzućcie go na talerz lub do miseczki i zostawcie na kilka dni, by się ususzył. A później zmiksujcie go na bułkę tartą:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:bułki (grahamki, żytnie, wieloziarniste, pszenne)plastry wedliny (lub boczek wędzony albo szynka parmeńska)ser żółtyjajkakolorowa papryka
Słodko-Słony Świat Ilonyniej patelnia Delimano Stone Legend . Muszę przyznać, że spodziewałem się nieco mniejszego kalibru. Otrzymałem sporą patelnię o średnicy 28 cm, więc szybko postanowiłem ją przetestować w inny sposób. Zastanawiając się co przygotować do głowy wpadł mi pomysł – domowe krokiety z kapustą i pieczarkami. Dawno ich nie jadłem, a przygotowanie nie jest zbytnio skomplikowane. Pod przepisem znajdziecie także bardziej dokładną(...)boczku wędzonego 1 łyżka masła klarowanego Sól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka 1 łyżka stołowa mleka Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę
Programista w kuchnipółwytrawnego 3 jajka na twardo do dekoracji 1 surowe białko jajka 100 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki sałata w doniczce 3 rodzaje, do dekoracji listki natki pietruszki, do dekoracji 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie sól Sposób przygotowania: Do garnka wrzuć: marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liść laurowy(...)natki pietruszki. Pomiędzy poukładaj groszek, sałatę, plasterki marchewki (z gotowania wywaru) oraz jaja na twardo. Całość zalej delikatnie, tężejącą galaretą. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całkiem stężeje. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Ci do gustu. Chętnie przeczytam Twoją opinię w komentarzu. Po inne moje Świąteczne przepisy
kuron.com.plwolnego czasu, aby poświęcić go książkom. Jedynie w ostatnią niedzielę udało mi się w ramach relaksu spędzić kilka godzin na błogim wypoczynku w leżaku i właśnie z książką. Zaczytuję się w pozycji o kawie Iki Graboń, która w cudowny sposób pisze o moim ulubionym napoju… Czy Wasza wiosna też tak pędzi do lata? W odpowiedzi na Wasze prośby zamieszczam(...)stopionym masłem (1 łyżką). Tortownicę umieszczamy w lodówce. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone, cukier, olejek waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy żółtka ze sparzonych wcześniej wrzątkiem jajek. Miksujemy do połączenia się składników. Teraz czas na likier. Cieniutką strużką wlewamy likier do masy. Miksujemy wolno. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach mleka w małym garnuszku. Gdy spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia
Raj dla Podniebienianiej patelnia Delimano Stone Legend . Muszę przyznać, że spodziewałem się nieco mniejszego kalibru. Otrzymałem sporą patelnię o średnicy 28 cm, więc szybko postanowiłem ją przetestować w inny sposób. Zastanawiając się co przygotować do głowy wpadł mi pomysł – domowe krokiety z kapustą i pieczarkami. Dawno ich nie jadłem, a przygotowanie nie jest zbytnio skomplikowane. Pod przepisem znajdziecie także bardziej dokładną(...)boczku wędzonego 1 łyżka masła klarowanego Sól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka 1 łyżka stołowa mleka Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę
Programista w kuchniłyżka wódki Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (szklanka cukru pudru + sok z cytryny + wrzątek) - kandyzowana skórka cytrynowa Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, 1 łyżkę wódki i wodę różaną. Wyrabiamy robotem z hakiem do chwili, aż ciasto będzie odchodziło od miski (ok. 10 minut). Wlewamy masło i dalej wyrabiamy(...)175ºC, po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder mieszamy z wrzątkiem oraz 1 łyżką soku z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia, to idealna propozycja dla niezdecydowanych. Pączki bez nadzienia dają możliwość wykorzystania ich na kilka sposobów. Dodatek marmolady, powideł, budyniu, różnego
mojewypiekiinietylkoPrzygotowanie Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw na później trochę mąki z ciecierzycy). Dodaj jajko, miód i posiekane masło. Wyrób ciasto rękoma. Na początku będzie się kleić, dlatego dodaj resztę mąki z ciecierzycy i lodowatą wodę. Wyrabiaj kilka minut, powinno powstać elastyczne, nieklejące ciasto. Wysyp stolnicę dodatkową, niewielka ilością mąki z ciecierzycy, następnie wałkuj ciasto małymi(...)się lekko sztywne. Warto obserwować boki ciastek, które powinny być minimalnie przypieczone. Przechowuj pierniki kilka dni w pojemniku z kawałkiem cytryny (wymieniaj codziennie). Szybciej zmiękną i nabiorą cytrusowego aromatu. Jeśli masz zamiar dekorować całą powierzchnię lukrem, zrób to dopiero przed zjedzeniem ciastek (w ten sposób zdążą zmięknąć) Jeśli natomiast tylko niektóre miejsca, możesz posmarować je przed zamknięciem w pojemniku. Podana
Powiedz dietom nielaskowe, płatki migdałów, powidła, ksylitol, jajka, mielone migdały (i orzechy), olejek i całość dokładnie mieszam. Ciasto drożdżowe: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 100g kwaśnej śmietany - 125g masła - szczypta soli Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję do nich śmietanę (nie podgrzewam jej) w temp. pokojowej, łyżkę mąki i dokładnie mieszam, odstawiam na kilka minut. W misie miksera umieszczam(...)rozwałkowałam ciasto) zwijam ciasno struclę. Z zimnym ciastem rewelacyjnie się pracuje. Boki strucli podwijam pod spód. Struclę owijam arkuszem papieru (niezbyt ciasno) i odkładam na blachę. W ten sam sposób postępuję z resztą składników. Blachę z makowcami odstawiam do wyrastania na ok.15-30 minut. Po tym czasie wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok.50 minut z termoobiegiem
Smaczne Zdrowemrożone ) 1 jajko 25-30 dkg grubego cukru kryształu mąka pszenna do podsypywania Przygotuj również : szklankę malutki kieliszek lub rurkę o średnicy 1 i 1/2 cm Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując co pewien czas przesianą mąką na grubość 2 milimetrów. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Brzegi szklanki co pewien czas zanurzamy w mące(...)kieliszka lub rurki o średnicy około półtora centymetra. Gotowe kółka układamy na blaszkę ( blaszki nie smarujemy tłuszczem ) jedno przy drugim. Jajko rozbijamy widelcem i smarujemy nim wszystkie kółka, a następnie posypujemy dość grubo cukrem kryształem. Przy smarowaniu kółek jajkiem uważajmy, aby nie smarować blaszki, ponieważ po upieczeniu będzie ciężko nam oderwać je od blachy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Przepisy i porady kulinarne