jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:160/277)

Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących 176

będziesz postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami, z łatwością przyrządzisz wyborne dania rybne – na miarę potraw serwowanych przez restauracje w Gdyni. Ryba z porami To jeden z najlepszych i najszybszych sposobów, by w zaledwie 10 minut przyrządzić filety z dowolnej białej ryby. Będziesz potrzebować: filetów z białej ryby, odrobiny masła, białej części pora, soku z cytryny, soli i pieprzu. Białą część(...)restauracje w Gdyni. Niezbędne składniki to: 1 szklanka ryżu, 2 szklanki warzywnego bulionu, 1 puszka tuńczyka (najlepiej w kawałkach), 1 duża cebula, 1 mały ząbek czosnku, kilka pomidorów, ser żółty (starty), 1 jajko, zioła (tymianek, bazylia, pieprz ziołowy). Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj drobno pokrojony czosnek i suchy ryż, a następnie zalej gorącym bulionem. Duś

Moja smaczna kuchnia
Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple 207

każdy możliwy sposób. Uwielbiałam go! Jak zobaczyłam przepis na chleb w jajku w książce Gordona Ramsay’a “Ultimate home cooking”, przypomniało mi się moje dzieciństwo i wiedziałam że muszę go zrobić. Ta wersja chleba w jajku jest na słodko, a ja uwielbiam słodkie śniadania:) Podsmażony na rumiano chleb w jajku z cynamonem i słodkimi, karmelizowanymi jabłkami podbił(...)Poza tym, jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, jestem przekonana, że wszystkim zasmakuje. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem (4 porcje) Składniki: 3 jajka, rozbełtane rózgą 4 łyżki mleka 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki drobno zmielonego cukru lub cukru pudru 4 grube kromki chleba masło do smażenia cukier puder

karmelowy
Świąteczny piernik z marcepanem 235

szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki sody oczyszczonej250 ml (1 szklanka) mleka2 jajka300 g mąki pszennej Przełożenie:kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych masa marcepanowaPolewa:ok 80 ml śmietanki kremówki 30% - 36%100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie:W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier(...)malutkim ogniu przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (uwaga masa będzie gorąca!), czekamy aż troszkę ostygnie. Dodajemy sodę, mleko i roztrzepane jajka. Szybko i energicznie mieszamy. Masa od sody może się lekko spienić. Mieszając, dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko makę. Uważamy na grudki. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bulką tartą foremki

Mia Cucina Sofieta
Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami 194

pieczenia Kasia – 2 łyżki* płatki migdałów – 50 g* cukier – 3 łyżki* polewa czekoladowa  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy.Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i sodę.Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy do formy na babkę ( silikonowej nie trzeba natłuszczać – polecam! )Wkładamy(...)dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Powstały krem wlewamy do wydrążonej ” wanienki ” , wygładzamy.Miejsce rozcięcia smarujemy odrobiną budyniowego kremu i zakrywamy górną warstwą babki.Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin ).Przed podaniem polewamy czekoladą , dekorujemy i zajadamy!Smacznego!Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic

Ostra na Słodko
Czerwony kapturek – bajeczne ciasto z truskawkami! 755

małym garnku zagotowujemy margarynę z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia *** *** Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy z garnka. Całość mieszamy a następnie wylewamy na płaską blachę *** *** Ciasto pieczemy około 25 minut ( do suchego patyczka )w piekarniku nagrzanym do 180’C *** *** Następnie robimy masę(...)rysujemy” paseczki na cieście, możemy to zrobić łyżeczką lub przelać masę do woreczka, zrobić w nim dziurkę i w ten sposób wylać wzorek *** *** Następnie małym patyczkiem przeciągamy w poprzek po wierzchu ciasta tworząc wzór *** *** Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki- a najlepiej na całą noc*** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE

Blog z Apetytem
Zielone szparagi i jogurtowy dip z czosnkiem niedźwiedzim 179

Nareszcie są! Zielone szparagi, moje ulubione. Kuszą swoim smakiem i niebywale prostym sposobem przygotowania. Zielonych szpargów nawet nie trzeba obierać, odłamujemy tylko zdrewniałe końcówki. Nie będę przekonywać, że warto je jeść tylko zapraszam na smakowity wiosenny obiad -  zielone szparagi z młodymi ziemniaczkami, sadzonym jajkiem i przepysznym dipem jogurtowym z czosnkiem niedźwiedzim. Dip na bazie jogurtu doprawiony miodem i musztardą(...)niedźwiedziego (ogonki oderwać). Odstawić do schłodzenia szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć szparagi, oprószyć solą i pieprzem, następnie podsmażyć przez kilka minut. Podlać białym winem, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem około 8 minut w międzyczasie ugotować ziemniaki i przygotować jajka sadzone podawać szparagi z dipem jogurtowym, młodymi ziemniaczkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szpinakowe tagliatelle z sosem carbonara 211

smakował z jakimś jasnym, łagodnym sosem. Idealna byłaby carbonara, jednak nie robiłam jej wcześniej i musiałam posiłkować się wiadomościami z sieci. No i wpadłam! Ile stron, ilu użytkowników tyle sposobów na sos Węglarki! :) Zaczęłam w końcu przeglądać strony włoskie, ale i tam po lekturze iluś dziesiątek stron nadal nie byłam mądrzejsza. Bo jak tu nie popaść w konsternację, kiedy jedni(...)sosu, a jeszcze inni dodają wina, czego pozostali całkiem zabraniają! I wszyscy upierają się, że właśnie ich przepis to ten tradycyjny! Najbardziej znana historia (a tych też jest kilka!) carbonary mówi, że wymyślili ją (jak to zwykle bywa - niechcący) żołnierze amerykańscy, stacjonujący w rejonie Rzymu zaraz po zakończeniu II wojny światowej. Wykorzystali to, co mieli ze sobą, czyli suszony bekon

Kuchnia Prezydentowej
Ryba faszerowana w galarecie 1028

litr płynu Sposób przygotowania: Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około jednej godziny. Następnie wywar przecedzić do innego garnka. Odłożyć mały kawałek marchewki i kawałeczek pietruszki. Rozmrożone filety, lekko odcisnąć, zmielić w maszynce razem z odłożoną marchewką i pietruszką, dodać jajka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać(...)chłodne miejsce. Wywar doprawić do smaku, przecedzić, dodać do gorącego wywaru żelatynę, dokładnie wymieszać, nie gotować. Usunąć folię z ryby i pokroić w grubsze plastry. Na dno półmiska wylać kilka łyżek lekko tężejącej galaretki, ułożyć na zastygniętej galarecie pokrojoną rybę, po bokach i w środku udekorować jajkami i warzywami, zalać całość galaretką, odstawić do  lodówki  do całkowitego stężenia

Kuchnia Danusi
Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem 130

ogrodzie mamy zatrzęsienie malin, ogórków i szpinaku. Z malin mama robi sok, ogórki na różne sposoby przerabia na zimę a ze szpinaku ja wymyślam różne dania. Tym razem powstała zapiekanka ryżowa ze szpinakiem jajkami i różnymi serami. Proste danie, do którego sprawdzi się sałatka, które można wziąć potem na wynos do pracy lub odsmażyć na chrupiąco na patelni. Tak zwana(...)ryżu 4 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 g szpinaku sok z ½ cytryny 100 g startego sera cheddar 40 startego parmezanu 4 jajka 4 łyżki śmietany sol, pieprz do smaku kilka pomidorków cherry do posypania na wierzch- garść startej mozzarelli albo cheddar masło do wysmarowania formy do pieczenia Instructions Ugotować ryż (krócej niż w instrukcji żeby był

Cooking for Emily
NAJLEPSZE NA ŚWIECIE CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI – BEZ JAJEK / WEGAŃSKIE 234

dzień otrzymałam od Was kilka zdjęć Waszych gotowych wypieków. Każde opatrzone tym samym komentarzem: pycha! I zdecydowanie się z tym zgadzam! To ciasto czekoladowe jest genialne! Niesamowicie delikatne, puszyste, a zarazem bardzo wilgotne ( nie aż tak jak brownie, ale idące w tym kierunku ) – obłędne! Co Ważne – nie zawiera jajek, dlatego jest idealnym pomysłem dla wegan i osób(...)łyżeczka * olej roślinny – 1/3 kubka * ocet winny, balsamiczny, jabłkowy lub sok z cytryny – 1 łyżka * zimna woda – 1 kubek * sól- 1 szczypta + owoce – truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Suche składniki przesiewamy, dodajemy mokre, mieszamy rózgą ( krótko, tylko do połączenia ). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem, układamy owoce. Pieczemy ok. 30-35 minut/180C z termoobiegiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Bułeczki przytulone nadziane porzeczką 547

ogniu masło. Dodać mleko, cukier puder, cukier wanilinowy, jajko oraz żółtko. Rozmieszać widelcem do połączenia składników. Krótko podgrzać do uzyskania letniej temperatury rozczynu. Do ciepłego płynu, dołożyć drożdże i dokładnie jeszcze raz wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia". Do dużej miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać(...)posłużyć się stolnicą. Miskę opruszyć mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje - i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 12 równych części i uformować z nich kule. Każdą rozwałkować na stolnicy na okrągły placek

Grunt to przepis!
WIŚNIOWY SAD Z DELICJAMI – biszkopt z mascarpone, delicjami, wiśniami i galaretką 476

SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT: * duże jajko – 4 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * wiśniowe delicje – ok. 15 szt * wiśnie ( mogą być z syropu ) – ok. 150 g * gaaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę(...)tężejącą galaretkę – delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, wkładamy do lodówki. CAŁOŚĆ: Na delikatnie schłodzoną masę wyciągamy delicje oraz wiśnie. Zalewamy przygotowaną wcześniej tężejącą galaretką i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Babka – po prostu – wg Aleex 168

Pierwszy tydzień po feriach był bardzo intensywny. Przez parę wolnych dni nawarstwiło się kilka spraw, które trzeba było natychmiast, od ręki załatwić. Poza tym trafiło się kilka spotkań, mnóstwo telefonów, umowy, a na koniec narada. Do domu zabrałam na weekend całą teczkę dokumentów do zrobienia. Muszę nad nimi posiedzieć, bo już powinny być gotowe, a wcześniej nie miałam(...)tyle, że wykipiało. Tym sposobem miałam dwie babki: jedną w foremce i drugą na dnie piekarnika. Oczywiście na stół nadawała się tylko ta foremkowa, ale doświadczenie było bezcenne. Na szczęście ta przygoda podczas pieczenia nie wpłynęła w żaden sposób na smak ciasta. Było pyszne. W sam raz na deszczowe, niedzielne popołudnie. Polecam. Składniki: • 5 jajek • 3/4 szklanki cukru białego • ¼ szklanki

W mojej kuchni
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 160

proszku lub paście (opcjonalnie)Przygotowanie:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić w masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć(...)masy w analogiczny sposób dodawać następnie ser. Na końcu dodać odrobinę barwnika aż do uzyskania żądanego koloru. Gotowy krem schłodzić przez 30-60 minut w lodówce (będzie wtedy łatwiej go nakładać). Później włożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła. W ten sposób uzyskamy kształt róży. Tutaj

Food Square
Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc 171

pieczywem. Zupa z rzeżuchy To dużo zdrowsza i lżejsza opcja niż tradycyjny żurek. Nie trzeba przejmować się zakwasem, dietą, ani tym, że przesadzimy ze świątecznym obżarstwem. To też dobry sposób, żeby zagospodarować rzeżuchę, która była ozdobą świątecznego stołu, lub którą wyhodowaliśmy sobie sadząc domowe kiełki. Składniki: pęczek włoszczyzny – obranej 2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane po pół łyżeczki lubczyku(...)laurowe 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo – obrane i przekrojone na pół Pełny przepis na zupę z rzeżuchy Zupa z rzeżuchy     Schab nadziewany tuńczykiem   Lubicie surf and turf? To spodoba

Ugotowane pozamiatane
Żurek z klopsikami i grzybami wg Aleex 211

boczku • 1 cebula • 400 g mielonego mięsa wieprzowego • 50 g ugotowanej kaszy gryczanej • 1 surowe jajko • 5 jajek ugotowanych na twardo • zakwas do żurku • przyprawy: sól, pieprz, majeranek • olej Sposób przygotowania: 1. Grzyby namoczyć. Włożyć suszone grzyby do miseczki i zalać gorącą wodą. Zostawić na ok. ½ godziny. 2. Po tym czasie grzyby pokroić w paseczki. Wodę spod grzybów zostawić(...)kosteczkę. Odstawić. 5. Ugotować kaszę gryczaną. Ostudzić. 6. Mięso mielone połączyć z jajkiem, wystudzoną kaszą gryczaną i przyprawami. Dokładnie wyrobić, dodając 1 łyżkę zimnej wody. Doprawić. 7. Z mięsa formować małe klopsiki. 8. Obsmażyć je na rumiano na patelni, wyjąć z tłuszczu i odłożyć. 9. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać i pokroić na ćwiartki. 10. Wywar przecedzić. Warzywa

W mojej kuchni
Japońskie zupy OYAKATA w nowej odsłonie 217

gdybyśmy nie próbowały dorzucić do tych zupek czegoś od siebie :) Dodałyśmy do nich kilka bonusów, a efekty naszej pracy prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 opakowania zupy OYAKATA Kurczak po japońsku Ok. 100 g mielonego mięsa z kurczaka Ugotowana marchewka Małe jajko ½ cebuli 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona(...)Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na złoty kolor. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i formujemy małe kulki. Jeśli jajka byłoby zbyt dużo w stosunku do mięsa możemy dorzucić trochę bułki tartej. Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę dodajemy ponownie odrobinę oliwy

Kolizje Smaków
Czekoladowy "torcik" brownie 181

Najlepszy sposób na zły hu.mor, chandrę czy wszelkie bolączki ? CZEKOLADA ! Czekolada dobra na wszystko. Dlatego ratujmy odrobiną słodyczy, gdy za oknem ponuro, w serduchu jakiś żal, a w głowie czarne myśli. Podobno Ona rozumie...a już na pewno potrafi zadziałać lepiej, niż niejedno lekarstwo. Co powiecie na kawałek bardzo czekoladowego ciasta ? Brownie to klasyk, jakich mało. Uwielbiam ! Za smak(...)tortu, podczas rodzinnej uroczystości. PRZEPIS NA "TORCIK" BROWNIE: Składniki na brownie: 150 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki mąki Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki oleju roślinnego mrożone lub świeże maliny kilka ciasteczek amaretti lub innych inne dekoracje Przygotowanie brownie: 1. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do plastikowej miski. Dodać pokrojone

kolorowotorcikowo
Cytrynowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania na noc 251

wyrabiania, bez zbytniego nakładu pracy ! Czy drożdżówka uda się bez wcześniejszego zagniatania ? Czy drożdże zaczną pracować bez rozrobienia zaczynu ? Czy ciasto dobrze wyrośnie? Te i inne wątpliwości co do sposobu przygotowania tego ciasta rozwiewają się natychmiast po ukrojeniu pierwszego kawałka. Środek bajecznie miękki i wilgotny , choć dość zwarty . Całość solidnie wyrośnięta z apetyczną skórką z wierzchu. Wnęt rze najeżone kandyzowanymi(...)wnętrza.  Jest to najprostsza w wykonaniu drożdżówka jaką w życiu piekłam! Nie trzeba nic zagniatać, babrać się z zaczynem, pilnować stanu wyrastania - jedyny wysiłek to zamachnięcie się kilka razy łyżką, żeby wymieszać składniki przed nałożeniem do blaszki.  Na dodatek ciasto zostawiamy w kuchni samopas na całą noc ! Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę, to kolejność wykładania poszczególnych warstw

Grunt to przepis!
Chleb ziołowy ze szczypiorkiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami 156

Pachnący ziołami, mocno aromatyczny chleb Kupiłam ostatnio kilka doniczek świeżych ziół. Niestety w natłoku pracy zawodowej, zaaferowana licznymi zajęciami dodatkowymi, będąc w biegu na kolejną gimnastykę, czy zajmując się obróbką zaległych zdjęć blogowych - na śmierć zapomniałam zioła te regularnie podlewać. Stąd stałam się posiadaczką roślinek mocno przywiędłych, które trzeba było na gwałtu rety natychmiast wykorzystać. Stąd pomysł na chleb mocno(...)posiekanego   4 ząbki czosnku   4 pomidory suszone z zalewy - duże   1 jajko - do posmarowania chleba przed pieczeniem   masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem   kasza manna - do obsypania formy   Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Pomidory

Grunt to przepis!