jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:170/277)

Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 143

kapusta 😄), to jednak na pikantnie i smażone w głębokim oleju skradły jego serce. Krem również był pyszny. Intensywny, o mocno bordowej barwie, gęsty. I gdybym tylko wiedziała kilka lat temu, no dobra- kilkanaście, że ma w sobie ogrom żelaza, które pomoże wyjść z anemii, to uwierzcie- wolałabym jeść ten krem niż pić sam sok z buraka lub faszerować się tabletkami(...)niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu stwierdzić czy farsz nie jest dla nas wystarczająco pikantny) Dodatkowo do pierożków: 2 jajka 2 łyżki mleka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta drobna do panierowania #OlejWielkopolski rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania Krem z buraków: Buraki dokładnie myjemy. Każdego układamy na odrobinie folii aluminiowej (błyszcząca strona od wewnątrz, matowa na zewnątrz). Nacinamy

Kuchnia w czekoladzie
Makowa Gwiazda Betlejemska 536

elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Masa makowa: Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy kilka chwil aż wszystko się rozpuści i połączy ze sobą. Do masy można dodać ok 25 ml rumu. Sposób wykonania Gwiazdy: Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 8 równych części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć(...)obok. Lekko zlepiamy brzegi, tworzymy coś na kształt pary. Postępujemy dokładnie tak samo ze wszystkimi kawałkami.  Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 minut. Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem

kgwjanczewo
Jak przygotować idealne szparagi? Szparagi zawijane w szynkę parmeńską z jajkiem w koszulce, awokado i pomidorami. 125

natomiast ostatnio praktykuję sposób z odcinaniem ostatnich 2 cm szparag, pozbywając się zdrewniałych końcówek. Co zrobić ze zdrewniałymi końcami żeby nie wyrzucać ich od razu do śmietnika? Są świetnym dodatkiem do bulionu, mogą stanowić bazę do sosów i podobno dobrze smakują w zupie krem z zielonych szparag, której ja nie zdążyłam jeszcze ugotować. Są natomiast sposoby na ich przygotowanie(...)szczęści potrzeba. To prawda- moje niebo jest na wyciągnięcie ręki. Jestem z tego dumna.  Składniki (na 2-3 porcje): pęczek szparag 100 gram szynki parmeńskiej 2-3 jajka awokado kilka suszonych pomidorów pomidory malinowe masło do smażenia dressing: posiekany tymianek cytrynowy, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz Szparagi. Oderwij zdrewniałe końce, przelej je wrzątkiem na sicie

Mango Papaja
KOKOSOWY BEZSERNIK Z MORELAMI – SERNIK BEZ SERA (wegański, bezglutenowy) 219

Ciasto bez pieczenia na miarę sernika z dużą ilością kokosu na kakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu, które możesz zamienić na brzoskwinie. Nie

Via Gusto
Migdałowa szachownica 826

Jeśli znacie Metrowca ( a znacie na pewno, przynajmniej z nazwy ), to te ciasto, to właśnie taki Metrowiec, tyle że złożony w taki sposób, aby w przekroju powstała kratka, tudzież szachownica :). Tym samym, jest to bardziej efektowna wizualnie wersja tego wypieku :). Osobiście je uwielbiam; niby w smaku proste i bez większych fajerwerków, ale ma w sobie to coś, co już(...)jest dość pracochłonne, ciasta polecam upiec dzień wcześniej; łatwiej będą się też dzięki temu przekrawać. Składniki na ciasto jasne: 240 g mąki pszennej tortowej ( 1,5 szklanki ) 4 duże jajka 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 8 łyżek oleju 8 łyżek letniej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub 0,5 łyżeczki sztucznego aromatu migdałowego Składniki

Opowieści z piekarnika
Ciasto bananowe z galaretką 210

Składniki na blaszkę 28x19cm   Biszkopt: 3 jajka 90g drobnego cukru kryształu 75g mąki pszennej 75g mąki kukurydzianej Szczypta soli Krem: 500ml śmietanki kremówki 100g cukru pudru 1 opakowanie żelatyny w listkach 4 banany 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 3 pomarańcze 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe Sposób przygotowania Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, a następnie(...)uzyskania puszystego kremu, dodajemy cukier puder i miksujemy tylko   do połączenia składników. Banany blenderujemy z sokiem z cytryny lub ugniatamy widelcem. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w rondelku dosłownie przez kilka sekund. Dodajemy do niej ok ½ szklanki ubitej kremówki, łączymy i wlewamy z powrotem do kremu. Miksujemy na najniższych obrotach dodając stopniowo rozgniecione banany. Tak przygotowany krem wykładamy od razu

Kuchnia w czekoladzie
Kruche babeczki z malinami i bezą włoską 195

Dziś, wraz z babeczkami słów kilka o moim pierwszym razie ;) A nawet o dwóch...  Pierwszy dotyczy palnika, który udało się wygrać, a na który polowałam od dłuższego czasu, drugi o bezie włoskiej, której właśnie przez wzgląd na brak palnika nigdy nawet nie przygotowywałam. I o ile w życiu z tymi pierwszymi razami różnie, tak tutaj jestem z siebie naprawdę(...)masła Nadzienie malinowe 150g malin 1 galaretka malinowa 150ml gorącej wody Beza włoska 1 białko 20ml wody 70g cukru kryształu Diamant Dodatkowo Świeże maliny Listki świeżej mięty Sposób przygotowania: Spody- Masło topimy, jajko delikatnie roztrzepujemy. Do miksera kielichowego lub siekacza wsypujemy połamane herbatniki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Powstałą masą wylepiamy foremki na tartaletki. Wstawiamy do nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Jogurtowe lody z truskawkami z nutą wanilii 122

wątpienia znacznie zdrowsze. Bez sztucznych barwników i aromatów, bez niepotrzebnej chemii. Przygotowanie ich zajmuje chwilę i nie jest skomplikowane. Moje dzisiejsze lody to tylko cztery składniki. Bez śmietany, bez jajek, sam naturalny jogurt, wanilia, odrobina cukru i truskawki. Jeśli macie pod ręką inne owoce, to wykorzystajcie je również.  Takie lody można śmiało podać dzieciom, choć dorośli też się nimi(...)patyku można teraz kupić w większości sklepów spożywczych i z artykułami gospodarstwa domowego. Czasami kosztują kilka złotych, więc nie jest to wielki wydatek. Można jednak wykorzystać małe pojemniczki po serkach i jogurtach, a zamiast patyka wkładać łyżeczkę - to też jest dobry i sprawdzony sposób

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto na pierogi - przepis. 143

Składniki : 40 dkg mąki pszennej 1 duże całe jajko sól około 1/2 szklanki letniej wody Sposób wykonania :  Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę , zrobić dołek, wbić całe jajko. Dodać sól, wlać wodę , zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Gdy nasze ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody i ponownie wyrabiamy je. Ciasto na pierogi powinno mieć dość wolną konsystencję(...)pierogi wykładamy na czyste talerze.   Rada : do wody w której będziemy gotować pierogi możemy dodać łyżkę oleju, aby pierogi się nam nie sklejały.   Tutaj znajdziesz kilka cennych porad na temat ciasta na pierogi :  http://krzyskuchnia.blogspot.com/2015/02/ciasto-na-pierogi-kilka-cennych.html

Przepisy i porady kulinarne
G... Gratin. 409

Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)nagrzać do 200'C.Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!).Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dosłownie kilka mm (inaczej będą twarde, co zepsuje całą potrawę).W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną, dodać przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową). Już na tym etapie można dodać również trochę startego sera. Ułożyć pierwszą warstwę

Kitchens Alphabet
Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym 169

starte pieczarki, ale po prostu o sam sposób przygotowania i użyte przyprawy. Tak samo jest z pulpetami. Mała zmiana czyni cuda Dziś zapraszam Was na pyszne pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym. Spróbujcie, polecam   Składniki: 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe) pół czerwonej cebuli 1 jajko M 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Kamis(...)wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką i formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na drobnych oczkach, podsmażamy (ja wrzucam je obok pulpecików). Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około

Słodkie okruszki
Eklerki 173

ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do ciasta dodawać po jednym jajku, miksując mikserem lub ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu ( kolejne jajko dodajemy po uzyskaniu jednolitego ciasta ). Podczas tej czynności należy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu eklerki pięknie urosną w piekarniku. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego(...)ognia i wlać pastę z żółtek. Dobrze wymieszać. Postawić z powrotem na palnik i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Pogotować przez kilka sekund. Zdjąć z palnika i wmieszać likier ( jeśli używacie ). Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.  Polewa czekoladowa : W małym rondelku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać

Opowieści z piekarnika
Semifreddo z truskawkami i czekoladą 285

sposób się od niego oderwać. Jeszcze smaczniejszy z dodatkiem pokruszonych bezików, choć w dzisiejszej wersji niestety ich nie ma. Nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealny letni deser, jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie nadrobić zaległości! 300 g. truskawek 1 czekolada deserowa 1 szklanka cukru 0,5 litra śmietanki 30% 4 jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)masę można delikatnie przemieszać widelcem, aby kolory i smaki ładnie rozeszły się po całej formie. Wierzch keksówki również przykryć folią spożywczą. Gotowe semifreddo włożyć do zamrażarki i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem wyjąć z zamrażarki, formę przykryć deską lub talerzem, odwrócić i wyjąć semifreddo. Jeśli nie chce od razu wyjść z formy trzeba chwilę poczekać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Placki jogurtowe z truskawkami 2604

width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki jogurtowe z truskawkami – Składniki: 330g naturalnego jogurtu (ewentualnie greckiego), gęstego! 3 duże jajka 3 łyżki cukru pudru 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka truskawek 2 łyżki roztopionego masła 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 220g) odrobina oleju do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)plasterki truskawek. Smażyć dalej na małym ogniu, z obu stron na rumiano. Gotowe placuszki z truskawkami można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, polane czekoladą lub w inny ulubiony sposób ;) Smacznego! Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziecie tutaj pod tagiem: TRUSKAWKI   The post Placki jogurtowe z truskawkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kruche ciastka monetki 132

się kiedyś, jak byłam mała. Dlaczego „monetki”? Bo jakoś ich kształt przypomina mi właśnie monety. Jak nadajemy kształt ciasteczku? Odrywamy kulkę ciasta, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, kilka razy toczymy ją w dłoniach, aby wyrównać krawędzie i rozpłaszczamy przy użyciu widelca. I cała filozofia bicia ciasteczkowych monet. A mi takie proste, klasyczne ciastka kruche kojarzą się z dzieciństwem(...)zrywanych kalendarzy, można zobaczyć jakie produkty królowały w sklepach. Zakładam, że ciężko było o masło, bo w przepisach króluje jedyna dostępna wtedy chyba margaryna – Palma. Do tego zwykle jajka, śmietana i cukier w różnych proporcjach i dziecięce zapotrzebowanie na słodkości dawało się okiełznać niezliczoną liczbą wypieków Ciasteczka pieczemy według upodobania, tzn niektórzy preferują lekko zezłocone, inni chrupią intensywnie brązowe

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania