masła ½ łyżeczki soli gruboziarnistej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spody do babeczek: 1. W misie blendera umieszczamy pokruszone herbatniki. Dodajemy rozpuszczone masło, miksujemy do powstania masy z ciastek o konsystencji mokrego piasku. 2. Foremkę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Na dno papilotek wysypujemy masę ciasteczkową, delikatnie uklepujemy. Masa serowa: 1. Do miski wkładamy zmielony ser, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i budyń. Miksujemy(...)uważać, żeby nie przypalić - ciemny karmel będzie gorzki ), po czym zalewamy wodą ( ostrożnie, może pryskać! ). Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się karmelu. 2. Następnie dodajemy śmietankę, gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy zimne masło i sól. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy sos do lodówki (powinien zgęstnieć). 3. Ostudzone babeczki odwijamy z papilotek, polewamy sosem karmelowym i dekorujemy
W kuchni Katiepowiecie na skrócenie przygotowywania ciasta drożdżowego do minimum? Ja uważam, że to całkiem niezły i pomysł i pomimo, że znalazłam już sposób na drożdżówki idealne to takie brioszki są naprawdę fajnym rozwiązaniem. Przepis pojawił się już na blogu, ale dość dawno temu i w wersji ze śliwkami dlatego postanowiłam go odświeżyć. Cały urok tego wypieku polega na tym, że ciasto(...)wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą puszyste i naprawdę pyszne. Kilka bułek mi popękało, ale mój mąż uznał to zaletę twierdząc, że przynajmniej widać co jest w środku Oboje nie lubimy kiedy bułki drożdżowe kupione w sklepie mają w środku owoców tyle
Relaxtimemożna. Ale po co faszerować się jakąś chemią, jeśli w kilka chwil z łatwością krok po kroku przygotujemy je samodzielnie. I wiecie co? Będzie przepysznie. Składniki: ciasto: 1 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka Wypasione MLEKOVITA 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 5 łyżek kakao masa(...)śmietanki Polskiej 36% MLEKOVITA cukier puder do smaku do śmietany żelatyna- 2 łyżki pół szklanki wiórek czekoladowych CUKIETERIA 3 banany Wykonanie: *Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , oraz kakao. Wlewamy mleko i olej, dalej miksujemy. Wlewamy do tortownicy . U mnie o wymiarze 24 cm, ale może
Z Majeczką w kuchniSzybki sposób na zużycie płatków owsianych. Oryginalny przepis pochodzi z bloga napiecyku.pl , u mnie w wersji mniej zdrowej, bo z białym cukrem i słodzonymi malinami (maliny zasypane cukrem i zawekowane na zimę, mniam). Ciasto jest bardzo wilgotne i stanowczo lepiej je kroić gdy już trochę ostygnie. Płatki owsiane dają innego posmaku niż w zwykłym ucieranym cieście, ale bardzo dobrze(...)jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki malin Mleko podgrzać w rondelku. Płatki przełożyć do miski i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i pozostawić do napęcznienia do jakiś czas mieszając. Zostawić do ostudzenia. Maliny odcedzić z nadmiaru soku. Można użyć innych owoców. Piekarnik rozgrzać do 180C. Masło rozetrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać miód i kilka kropel aromatu. Jajko
Czerwony Gupiksera twarogowego już zmielonego 6% tłuszczu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka starta skórka z jednej dużej pomarańczy (najpierw sparzyć pomarańcza) aromat pomarańczowy 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (piekłam z opcją góra i dół z termoobiegiem). Wszystkie(...)wodnej). Piec 60 minut, aż masa wyraźnie się zetnie i przy poruszeniu tortownicą będzie lekko drżeć tylko środek sernika. Wystudzić w piekarniku. Potem dobrze jest trzymać sernik przez kilka godzin w lodówce. Udekorować plasterkami pomarańczy. Smacznego
ClauditteMissCookingwypróbowałam kilka nowych przepisów. Zrobiłam także tę sałatkę serową. Przepis spisałam kiedyś z jakiejś książki kucharskiej. Jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem sałatki jest ser. Ja miałam ser żółty gouda i królewski. Można do niej użyć także innych Waszych ulubionych serów, ale żeby miały inne smaki. W sałatce jest też cebula czerwona, która dodała ostrości, a także jajka, pomidorki truskawkowe(...)sera o różnych smakach np.ementaler, gouda, królewski, morski itp. 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 3 ogórki konserwowe 120 g małych pomidorków 2 łyżki posiekanego koperku 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 12% sól pieprz czarny pieprz ziołowy Sposób przyrządzania: Sery pokroić w cieniutkie
Zakątek rozkoszy kulinarnychbyła miękka przed ubijaniem. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Żelatynę mieszamy z odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy wodę. Podgrzewamy. Nad garnkiem umieszczamy metalową miskę. Wbijamy jajka. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy cukier puder. Masa musi być puszysta. Ciągle ubijając wstawiamy miskę do zimnej wody. Dokładamy po łyżce puszystej margaryny oraz wlewamy sok z cytryny. Żelatynę podgrzewamy w kąpieli(...)stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam w większości zabarwiłam na pomarańczowy i czerwony kolor. To co mi zostało zamroziłam w foliowych woreczkach. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie
VioletoweKucharzenieMój ulubiony sposób na paluszki krabowe. Szybka i prosta sałatka. Mocno aromatyczna, kolorowa i orzeźwiająca. I do podania na kilka sposobów. Lubię takie szybkie, nieskomplikowane rzeczy które jednocześnie niosą ze sobą wiele smaku. Kompozycja świeżego, zielonego ogórka, grubego szczypioru, wiosennych cebulek i pietruszki jest intensywna i jednocześnie bardzo, bardzo aromatyczna. Do tej sałatki nie trzeba wiele majonezu – dzięki ogórkowi(...)jest to szczyt piramidy zdrowego żywienia ale też nie histeryzujmy – całej tablicy Mendelejewa tu nie znajdziecie więc od czasu do czasu na surimi można sobie pozwolić. Umyjcie szczypior, pietruszkę. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i drobno pokrójcie. Ogórka obieram ze skórki, ale jeśli lubicie możecie ją zostawić. Dużego dorodnego ogórka pozbawiamy pestek i jego miąższ kroimy w drobną kostkę
Karo in the Kitchencałe jajka, miksując po każdym ok. 15s. Na koniec zmiksować ze śmietanką. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Mus śliwkowy:* Powidła podgrzać w rondelku razem z alkoholem i zmiksować jeśli maja kawałki owoców. Wykładać je łyżeczką na wierzch sernika, starając się ich nie zanurzać w masie, a kłaść na wierzchu. Na koniec wykałaczką do szaszłyków zrobić kilka ósemek(...)dopiero teraz zauważyłam, że powidła trzeba było podgrzać i zmiksować :D Nie zrobiłam tego, kładłam je od razu na powierzchni sernika i rozprowadzałam wykałaczką. Myślę, że w ten sposób można też zapobiec zapadaniu się musu
chili & sugarpieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory malinowe kilka plastrów cebuli ogórek konserwowy lub kiszony 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem(...)piekarnika. Posmarować musztardą, ułożyć sałatę, pomidora, hamburgera, bekon, ogórek oraz cebulę. Polać ketchupem i przykryć drugą częścią bułki. Oczywiście możemy dodać też plasterek sera i w ten sposób zrobić cheeseburgera
Piąty grzech głównyJest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc!Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie!Delikatna biszkoptowa
Ostra na Słodkosmażenia. Przygotowanie:Mięso:Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy sezamem i delikatnie dłonią spłaszczamy, tępą stroną noża robimy po skosie kilka wgłębień (z dwóch str.) Mięso smażymy na niewielkiej ilości(...)okrągłej foremki (bez dna) dodajemy kuskus kolorowy np. z groszkiem, ugniatamy, nakładamy kuskus np. biały (ten bez dodatków), ugniatamy i na końcu kuskus z marchewką. W ten sposób uzyskamy kuskus trójkolorowy.Ser wystarczy podgrzać w małym rondelku lub w mikrofali. Kuskus podajemy z mięsem i serem. Do całości dodajemy świeże oregano, plasterki papryczki chili i doprawiamy pieprzem.Smacznego
Moniki SmakołykiKotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być(...)złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką. Kilka uwag: wieprzowinę zazwyczaj marynuję na dzień lub dwa przed spożyciem. Nadaje to mięsu miękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje mięso, więc możemy je dłużej przechowywać. Pisałam już o mojej marynacie, np. w przepisie na bitki
prawdziwe jedzeniemogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ...Pomysł na masę z przetartych truskawek z dodatkiem budyniu i galaretki podpatrzyłam tutaj. Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa truskawkowa(...)Przełożyć ciasto do foremki .Ciasto wykładać w dowolny sposób, można tak jak ja łyżką dowolnie lub tak jak zebrę od środka po 2 łyżki na przemian.Piec w temperaturze 200 przez około 20 minut.Przekroić na połowę.Jedną połowę pokroić na kilku centymetrowe pasy. Do garnka wlać 3/4 szk. wody, dodać truskawki [ kilka zostawić] i cukier. Gotować 10-15 minut
Moje domowe kucharzenienaprawdę wyśmienite. Jak dotychczas to chyba jedyne bułeczki, które wychodzą super chrupiące. Pewnie to ze względu na dość dziwny sposób wyrastania ciasta. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam ciasta, które wyrasta podczas schładzania w lodówce. Można je przygotować wieczorem i rano w kilka minut mamy pyszne, gorące bułeczki na śniadanie. Ja niestety nie jestem rannym ptaszkiem dlatego piekę je wieczorem , po ok.5-cio(...)bułeczki są tego warte :-)Składniki :- 3 szkl mąki pszennej ( u mnie tortowa)- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 niepełna łyżeczka soli morskiej- 40g drożdży- 1 szkl wody- 1/3 szkl olejuDodatkowo:- jajko do posmarowania bułeczek- ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz mak)W kubku rozkruszyć drożdże , dodać do nich łyżkę mąki i 2 łyżki letniej wody. Odstawić
Smaczne ZdroweBardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony
Via Gustopropozycję z piekarenki Agaty, czyli mięciutkie bułeczki jogurtowe. Doprawdy, zaczarujecie nimi swój świat… Uniwersalne i niebanalne Proponowane przez Agatę mięciutkie bułeczki jogurtowe można podawać i zjadać na setki sposobów, znajdując pośród nich ten, który najbardziej nam osobiście odpowiada. Przepysznie smakują z domowymi konfiturami, których w spiżarni mojej siostry jest całe mnóstwo. Fantastycznie smak tego pieczywa podkreśli miód, a żywieniowi(...)jajko 1 łyżeczka soli (7 g) Wykonanie: Do miseczki wkruszamy drożdże, wlewamy około ¼ szklanki ciepłego mleka oraz miód, mieszamy, do momentu rozpuszczenia się drożdży i miodu, wsypujemy 2 łyżki mąki, ponownie dokładnie mieszamy, odstawiamy, pod przykryciem na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy podrośnięty zaczyn, resztę mleka, jogurt, olej, jajko oraz sól, wyrabiamy
KulinarneImpresje.plWczoraj kilka osób na fb poprosiło mnie o przepis na paszteciki. Niewiele myśląc postanowiłam go umieścić na blogu, może są jeszcze inni chętni? Te paszteciki robiła zawsze moja babcia, a ja je uwielbiam po dziś dzień - tym bardziej, że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :-) Do dzieła więc, jeszcze zdążycie przed sylwestrową nocą ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki pszennej(...)drożdży 2 kostki margaryny 400 g śmietany 2 całe jajka 2 żółtka Margarynę dokładnie rozkruszamy z mąką - musi powstać coś, co konsystencją przypomina mokry piasek. Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną (jedno i drugie musi mieć temperaturę pokojową), następnie przelewamy do mąki z margaryną, dodajemy jajka i żółtka. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy
Czary - gary w kuchniłyżka cukru pudru 2 lekko roztrzepane jajka 1 łyżka roztopionego i schłodzonego masła 300ml mleka kilka kropel zapachu waniliowego 250ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru płatki migdałowe Mąkę połączyć z kakaem, solą i cukrem pudrem, w środku zrobić zagłębienie i wlać jajka z masłem i mlekiem oraz zapachem waniliowym bądź jeśli ktoś posiada, ekstraktem waniliowym. Ubijać, aż masa będzie(...)chochli, rozlać na całą jej powierzchnię i smażyć po 1,5 minuty z obu stron. Gotowego naleśnika przełożyć na ciepły talerz i przykryć ściereczką. Usmażyć w ten sposób wszystkie naleśniki. Przed podaniem, rozprowadzić na każdym naleśniku łyżkę kremu i obsypać odrobiną płatków migdałowych, złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Z wierzchu również można posypać płatkami i jeśli ktoś
Przepysznik - BLW i nie tylkopierniczków. Lukier robię zazwyczaj w ten sposób, że do cukru pudru dodaję sok z cytryny, wtedy mój lukier nie jest mdły i ma ciekawy smak. W garnuszku podgrzewam miód, syrop klonowy i stewie (bądź cukier trzcinowy). W misie mieszam zmielone migdały, orzechy włoskie, mąkę orkiszową, przyprawę korzenną, sodę i posiekane orzechy. Dodaję jajko oraz podgrzaną- aczkolwiek letnią mieszankę syropu klonowego(...)kilku dni by mogły zmięknąć, gdyż po upieczeniu będą dość twarde. Warto zrobić je już teraz by mogły leżakować przez kolejne dwa tygodnie aż do Świąt. Pierniki lukrujemy na kilka dni (lub dzień) przed podaniem
Mango PapajaPrzesiewamy do masy skrobię, dodajemy wanilię i śmietanę. Dokładnie razem mieszamy, starając się nie odpowietrzać ubitych jajek. Tak naszykowana masa rośnie w piekarniku, lekko się wybrzusza, przypieka i opada. Smak jest ten sam, ale konsystencja przypomina sernik nowojorski – masa jest puszysta i lekka. Sposób II – szybki Trzy całe jaka, kwaśną śmietanę, cukier, skrobię i wanilię umieszczamy w misce i miksujemy(...)najlepiej smakuje w temperaturze otoczenia. SKŁADNIKI wielkość formy podana w przepisie – kilka możliwości ZACZYN DROŻDŻOWY 100ml mleka 10g świeżych drożdży albo 1 łyżeczka suszonych drożdży (3,5g) 1 łyżka cukru CIASTO 250g mąki pszennej T500-550 (+50g zapasu) 50g masła 82% tłuszczu, rozpuszczone i ostudzone 1 jajko rozmiaru M szczypta soli NADZIENIE 350g gęstej, kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
Karo in the KitchenPrzesiewamy do masy skrobię, dodajemy wanilię i śmietanę. Dokładnie razem mieszamy, starając się nie odpowietrzać ubitych jajek. Tak naszykowana masa rośnie w piekarniku, lekko się wybrzusza, przypieka i opada. Smak jest ten sam, ale konsystencja przypomina sernik nowojorski – masa jest puszysta i lekka. Sposób II – szybki Trzy całe jaka, kwaśną śmietanę, cukier, skrobię i wanilię umieszczamy w misce i miksujemy(...)najlepiej smakuje w temperaturze otoczenia. SKŁADNIKI wielkość formy podana w przepisie – kilka możliwości ZACZYN DROŻDŻOWY 100ml mleka 10g świeżych drożdży albo 1 łyżeczka suszonych drożdży (3,5g) 1 łyżka cukru CIASTO 250g mąki pszennej T500-550 (+50g zapasu) 50g masła 82% tłuszczu, rozpuszczone i ostudzone 1 jajko rozmiaru M szczypta soli NADZIENIE 350g gęstej, kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
Karo in the Kitchenwspaniałego smaku i naprawdę meeega! Byłam pełna już po jednym i to bez żadnych dodatków. A w dodatkach występują: surówka z kapusty pekińskiej z cytrynowym akcentem, humus, kiełki i kilka surowych, chrupiących dodatków zamkniętych w podpieczonej bułce pełnej ziaren. Czy to nie brzmi jak eksplodująca smakowa feeria? Mocne, kolorowe wejście w wiosnę! I niby burger bez mięsa...a niczego(...)Burak-burgery ok.8 szt. Potrzebujesz: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 buraki 2 duże marchewki 1 mała cukinia 1 puszkę ciecierzycy (400g) 3 łyżki tahini 100g płatków owsianych 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka ziaren kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Surówka z kapusty pekińskiej: 1/2 kapusty pekińskiej szczypta granulowanego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOczywiście najlepszy jest szpinak świeży, jednak poza sezonem śmiało można sięgnąć po mrożony. SKŁADNIKI: opakowanie mrożonego szpinaku 4 jajka 2 serki almette (polecam chrzanowe) natka pietruszki papryka czerwona pieprz, sól, lubczyk, pieprz chili cayenne ząbek czosnku oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podsmażamy szpinak na rozgrzanej wcześniej oliwie. Następnie doprawiamy go do smaku - dodajemy rozdrobniony czosnek, pieprz, sól, lubczyk, szczyptę chili(...)puścić wodze wyobraźni i dorzucić swoje ulubione dodatki). Na koniec zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku. Później zawijamy ciasno w folię spożywczą i tak przygotowaną umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem kroimy w plastry
wege i kropkastrony za dużo, żeby wyrzucić. Mam więc kilka niezawodnych pomysłów na dania z resztek. Z kilku kromek czerstwego pieczywa (np. chałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem lub ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami(...)plastry sera, łyżka kukurydzy z puszki. Wszystko razem świetnie się sprawdziło jako nadzienie do zapiekanej bagietki. A i bagietka też nie była już zbyt świeża:) Takie zapiekanki to świetny sposób na wykorzystanie resztek, a przy okazji można zaskoczyć domowników pyszną kolacją lub mieć coś niebanalnego do przekąszenia dla niezapowiedzianych gości. Zapiekane bagietki Składniki: 2 półbagietki ćwiartka czerwonej papryki
Obiad gotowymasła 150 g mąki 120g cukru 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżka kakao 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : 200 ml śmietany 30-36% 2 śmietan-fix cukier puder 1 czekolada mleczna Słoiczek wiśni w alkoholu( o pojemności około 200ml) Sposób wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kakao. Masło ucieramy, powoli dodajemy przestudzoną czekoladę. Następnie(...)uznania. Przestudzone ciasto przekrawamy na pół. Spód nasączamy wiśniówką, na to wykładamy bitą śmietanę oraz wiśnie. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią ciasto. Schładzamy w lodówce kilka godzin
Smaki Nataliitylko zobaczyłam..postanowiłam zrobić..a co ? a ciasto drożdżowe lampart...ciekawie wygląda...tylko troszkę pracy wymaga...ale warto je zrobić..W necie jest kilka wersji na to ciasto ,a ja skorzystałam z tego przepisu i zrobiłam ciut inaczej, bo podzieliłam ciasto po 8 kulek i po utworzeniu wałeczków nie przecinałam na połowę.. 375 g mąki tortowej Młynomag(...)słodsze] 20 g cukru waniliowego 3.5 g drożdży suchych instant 50 g masła 1 łyżka kakao Skworcu + 1 łyżka mleka 1 łyżeczka kakao Skworcu + 1 łyżeczka mleka szczypta soli jajko+ odrobina mleka Mleko podgrzać , dodać mąką ziemniaczaną i gotować, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.Dodać masło i gotować do rozpuszczenia. Odstawić [ przykryć folią ]na 30- 40 minut do ostudzenia
Moje domowe kucharzeniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Uwielbiam gotować. Rewelacyjny sposób na pyszne i kruche ciasteczka. Nikomu nie przyszłoby na myśl, że są one z patelni. Smakują rewelacyjnie i dają możliwość eksperymentowania ze smakiem. Ja dodałam czekoladę, ale Wy możecie użyć ulubionych bakalii czy aromatów. (około 30 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru(...)łyżeczka cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60g masła/margaryny 1 jajko Dodatkowo: około 40g czekolady (dodałam gorzkiej) Wszystkie składniki (oprócz dodatków) umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę. (Masa powinna być elastyczna i nie kleić się do dłoni. W razie czego należy dosypać mąki. Jeśli jest za twarda - dolać
Di gotujełyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, Ponadto: olej do smażenia, szczypiorek do posypania potrawy Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Na dużej desce lub stolnicy formować z mięsa(...)drugiej patelni i podsmażyć na niej mięsne kopytka – z obu stron na rumiano. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany wcześniej ryż, przyprawy, dodać sos Korma, bulion warzywny, kilka kropli maggi, sosu sojowego, wymieszać i dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec dodać obsmażone mięsne kopytka – całość smażyć bez przykrycia około 7 - 10 minut – nie za długo
Nie tylko w kuchniMam nadzieję , że na Waszych Świątecznych stołach zagościło mnóstwo pyszności … ale od nowa chętnie będziecie do mnie zaglądać! Dziś mam dla Was kolejny przepis z
Ostra na Słodko