Sposób wykonania: Wszystkie buraki (do ciasta i do musu) gotujemy do miękkości w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy je i miksujemy blenderem na gładko. Brownie: Czekolady z masłem topimy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia oraz z łyżką kakao. Przesiewamy wszystko do miski. Dodajemy połowę zmiksowanych buraków oraz jajka(...)Mocno schłodzoną resztę śmietanki ubijamy, a następnie łączymy z masą malinowo - buraczaną. Dodajemy sok z limonki. Gotowy mus wykładamy na upieczone i wystudzone brownie. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. * przepis z książki "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce" - LIDL
Qchnia po prostubardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która nie przeszkadza nam w robieniu ciasteczek.Pamiętajmy jeszcze o tym jeśli używamy blendera używać trybu pulsującego przez kilka sekund następnie wyłączyć i odczekać chwilkę przed ponownym włączeniu by migdały zdążyły ostygnąć(...)lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE Składniki: 100 g mielonych migdałów (mączka
Ciastka - domowe słodkościminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na tortownicę o śr. 18cm Biszkopt makowy: 4 jajka ½ szklanki cukru 2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu ½ szklanki posiekanych drobno włoskich orzechów 3 łyżki kaszy manny 150g mielonego maku 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)Krem pomarańczowy: 300ml soku ze świeżych pomarańczy Skórka otarta z 1 pomarańczy ½ szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny 250ml słodkiej min. 30% śmietanki Dodatkowo: 1 tabliczka deserowej czekolady Wiórki kokosowe Sposób przygotowania Biszkopt makowy: Mak zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Odciskamy z nadmiaru wody, mieszamy z miodem i orzechami. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem
Kuchnia w czekoladzienoodle)”. Dlaczego tak? Teorii jest kilka. Najpopularniejsza głosi, że makaron jest tak ostry, że trzeba go natychiast przepić czymś mocniejszym. Według innego podania, makaron znakomicie nadaje się na zakąskę do alkoholu. Jeszcze inna teoria jest taka, że wstawiony Taj wrócił do domu, sklecił sobie jedzenie z tego co było pod ręką i w ten sposób wynalazł pad ki mao. Super(...)pochodzi z bloga FitmenCook . Składniki: 250 g surowych krewetek 4 dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i posiekane (bez gniazd nasiennych) lub puszka pomidorów 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 jajko 200 g makaronu ryżowego – szerokie wstążki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka słodkiego chili 1 łyżeczka cukru Mała garść bazylii (najlepiej tajskiej) 3 łyżki oleju
Niedzielny kucharzinny sposób, nie tak barwny i kolorowy, jak w przypadku sztucznych barwników, ale według mnie naturalnie barwione jajka pięknie się prezentują na stole i w dekoracjach wielkanocnych. Przede wszystkim kupujmy jajka dobrej jakości, z wolnego wybiegu lub ekologiczne. Pamiętajmy, żeby do barwienia wybierać jajka białe, te najlepiej przyjmą kolor barwnika. Warto też wiedzieć, że nie wszystkie jajka będą się(...)zależy też od czasu - im dłużej moczymy jajka, tym barwa będzie mocniejsza. Do naturalnego barwnika możemy zarówno włożyć surowe jak i ugotowane jajka. W pierwszym przypadku jajka powinny być w temperaturze pokojowej, inaczej skorupki pękają. W tym drugim przypadku już ich nie gotujmy, tylko wkładamy do gorącego wywaru. Moczymy je przez kilka - kilkanaście godzin. Ja w trakcie moczenia zawsze
Kulinarne przygody Gatitycieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier – 0,5 szkl * galaretka cytrynowa(...)żółtko – 2 szt * masło – 100 g POLEWA: * masło – 50 g * cukier – 2 łyżki * kakao – 2 łyżki * mleko – 3 łyżki * czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA : BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
Ostra na Słodkofont:minor-latin;} Składniki: Na biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( zielony) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka agrestowa Dodatkowo 2 opakowania delicji Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)wyjdzie zbyt rzadka można ją wstawić na około 5-10min do lodówki i dopiero po tym czasie wyłożyć na ciasto ) Na koniec polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą
Smaki Nataliinajlepiej zajadać się podczas upalnych dni, ponieważ wspaniale orzeźwia. Przypadnie do gustu również dzieciaczkom :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego (opcjonalnie) Zielona masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) zielonego soku „Kubuś” lub „Pysio(...)suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i oddzielamy go od papieru do pieczenia. Formę wykładamy arkuszem folii aluminiowej w taki sposób, aby dokładnie zakrył zarówno dno, jak i boki formy. Folia powinna idealnie przylegać. Biszkopt z powrotem umieszczamy w formie. Zielona masa budyniowa: Budynie śmietankowe dokładnie rozrabiamy w szklance soku, tak aby nie było
MyCookBook.plszczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód 150 g jogurtu naturalnego 30 g cukru 1 płaska łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania Do misy wsypujemy mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając(...)musi się całkowicie rozpuścić) a następnie studzimy. Po przestudzeniu mieszamy z jogurtem i wkładamy do lodówki, aby całość stężała. Jako że krem tego typu można przechowywać w lodówce przez kilka dni warto przygotować go w większej ilości i później dodawać go do ulubionych wypieków Schłodzony krem nakładamy na przestudzone muffiny i podajemy
Miód i pieprzszczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód 150 g jogurtu naturalnego 30 g cukru 1 płaska łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania Do misy wsypujemy mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając(...)musi się całkowicie rozpuścić) a następnie studzimy. Po przestudzeniu mieszamy z jogurtem i wkładamy do lodówki, aby całość stężała. Jako że krem tego typu można przechowywać w lodówce przez kilka dni warto przygotować go w większej ilości i później dodawać go do ulubionych wypieków Schłodzony krem nakładamy na przestudzone muffiny i podajemy
Miód i pieprzjest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja zrobiła piankę truskawkową i cytrynową – wy śmiało możecie zrobić inną w swoim ulubionym smaku! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 28 ) CIASTO: * jajko – 4 szt * olej – 125 ml * mąka pszenna – 1 szkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * kisiel truskawkowy – 1 op * mak suchy(...)cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru, dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto dzielimy na 3 porcje, po czym do 1 dodajemy kisiel
Ostra na Słodkoalbo po prostu zawinięte – uszka Przedstawiamy Wam dwa sposoby lepienia tego wigilijnego specjału. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trójkąta, ale kto ma trójkątne uszy oprócz elfów (i Lulka)? Jeszcze nie tak dawno był obyczaj zachowywania ścisłego postu w Wigilię, posunięty tak daleko, że w ciągu dnia nie jadało się mleka, jajek i masła. W dawnych, nie tak przecież odległych(...)uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie
Niedzielny kucharzzdrowych napojów powstaje spora ilość pulpy, którą postanowiłem wykorzystać w najlepszy możliwy sposób. Oczywiście eksperymenty nadal trwają, ale jak na razie najlepiej testy konsumenckie przeszły placki (w skład komisji wchodzą Marysia, Zosia i Bogusia) ;-). W związku z powyższym, kilka dni temu zadałem Wam za pośrednictwem Facebooka pytanie “Na jakie placki chcielibyście(...)składniki praktycznie dowolnie modyfikować. Składniki na 12 placków: 150 g pulpy owocowo-warzywnej (u nas marchew, jabłko, pomarańcz) 100 g mąki pszennej 1 jajko 150 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki połącz ze sobą do uzyskania jednolitej
kuron.com.plktórzy oglądali kilka dni temu filmik na fb z przygotowania tych smacznych, tłustoczwartkowych wypieków już dawno przepis mają. Nie miałam sumienia odmawiać, bo chyba podświadomie czułam, że napisać go tutaj na blogu będzie dla mnie nie lada wyzwaniem. W tym wypadku problemem okazały się zdjęcia, które dopiero dziś, kiedy po churrosach śladu nawet nie ma, zrzuciłam na komputer, przejrzałam(...)litry mleka 100g masła 2 łyżki drobnego cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli 380g mąki pszennej (użyłam tortowej) 8 całych jajek Składniki na sos czekoladowy: 200ml wody 180g drobnego cukru kryształu 30g kakao Sposób przygotowania: Mleko, masło, cukry oraz sól zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, powoli dodajemy przesianą mąkę i cały czas miksujemy na średnich obrotach. Gdy ciasto
Kuchnia w czekoladziepatelnie po kilka kropel), pół łyżeczki soli, soda oczyszczona (końcówka łyżeczki). Przygotowanie: Mąkę na naleśniki wsyp do miski przez sitko. Dzięki temu ciasto wyjdzie pulchniejsze i smaczniejsze. dodaj jajka, miód, sól, sodę oraz wodę. Na początek nie wlewaj wszystkiego. Mikserem połącz składniki. Oczekujemy bardzo płynnej, lejącej konsystencji (inaczej naleśniki będą twarde), więc w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Ciasto wylewamy(...)zawartość miski należy dokładnie przemieszać, aby mąka nie osiadała na dnie. Smażymy po minucie z każdej strony na lekko rumiany kolor. Gotowe. Smacznego. Podpowiedzi: 1. Podczas smażenia, co kilka placków, jeżeli ciasto wyda Ci się coraz gęstsze można dodać trochę wody, aby utrzymać idealną konsystencję. Jednak, nie dodawaj jej zbyt dużo: inaczej ciasto nie będzie wystarczająco spójne i naleśniki
Gar ZdrowiaŚwięta tuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja córka, więc mi zostaje już tylko odkopanie domu po kuchennych rewolucjach. Na blogu dzisiaj przedstawiam jedno z dań na świątecznych, roladę schabową w chrzanowej galarecie, może ktoś się skusi. Składniki: Schab ( dowolna ilość ) Mix papryk ( czerwona, zielona(...)selera Pietruszka Sól Pieprz Liść laurowy Ziela angielskie Chrzan tarty ze słoika Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Papryki kroimy na kawałki i pieczemy aby usunąć skórkę. Schab kroimy w taki sposób aby uzyskać jak najdłuższy i cienki kawałek. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa i przyprawy oraz solimy. Zagotowujemy. Na mięsie układamy obrane papryki. Zwijamy
Smaki EwyZakupiłam kilka gazetek kulinarnych. Znalazłam dużo ciekawych przepisów, które wypróbuję. Często inspiruje się przepisami z różnych czasopism czy książek, zobaczę kilka składników i wpadam na super pomysł. Bardzo lubię oglądać zdjęcia kulinarne. Wiem, że moim daleko do ideału, ale może kiedyś tez osiągnę taki poziom. Przepis wzięłam z gazetki "Sól i Pieprz", zmodyfikowałam go trochę do swoich upodobań smakowych. Kopytka(...)sztuk żółtych pomidorków truskawkowych 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny 1 łyżeczka octu balsamicznego Kluski: 250 g ricotty 2 jajka 50 g szpinaku baby około 180 g mąki 50 g startej mozzarelli sól pieprz ziołowy Sposób przyrządzania: Pomidory sparzyć i obrać ze skóry (tylko czerwone). Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę czerwoną obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć
Zakątek rozkoszy kulinarnychcennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta(...)konserwowa 2 gałązki selera naciowego kilka oliwek szczypiorek papryczka chili oliwa z oliwek limonka pieprz, sól, ostra papryka Seler : Seler kroimy na krążki grubości ok. 1,5 cm i obgotowujemy w osolonej wodzie, aby stały się lekko miękkie. Odsączamy na ręczniku papierowym, powinny trochę przestygnąć. Posypujemy pieprzem i ostrą papryką. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z otrębami
vegetanie