wody gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Farsz: 1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg) 700 g kurek 1 cebula 4 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% 6 łyżek tartego parmezanu 2 łyżki tymianku sól, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta miksujemy(...)dodajemy z powrotem kawałki mięsa. Smażymy do momentu aż woda z patelni w większości odparuje. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę oraz parmezan. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Na naleśniki nakładamy gorący farsz i zawijamy w rulony lub w trójkąty. Wierzch posypujemy parmezanem
Qchnia po prostujakie są pod ręką. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Można go podać dokładnie w tak sam sposób jak wersję mięsną, czyli z wysmażonym boczkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym i keczupem. Lepiej jednak smakuje w wersji wege:) Trzeba przyznać, że ten oryginalny kotlet jest niezwykle aromatyczny, konkretny w smaku(...)ugotowanej ciecierzycy z puszki 100 g koziego sera Jajko 3 – 4 łyżki mąki pszennej razowej lub bułki tartej Pietruszka korzeniowa Pół ząbka czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki ziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo
Niedzielny kucharzaromatyczne i smaczne, że nie da się obok nich przejść obojętnie- no chyba że zamkniesz je na przysłowiowe cztery spusty Ale tak serio, w tym roku musiałam upiec kilka porcji, bo pierwsza i druga zniknęły zanim się obejrzałam. Dlatego pieczeniu ciasteczek, wykrawaniu i zdobieniu na calusi rok mówię już „dość” Przepis dawno, dawno temu zaczerpnęłam stąd . Nie byłabym(...)Dlatego podam Ci moją wersję (nieco mniej słodką). Potrzebujesz: 300 ml miodu płynnego (ja wzięłam wielokwiat) pół kostki margaryny (może być Kasia) pół kg mąki 50 g cukru trzcinowego 1 jajko (wiem, że niektórzy nie dodają wcale, inni zamiast jednego dają 3, ale w wyniku eksperymentów stwierdzam że jedno to w sam raz) łyżka kakao 40 g przyprawy do piernika (wybieram
Arbuziakiprzygotować sernik gotowany? W dużym garnku na niezbyt dużej mocy palnika rozpuścić masło i cukier. Zdjąć garnek z palnika i dodać ser, ziarenka wanilii i roztrzepane jajka. Wymieszać składniki, aby powstała jednolita masa. Masę z serem podgrzewać na małej mocy palnika do czasu aż zacznie delikatnie gęstnieć, ciągle mieszać i nie dopuścić, aby masa się gotowała. Zdjąć(...)rondelku (nie gotować) i rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę, masło i cukier puder. Powinna powstać jednolita ciekła polewa czekoladowa. Dobrym sposobem na rozpuszczenie czekolady, jest włożenie wszystkich składników na polewę do talerza i wstawienie go na kilka minut do mikrofali na program do rozmrażania. Po rozpuszczeniu wszystko mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja. Zobacz również: ciasto Snikers bez pieczenia
Kuchcik gotujewartą ją łączyć ze składnikami lepkimi - takimi jak jajka, czy ziemniaki. Po obróbce termicznej delikatnie twardnieje i zmienia kolor potrawy (moje placuszki wyszły jakby czekoladowe). Idealnie też sprawdzi się w wypiekach z owocami, bo dzięki niej możemy uniknąć zakalca. I jeszcze jedno... Mąka z żołędzi jest mąką bezglutenową ! Kilka ciekawostek: Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm(...)mg/kg - fosfor 730 mg/kg - wapń 740 mg/kg - magnez 340 mg/kg - błonnik 16,8 % - białko 4,1 % - kwasy tłuszczowe 5,1 % - sole mineralne 1,2 % - węglowodany 72,8 % Sposób użycia: Mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej - do wypieku chleba, bułek, ciasteczek oraz innych wyrobów. Można
Di gotujesera - 2 jajka - 10 białek - 2 budynie śmietankowe - 1/2 szklanki mleka w proszku - 200 g masła - 300 g cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - tarta skórka z 1/2 cytryny Polewa - 100 g masła - 150 g białej czekolady - 2- 3 łyżki wody Posypka - 125 g masła - 125 g cukru pudru - 125 g mleka w proszku Sposób przygotowania 1. ciasto - Mąkę wymieszać(...)stopni przez 15 minut później zmniejszyć na 150 stopni piec 1 godzinę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika 3. Polewa - rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej dodać kilka łyżek przegotowanej wody 4. Posypka - miękkie masło utrzeć z cukrem dodać mleko w proszku wyrobić rękami masę dać schłodzić do lodówki lepiej zrobić dzień wcześniej 5. - Na wystudzony sernik
W królestwie smaków BeatySernik miętowo-czekoladowy Mięta rozpanoszyła się w moim ogrodzie...jest wszędzie:) nie walczę z nią ale regularnie ścinam i szukam nowych pomysłów na jej wykorzystanie. Codziennie ścinam z rana kilka gałązek i przygotowuje pyszną orzeźwiająca herbatę. A wczoraj ścięłam solidny pęczek i upiekłam sernik miętowy z czekoladową nutą, na herbatnikowym, spodzie. Wyszło super. Piekłam w kąpieli wodnej, przez(...)upalne dni. Składniki: na spód: 200 g herbatników petit 100 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 500 g zmielonego sera białego 400 ml śmietany 30% 3 jajka 1 żółtko 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny solidny pęczek mięty (użyłam samych listków, ale jeśli ktoś ma młodą miętę mogą
na moim stole...Byłam ciekawa połączenia kawy z truskawkami. Nie zawiodłam się. Poza tym, że dobrze smakuję to jeszcze ładnie wygląda. Polecam! Składniki: Biszkopt kawowy: 6 jajek w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa kawowo- śmietankowa: 300 g śmietany kremówki(...)galaretki truskawkowe 250 ml. jogurtu naturalnego 500 ml gorącej wody Poncz: woda z sokiem z cytryny Dodatkowo: 200 g świeżych truskawek Sposób przygotowania Przygotowanie: 1. Biszkopt kawowy: Białka ubić na sztywną, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kawę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać
Nastoletnie Wypiekaniepatelni. P iersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy posiekaną natkę pietruszki, do drugiej części dodajemy podsmażone pieczarki. Ja z takiej ilości przygotowałam dwie duże roladki, w podanym linku jest sposób przygotowania czterech mniejszych. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą. Masy dzielimy na pół (czyli otrzymamy(...)formujemy roladkę. Takim samym sposobem przygotowujemy drugą roladkę. Gotujemy wodę i wrzucamy roladki w folii spożywczej. Gdy roladka zmieni kolor na biały (trwa to chwilkę), można usunąć folię, roladki gotujemy około 15 minut. Jeśli nic nie rozumiecie z moich wyjaśnień :) spieszę z rozwiązaniem- tutaj znajdziecie obrazki, dwa sposoby krok po kroku i kilka przepisów na różne roladki. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUgłowie mamy masę rzeczy, dlatego postawcie na sztuczny stroik lub girlandę , raz zakupiony będzie na kilka lat. Ja wybrałam girlandę, z kilku powodów można nią ozdobić stół, okno czy zwinąć i zrobić z niej wianek. Jeden przedmiot a tyle funkcjonalności! Pierniczki to magiczny sposób na wspólnie spędzony czas, rozchodzący się rozkoszny zapach po całym domu, jak i dużo pyszności(...)sposobem na dekoracje stołu. Zawsze możesz też sięgnąć po gotowe ciasto na pierniki , a sobie zostawić już tylko pieczenie. Sprawdzonym przepisem na pierniczki, które mogą leżakować ponad miesiąc, chętnie się z Wami podzielę. PRZEPIS NA PIERNICZKI: - 450 g mąki orkiszowej jasnej - 100 g mąki żytniej typ 720 - 330 g płynnego polskiego miodu - 100 g cukru pudru - 2 jajka
SMYKWKUCHNItakich kryzysowych sytuacjach, skorzystajcie z tego przepisu. Pączki na jogurcie, są bardzo delikatne w smaku i do tego szybkie do zrobienia. Wrzucasz wszystkie składniki do miski, mieszasz kilka razy i smażysz. Nie używamy drożdży, więc nie musisz się martwić czy się udadzą czy nie. Do tego wszystko co do ich zrobienia potrzeba, masz w swojej lodówce. Jeszcze nie jesteś przekonana(...)pączków. Drukuj Delikatne i szybkie pączki na jogurcie Składniki 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 mały jogurt naturalny szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i wymieszać na gładką masę. Formować łyżkami ciasto w kształt kuli wielkości orzecha włoskiego. Smażyć
Mieszam w Garnkumleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Krem z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka wiśni ze słoika Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem okrągłej tortownicy(...)podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź. Masa serowa: Twaróg przełóż do miski, wlej śmietanę wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby powstała gładka kremowa masa. Wylej na podpieczony i ostudzony spód. Wstaw do piekarnika na grzanie góra dół na temp
Wanilia i Kardamonmocno czekoladowego. Uwielbiam wówczas opatulić się kocem i zjeść pyszny, gęsty budyń. Z każdą łyżeczką wszelkie troski odchodzą gdzieś w kąt, a ja czuje się wówczas jakbym cofnęła się kilka lat wstecz. Zwłaszcza, że mogę zjeść taki mocno czekoladowy deser w naczyniach z duszą. Drewniana łyżeczka, przecudna podstawka, w której widać charakterystyczne słoje... uwielbiam ręcznie robione akcesoria kuchenne. One mają(...)cenicie nie tylko jedzenie, ale też niebanalne, piękne akcesoria kuchenne, to zapraszam Was do pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia" . Znajdziecie tam przeróżne deski, łyżki, spodki i spodeczki, w których nie sposób się nie zakochać. Zajrzycie do "Graciarni", a w wolnej chwili delektujcie się domowym smakiem mocno czekoladowego budyniu. Taki słodki deser w rustykalnym stylu powinien ucieszyć nie jednego. Składniki
Słodkie okruszkivegeta;Majeranek.Farsz:4 jaja ugotowane na twardo;Pęczek natki pietruszki;Pęczek koperku;1 łyżka majonezu;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Około 50 g masła;Bułka tarta;Folia spożywcza.Sposób przygotowania:Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Dodać do jajek.Do farszu dodać majonez. Wymieszać.Farsz przyprawić solą i pieprzem.Przygotować masę(...)drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (około 1 łyżka). Wystudzić.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką masę.Na blacie rozłożyć płat folii spożywczej. Oprószyć go bułką tartą.Na folię wyłożyć lekko zwilżonymi dłońmi mięso
Gospodyni Miejskadelikatne w smaku, nie przesłodzone. Wysokie. Z pewnością nada się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej Biszkopt z makiem: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej 1/2 szkl. maku Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 200 g masła Masa śmietanowa(...)około 15 minut. W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt, dodając jednocześnie z mąką ziarenka maku. Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i – cały czas mieszając – gotujemy przez kilka minut, aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy
Smaki Na Talerzukakao Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 3 lyżki likieru Amaretto dodatkowo: wiśnie cukier puder do posypania Wykonanie: białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po 1 łyżce cukru, za każdym razem ubijajać, aż cukier się rozpuści. Gdy piana jest sztywna i lśniąca dodawać kolejno(...)papierowym ręczniku mascarpone ubić z cukrem pudrem i amaretto. Dodać śmietanę kremówkę i ubijać przez kilka minut do otrzymania puszystego kremu. Krem początkowo bardzo się rozrzedzi, po chwili zacznie powoli gęstnieć ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Na kremie w dowolny sposób rozłożyć wiśnie. Ułożyłam w dwóch rzędach. Roladę zwinąć przy pomocy ściereczki, przełożyć na folię spożywczą, owinąć folią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasie całość można upiec od razu w jednym kolorze z 4 jajek i po upieczeniu poprzekrawać na pojedyncze spody. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 4): 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki herbaty matcha +zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie), najjaśniejszy ze spodów, który widzicie na zdjęciach swój kolor zawdzięcza jedynie herbacie(...)wpisie . Ja upiekłam swoje dzień wcześniej. Blaty wyrównujemy za pomocą ostrego noża z ząbkami. Gotowe biszkopty dobrze jest poukładać sobie na osobnych kawałkach papieru do pieczenia, w ten sposób będzie łatwo je przekładać i mniej będą się kruszyć. Limonki dokładnie myjemy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do soku dolewamy wodę – tak żeby otrzymać w całości mniej więcej 3/4 szklanki
CiastkozercySzwedzkie wspomnienia ... Czyli czas na fikę! :) Kto był w Szwecji na wycieczce lub żeglował po tamtejszych wodach ... Ten wie, o czym mowa. Pozostałym należy się kilka słów wyjaśnienia. :) Fika w Szwecji to nic innego jak tradycyjna i obowiązkowa przerwa na kawę, a Szwedzi kawę uwielbiają ... Znanym poczęstunkiem do niej są właśnie Kanelbullar - czyli małe bułeczki pszenne z cynamonem i kardamonem(...)przekąskę do pracy czy szkoły oraz na podwieczorek. Dzieci za nimi przepadają! I zawsze proszą o więcej i więcej ... :) Bułeczki te są odpowiednikiem amerykańskich Cinnamon Rolls, różni je jednak sposób "supłania." Dziś prezentuję Wam prawidłową wersję Kanelbullar, Szwedzi powinni być dumni z moich zgrabnych supełków, jak na żeglarkę przystało! :) Za Wasze zakrętasy też będę trzymać kciuki. Wyjdą na pewno pięknie
Garniec Magaliesposób, w jaki do tej pory nie było mi dane. Przemiła obsługa całego przedsięwzięcia, jakaś więź między tymi wszystkimi ludźmi, która istniała tam tylko wtedy i tylko przez te kilka godzin. Mnóstwo pozytywnej energii, mnóstwo ciepła i miłych słów. Nie wiem, jak ta historia potoczy się dalej, mam wiele nadziei, ale bez względu na ostateczny efekt było warto. Kilka zdjęć(...)dużego zaangażowania finansowego czy czasowego ;) KURCZAK PIECZONY Z MAŚLANYM NADZIENIEM ZIEMNIACZANYM ZE SZCZYPIORKIEM, POREM I KOLENDRĄ Składniki: - 1 kurczak - 600 gram ziemniaków - pęczek szczypiorku - 1 cebula - kawałek pora - 1 jajko - 3 łyżki masła - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka cukru - 50 mililitrów wody - kolendra (mielona i niemielona) - biały pieprz - czarny pieprz - sól Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem
Życie zamknięte w smakuktóre sięga się z przyjemnością i które znika w błyskawicznym tempie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO: * mąka – 130 g * cukier – 160 g * margaryna – 50 g * jajko – 5 szt * suchy mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * budyń śmietankowy z cukrem – 3 op x 60 g * mleko – 800 ml * margaryna(...)olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza – 1 szt * cytryna – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i makiem. Wlewamy rozpuszczoną margarynę
Ostra na SłodkoTruskawki , truskawki , truskawki – wreszcie je mamy!Teraz będziemy szaleć ;)Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach!Każdy jego kęs sprawia , że
Ostra na Słodko