grzankami. Śniadanie do przegotowania w kilka minut. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 pomidor, 1/2 kostki masła, 1 bułka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, bazylia. PRZYGOTOWANIE: 1. Przygotowuję omlet. Jajka wybijam na talerz. Dodaję posiekany szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie ubijam jajka widelcem. Na patelni rozpuszczam połowę masła. Wlewam jajka. Omlet smażę na małym ogniu(...)rumiano z dwóch stron. 4. W omlecie wykrawam szklanką krążki. Na talerzyku układam warstwowo krążki z omleta i plasterki pomidora. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. W taki sposób powstanie torcik omletowy, który podaję z chrupiącymi grzankami
Tradycyjna kuchnia KasiWiem , że u niektórych z Was są jeszcze truskawki , dlatego też postanowiłam dogodzić ostatnim przepisem z ich dodatkiem!Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny
Ostra na Słodkobułeczki piekłam prawdę mówiąc kilka dni temu.jakoś teraz nie mam natchnienia na jakieś wypieki itd..i nawet na niedzielę ciasta żadnego nie upiekłam....Te bułki były pieczone w ramach Wypiekanie na śniadanie ..przepis na nie pochodzi stąd...Ja zwiększyłam proporcje i zrobiłam jeszcze inne bułki..postaram się je niedługo Wam pokazać.390 g mąki pszennej6 g drożdży(...)cukruDodatkowo:jajko + 1 łyżka mleka do smarowaniamak sezam Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware].Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą
Moje domowe kucharzeniecałość na małym ogniu przez co najmniej godzinę uważając by dno się nie przypaliło. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Wykładamy na talerz by nieco przestygło. Przygotowanie uszek: Mąkę wraz z jajkiem i wodą wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy odrobinę wody. Ugniatamy aż ciasto będzie ładnie wyrobione. Ilość ciepłej wody jaką dodajemy do ciasta zależy do rodzaju mąki, więc(...)wówczas gotujemy je krócej, około 1 minuty. Następnie układamy je na desce w zamrażalniku. Kiedy zamarzną to przesypujemy odpowiadającą nam ilość do woreczka. Jest to doskonały sposób by za jednym razem przygotować sobie kilka porcji uszek. *Wykładając farsz na uszka uważamy by wyjąć z niego liść laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
Kolizje SmakówBringoli we Włoszech, spatzle (szpecle) w Niemczech, u nas po prostu nudle :) Czyli szybkie coś z niczego, ale za to dobre :) Bringoli: 2 jajka 1 ½ szklanki
Smakowy RajMARZĘ, naprawdę MARZĘ o jakimś okresie względnego spokoju. Obecnie, gdy tylko mgliście rysuje się na horyzoncie chwila spokoju, od razu pojawiają się dwa, trzy dodatkowe obowiązki, od których nie sposób się odciąć. Dzieje się u mnie tyle, że gdyby nie kalendarz, nie pamiętałabym, co było dwa dni temu. A poza tym jakoś tak się zawsze dzieje, że jak coś zaczyna(...)herbaty. Co wolicie. Składniki: • 200 g masła • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) • 3 szklanki mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru • szczypta soli • 2 łyżki kakao • słoik gęstego dżemu (najlepiej z kwaśnych owoców) - porzeczkowego, agrestowego, mogą być także kwaskowe powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem
W mojej kuchnimają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania w samotny wieczór, na spotkanie z przyjaciółmi czy na romantyczną kolację we dwoje. Po trzecie są wyjątkowo smaczne, lekkie i bardzo czekoladowe. Ten przepis na muffinki z kawałkami czekolady pokocha każdy, nie sposób się im oprzeć, zawsze(...)użyłam szklanki o pojemności 250 ml 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem, erytrolem lub innym słodzikiem) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml mleka lub wody(można użyć wody gazowanej) 100 ml roztopionego masła lub margaryny lub oleju pół łyżeczki ekstraktu waniliowego *** 100g czekolady posikanej czekolady *** Od ponad roku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacelebracji polecam całym podniebieniem zaprosić tosty w stylu francuskim, mięciutkie w środku z lekko chrupiącą jajeczną skorupką. Te akurat także z posmakiem cynamonu, a na nich pyszny, świeży twarożek, kilka kleksów jogurtu greckiego, mrożone jeżyny i maliny, które swoją słodką kwaskowatością świetnie pasują do twarożku i cynamonu :) No i miód gryczany, który swoim zdecydowanym smakiem z nutą karmelu zwieńcza(...)Cynamonowe tosty francuskie z twarożkiem, miodem gryczanym i jeżynami na 2 porcje Potrzebujesz: 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 4 kromki pszennego chleba masło klarowane lub olej do smażenia Do tego: twaróg w kostce jogurt grecki mrożone jeżyny/maliny/wiśnie miód gryczany Sposób przyrządzenia: 1. Jajka rozkłóć w głębokim talerzu, dodaj mleko i cynamon - dokładnie wymieszaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprawie wcale, tak mi się spieszyło;)), za duża temperatura oleju i... wyszły takie małe, brązowe murzynki :D mam nawet jeszcze ich zdjęcia zgrane z telefonu :D Minęło kilka lat i zaryzykowałam. Tym razem miałam już trochę doświadczenia z ciastem drożdżowym, więc były duże szanse, że się udadzą. I udały się! Brakuje im tylko jednego - białej otoczki(...)świeżych drożdży 3 czubate łyżki cukru 1/2 szkl. ciepłej wody 1/2 szkl. ciepłego mleka 2 jajka 2 łyżki likieru advokat (lub innego alkoholu) 100 g masła roztopionego w kąpieli wodnej Nadzienie: dżem z dzikiej róży Łowicz (prozdrowotny, naturalny i nie słodzony!) Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy wgłębienie i wkruszamy do niego drożdże. Wsypujemy cukier
Kolorowy Przepisownikziemniakach gotowanych... Nigdy wcześniej takich nie jadłam; nie umiałam sobie wyobrazić ich smaku. Korzystając więc z przepisu z tegoż programu telewizyjnego (z nieznacznymi zmianami) zrobiłam je wreszcie. Zaintrygował mnie sposób duszenia gołąbków w bulionie ze śmietaną i sokiem z kiszonej kapusty, całe danie przechodzi nieco tym właśnie kapuścianym smaczkiem. Podałam je ze świeżym jogurtem greckim, posypane szczypiorem. Gołąbki pachniały apetycznie(...)ziemniaków duża cebula 2 łyżki kaszy manny jajko sól, pieprz do smaku łyżka smalcu sos: 3/4 szkl bulionu (u mnie woda z gotowania kapusty) 1/2 szkl śmietany (jogurtu greckiego) 1/2 szkl soku z kiszonej kapusty Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować, co kilka minut zdejmując kolejne liście, wyjmować je delikatnie, odstawiać do przestudzenia
6nieboupalne dni. Świetny obiad dla wegetarian i małych niejadków, bo w tej postaci bez szemrania zjedzą kalafiora. Idealny sposób na wykorzystanie resztek kalafiora i ziemniaków z poprzedniego dnia. Smaczna odmiana dla mięsnych mielonych. Składniki: 1 mały kalafior 3 średnie ziemniaki 1 jajko 2 łyżki kaparów 2 łyżki bułki tartej+ do obtaczania 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkarałowa(...)czosnkiem. Dodać posiekane kapary. Wymieszać z masą kalafiorowo - ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać jajko i bułkę tartą, następnie dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obydwu stron po kilka minut. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej i kiełków brokuła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. FARSZ: Kaszę gotujemy na sypko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki
Ostra na Słodkojajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. FARSZ: Kaszę gotujemy na sypko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki
Ostra na Słodkoobiad albo kolację. Fasolka świetnie wypada podana z makaronem ryżowym oraz wołowiną albo kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, z jajkami sadzonymi lub mleczkiem kokosowym. Zobaczcie wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku fasolki szparagowej na sposób Tajski. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)Polecam. Fasolka szparagowa z brukselką po Tajsku - wypróbowany, pyszny przepis. Oto składniki(...)kafir, rozmieszać, a następnie wsypać fasolkę szparagową oraz brukselkę. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku sokiem z limonki oraz jasnym sosem sojowym. Propozycja podania fasolki szparagowej po Tajsku: jako samodzielne danie lub z makaronem ryżowym, wołowiną, kurczakiem albo krewetkami. A także z jajkiem sadzonym i mleczkiem kokosowym. Smacznego :) Chrupiąca, ognista fasolka szparagowa
Moja Książka KucharskaKilka dni po premierze gry „Wiedźmin – Dziki Gon” straciłam Najcierpliwszego. Znaczy fizycznie był. Był i zamieniał tlen na dwutlenek oraz spożywał. Więc żył. Nasze mieszkanie wypełniło się jękami mordowanych strzyg i zalotnymi pojękiwaniami rusałek oraz okazjonalnymi przekleństwami Najcierpliwszego. Pierwsze dwie „k*rwy” wywarły na mnie piorunujące wrażenie. Myślałam, że stracił swoje zdjęcia, że spalił mu się aparat albo wściekły pająk(...)Dziś szparagi. Nie następny przepis na krem ze szparagów, szparagi z boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI, DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ, JAJKIEM W KOSZULCE I CZARNĄ SOLĄ. Ciasto na spód tarty : 0,5 kg mąki pszennej ½ kostki masła dwa jajka łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka suszonego majeranku około
ladykitchen