jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:164/277)

Sernikowa zebra na bazie mascarpone 167

ozdobienia: - 1 galaretka malinowa Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom wstawiamy głębszą blaszkę z wodą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową. Ciastka blendujemy, masło rozpuszczamy i mieszamy z ciastkami, ma powstać konsystencja mokrego piasku, wykładamy do blaszki i formujemy spód, wstawiamy do lodówki. Śmietankę mieszamy z jajkami, dodajemy serek, mieszamy, dodajemy budyń(...)odwijamy folię, ja ustawiam blaszkę na kratce bo czasem zdarzyło się, że dostała mi się woda do środka a na kratce odciekła. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin. Rozrabiamy galaretkę w 50ml wrzątku, studzimy i mieszamy z przetartymi malinami i jogurtem. Mus wylewamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki. Na wierz można zrobić galaretkę

Wypieki Rene
Sernik gotowany 442

mleka 300 g herbatników 100 ml śmietany kremówki 30% 200 g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: W dużym garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do tego cukier oraz ziarenka z laski wanilii i całość mieszamy. Do tego dodajemy również zmielony twaróg oraz jajka. Rózgą mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy, aż masa serowa będzie gorąca (musimy jednak pamiętać(...)Następnie do tego podajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy tak długo, aż się czekolada rozpuści i połączy z kremówką. Gotową polewę wylewamy na wierzch sernika. Gotowy sernik schładzamy przez kilka godzin w lodówce przed podaniem. Artykuł Sernik gotowany pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sernik z mandarynkami i figami 148

blaszkę 24cm: spód: - 210g ciastek owsianych - 30g roztopionego masła masa serowa: - 500g serka mascarpone - 100ml śmietanki 30% - 1 jajka - 1 budyń waniliowy - 80g cukru pudru - 5 mandarynek  - 1 brzoskwinia  do ozdoby: - 1 galaretka mandarynkowa - 1 mandarynka - 2 figi Sposób wykonania: ciastka rozdrabniamy w mikserze,  mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy mieszankę na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(...)czasie wyciągamy sernik i stawiamy najlepiej na kratce do ostygnięcia. Rozrabiamy galaretkę w 400ml wody, na wystudzony sernik układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Wypieki Rene
TRUSKAWKOWE POLE 357

Mama jak zawsze pozytywnie zaskoczyła i z wielką, ale to wielką przyjemnością sięgałam po dokładke! Polecam i Wam! Ps. Chyba naprawdę muszę założyć Jej tutaj osobny dział! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 5 szt * olej – 3/4 szkl * szpinak świeży – 120 g * mąka pszenna – 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka + sok z cytryny i woda do nasączenia(...)truskawki – 650 g * cukier – 3 łyżki * sok z cytryny – 2 łyżki * galaretka truskawkowa – 1 op * śmietana kremówka 36% – 450 ml + truskawki do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak i olej miksujemy na papkę. Bialka ubijamy na sztywno, po koniec stpniwo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka nie przerywając ubijania. Dodajemy szpinak. Wsypujemy

Ostra na Słodko
PULPETY RYBNE (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 212

Gotowy wywar osolić i odcedzić. Mięso ryby zmiksować z dodatkiem jajka, przypraw i posiekanej natki pietruszki. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Do masy rybnej dodać cebulę, wymieszać a następnie formować małe kuleczki, które można dodatkowo obtoczyć w mące kokosowej. Wkładać po kilka pulpecików na wrzący wywar, gotować 10-15 minut na małym ogniu(...)gotowego sosu można dodać pulpety i dusić całość przez kilka minut lub polewać sosem bezpośrednio na talerzu. Smacznego! — Jako, że ryba nie jest zbyt tłusta w zależności od makro jakie chcemy osiągnąć należy dodać odpowiednią ilość tłuszczu do sosu czy warzyw z jakimi są serwowane pulpety, w ten sposób podbijając makro.Przyjęłam makro dla dorsza atlantyckiego, ale użyłam brzuszków

Ola la LCHF
Placuszki owsiane z twarożkiem 115

Już wczoraj miałam szczerą chęć napisać kilka słów, ale uniemożliwiła mi to sterta prania, które należało wreszcie wyprasować, bo nie mamy już w czym chodzić... :) Nadmiar obowiązków (a raczej brak organizacji) pokonał mnie doszczętnie, ale powoli wychodzę na prostą :) Udało mi się w końcu wyprasować całą furę T-shirtów, mnóstwo koszul, ściereczek do wycierania naczyń i bluz chłopięcych(...)trzynastolatkach:)). Przygotowuję je w taki sposób, że bez problemu mogę usmażyć całe ich mnóstwo nawet wtedy, gdy syn ma na ósmą do szkoły. Warunkiem jest zrobienie części ciasta poprzedniego dnia wieczorem. Placuszki owsiane z twarożkiem około 30 sztuk 125 g twarożku śmietankowego naturalnego ½ szkl. dowolnych płatków owsianych ½ szkl. mleka 2 średnie jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju ¾ szkl. mąki

Posadzone i zjedzone
Lekki omlet ryżowo jogurtowy (na mące ryżowej) 274

Uwielbiam omlety. Kilka chwil i pyszne śniadanie gotowe. Ostatnio bardzo często przygotowuje je na mące ryżowej i jogurcie. Taki omlet jest delikatny w strukturze i smaku. Spróbujcie. Polecam Wam go na śniadanie lub kolację. Ja swój omlet ryżowo jogurtowy jem bez dodatków lub z odrobiną cukru pudru i dżemem wiśniowym. Składniki: 2 jajka klasy M 2 łyżeczki cukru trzcinowego(...)pudru Przygotowanie: Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy jogurt typu greckiego. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę kukurydziana, znów mieszamy (tym razem dokładnie). Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i cukier, znów mieszamy. Jednolitą masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron. Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy

Słodkie okruszki
Gołąb z tortownicy - gołąbki pieczone po francusku. 147

można przecisnąć przez praskę) 2-3 gałązki świeżego tymianku liść laurowy - jeden sól i pieprz czarny świeżo mielony 100 g pomidorów w puszcze rozdrobnionych i z sokiem 1 duże jajko przyprawa Rabelais - pół łyżeczki * * przyprawa Rabelais to mieszanka ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, curry. Wykonanie: W pierwszej kolejności należy przygotować liście. Wstawić wodę w dużym garnku, posolić ją by była lekko(...)wrzącej wody i gotować 8 minut. Odcedzić, zostawić do ostygnięcia. Najgrubsze części liścia, u jego podstawy można delikatnie wyciąć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchew i cebulę. Podsmażać kilka minut by zmiękły. Dołożyć mięsa oraz przyprawy - czosnek, tymianek, liść laurowy, rabelais, sól i pieprz. Podsmażać aż mięso się zarumieni. Dodać pomidory z puszki i gotować chwilkę, by płyny odparowały. Odstawić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szybkie ciasteczka waniliowe 212

robię się bardziej kreatywna i o dziwo bardziej uporządkowana. W tygodniu, gdy zazwyczaj nie mam czasu zupełnie na nic nadprogramowo, bywa tak, że w kuchni nie pojawiam się przez kilka dni. Nie byłabym  sobą, gdyby zdarzało mi się to zbyt często. W kuchni mogę się odstresować, pewnie dlatego w chwilach większego napięcia od razu do niej wędruję. Także, nasuwa(...)Składniki (około 25 sztuk):  350 g mąki pszennej tortowej  200 g masła  2 jajka  1 żółtko  50 g brązowego cukru  100 g białego cukru  1 łyżka cukru z ziarenkami wanilii lub 1/2 laski wanilii  Sposób przygotowania szybkich ciastek waniliowych: Do rondelka wrzucamy masło, roztapiamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Cukier biały

Słodkie Przyjemności
Perfekcyjne ciasto kruche- PORADY 188

było twardsze, dodajemy białko. Uwaga! Zbyt duża jego ilość może skutkować naprawdę twardym ciastem, a tego chyba nie chcemy?! ;) Są również przepisy, gdzie zaleca się dodanie całego jajka. Jak kto woli :) Osobiście najczęściej dodaje same żółtka, choć nie zawsze... DODATKOWE SKŁADNIKI: Do prawdziwe ciasta kruchego nie powinno dodawać się spulchniaczy (proszku do pieczenia, sody) Czasem(...)serniki na kruchym spodzie, gdzie właśnie ten spód musi podtrzymać ciężką masę serowa. Dodatek śmietany spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Do ciasta można również dodać kilka łyżek zimnej wody lub mleka, jeśli podczas wyrabiania się kruszy.  PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO: 1. WYRABIANIE: Jest to jeden z najważniejszych kroków do perfekcyjnego ciasta kruchego. Polecam zrobić

Nastoletnie Wypiekanie
Babka na kefirze - pyszna wilgotna i puszysta - babka która zawsze się udaje 270

push({}); Link do filmiku z przepisem na: Babka kakaowa Przygotowanie: Do mąki pszennej dodaję mąką ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i delikatnie mieszam. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i przez chwilę miksuję na puszystą masę, tak aby zbielała. Następnie dodaję kefir, przez chwilę miksuję i dodaję olej i jeszcze przez chwilę miksuję. Następnie dodaję stopniowo mąkę(...)odstawiam do wystudzenia – babka jest gotowa. Wystudzoną babkę możemy udekorować cukrem pudrem lub polewą. Babka kolorowa: Ciasto na babkę kolorową przygotowuję w ten sam sposób jak kakaową. Jedyna różnica jest taka, że zostawiam w misce kilka łyżek ciasta i dodaję do niego kakao i mleko. Następnie wylewam na jasne ciasto i mieszam delikatnie patyczkiem od szaszłyka. Babkę piekę tak samo

Uwaga Babcia Gotuje
KRUCHE RURKI Z NADZIENIEM ADWOKATOWYM 102

słodki poczęstunek na sylwestra, to również doskonała propozycja na karnawał. Składniki na około 30 rurek: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany * 125 g masła * 1 jajko * szczypta soli * brązowy cukier do obtaczania Do nadziewania rurek użyłam nadzienia gotowego do użycia w rękawie cukierniczym Rengo o smaku adwokatowym  Lauretta .  Wykonanie: Ze wszystkich składników na rurki(...)gotowym nadzieniem o smaku adwokata. Jeśli nie macie metalowych foremek do rurek to nic straconego. Można je samemu w prosty sposób wykonać w domu, potrzebny jest tylko papier, folia aluminiowa, nożyczki i zszywki :) A przy okazji dodam tylko kilka słów o nadzieniach w rękawie cukierniczym  Lauretta . To nadzienia kremowe i owocowe w gotowym do użycia rękawie cukierniczym. Po otwarciu

Zrób to smacznie
ŁABĘDZI PUCH 175

prostu rewelacyjny. Łabędzi Puch myślę że świetnie sprawdzi się na nadchodzący sezon komunijny,oraz na wszelkie inne uroczystości.   SKŁADNIKI  (forma 20 x 30 cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 2 kajzerki, 2 ,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych 250 g miękkiego(...)masła 100 g wiórków 3 łyżki cukru Poncz: Szklanka przegotowanej wody dwie łyżki cukru sok z cytryny Dodatkowo: Frużelina malinowa lub słoiczek dżemu malinowego (może być inny), Rafaello  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając

RAROSSA
Sos tatarski do jajek 164

idealny sposób na przechowywanie sosu tatarskiego. Dobrze, bierzemy się za pracę, czas zaskoczyć swoich najbliższych nowym przepisem na sos tatarski do jajek. Możecie też zajrzeć do innych moich przepisów na sosy. Polecam wam sos tysiąca wysp , a także możecie wypróbować cydrowy sos do sałatek . Zobacz mój film z przygotowania sałatki Składniki – Sos tatarski do jajek 50 g kaparów(...)ogórków korniszony 50 g pieczarek w occie 3 łyżki majonezu pół czerwonej cebuli 1 łyżka śmietany bądź jogurtu natka pietruszki pieprz i sól Przepis – Sos tatarski do jajek Zabieramy się do pracy. Pieczarki i ogórki konserwowe należy pokroić na drobną kostkę. Podobnie należy zrobić z cebulą czerwoną. kapary, korniszony i pieczarki, a także cebulę łączymy w misce. Do wspomnianej

Kuchennyviral.pl
Piernikowo- biszkoptowy tort z kremem i ciasteczkami. 173

jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika Ciasteczka: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 1 żółtko Krem: 25 dag serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny spożywczej kilka łyżek gorącej(...)tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Ciastka:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto

Izabelawkuchni
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 178

podwoi swoją objętość. Do reszty mleka dodajemy jajko i żółtko i dokładnie mieszamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier waniliowy, masę mleczno-jajeczną oraz masło i wyrabiamy gładkie ciasto (około 10 minut). Ciasto ma być elastyczne, ma odchodzić od ścianek misy i tworzyć zwartą, ale mięciutką całość (w razie potrzeby można dodać kilka łyżek ciepłego mleka). Tak przygotowane, dobrze wyrobione ciasto(...)mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się nadmiaru bąbelków powietrza. Następnie ciasto dzielimy na 10 równych porcji, osiem odkładamy a dwie pozostałe dzielimy jeszcze na cztery części. W ten sposób otrzymamy osiem dużych i osiem małych kawałków. Każdy z nich formujemy w zgrabne kulki. Dużą wałkujemy na cieniutki placek, małą rolujemy w dość cienki wałeczek. Placek smarujemy nadzieniem, zawijamy

Rozpustne gotowanie
Domowa kostka rosołowa. Domowa pasta bulionowa. Esencjonalna, bogata, zdrowa. 170

poniektórzy wylewają. Ja tego nigdy nie robię, zawsze można do w ten czy inny sposób wykorzystać. Bogatym źródłem soli mineralnych są zioła.  Jak dowodzą badania prof. Muszyńskiego, wybitnego specjalisty, w częściach zielonych ziół znajduje się ich więcej niż w mięsie czy jajku. Dlatego warto zaopatrzyć się w świeże zioła w ogrodzie czy na parapecie. Moja pasta bulionowa niechaj będzie(...)szklankę białego wytrawnego wina, zmniejszając o szklankę ilość wody. To do dzieła!   Pasta bulionowa - domowa kostka rosołowa Składniki: 5 liści laurowych łyżka ziaren pieprzu czarnego łyżka ziela angielskiego kilka ziaren jałowca duża ilość ulubionych ziół: zielona pietruszka, estragon, rozmaryn, szałwia, oregano, majeranek, tymianek, cząber, lubczyk 400 g marchewki 250 g pietruszki 2 selery z nacią mała włoska kapusta

Naturalna Kuchnia
Limonkowy torcik z kiwi i wizyta u Ewy Wachowicz :) 210

łyżki cukru pudru skórka starta z jednej limonki 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżki wiórek kokosowych Wierzch: 1 galaretka o smaku kiwi 4-5 sztuk kiwi Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto(...)wrzątku. Następnie studzimy na ręczniku papierowym. Plastry kiwi układamy na kremie limonkowym i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Smacznego :) Jakiś czas temu wysłałam kilka swoich przepisów do Ewy Wachowicz. Wśród nich znalazł się i ten torcik. Jaka była moja radość, kiedy zadzwoniła do mnie asystentka Pani Ewy i powiedziała że spodobał im się mój przepis

Na Ciasteczkowych Papierach
Omlet na słodko z jagodami i cynamonem 164

Omlet możemy robić na rożne sposoby. To , z czym robimy omlet zależy wyłącznie od naszej inwencji. U mnie propozycja na  słodko, chociaż danie jest dietetyczne , bo użyłam mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego. Smakuje doskonale. Polecam na kolację, śniadanie lub tak, po prostu na zachciankę. SKŁADNIKI: Na omlet: ( 1 porcja) 2 jajka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu(...)się zetnie. Odwracamy na druga stronę. Smażymy omlet góra 2 minuty. Wykładamy na talerz. Na jedną polowe kładziemy odsączone z soku jagody. Przekładamy drugą.  Na wierzch też dajemy kilka jagód i odrobinę soku. Gotowe.   SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących 138

będziesz postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami, z łatwością przyrządzisz wyborne dania rybne – na miarę potraw serwowanych przez restauracje w Gdyni. Ryba z porami To jeden z najlepszych i najszybszych sposobów, by w zaledwie 10 minut przyrządzić filety z dowolnej białej ryby. Będziesz potrzebować: filetów z białej ryby, odrobiny masła, białej części pora, soku z cytryny, soli i pieprzu. Białą część(...)restauracje w Gdyni. Niezbędne składniki to: 1 szklanka ryżu, 2 szklanki warzywnego bulionu, 1 puszka tuńczyka (najlepiej w kawałkach), 1 duża cebula, 1 mały ząbek czosnku, kilka pomidorów, ser żółty (starty), 1 jajko, zioła (tymianek, bazylia, pieprz ziołowy). Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj drobno pokrojony czosnek i suchy ryż, a następnie zalej gorącym bulionem. Duś

Moja smaczna kuchnia
Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple 170

każdy możliwy sposób. Uwielbiałam go! Jak zobaczyłam przepis na chleb w jajku w książce Gordona Ramsay’a “Ultimate home cooking”, przypomniało mi się moje dzieciństwo i wiedziałam że muszę go zrobić. Ta wersja chleba w jajku jest na słodko, a ja uwielbiam słodkie śniadania:) Podsmażony na rumiano chleb w jajku z cynamonem i słodkimi, karmelizowanymi jabłkami podbił(...)Poza tym, jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, jestem przekonana, że wszystkim zasmakuje. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem (4 porcje) Składniki: 3 jajka, rozbełtane rózgą 4 łyżki mleka 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki drobno zmielonego cukru lub cukru pudru 4 grube kromki chleba masło do smażenia cukier puder

karmelowy
Świąteczny piernik z marcepanem 205

szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki sody oczyszczonej250 ml (1 szklanka) mleka2 jajka300 g mąki pszennej Przełożenie:kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych masa marcepanowaPolewa:ok 80 ml śmietanki kremówki 30% - 36%100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie:W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier(...)malutkim ogniu przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (uwaga masa będzie gorąca!), czekamy aż troszkę ostygnie. Dodajemy sodę, mleko i roztrzepane jajka. Szybko i energicznie mieszamy. Masa od sody może się lekko spienić. Mieszając, dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko makę. Uważamy na grudki. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bulką tartą foremki

Mia Cucina Sofieta
Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami 155

pieczenia Kasia – 2 łyżki* płatki migdałów – 50 g* cukier – 3 łyżki* polewa czekoladowa  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy.Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i sodę.Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy do formy na babkę ( silikonowej nie trzeba natłuszczać – polecam! )Wkładamy(...)dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Powstały krem wlewamy do wydrążonej ” wanienki ” , wygładzamy.Miejsce rozcięcia smarujemy odrobiną budyniowego kremu i zakrywamy górną warstwą babki.Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin ).Przed podaniem polewamy czekoladą , dekorujemy i zajadamy!Smacznego!Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic

Ostra na Słodko
Czerwony kapturek – bajeczne ciasto z truskawkami! 720

małym garnku zagotowujemy margarynę z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia *** *** Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy z garnka. Całość mieszamy a następnie wylewamy na płaską blachę *** *** Ciasto pieczemy około 25 minut ( do suchego patyczka )w piekarniku nagrzanym do 180’C *** *** Następnie robimy masę(...)rysujemy” paseczki na cieście, możemy to zrobić łyżeczką lub przelać masę do woreczka, zrobić w nim dziurkę i w ten sposób wylać wzorek *** *** Następnie małym patyczkiem przeciągamy w poprzek po wierzchu ciasta tworząc wzór *** *** Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki- a najlepiej na całą noc*** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE

Blog z Apetytem
Zielone szparagi i jogurtowy dip z czosnkiem niedźwiedzim 140

Nareszcie są! Zielone szparagi, moje ulubione. Kuszą swoim smakiem i niebywale prostym sposobem przygotowania. Zielonych szpargów nawet nie trzeba obierać, odłamujemy tylko zdrewniałe końcówki. Nie będę przekonywać, że warto je jeść tylko zapraszam na smakowity wiosenny obiad -  zielone szparagi z młodymi ziemniaczkami, sadzonym jajkiem i przepysznym dipem jogurtowym z czosnkiem niedźwiedzim. Dip na bazie jogurtu doprawiony miodem i musztardą(...)niedźwiedziego (ogonki oderwać). Odstawić do schłodzenia szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć szparagi, oprószyć solą i pieprzem, następnie podsmażyć przez kilka minut. Podlać białym winem, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem około 8 minut w międzyczasie ugotować ziemniaki i przygotować jajka sadzone podawać szparagi z dipem jogurtowym, młodymi ziemniaczkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krewetki w panierce panko 817

chyba łatwiejszego i prostszego sposobu na podanie krewetek, a jednocześnie smakowitego i bardzo popularnego jak krewetki w panierce i usmażone na głębokim tłuszczu. Nie jest to może najbardziej dietetyczne danie, no bo smażone na tłuszczu, jednak chrupiące delikatne krewetki są grzechu warte. Cały sekret w delikatnej chrupkości kryje się w panierce panko . Nie jest to nasza rodzima panierka ze startej(...)słonecznikowego oleju rafinowanego. Panierka będzie miała wtedy naturalny lekko bursztynowy kolor. Nie czekać aż stanie się ciemno bursztynowa jak przy smażeniu kurczaka. SKŁADNIKI: opakowanie dużych krewetek kilka łyżek panierki panko 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia (najlepiej aromatyzowanego np. chilli lub czosnkiem) Wykonanie: Jajko roztrzepać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Krewetki obrać (jeśli

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szpinakowe tagliatelle z sosem carbonara 177

smakował z jakimś jasnym, łagodnym sosem. Idealna byłaby carbonara, jednak nie robiłam jej wcześniej i musiałam posiłkować się wiadomościami z sieci. No i wpadłam! Ile stron, ilu użytkowników tyle sposobów na sos Węglarki! :) Zaczęłam w końcu przeglądać strony włoskie, ale i tam po lekturze iluś dziesiątek stron nadal nie byłam mądrzejsza. Bo jak tu nie popaść w konsternację, kiedy jedni(...)sosu, a jeszcze inni dodają wina, czego pozostali całkiem zabraniają! I wszyscy upierają się, że właśnie ich przepis to ten tradycyjny! Najbardziej znana historia (a tych też jest kilka!) carbonary mówi, że wymyślili ją (jak to zwykle bywa - niechcący) żołnierze amerykańscy, stacjonujący w rejonie Rzymu zaraz po zakończeniu II wojny światowej. Wykorzystali to, co mieli ze sobą, czyli suszony bekon

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania