wspólne śniadanie w gronie najbliższych. Składniki: Gofry szpinakowe: 3 jajka 100g szpinaku rozdrobnionego Hortex 50ml mleka 130g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz olej do wysmarowania gofrownicy Dodatkowo: 200g kremowego sera koziego 240g wędzonego łososia garść świeżego szpinaku garść świeżego posiekanego koperku 4 rzodkiewki kilka plasterków zielonego ogórka 100%Sok Pomarańczowy Hortex Wykonanie: 1. Białka ubić(...)Hortex. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury Nasze owoce i warzywa zamrażamy tuż po zbiorach, dzięki czemu zachowują smak, kolor i witaminy przez cały rok! Dzięki mrożonkom Hortex w szybki i łatwy sposób przygotujesz swoje ulubione danie :) Matka Natura uwielbia soki pomarańczowe Hortex
Szalona Kuchnia Ewelinyzwykłego dania zrobić coś extra ? Pomysłów i sposobów jest wiele, a najprostszym z nich dodanie do dania sosu i ewentualne zapieczenie. Naleśniki ze szpinakiem nie przekonują każdego...sama niezbyt lubię jeść je solo, czyli tak nazwijmy to " na sucho". Ale już naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie - mmmmm.... - pyszności ! Farsz szpinakowy przełamałam słoną i wyrazistą fetą, dzięki temu, naleśniki nabrały(...)klasyczny sos beszamelowy, złamałam odrobiną kwaśnej śmietany. Może przygotuje dziś na obiad lub kolację zapiekane naleśniki ze szpinakiem ? PRZEPIS NA ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 100 ml mleka 100 ml wody gazowanej około 3/4 szklanki mąki 2 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie szpinakowe: 250 g świeżego szpinaku 1/2 niedużej cebuli 2 ząbki czosnku
kolorowotorcikowosmaku, jak i zapachu, a Japończycy używają tylko kilku podstawowych przypraw, by wydobyć naturalny smak składników Wielką wagę przywiązuję się nie tylko do smaku potrawy, ale także do sposobu jej podania, aromatu i wszelkich wrażeń zmysłowych. Japonia słynie z przepysznych owoców morza, warzyw, ryżu i makaronów. Do najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw zaliczyć można sushi, ramen, okonomiyaki, suszone ryby, mięso(...)ryżowy, glony wakame, marchewkę z bulionu, krewetki, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, grzyby z bulionu, jajka prażony sezam a nawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki na bulion: 2-3 litry wody ćwiartka z kurczaka 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera pól cebuli kilka ząbków czosnku ziele angielskie liście laurowe garść suszonych grzybów 1 opakowanie zupy Miso Oyakata
Cynamonowe szczęście180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1 mały słoiczek domowej konfitury z kiwi [ok 200ml] 1 garść kolorowej posypki cukrowej – do ob sypania(...)mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób się je odgazowuje. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować konfiturą z kiwi , zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć
Grunt to przepis!tłuszcz z codziennej diety w bezbolesny sposób. Najfajniej jednak sprawdzić patelnie na przykładzie dania. A więc mamy frittatę. A dlaczego frittata? Bo... Sami przeczytajcie... Producent zapewnia, że powłoka jest nieprzywierająca i szczególnie nadaje się do smażenia potraw mocno przywierających (jaja, ryby), dlatego chyba najlepiej przekonać się o jej właściwościach na daniu z jajkami w roli głównej. Patelnia teflonowa(...)okazji jeszcze możemy się poparzyć. Przy patelni kamiennej tego NIE MA . Podsmażam pierwsze składniki, wbijam jajka i po prostu zostawiam - do tego nie zużywam ani odrobiny oleju. Nic się nie przypala, nic nie trzeba obracać. Smaży się samo. Ewentualnie zostawiam tylko pod przykryciem na kilka minut, by białko mocno się ścięło z wierzchu - by doszło tak jak w piekarniku
Poezja Smaków - blog kulinarnyNiby zwykłe klopsiki, a jednak dużo smaczniejsze. Sposób wykonanie klopsików jest zawsze identyczny. Mielone mięso, podsmażona cebulka, bułeczka namoczona w mleku i jajko. Tutaj mały dodatek pestek słonecznika, nie tylko zwiększył walory zdrowotne, ale nadał niezwykłej chrupkości klopsom. Sos jest również bardziej aromatyczny niż zazwyczaj, bo z dużym udziałem czerwonej papryki. Smaczne klopsiki w paprykowo - pomidorowym sosie posmakują wszystkim! Składniki(...)pieprz. Uformować 10 klopsików i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne i białe błonki, następnie pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni przez kilka minut. Dodać podsmażoną wcześniej cebulę, wlać zawartość puszki z pomidorami. Puszkę popłukać gorącą wodą i dodać do sosu. Dodać pokrojoną małą papryczkę chili, sól, cukier, suszone oregano i paprykę w proszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wędliną. Jedynie wygląd przypomina - właśnie salami. Składniki: - 250g herbatników- 150g miękkiego masła- 1 duże jajo- 70g cukru pudru- ok. 200g bakalii (migdały, orzechy, śliwki suszone itp., co kto lubi)- kilka pianek marshmallow- 3 czubate łyżki kakao (ok. 50g)- 100g czekolady (min. 70%)- dodatkowo cukier puder do posypania Czekoladę rozpuścić (najwygodniej w mikrofali). Migdały, orzechy rozdrobnić na tyle(...)Śliwki suszone i pianki pokroić na cząstki. Zmiksowane i krojone składniki wsypywać do miski. Jajko wyparzyć, zanurzając na 30 sek. we wrzątku (proszę się nie przejmować, że białko się trochę zetnie), następnie schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i jajkiem. Do suchych składników dodać przestygniętą roztopioną czekoladę, utarte masło, kakao. Wymieszać, połączyć składniki
mojewypiekiinietylkoZiemniaki grillować można na różne sposoby, w całości, jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków(...)jajka, 200 ml śmietany 18%, 20 g sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie: W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną
Moniki SmakołykiJest to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu. Zwykle placuszki ziemniaczane robiłam bez dodatków ale tym razem postanowiłam wzbogacić je o tuńczyka i kukurydzę
Smakołyki AsiWitam Was Kochani! Staram się wszelkimi sposobami nadrobić w ostatnim czasie wszelkie blogowe zaległości, robiąc zdjęcia do kolejnego wydania dla Rossmann (jestem już dwa numery do przodu) przypomniałam sobie o tym przepisie, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! :) Przyznam nieskromnie, że to jedno z najlepszych wytrawnych ciast, jakie udało mi się do tej pory poczynić i już wprowadziłam(...)pizza, a kto pizzy nie lubi??? :) Można w nim sprytnie przemycić kilka zdrowych składników (np. szpinak jak u mnie), a za to polubi ciasto każda Mama. :) Naszej rodzince będzie ono towarzyszyć we wszelkich żeglarskich wyprawach! :) Gorąco polecam ten przepis! :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 4 jajka 100 ml mleka 70 gramów oleju (zwykłego lub kokosowego) 50 ml jogurtu naturalnego
Garniec MagalieGofry z ricotty podane ze smażonym w maśle i cukrze jabłkiem i prażonymi płatkami migdałowymiTe gofry to czysty obłęd. No bo jak coś co ma
More food, love and dreamsSposób wykonania: Wszystkie buraki (do ciasta i do musu) gotujemy do miękkości w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy je i miksujemy blenderem na gładko. Brownie: Czekolady z masłem topimy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia oraz z łyżką kakao. Przesiewamy wszystko do miski. Dodajemy połowę zmiksowanych buraków oraz jajka(...)Mocno schłodzoną resztę śmietanki ubijamy, a następnie łączymy z masą malinowo - buraczaną. Dodajemy sok z limonki. Gotowy mus wykładamy na upieczone i wystudzone brownie. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. * przepis z książki "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce" - LIDL
Qchnia po prostubardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która nie przeszkadza nam w robieniu ciasteczek.Pamiętajmy jeszcze o tym jeśli używamy blendera używać trybu pulsującego przez kilka sekund następnie wyłączyć i odczekać chwilkę przed ponownym włączeniu by migdały zdążyły ostygnąć(...)lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE Składniki: 100 g mielonych migdałów (mączka
Ciastka - domowe słodkościminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na tortownicę o śr. 18cm Biszkopt makowy: 4 jajka ½ szklanki cukru 2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu ½ szklanki posiekanych drobno włoskich orzechów 3 łyżki kaszy manny 150g mielonego maku 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)Krem pomarańczowy: 300ml soku ze świeżych pomarańczy Skórka otarta z 1 pomarańczy ½ szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny 250ml słodkiej min. 30% śmietanki Dodatkowo: 1 tabliczka deserowej czekolady Wiórki kokosowe Sposób przygotowania Biszkopt makowy: Mak zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Odciskamy z nadmiaru wody, mieszamy z miodem i orzechami. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem
Kuchnia w czekoladzienoodle)”. Dlaczego tak? Teorii jest kilka. Najpopularniejsza głosi, że makaron jest tak ostry, że trzeba go natychiast przepić czymś mocniejszym. Według innego podania, makaron znakomicie nadaje się na zakąskę do alkoholu. Jeszcze inna teoria jest taka, że wstawiony Taj wrócił do domu, sklecił sobie jedzenie z tego co było pod ręką i w ten sposób wynalazł pad ki mao. Super(...)pochodzi z bloga FitmenCook . Składniki: 250 g surowych krewetek 4 dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i posiekane (bez gniazd nasiennych) lub puszka pomidorów 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 jajko 200 g makaronu ryżowego – szerokie wstążki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka słodkiego chili 1 łyżeczka cukru Mała garść bazylii (najlepiej tajskiej) 3 łyżki oleju
Niedzielny kucharzinny sposób, nie tak barwny i kolorowy, jak w przypadku sztucznych barwników, ale według mnie naturalnie barwione jajka pięknie się prezentują na stole i w dekoracjach wielkanocnych. Przede wszystkim kupujmy jajka dobrej jakości, z wolnego wybiegu lub ekologiczne. Pamiętajmy, żeby do barwienia wybierać jajka białe, te najlepiej przyjmą kolor barwnika. Warto też wiedzieć, że nie wszystkie jajka będą się(...)zależy też od czasu - im dłużej moczymy jajka, tym barwa będzie mocniejsza. Do naturalnego barwnika możemy zarówno włożyć surowe jak i ugotowane jajka. W pierwszym przypadku jajka powinny być w temperaturze pokojowej, inaczej skorupki pękają. W tym drugim przypadku już ich nie gotujmy, tylko wkładamy do gorącego wywaru. Moczymy je przez kilka - kilkanaście godzin. Ja w trakcie moczenia zawsze
Kulinarne przygody Gatitycieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier – 0,5 szkl * galaretka cytrynowa(...)żółtko – 2 szt * masło – 100 g POLEWA: * masło – 50 g * cukier – 2 łyżki * kakao – 2 łyżki * mleko – 3 łyżki * czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA : BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
Ostra na Słodkofont:minor-latin;} Składniki: Na biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( zielony) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka agrestowa Dodatkowo 2 opakowania delicji Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)wyjdzie zbyt rzadka można ją wstawić na około 5-10min do lodówki i dopiero po tym czasie wyłożyć na ciasto ) Na koniec polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą
Smaki Nataliinajlepiej zajadać się podczas upalnych dni, ponieważ wspaniale orzeźwia. Przypadnie do gustu również dzieciaczkom :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego (opcjonalnie) Zielona masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) zielonego soku „Kubuś” lub „Pysio(...)suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i oddzielamy go od papieru do pieczenia. Formę wykładamy arkuszem folii aluminiowej w taki sposób, aby dokładnie zakrył zarówno dno, jak i boki formy. Folia powinna idealnie przylegać. Biszkopt z powrotem umieszczamy w formie. Zielona masa budyniowa: Budynie śmietankowe dokładnie rozrabiamy w szklance soku, tak aby nie było
MyCookBook.plszczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód 150 g jogurtu naturalnego 30 g cukru 1 płaska łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania Do misy wsypujemy mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając(...)musi się całkowicie rozpuścić) a następnie studzimy. Po przestudzeniu mieszamy z jogurtem i wkładamy do lodówki, aby całość stężała. Jako że krem tego typu można przechowywać w lodówce przez kilka dni warto przygotować go w większej ilości i później dodawać go do ulubionych wypieków Schłodzony krem nakładamy na przestudzone muffiny i podajemy
Miód i pieprzszczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód 150 g jogurtu naturalnego 30 g cukru 1 płaska łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania Do misy wsypujemy mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając(...)musi się całkowicie rozpuścić) a następnie studzimy. Po przestudzeniu mieszamy z jogurtem i wkładamy do lodówki, aby całość stężała. Jako że krem tego typu można przechowywać w lodówce przez kilka dni warto przygotować go w większej ilości i później dodawać go do ulubionych wypieków Schłodzony krem nakładamy na przestudzone muffiny i podajemy
Miód i pieprzjest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja zrobiła piankę truskawkową i cytrynową – wy śmiało możecie zrobić inną w swoim ulubionym smaku! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 28 ) CIASTO: * jajko – 4 szt * olej – 125 ml * mąka pszenna – 1 szkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * kisiel truskawkowy – 1 op * mak suchy(...)cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru, dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto dzielimy na 3 porcje, po czym do 1 dodajemy kisiel
Ostra na Słodko