Jeśli lubicie kurczaka, mam dla Was pomysł na piersi, smażone w głębokim tłuszczu. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, miękkie i bardzo soczyste. Podaję je zawsze z sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa(...)oleju lub oliwy Na panierkę: 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję
Smak mojego domucieniutkim, smacznym ciastem. SKŁADNIKI: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule SPOSÓB WYKONANIA: Farsz: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku(...)soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi można zamrozić lub gotować od razu. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką
Pyry na Gazpieprz Sposób przygotowania: Farsz: Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach razem z cebulą. Na kilku łyżkach rozgrzanego masła klarowanego przesmażamy pieczarki Aż stracą niemal całą wodę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy pieczarki będą już miękkie odsączamy resztę płynu na sitku. Grzyby mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto: Z mąki, wody, jajek i soli(...)formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od wypłynięcia
Pyry na Gazsłodko z użyciem gotowego ciasta francuskiego:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki masła owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka) Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec przez(...)żółtkami i połączyć z masą Ostudzić. Gdy ostygnie zmiksować z 3 łyżkami masła aż powstanie gładki krem Do upieczonych i ostudzonych miseczek nakładać po łyżce kremu i po kilka owoców Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compokoleń wstecz. A mianowicie przepis ten pochodzi jeszcze od mojej... Prababci ... tak więc troszkę lat już ma... I samą mnie ciekawi czy ktoś jeszcze przygotowuje to danie w podobny sposób...? Zamiast indyka można posłużyć się oczywiście tuszką kaczki lub gęsi. Też tak niekiedy postępujemy. Jakby nie było indyk jest jednak ogromny. Mój pomimo iż był dość mały, miałam indyczkę , która(...)biała część- 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie)- 3-4 wątróbki drobiowe- 2 jajka- sól , pieprz,+ cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsiDodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania - kilka ząbków czosnku ( daję także mielony w młynku
Smaczne Zdrowepowideł lub konfitury 1/2 szklanki ciepłej herbaty yerba mate (przelanej przez sitko) 1/2 szklanki ciepłej zwykłej herbaty 1 łyżeczka sody garść daktyli Mąkę i sodę wymieszać i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać olej, dżem, wlać herbaty i wsypać mąkę. Wszystko zmiksować. Dodać posiekane daktyle. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej wysoko papierem. Piec w 180*C przez(...)Yerba mate wpadła w moje ręce po raz pierwszy. Wcześniej słyszałam o tym dającym niezwykłego kopa napoju i postanowiłam spróbować. Zaciekawił mnie sposób przyrządzania i spodobały mi się ceramiczne naczynka do zaparzania yerby (na wszelakiego rodzaju naczynia jestem jak sroka). Jeśli pijacie yerbę to wszystko już wiecie:) A tych, którzy jeszcze nie znają pewnie zaskoczę informacją, że jedną porcję
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamielonych orzechów laskowych stało się dziecinnie proste. Do najmniejszej misy z założonym nożem wrzucamy prażone orzechy laskowe. Jeśli takich nie mamy orzechy należy najpierw podpiec w piekarniku. Jak domowym sposobem pozbawić orzechy laskowe skórki? orzechy wysypujemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (powinny swobodnie leżeć, nie jeden na drugim) wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około(...)może wystarczy niższa temperatura lub krótszy czas. Gotowe orzechy będą zarumienione, skórka zacznie na nich pękać, będzie unosił się przyjemny orzechowy aromat. orzechy wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kilka minut by przestygły. następnie przesypujemy je do szmatki, skręcamy ją i intensywnie pocieramy nasze orzechy. Spowoduje to oddzielenie się skórki od orzechów. Gotowe. Uprażone orzechy pozbawione skórki rozdrabniamy w wielofunkcyjnym
Słodkie okruszkiczasu do czasu i ja mam ochotę na coś delikatniejszego, ale równie pysznego. Idealny przepis na cienkie ciasto na pizzę również mam! W dodatku wegański, bo nie zawiera jajka! Jest idealnie wypieczona, boki są chrupiące, środek delikatny. Takie cienkie ciasto na pizzę jest błyskawiczne do zrobienia i świetnie smakuje ze wszystkimi dodatkami jakie sobie wymarzycie! Ja użyłam dziś świeżych zielonych(...)sól – 1 łyżeczka * cukier – 1 łyżeczka DODATKI: * szparagi zielone * oliwki * mozzarella + sól, pieprz, bazylia, oregano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Świeże drożdże wkruszamy do miski, zasypiemy cukrem,mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wodę i olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z solą, mieszamy, zagniatamy kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto ( można robić to robotem kuchennym z końcówką hak ). Wyrobione dzielimy na 2 części
Ostra na SłodkoSkładniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duży lub 2 małe budynie waniliowe cukier wanilinowy 30 gram wiórek kokosowych około 0,5 litra mleka 1 kostka masła Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej(...)ostudzić. Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Można dodać kilka kropel soku z cytryny do smaku. Górna warstwa: Około 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Prażymy aż do uzyskania złotego koloru. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem z czarnej porzeczki 3/4 masy budyniowej biszkopt 1/4 masy budyniowej wiórki kokosowe
Słodkie ciachomigdałów (opcjonalnie) masa serowa: 1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie twaróg Hanusi z Mlekovity) 200 g masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać(...)dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej kółkami ciasta, wyrównać i na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto w taki sam sposób jak na dnie formy. Piec w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku 60 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, należy z góry przykryć go papierem do pieczenia
Kuchcik gotujewersja ma pełno zalet - czas pieczenia jest znacznie skrócony, każdy serniczek to już gotową porcją, nie musimy zajmować się krojeniem sernika. Nie bez znaczenia jest też oryginalny wygląd i sposób podania. Ja zamiast owoców, wkładam w dołeczki sernika masę kajmakową - w wersji dla dorosłych z dodatkiem likieru kawowego lub whisky, i zalewam polewą z gorzkiej czekolady. Uwierzcie - to boskie połączenie(...)mnie czekoladowe herbatniki) 60 g roztopionego masła 800 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 jajka 120 g cukru pudru *od siebie dodaję: kilka łyżeczek soku z cytryny pół puszki masy kajmakowej 3-4 łyżki likieru kawowego lub whisky 6 łyżek masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Ciastka wymieszać
KUCHARNIApszennej 1 szklanka jasnego brązowego cukru 230 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki szczypta soli 1 i 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych Sposób wykonania: Orzechy drobno posiekać. Z podanych składników zagnieść ciasto do momentu aż zaczną się tworzyć wilgotne grudki. Z przygotowanych wilgotnych okruszków odłożyć 2 szklanki przygotowanego „ciasta”. Pozostałą ilość okruszków(...)szklanki puree z dyni 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczka zmielonego imbiru Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę a następnie wylać na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Na wierzch: 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru kilka kropel ekstraktu z wanilii W międzyczasie przygotować śmietanę:. Wszystkie
Na słodko lub wytrawnieKtóż w naszym kraju jeszcze kilkadziesiąt lat temu pomyślałby, że z marchewki powstaje tak pyszne ciasto. Kiedy pierwszy raz zrobiłam to ciasto, byłam nim zachwycona. Jest
upichcicDługo zastanawiałam się czy dodawać ten przepis. Wydawało mi się ,że skoro, odkąd tylko sięgam pamięcią, były jednym z częstych i lubianych dań u mnie
Smakołyki Asimasła aromat migdałowy 2 białka Ser: 350 g tłustego twarogu 100 g cukr u 3 jajka 70 g masła budyń waniliowy cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie ) Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Seromakowiec na Kruchym Cieście - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby(...)podprażamy na ok. 25 g masła. Następnie dodajemy drobno pokrojone bakalie i chwilę smażymy uważając aby ich nie przypalić. Następnie dodajemy resztę masła, miód, cukier waniliowy, cukier puder oraz kilka kropel aromatu. Wszystko to dodajemy do maku i podgrzewamy. Białka spieniamy za pomocą widelca, dodajemy do maku z bakaliami i chwilę podgrzewamy do zgęstnienia. Studzimy. Ser: Wszystkie składniki powinny
Słodka Stronaugniatając. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Masa serowa: Śliwki pokroić, zalać rumem, zostawić na kilka godzin. Twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić dwukrotnie. Czekoladę posiekać. Śmietankę gotować, zalać czekoladę, wymieszać, żeby czekolada się cała rozpuściła. Do twarogu dodać jajka, cukier, mąkę, zmiksować. Następnie wlać czekoladę i znów krótko zmiksować. Na koniec do masy wmieszać śliwki. Masę przełożyć(...)posiekać. Śmietankę zagotować, wsypać czekoladę, wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Polewę lekko przestudzić. Wierzch sernika posmarować polewą, udekorować wiórkami, perełkami. Sernik przechowywać w lodówce. Smacznego! Upiekliście #ciastkojakzobrazka i szukacie sposobu, jak sprytnie go pokroić? Można zrobić to nożem moczonym w gorącej wodzie, a można prościej - za pomocą nitki, jak na tym filmiku od #Beko. Wypróbujcie
Obiad gotowyGÓRSKA SZARLOTKA Jak dobrze wiecie, szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Szarlotkę jestem w stanie zrobić chyba na niezliczoną ilość sposobów. Niedawno otrzymałam całą skrzynię jabłek, i musiałam szybko działać aby jabłuszka się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić bardzo prostą szarlotkę, o tradycyjnym smaku, taką jaką często jadamy na szlaku w górach. Jabłka w takiej szarlotce są tarte na tarce(...)zjadałam, a jabłecznik był git! " Hehehhehe SKŁADNIKI na dużą blachę CIASTO: - 150 g masła prosto z lodówki - 330 g mąki tortowej - 2 jajka - 1 żółtko - 120 g cukru pudru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - ewentualnie łyżka śmietany - kilka kropel soku z cytryny Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, powinnom być elastyczne. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut
SMYKWKUCHNIKnedle to pyszny obiad na letnie dni, jednocześnie dobry sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Najpopularniejsze są knedle na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak z nimi zachodu i pewnie częściej gościły by na naszych letnich talerzach, gdyby nie dodatkowe gotowanie ziemniaków, przeciskanie przez praskę... Dzisiejsza propozycja to knedle expresowe, przygotowane z gotowanego grysiku, a ten gotujesz dosłownie(...)minuty. Użyłam grysiku orkiszowego. Nic już nie stoi już na przeszkodzie, by przygotować smaczne, szybkie knedle z truskawkami! Składniki na około10 knedli: 140 g grysiku (u mnie orkiszowy) 2 jajka M 500 ml mleka 50 g masła 60 g ksylitolu/cukru 1/2 laski wanilii skórka otarta z cytryny 10 truskawek na omastę: 50g bułki tartej 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!GÓRSKA SZARLOTKA Jak dobrze wiecie, szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Szarlotkę jestem w stanie zrobić chyba na niezliczoną ilość sposobów. Niedawno otrzymałam całą skrzynię jabłek, i musiałam szybko działać aby jabłuszka się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić bardzo prostą szarlotkę, o tradycyjnym smaku, taką jaką często jadamy na szlaku w górach. Jabłka w takiej szarlotce są tarte na tarce(...)zjadałam, a jabłecznik był git! " Hehehhehe SKŁADNIKI na dużą blachę CIASTO: - 150 g masła prosto z lodówki - 330 g mąki tortowej - 2 jajka - 1 żółtko - 120 g cukru pudru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - ewentualnie łyżka śmietany - kilka kropel soku z cytryny Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, powinnom być elastyczne. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut
SMYKWKUCHNIsoli 50 g masła dowolne nadzienie- gęsty dżem, marmolada, krem czekoladowy Glazura: 1 czubata łyżka cukru pudru 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miski, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, mleko, jajko i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe bułeczki. Każdą bułeczkę rozwałkować na koło(...)Zwijać od strony nadzienia. Zwinięte rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia, zostawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Posmarować cukrem pudrem rozpuszczonym w wodzie (w razie potrzeby dodać jeszcze kilka kropli wody więcej). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachnią wczoraj wieczorem i mam pyszny deser do porannej kawki;) Składniki: ciasto: 3 jajka 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 13 tabletek stewi 1 łyżeczka proszku do p. krem: 500g sera białego Emilka 1 budyń czekoladowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 0,5% stewia wg. smaku Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy na najmocniejszych obrotach przez około 5 minut ciasto(...)minutę, a następnie odklejamy papier do pieczenia rozsmarowujemy krem na cieście i zwijamy najlepiej jak podczas zwijania ciasto będzie w blaszce bo krem może wypływać gotową roladę wkładamy na kilka godzin do lodówki, ja zostawiłam na całą noc SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiągle mi brakuje czasu, więc podziwiam te osoby, które publikują kilka razy w ciągu dnia.. Jak uda mi się wygospodarować trochę wolnego czasu to oczywiście pędzę do kuchni .. a czas leci szybko.. I jak tu znaleźć czas na lekturę na innych blogach? Publikację własnych przepisów? A przecież samo się nie zrobi.. ;-) Marzy mi się(...)sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki drobnego cukru ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao 125 g ( ½ kostki) masła lub margaryny ½ szklanki kefiru lub maślanki ¼ szklanki mleka 2 jajka 3 gruszki Sposób wykonania: Rozpuścić masło lub margarynę, gruszki obrać i pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki suche: Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kakao. W oddzielnym naczyniu połączyć wszystkie
Na słodko lub wytrawniemnie nie może zabraknąć przepisu na najlepsze pączki! Są już wiedeńskie … muffiny pączkowe … jest chrust … pączusie serowe i kilka innych, fantastycznych, karnawałowych przysmaków. Teraz pora na klasyczne pączki. Domowe, babcine … Przepis dostałam od Babci , a kiedy żyła smażyła je w ogromnych ilościach i obdarowywała całą rodzinę w Tłusty Czwartek. ( potem jeszcze po Tłustym Czwartku robiła mamie(...)żółtka – 4 szt * cukier – 3 czubate łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * jajko – 1 szt * masło – 50 g * mleko 3/2% – 250 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 2 łyżki DODATKOWO: * marmolada truskawkowa * tłuszcz do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: UWAGA! Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe
Ostra na Słodko