przekonałam się jakiś czas temu do własnoręcznego wyrabiania tego rodzaju ciast, pokochałam ogromnie drożdżowe wypieki. Wbrew moim wcześniejszym obawom, jest to bardzo łatwy typ ciasta do przygotowania i nie sposób go zepsuć, jeśli tylko trzyma się przepisu. Drożdżowe nie ma prawa nigdy się znudzić, jest przecież tyle różnych wariacji jego nadziania i formowania, od bułeczek zaczynając, na plackach drożdżowych(...)miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie. W misce rozgnieść widelcem twaróg z cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem i posypać rodzynkami, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć
Grunt to przepis!cytryny Dodatkowo -200g jogurtu greckiego przygotowanego w tak jak tutaj KLIK (na pokrycie głowy i łapek) -ok 800g serka homogenizowanego + ksylitol również przygotowanego w powyższy sposób -wiórki kokosowe (do posypania głowy i łapek) -ulubione konfitury (u nas truskawkowa i morelowa) -kakao+ ksylitol+ ciepła woda (do nasączania blatów kakaowych) -sok z cytryny+ ksylitol+ ciepła woda (do nasączania blatów jasnych(...)mąki i kakao wymieszać i przesypać przez sito partiami do ubitych jajek delikatnie mieszając łyżką. Do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlać masę. Trochę masy odłożyć w foremki do muffinek. Biszkopt piec w 180’C ok 30 minut (muffinki ok 10 minut). Po wystudzeniu przekroić na kilka blatów. Muffinki pokruszyć. BISZKOPT JASNY Upiec tak jak kakaowy w miseczce
Candy Pandasnajprostszy sposób) i stopniowo zdejmujemy kolejne liście. Odkładamy je do naczynia do ostygnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu należy odrobinę zeszklić drobno posiekaną cebulkę (ok. 4-5 minut). Ząbki czosnku drobno siekamy, przepuszczamy przez praskę lub gnieciemy w moździerzu. Lekko solimy, aby wydobyć jego smak i a romat. Do dużej miski wrzucamy mięso mielone, ryż oraz jajko, cebulkę i przyprawy. Wszystko dokładnie(...)garnku (od największych na dnie do najmniejszych na wierzchu). Wszystko możemy przykryć kolejną warstwę liści, jeżeli nam jakieś zostaną. Zalewamy to bulionem lub zwykłą wodą. Do środka dorzucamy kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny do miękkości kapusty. Po około 40 minutach do wszystkiego dolewamy przecier pomidorowy
Gar Zdrowiafalse false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 małe słoiczki domowego musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blachę(...)wyłożyć letni mus jabłkowy(zostawiając ok. 2 cm marginesu nie posmarowanego ciasta , tak aby podczas zwijania nadzienie nie wypływało) Zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Odstawić na kilka godzin. Smacznego! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style
Smaki Nataliikostki masła 150 ml jogurtu naturalnego 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder sposób wykonania Do misy wsypujemy cukier, ucieramy ( mikserem, lub trzepaczką) z masłem, koniecznie o temperaturze pokojowej, pojedynczo dodając jajka, a następnie jogurt. Teraz do misy wsypujemy mąkę pszenną ( trzy łyżki odkładamy), mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i całość dalej(...)minut. Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy). Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez kilka minut. Wyjęte ciasto studzimy posypujemy jego wierzch cukrem pudrem i podajemy
Miód i pieprzoraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy(...)łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory sparzamy, obieramy za skórki, kroimy, wkładamy do rondelka. Dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Wlewamy ocet winny, wodę, a następnie zasypujemy cukrem. Stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia , a następnie na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 -25 minut. Odstawiamy do „przegryzienia” i gotowe! Taki chutney zamknięty w słoikach możemy przechowywać kilka tygodni
Ostra na Słodkoczerwony • polewa czekoladowa • lukier • cukier puder • sok z cytryny • 1 łyżka przyprawy do piernika • papilotki do babek Sposób przygotowania 1. • Do mąki dodać orzechy,migdały,cynamon,amoniak,przyprawę do piernika wszystko wymieszać 2. • Margarynę rozpuścić dodać mleko zostawić do ostygnięcia 3. • Jajka utrzeć z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera dodać pomarańczową skórkę kandyzowaną i starty na grubej tarce(...)potrzeby dolać troszkę wody wymieszać pędzlem posmarować babeczki na każdą dać na środek biszkopt 5. lukier królewski • białko jajka ubić dosypywać cukier puder ok 1 do 1/5 szklanki zależy od białka jakie duże było jajko • Gotowy lukier przełożyć kilka łyżek do miski dodać barwnik czerwony wymieszać Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego każdy osobno na biszkopcie zrobić
W królestwie smaków Beatyoraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy(...)łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory sparzamy, obieramy za skórki, kroimy, wkładamy do rondelka. Dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Wlewamy ocet winny, wodę, a następnie zasypujemy cukrem. Stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia , a następnie na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 -25 minut. Odstawiamy do „przegryzienia” i gotowe! Taki chutney zamknięty w słoikach możemy przechowywać kilka tygodni
Ostra na Słodkotalerzyk. Pozostały ze smażenia tłuszcz zostawić na patelni - będzie nam potrzebny. Pomidory pokroić w półksiężyce, koperek umyć. Odłożyć na talerzyk. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, jajko, startą na tarce cebulę oraz pozostałe przyprawy (pieprz, sól, majeranek, czosnek, lubczyk). Dokładnie wszystko wymieszać, najlepiej ręką. Gołąbki z młodej kapusty zawijam zawsze w dwa liście (mniejszy do środka(...)kapusty oraz "zamyka" nasze gołąbki. W tym czasie należy przygotować duży garnek oraz zagotować około 2 litrów wody. W garnku układać warstwy w następujący sposób: - usmażony boczek (z cebulą i czosnkiem), - kilka plastrów pomidora, - kilka gałązek koperku, - 1,2 gałązki lubczyku, - gołąbki, - przyprawy (majeranek, sól, pieprz), i tak do wykończenia wszystkich składników. Całość zalać przegotowaną, gorącą
Garniec Magaliejakiegoś czasu chodziły za mną ptysie (:D), szczególnie, że wpadłam na pomysł fajnego kremu, którym można je nadziać. Myślę, że takie ptysie to świetny sposób, żeby świętować deszczowy Dzień Dziecka. Ciasto zaparzane, to wyzwanie, które miało dla mnie duże znaczenie- moja babcia była mistrzynią karpatki. Potrafiła ukręcić ciasto z zamkniętymi oczami i zawsze było kruche, wypieczone i smaczne. Niestety(...)RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Say hi! Potrzebne Na ptysie 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 125 g masła 4 jajka (rozmiar L) Na krem 500 g serka mascarpone 1 łyżka waniliowego cukru pudru ok 10 łyżek konfitury z płatków fiołka (przepis tutaj ) kilka płatków róży Przygotowujemy ciasto na ptysie- wodę gotujemy w garnku z grubym dnem, wrzucamy masło i mąkę
les mirabellesWyglądają jak gołąbki … smakują lepiej … ale gołąbkami nie są ;) Na pomysł wpadłam zupełnie spontanicznie kilka dni temu , a wszystkie produkty za sprawą bdsklep.pl miałam pod ręką i nawet nie musiałam wychodzic z domu ( tak! tak! siedział we mnie leniwiec ! ;) )Znikały ekspresowo … a ja słyszałam zachwyty znad talerzy :D Są świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków i nie wymagają(...)szklanki– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– sól – 1 łyżeczka– mleko – 1 szklanka– jajka – 2 szt– olej – 3 łyżkiFARSZ:- podsmażone mięso mielone – ok. 300 g– jajko – 1 szt– sól , pieprz – do smaku– cebula – 1 szt– czosnek – 1 ząbek– ryż
Ostra na Słodkosposób ,po raz pierwszy i musicie mi wierzyć, nie po raz ostatni. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione śliwki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! 1 kostka margaryny PALMA (250 g) 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/5 szklanki oleju (100 ml) 5 jajek(...)szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę PALMA pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund. Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej
Z Kuchni Do KuchniPyszne ciasto, które zawsze szybko znika. Trzeba się trochę napracować ale
Praktyczna plpiecze makownik i sernik na święta, ja postanowiłam przygotować dla Was przepis na seromakowiec. Kolejny, bo jeden już na blogu znajdziecie. Ten tak naprawdę zrodził się w głowie w kilka minut, kiedy to przygotowując rogale Marcińskie pozostało mi sporo masy makowej... Nie nie, to wcale nie było zamierzone. Po prostu tak wyszło samo, że z pośpiechu zrobiłam na nie ciasta(...)zbyt twarda by formować z niej kule Sernik: ½ kg sera białego 3 jajka 100g masła ½ szklanki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy Dodatkowo: 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 tabliczka czekolady mlecznej 30g masła Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy schłodzone masło, żółtka sól oraz cukier puder. Siekamy
Kuchnia w czekoladzieporzeczek Krem: 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 g sera ricotta Przygotowanie: Zacznij od wymieszania składników mokrych. Do miski wbij dwa jajka, wlej maślankę, ekstrakt waniliowy oraz roztopione przestudzone masło. Wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. W osobnej misce wymieszaj składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sodę oczyszczoną. Następnie(...)mokrych, mieszając trzepaczką aż do dokładnego połączenia składników. Gotową masą napełniaj papilotki, przełóż do odpowiedniej formy. Porzeczki oddziel od gałązek ale pozostaw kilka do dekoracji. Na wierzch poukładaj porzeczki, niektóre można wcisnąć w głąb masy. Piecz w 160°C z funkcją termoobiegu przez około 25 minut
kuron.com.pl