Rolada buraczkowa ze śledziami to moje tegoroczne odkrycie. Połączenie buraków i śledzi jest bardzo popularne dlaczego więc nie zestawić tego w nieco inny, bardziej elegancki sposób? Być może zachęcę Was tym przepisem na śledzie w innej odsłonie i będzie to wasza JEDNA Z DWUNASTU potraw na wigilijnym stole? Ja wiem jedno-rolada buraczkowa ze śledziami, na moim stole wigilijnym znajdzie(...)Jeżeli tak jak ja nie wyobrażacie sobie Wigilii bez dań rybnych to zapraszam po kilka inspiracji pod tym linkiem- potrawy rybne na Wigilię-klik Przepis bierze udział w akcji #jednazdwunastu zorganizowanej przez firmę SEKO Rolada buraczkowa ze śledziami Rolada buraczkowa 1 duży burak 1 jajko 130-150 g mąki 200 ml mleka 1 łyżka oleju sól Nadzienie serowe
Pieguskowa Kuchniaroztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady (152 g białej czekolady na oba ) - 3 jajka ( 6 jajek na oba ) - 1 plaska łyżka (2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej na oba ) - 1 płaska łyżka (2 płaskie łyżki mąki pszennej na oba ) - kilka kropel olejku waniliowego lub 2 -3 laski wanilii do każdego blatu Mus jagodowy : - 450 g jogurtu naturalnego u mnie Zott(...)cukru pudru - laska wanilii - 100 g świeżych malin - 100 g świeżych jagód lub borówek - galaretka malinowa Spód do sernika : - 230 g ciastek Oreo - 50 g masła Sposób wykonania : Blaty serowe pieczemy kolejno jeden po drugim chyba ,że ma ktoś tak duży piekarnik ,że wejdą dwie blachy w kąpieli wodnej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową . Piekarnik
Wypieki Renepotrzeba przy nich zaczynu, tylko dosypuje się je od razu do mąki... Leżakowanie ciasta przez noc w lodówce już mnie tak nie przerażało, bo w podobny sposób robię ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Tylko że tutaj przepis kazał najpierw wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podczas gdy w drożdżowym robi się to dopiero po nocy spędzonej w lodówce... jak widać dużo wątpliwości miałam(...)szkl. mleka 1/2 szkl. wody 4-5 łyżek masła - nie należy zastępować margaryną, u mnie 1/2 kostki [100g] kilka kropli olejku waniliowego DODATKOWO: 7 g drożdży w proszku - 1 opakowanie lub odmierzona 1 czubata łyżeczka 2 jajka - w temperaturze pokojowej olej - do smarowania gofrownicy Mokre składniki lekko podgrzać, żeby były ciepłe, ale nie gorące. Dodać drożdże, wymieszać
Grunt to przepis!zabrać do pracy na drugie śniadanie, czy jak kto woli na brunch czy lunch ;) Kiedyś nie podpiekałam spodu, ale czasami zdarzało się, że pozostawał niedopieczony. Teraz podpiekam i taki sposób zdecydowanie bardziej polecam. Dodatek twardego sera w cieście sprawia, że brzegi ciasta są bardzo chrupiące a w smaku rewelacyjne. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego(...)temperaturze 180 st. Składniki na ciasto: 1/2 pęczka zielonych szparagów 200 g śmietany 18 % 2 jajka 10-15 plasterków chorizo 2 łyżki startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów wystawały nieco ponad poziom wody. Odcedzamy i kroimy szparagi
bistro mamacałej tarcie dominuje. Tarte można na różne sposoby kombinować i nie ma co, trzeba, wymyślać nowe smaki i próbować J Składniki: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 200 g mąki pszennej, 1 jajko, szczypta soli, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżka syropu klonowego, 1-3 łyżki wody, masa: 2 jajka, 250 g serka mascarpone, 150 g chałwy waniliowej, 2 łyżki(...)nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Masa : Jajka miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach, następnie dodajemy rozkruszoną chałwę, serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masę przekładamy na podpieczone, wystudzone
Moniki Smakołykirazem buraczkowy, wiem że już powoli kończy się czas na botwinkę ale śmiało można ją zastąpić koncentratem z buraka. Mnie się jeszcze udało nabyć na bazarze, oczywiście za kilka listków zapłaciłam, jak Żyd za mokre zboże ale warto było. Można jeść oczami, jak to powiedziała moja znajoma, kocha go właśnie za kolor, bo jest tak ślicznie różowy :-) Składniki(...)kubeczek kefiru (750 ml) 1 kubeczek jogurtu naturalnego (500 ml) 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ząbek czosnku 2 jaka na twardo (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Botwinkę dokładnie umyć, zalać zimną wodą, tyle aby została zrównana z listkami, pół szklanki nie więcej. Dodać sok z cytryny i gotować ok. 5-8 min. W miedzy czasie, pozostałe
pieprzny smaczekWczoraj przezylam chwile grozy.Dwie foremki wypelnione ciastem keksowym,przygotowane do pieczenia,wkladam do nagrzanego piekarnika,klik i ciemno.Piekarnik przestal grzac,wszystkie swiatelka pogasly,tylko zegar funkcjonuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pietruszka,czosnek,sól,olej do smażenia.Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zalać zimną wodą i wypłukać - zrobić to trzykrotnie. W ten sposób wypłukujemy część skrobi, co nada naszym plackom dodatkowej chrupkości.Ziemniaki dokładnie osączamy, można zrobić to wykorzystując duży kawałek gazy lub po prostu odciskając dłońmi.Dodać sól, drobniutko(...)kilka minut z obu stron. Placki powinny być równomiernie zrumienione. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu układając na chwilę na papierowym ręczniku.Podawać podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane. Ja podałam część z gulaszem, a część z kwaśną, gęstą śmietaną.Rösti są chrupiące, mimo tego, że nie należą do cienkich placków. Tę chrupkość sprawia brak mąki i jajka, bez których
Codzienna kuchnia niecodziennachoć mój Maluch nie jadł samej sałatki, to jednak podkradał mi kawałki usmażonej w cieście ryby – bardzo mu smakowały przygotowane w ten sposób:);) 1 kg płatów dorsza sok z cytryny Ciasto: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Sos: 1 puszka ananasa 1 słoik papryki konserwowej 2-3 marchewki 2 średniej wielkości cebule(...)czosnek, a po chwili startą marchewkę. Całość smażymy przez chwilę, często mieszając. Wlewamy bulion. Po chwili dodajemy paprykę i ananasa wraz z syropem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy do smaku sos sojowy oraz ocet winny. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze chwilę
Smaki Na Talerzujest zawsze dośc konkretnie doprawiony i zawsze, jak nakładam go czy to do pierogów czy do krokietów czy pasztecików, to go podjadam. Nie sposób mu się oprzeć no i tak dobrze się kojarzy Teraz słów kilka o cieście. Jest pyszne, trochę kruche, trochę drożdżowe, dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli(...)grzybami, idealne do barszczu. Keyword: barszcz, boże narodzenie, grzyby, kapusta kiszona, wigilia Ingredients 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 180 g masła 50 g smalcu 1 jajko 5 g świeżych drożdży 75 ml mleka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli 1 żółtko do smarowania przyprawy – kminek, czarnuszka opcjonalnie Instructions Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier
Mieszam w Garnkuczęsto ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów. Danie warto przygotować tak, aby białka było ścięte, a żółtka pozostały płynne. Do szakszuki dodaję kawałek pieczywa, które można maczać w żółtku. Składniki na 1 porcję: 1-2 jajka ekologiczne 2 pomidory (średniej wielkości) 1 mała szalotka 1/2 łyżki ketchupu 1/4 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki(...)soli i pieprzu. Dusić pomidory na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje. Pomidory odsunąć na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić i posypać pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką, dusić jajka kilka minut, aż białka będą ścięte. Szakszukę podawać na patelni z kromką chleba lub bagietki, posypaną krojoną dymką. * użyłam patelni o średnicy
Codziennik Kuchennybardzo się nie znudziły polecam zrobić je w trochę inny sposób niż w tradycyjnej panierce. Tym razem przygotowałam je w cieście naleśnikowym. Wyszły pyszne, soczyste i pachnące przyprawami. Kotleciki podałam z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z zielonej sałaty z rzodkiewką. 5 kotletów schabowych bez kości 2 jajka 1 szklanka mleka ok 1 szkl mąki pszennej Luksusowej Młynomag łyżeczka papryki(...)kotlety, przykryć folią i odstawić na ok pół godziny. Do miski wbić jajka, wlać mleko i dodać tyle mąki aby otrzymać dosyć gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto przyprawić wg uznania słodką papryką i przyprawą gyros. Na dużej patelni rozgrzać olej, kotlety maczać w cieście i smażyć po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor na średnim ogniu. Odsączyć z nadmiaru
Smakołyki Asiłyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 500 gram masła roślinnego Dodatkowo: puszka brzoskwiń płatki kokosowe biała czekolada kolorowe perełki Nasączenie: sok z brzoskwiń Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy(...)budyniami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z syropu, syrop pozostawiamy , kilka brzoskwiń pozostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń, wykładamy krem, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy krem i pozostałe brzoskwinie, przykrywamy pozostałym biszkoptem
Bajeczna Kuchniapszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 250 gram serka mascarpone Sok z połowy limonki Cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: 250 gram borówki amerykańskiej 250 gram czerwonej porzeczki 2 galaretki truskawkowe Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając(...)waniliowy oraz sok z limonki. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Niewielką ilość masy i kilka borówek odkładamy do dekoracji.Owoce myjemy i osuszamy, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody
Bajeczna Kuchniarozgniecionych malin 1/2 szklanka świeżych malin Sposób przygotowania: Orzechy razem z cukrem i mąką przekładamy blendera w którym miksujemy je do momentu, w którym zaczną nabierać masłowatej konsystencji. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-12 minut w 175 st. C. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem(...)minut. Na dno piekarnika ustawiamy misę lub blachę wypełnioną wodą, dzięki czemu sernik pozostanie biały i nie wysuszy się. Upieczony sernik studzimy w formie, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sernik dekorujemy pozostałymi malinami. Smacznego
Słodkie Przyjemności