ulubiona surówka ... ew. domowej frytki (np. z batatów) i pyszny domowy obiad w stylu "fast food" gotowy 😄 Polecam wszystkim ulubieńcom popularnego KFC, bo filet z kurczaka przyrządzony w ten sposób smakuje podobnie, a ośmielę się stwierdzić, że nawet zdecydowanie lepiej od oryginalnych stripsów z KFC 😍 Potrzebujemy: 1 podwójną pierś z kurczaka Składniki na marynatę do kurczaka: 1/2 łyżeczki(...)całości pokryły mięso. Składniki na ciasto: 2 jajka, ½ łyżeczki soli 1/2 łyżeczkI pieprzu cayenne ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki, szklanka mąki pszennej ½ szklanki mleka. Do wysokiego naczynia wbi jamy jajko, dodajemy sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksujemy wszystko za pomocą blendera przez kilka minut do połączenia skłądników. Masa powinna mieć konsystencję gęstego
Walijskie Pichceniekapustka. Zwykle przygotowuję ją w bardziej frymuśny sposób, ale tym razem miałam ochotę na prostotę. Prostota tej potrawy ma jeszcze inną ogromną zaletę – można ją sobie przygotować np. w czasie biwaku. Wystarczy tylko kociołek lub kucheneczka turystyczna. Jako dodatek do mięs, dań z grilla, czy pieczonych ziemniaczków jest wprost idealna. A z jajkiem sadzonym… mmm to już niebo w gębie(...)tendencję do rozpadnięcia się na paciaję (no chyba, że paciaję z młodej kapustki lubimy). Dokładnie myjemy na cedzaku. Na patelni roztapiamy masło i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kapustkę. Podsmażamy kilka minut tak, aby nawet częściowo się delikatnie przyrumieniła. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem wg uznania i dusimy do miękkości – trwa to ok. 20 -30 minut tak, aby kapustka pozostała jędrna
Kate's Kitchenjednego roku chciała przygotować wszystko, co mi przyjdzie na myśl, przez cały kolejny rok chyba bym tego nie zjadła. Pokażę Ci dzisiaj, co proponowałam na blogu przez kilka lat wstecz (pomijając roczną absencję tu i działalność na własnej domenie - długa historia, szkoda, że blog zniknął), a co myślę, że fajnie podkręci każdą domówkę z przyjaciółmi czy wieczór spędzony(...)dodatkowo: duży dojrzały pomidor (lub 2 mniejsze) 150 g sera ricotta (lub gęstego jogurtu naturalnego) 3 łyżki pokrojonego w półtalarki pora sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania Sposób przygotowania: Zaczynam od kruchego ciasta. Siekam masło z mąką, solą i oregano. Rozcieram w palcach, aż powstanie coś na kształt sypkiego, wilgotnego piasku. Dodaję żółtko i szybko zagniatam
W kuchni Karmel-itkiszklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka gotowej masy makowej Helio 1 polewa czekoladowa Helio Posypka cukrowa Forma 25x40 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy(...)temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół wzdłuż ciasta. Masę makową wykładamy na dolną część biszkoptu, równomiernie rozsmarowujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej
Bajeczna KuchniaDziś przepis na ciasto, które zrobiłam wg przepisu z jednej z książek kucharskich, ale w swoim wykonaniu. A mianowicie chodzi o Wuzetkę. Jednak w sposobie przygotowania nie ma informacji o brzoskwiniach, a ja je dodałam. Pokroiłam pyszne brzoskwinie od firmy Beach Flower (oczywiście nie wszystkie), które otrzymałam do testów i dodałam do pysznej masy. Wyszło naprawdę nieziemsko. Warto przyznać, że firma(...)brzoskwiniami CIASTO 1 kostka margaryny 2 łyżki cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej MASA SEROWA 500 ml śmietany 30% 1 kg sera białego 1 szklanka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny kilka sztuk brzoskwiń z puszki 1 opakowanie śmietan fix POLEWA 3 łyżki wody
Gotuję Testujęponownie. I zawsze wracam. Koniec września to także Dzień Chłopaka. Wprawdzie tego święta nie obchodzę uroczyście i szumnie, ale zawsze o nim pamiętam. Dla swoich klasowych chłopców już kupiłam kilka drobiazgów, a dla moich domowych łasuchów upiekłam pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, inspirowane przepisem Dorotus. Ciasto udało się znakomicie – jest puszyste, mięciutkie, z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Koniecznie(...)wanilii • otarta skórka z połowy cytryny • szczypta soli • 70 g rozpuszczonego masła • 1 jajko • 1 żółtko • 3 szklanki mąki pszennej • około 1 kilograma śliwek węgierek Na kruszonkę: • 90 g mąki pszennej • 50 g cukru • cukier waniliowy - 16 g • 60 g roztopionego masła • płatki migdałowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować rozczyn. Do misy wlać mleko, dodać drożdże, mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć
W mojej kuchniPyszna sałatka podana w nietypowy sposób. Jakiś czas temu była hitem internetowym, moja wersja jest trochę zmodyfikowana. Składniki: 27 krakersów 4 jajka puszka szprota w pomidorach mała cebula 2 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu 150 g sera żółtego pęczek szczypiorku sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Szprotki z sosem(...)Jajka, szprotki, cebulę i ogórki łączymy ze sobą, dodajemy łyżkę majonezu i przyprawy. Mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce, szczypiorek siekamy. Układamy warstwami na tacce lub desce do krojenia: – kwadrat z 9 krakersów – pół masy rybnej – krakersy – pół masy rybnej – krakersy – rozsmarowany majonez – ser żółty – szczypiorek Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnetradycyjnego hamburgera- jakim jest oczywiście kotlet z wołowiny to chciałabym przy tej okazji przytoczyć kilka ciekawostek na temat tego pysznego mięsnego wynalazku. Początki najsłynniejszego "kotleta" sięgają już początku XIX wieku. Przypadkowo na pomysł wpadli Tatarzy, którzy podczas podróży wkładali wołowinę pod siodła, w ten sposób rozgniatając ją na miazgę. Żeby ją zjeść musieli ją najpierw zeskrobać, później doprawić i podpiec(...)roku powstała pierwsza restauracja w której podawano głównie hamburgery. Składniki: 1 opakowanie bułek „Hamburger”- 4 szt. ½ kg sera żółtego salami 1 duży mięsisty pomidor 2-3 jajka Małe opakowanie oliwek (polecam z pastą paprykową) Pęczek natki pietruszki Mała główka czosnku Zielona sałata Mleko Ziarno sezamowe Wykonanie: Bułkę podpiec w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez około 2 minuty. Ser żółty
Tradycyjna Kuchniałyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli farsz: około 700g mrożonego szpinaku sól, pieprz, czosnek do smaku sos (prawie;p) beszamelowy: szklanka mleka spora łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz, czerwona papryka, gałka muszkatałowa wg. smaku około 40g mozzarelli light Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na teflonowej patelni (najlepiej specjalnej(...)znów naleśnik ;) w 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy mąkę kukurydzianą natomiast pozostałe 0,5 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia, wtedy ciągle mieszając dodajemy mleko z mąką mieszamy kilka minut, aż zgęstnieję, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę podgrzewamy, aż ser się rozpuści, przyprawiamy wg. smaku wykładamy sos na wierzch naszego naleśnikowego torcika pieczemy w temp. 180 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwiększej ilości ziół wg uznania. Sałatkę proponuję podać z przypieczoną nad tosterem lekką i chrupiącą pszenną bułką/bagietką – będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet obiad. Poza tym jednak jest zdrowym i lekkim daniem na każdą porę roku(...)świeżego tuńczyka, z jajkami, anchois i bogatym zestawem warzyw. Lekkie i zdrowe, ale – podane ze świeżą francuską bagietą – sycące danie. Na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 stek ze świeżego (mrożonego) tuńczyka (150g) lub podoba ilość tuńczyka z puszki 6 filecików anchois 3 duże (L) jajka kilka młodych ziemniaków (ok. 350g
Kulinarna Pokusakilka bananów, chcesz shake'a ? -Nie mam ochoty, a nie możesz zrobić czegoś innego? Oczywiście, że tak, tylko na co masz ochotę? - Na chlebek bananowy, zrooooobisz?" No i jak tu odmówić, gdy tak ładnie prosi? Prosił, to zrobiłam, pyszny wilgotny, aromatyczny chlebek, na którego warto poczekać te kilkadziesiąt minut. Idealny na drugie śniadanie, albo podwieczorek. Od Was zależy, czy zjecie(...)dziś przedstawiam ogólny przepis, który możecie dowolnie modyfikować. Składniki na chlebek bananowy: 5 średnich bananów 1/2 szklanki masła 2 jajka 280 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 120 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania chlebka bananowego: Do miski wrzucamy banany i je rozgniatamy, dodajemy masło i mieszamy, następnie dodajemy roztrzepane jajka
Słodkie PrzyjemnościDługo zamierzałam się z wykonaniem zakwasu. Najpierw mi nie wyszedł, na kilka dni odpuściłam, ale postanowiłam nie rezygnować. Bardzo chciałam upiec chleb, o sposobie, w jakim wykonałam zakwas opowiem Wam więcej innym razem. Chleb wyszedł pyszny, pięknie urósł, skórka chrupiąca a miąższ niezwykle miękki. Mój P. powiedział, że chleb smakuje jak świeżo z piekarni, co mnie niezwykle ucieszyło. Polecam serdecznie(...)szklanki mleka; - 1/4 szklanki wody źródlanej; - 2 łyżki roztopionego masła; - 1 łyżka cukru; - 1 łyżka soli; - 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej; - 1 łyżeczka drożdży Na wierzch: - 1 jajko; - 2 łyżki śmietany 30%; - sezam do posypania Wykonanie: Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki
dom-agi.plmasy marcepanowej 1/2 łyżeczki kakao Dekoracja : 5 jabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania : Masło utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem. Dodać przesianą mąkę(...)cieście. Piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 45 minut. płatki migdałowy wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru,posypać gorące ciasto i wstawić znów do piekarnika na kilka minut, aby się cukier skarmelizował. Następnie wyjąć gotowe ciasto i ostudzić. Przed podaniem można posypać jeszcze cukrem pudrem
Przepisy i porady kulinarneKruche ale z rodzaju takich twardszych (to za sprawą mąki ziemniaczanej) z dodatkiem lukru z odrobiną konfitury wiśniowej i migdałami, mmmmmm.... Poezja.Za pierwszym razem przygotowywałam je na dwa sposoby: w formie dropsów (z wałeczka) i wykrawanych serduszek, za drugim już tylko wycinałam foremkami (serca, kwiatki). Ciasta nawet nie trzeba schładzać, idealnie się z niego wykrawa.Polecam , są baaaardzo smaczne(...)ksylitolu- 1 jajko- 1 łyżka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)W misie miksera umieścić mąki, dodać jajko, esencję waniliową, ksylitol oraz pokrojone na małe kawałki masło i zagnieść kruche ciasto.Można również zagnieść ciasto ręcznie, wówczas musimy to robić dość szybko, by ciasto nam się zbytnio nie ogrzało. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie możemy je schłodzić kilka minut w lodówce
Smaczne Zdrowepieczenia, - 120 g masła, - 130 g drobnego cukru, - łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g), - do wysmarowania formy: masło i bułka tarta. Sposób przygotowania 1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 2. Mleko mieszamy ze śmietaną. 3. Jajka roztrzepujemy. 4. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. 5. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę (miksujemy na wysokich obrotach(...)dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (jeżeli używamy formy silikonowej można pominąć). 10. Na przemian masę jasną i masę ciemną przekładamy do foremki (najlepiej łyżką). 11. W cieście robimy kilka ósemek wykałaczką. 12. Ciasto pieczemy w 170 stopniach C ok. 50 min. 13. Babkę oprószamy cukrem pudrem. Babka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który obniża poziom
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbezmięsna w tej chwili zyskuje na kapitalnym, zdrowym i bardzo smacznym dodatku do dania głównego, w towarzystwie ulubionych sałatek oraz surówek. Zasadniczą rolę tutaj odgrywaj ą składniki oraz sposób ich przygotowania. Popularna wersja tego przysmaku pojawia się w wersji z surowego buraka, ja postanowiłam zamienić na upieczonego, a wybór pozostawiam smakoszom. Zapewniam, że nie jest to nic skomplikowanego(...)tymianku 1 garść posiekanej świeżej pietruszki 1 jajko (wysokiej jakości) 2 łyżki mąki (u mnie mąka pszenna z otrębami) sól morska oraz świeżo starty pieprz(opcjonalnie) oliwa bułka tarta Wykonanie: Buraki należy upiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez niecałą godzinę z termoobiegiem. Powinny być al dente. Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy na sicie, następnie przełożyć do garnka, zalać
Wino Francja KuchniaTrwa sezon na kurki a ja szukam rożnych zmyślnych sposób na wykorzystanie ich i oto jeden z nich. Bezglutenowe i cienkie gofry, jajko sadzone, smażone z chorizo kurki i marchew oraz pietruszka pieczona w maśle orzechowym. Tak bezbłędnie smaczne połączenie tylko na mangopapaja! Składnik (na 2 porcje): Bezglutenowe gofry: 1 jajko 1/2 szklanki maślanki 4-5 łyżek mąki(...)Pozostałe składniki: 50 gram chorizo 200 gram kurek 2 - 3 jaja oliwa z oliwek do smażenia sól i pieprz Gofry - składniki mieszam, odstawiam na kilka minut. Jeśli jest taka konieczność dodaję do ciasta więcej wody- mąki bezglutenowe chłoną więcej płynów. Piekę gofry w nagrzanej gofrownicy 3-4 minuty każdy. Marchew i pietruszkę kroję
Mango PapajaPrzyjaciółki (pozdrawiam, jeśli to czytasz!;)). Jej Mama zrobiła nam takie na obiad następnego dnia. Potem przepis ruszył dalej, bo (chyba) każda z nas przyniosła go do domu :) robiłam je kilka razy, początkowo według oryginału (czyli po prostu paprykowe), a potem zgubiłam przepis! Ale nadal pamiętam kartkę z nim (jestem trochę wzrokowcem), mniej więcej kojarzyłam większość składników i robiłam już(...)niebanalny obiad! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka 5 suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy mleko, obie mąki, słodką paprykę, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania ciasta gęstszego niż
Kolorowy Przepisownikpodzielenia się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Na deser dla 5 - 6 osób. 3 jajka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 1 podwójne espresso 40 ml likieru kawowego (np. Kahlúa) 12 podłużnych biszkoptów 500 g świeżych malin gorzkie kakao do dekoracji listki mięty do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy 3 łyżki cukru(...)sztywną pianę. Dodajemy porcjami pianę do masy z żółtek i serka, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. 4. Do miseczki przelewamy mocne, lekko ostudzone espresso. 5. Na dno pucharków kładziemy kilka malin. Nakładamy łyżkę masy, następnie po dwa biszkopty namoczone w kawie. Można posypać biszkopty gorzkim kakao. Następnie ponownie kładziemy łyżkę masy. 6. Wierzch tiramisu dekorujemy malinami i gorzkim kakao. Odstawiamy
W kuchni KatieCiasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości szczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju do smażenia Nadzienie: 50 dag twarogu półtłustego 5 łyżek płynnego miodu kilka cząstek pomelo posypka czekoladowa Dodatkowo: bita śmietana – u mnie dyżurna w sprayu Naleśniki toffi z pomelo Żółtka oddzieliłam od białek(...)dość swobodnie rozpływać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste, trzeba dolać jeszcze troszkę mleka, ewentualnie wody. Na rozgrzanej patelni usmażyłam naleśniki. Ja robię to w ten sposób, że każdorazowo przed wylaniem porcji ciasta, przecieram patelnię nasączonym olejem papierowym ręcznikiem. Usmażone już naleśniki odkładam na płaski talerz, jeden na drugim. W międzyczasie mąż umył i obrał pomelo, każdą cząstkę obrał
Kuchenne zapiski Edytypodeszłam niezbyt entuzjastycznie, bo to oznacza spotkanie z drożdżami, z którymi nie zawsze wychodzi mi praca. Ale ku mojemu zdziwieniu ciasto szybko urosło, wycinanie kółek - sama zabawa, a smażenie zajęło kilka minut. I tak, mam własne pączki, które mogą tylko rywalizować z tymi od babci :) Z taką wielką porcją donuts, przypomniały mi się Tłuste Czwartki w domu. Pamiętam, że zawsze była(...)mąki pszennej 28 g drożdży świeżych (lub 2 opakowania drożdży suchych) 2 jajka 1,5 szklanki mleka letniego 1/4 szklanki wody letniej 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki soli 1/3 szklanki roztopionego masła Dodatkowo olej do smażenia 100 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe cukier puder słodka posypka Sposób przygotowania Jeżeli wyrabiacie ciasto z drożdżami świeżymi, najpierw trzeba przygotować rozczyn - do miseczki
pink envelopeUrodziny ma się raz w roku :) I choć z każdym rokiem cieszą mnie jakoś mniej, bardzo lubię ten czas. Dodatkowym atutem jest to, że kilka dni
Słodkie PrzyjemnościDzień dobry,Powoli zbliżają się Święta, czas pomyśleć o prezentach dla naszych bliskich (i siebie!). A czy może być lepszy prezent dla miłośnika kuchni od książki
Chilli Czosnek i Oliwa