mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania w samotny wieczór, na spotkanie z przyjaciółmi czy na romantyczną kolację we dwoje. Po trzecie są wyjątkowo smaczne, lekkie i bardzo czekoladowe. Ten przepis na muffinki z kawałkami czekolady pokocha każdy, nie sposób się im oprzeć, zawsze(...)użyłam szklanki o pojemności 250 ml 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem, erytrolem lub innym słodzikiem) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml mleka lub wody(można użyć wody gazowanej) 100 ml roztopionego masła lub margaryny lub oleju pół łyżeczki ekstraktu waniliowego *** 100g czekolady posikanej czekolady *** Od ponad roku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacelebracji polecam całym podniebieniem zaprosić tosty w stylu francuskim, mięciutkie w środku z lekko chrupiącą jajeczną skorupką. Te akurat także z posmakiem cynamonu, a na nich pyszny, świeży twarożek, kilka kleksów jogurtu greckiego, mrożone jeżyny i maliny, które swoją słodką kwaskowatością świetnie pasują do twarożku i cynamonu :) No i miód gryczany, który swoim zdecydowanym smakiem z nutą karmelu zwieńcza(...)Cynamonowe tosty francuskie z twarożkiem, miodem gryczanym i jeżynami na 2 porcje Potrzebujesz: 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 4 kromki pszennego chleba masło klarowane lub olej do smażenia Do tego: twaróg w kostce jogurt grecki mrożone jeżyny/maliny/wiśnie miód gryczany Sposób przyrządzenia: 1. Jajka rozkłóć w głębokim talerzu, dodaj mleko i cynamon - dokładnie wymieszaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprawie wcale, tak mi się spieszyło;)), za duża temperatura oleju i... wyszły takie małe, brązowe murzynki :D mam nawet jeszcze ich zdjęcia zgrane z telefonu :D Minęło kilka lat i zaryzykowałam. Tym razem miałam już trochę doświadczenia z ciastem drożdżowym, więc były duże szanse, że się udadzą. I udały się! Brakuje im tylko jednego - białej otoczki(...)świeżych drożdży 3 czubate łyżki cukru 1/2 szkl. ciepłej wody 1/2 szkl. ciepłego mleka 2 jajka 2 łyżki likieru advokat (lub innego alkoholu) 100 g masła roztopionego w kąpieli wodnej Nadzienie: dżem z dzikiej róży Łowicz (prozdrowotny, naturalny i nie słodzony!) Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy wgłębienie i wkruszamy do niego drożdże. Wsypujemy cukier
Kolorowy Przepisownikziemniakach gotowanych... Nigdy wcześniej takich nie jadłam; nie umiałam sobie wyobrazić ich smaku. Korzystając więc z przepisu z tegoż programu telewizyjnego (z nieznacznymi zmianami) zrobiłam je wreszcie. Zaintrygował mnie sposób duszenia gołąbków w bulionie ze śmietaną i sokiem z kiszonej kapusty, całe danie przechodzi nieco tym właśnie kapuścianym smaczkiem. Podałam je ze świeżym jogurtem greckim, posypane szczypiorem. Gołąbki pachniały apetycznie(...)ziemniaków duża cebula 2 łyżki kaszy manny jajko sól, pieprz do smaku łyżka smalcu sos: 3/4 szkl bulionu (u mnie woda z gotowania kapusty) 1/2 szkl śmietany (jogurtu greckiego) 1/2 szkl soku z kiszonej kapusty Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować, co kilka minut zdejmując kolejne liście, wyjmować je delikatnie, odstawiać do przestudzenia
6nieboupalne dni. Świetny obiad dla wegetarian i małych niejadków, bo w tej postaci bez szemrania zjedzą kalafiora. Idealny sposób na wykorzystanie resztek kalafiora i ziemniaków z poprzedniego dnia. Smaczna odmiana dla mięsnych mielonych. Składniki: 1 mały kalafior 3 średnie ziemniaki 1 jajko 2 łyżki kaparów 2 łyżki bułki tartej+ do obtaczania 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkarałowa(...)czosnkiem. Dodać posiekane kapary. Wymieszać z masą kalafiorowo - ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać jajko i bułkę tartą, następnie dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obydwu stron po kilka minut. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej i kiełków brokuła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. FARSZ: Kaszę gotujemy na sypko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki
Ostra na Słodkojajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. FARSZ: Kaszę gotujemy na sypko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki
Ostra na Słodkoobiad albo kolację. Fasolka świetnie wypada podana z makaronem ryżowym oraz wołowiną albo kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, z jajkami sadzonymi lub mleczkiem kokosowym. Zobaczcie wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku fasolki szparagowej na sposób Tajski. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :)Polecam. Fasolka szparagowa z brukselką po Tajsku - wypróbowany, pyszny przepis. Oto składniki(...)kafir, rozmieszać, a następnie wsypać fasolkę szparagową oraz brukselkę. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku sokiem z limonki oraz jasnym sosem sojowym. Propozycja podania fasolki szparagowej po Tajsku: jako samodzielne danie lub z makaronem ryżowym, wołowiną, kurczakiem albo krewetkami. A także z jajkiem sadzonym i mleczkiem kokosowym. Smacznego :) Chrupiąca, ognista fasolka szparagowa
Moja Książka KucharskaKilka dni po premierze gry „Wiedźmin – Dziki Gon” straciłam Najcierpliwszego. Znaczy fizycznie był. Był i zamieniał tlen na dwutlenek oraz spożywał. Więc żył. Nasze mieszkanie wypełniło się jękami mordowanych strzyg i zalotnymi pojękiwaniami rusałek oraz okazjonalnymi przekleństwami Najcierpliwszego. Pierwsze dwie „k*rwy” wywarły na mnie piorunujące wrażenie. Myślałam, że stracił swoje zdjęcia, że spalił mu się aparat albo wściekły pająk(...)Dziś szparagi. Nie następny przepis na krem ze szparagów, szparagi z boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI, DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ, JAJKIEM W KOSZULCE I CZARNĄ SOLĄ. Ciasto na spód tarty : 0,5 kg mąki pszennej ½ kostki masła dwa jajka łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka suszonego majeranku około
ladykitchensposób odmówić. Rada: Przygotowując je na świąteczny stół możecie dodatkowo ozdobić je lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Będą jeszcze ładniej wyglądać. Spróbujcie, polecam. Podczas przygotowań piernikowych plecionek drożdżowych i później używam noży Ambiton. http://ambition.pl Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej + do podsypania* 25 g świeżych drożdży 25 g cukru pół szklanki mleka 30 g masła 1 małe jajko mała(...)cukru Dodatkowo: 1 małe jajko *ilość zależy od rodzaju użytej mąki i panujących w pomieszczeniu warunków, często nie muszę nic dodawać czasem muszę dodać jej więcej podczas wyrabiania Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie gorące!). Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże dodajemy 1 łyżeczkę cukru i całość mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aby drożdże ruszyły. Masło rozpuszczamy
Słodkie okruszkimają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania w samotny wieczór, na spotkanie z przyjaciółmi czy na romantyczną kolację we dwoje. Po trzecie są wyjątkowo smaczne, lekkie i bardzo czekoladowe. Ten przepis na muffinki z kawałkami czekolady pokocha każdy, nie sposób się im oprzeć, zawsze(...)szklanki o pojemności 250 ml 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem, erytrolem lub innym słodzikiem) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 150 ml mleka lub wody(można użyć wody gazowanej) 100 ml roztopionego masła lub margaryny lub oleju pół łyżeczki ekstraktu waniliowego *** 100g posiekanej czekolady *** Od ponad roku
Cztery Fajerysposób :) Czego potrzebuję do ugotowania jajek na miękko: Jajka „0” lub „1” w rozmiarze L (wielkość jajek ma znaczenie, im większe jajko tym dłużej musi się gotować) – w ilości takiej na jaką akurat mamy ochotę, Rondelek takiej wielkości aby pomieścił wszystkie jajka (jajka nie mogą być ułożone zbyt ściśle), Woda – tyle aby zakryła wszystkie jajka, Pół łyżeczki soli. Jajka wyjmuję(...)jajka się ogrzeją, nie popękają po włożeniu ich do wrzątku. Nalewam wody do rondelka, wsypuję sól i zagotowuję. Jeśli jajko pęknie w trakcie gotowania to właśnie dzięki dodatkowi soli białko nie wypłynie do wody. Używając łyżki wkładam jajka po kolei do wrzącej wody i ustawiam timer dokładnie na 4,5 minuty i gotuję jajka. Po upływie
Gotuj Się Kto Możełyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żóltka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i łącze z makiem. Dodaję do jajek i mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o wymiarach 24X24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę makową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół(...)wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę śmietany. Kilka mandarynek zostawiam do dekoracji. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą gorzką. Z papieru wycięłam szablon gwiazdek i w ten sposób powstały gwiazdy
wesoła kuchniakremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa 1 dżem malinowy 50 g maliny 50 g borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Następnie należy go zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy(...)wysokości ok. 2/3. Pozostałe ciasto przekroić na pół w poziomie. Odciętą wartwę pokruszyć palcami nad talerzem. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. Ostudzoną galaretkę wstawić na kilka minut do lodówki, żeby zaczęła tężeć. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać cukier puder. Tężejącą galaretkę dodać do śmietanki i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto
Przepisy kulinarne babci AntoninyKilka dni przed moim urlopem mama przyniosła od koleżanek z pracy przepis na nowe ciacho . Błyskawicznie wzięłam się do pracy! Ucierane ciasto cukiniowe ( przypominające tak lubiane przez Was ciasto marchewkowe ) przełożone lekkim kremem budyniowym jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki. Smakuje fenomenalnie i jest bardzo szybkie do zrobienia! Ja przygotowałam je w formie z kominem, Wy śmiało możecie zrobić(...)szkl * jajko – 3 szt * ananas – 3 plastry * cukier waniliowy – 1 łyżka * soda – 1 płaska łyżeczka ( nie omijamy! ) * proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka * cynamon – 1 pełna łyżeczka KREM: * sok z ananasa – 1 szkl * budyń waniliowy – 40 g * masło – 150 g * cukier – 1 pełna łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: Jajka ubijamy
Ostra na Słodkomoim blogu, ale mam w głowie kilka przepisów - w zależności jakie są przekąski, kto co lubi, urozmaicam ilości i przyprawy. Choć sporządza się go jedynie na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw marynowanych, dobrze doprawiony ziołami, ten przepis będzie z dodatkiem musztardy i - jednych z moich ulubionych - ziół. Jest idealnym dodatkiem do jajek na twardo, potraw mięsnych, wytrawnych przekąsek(...)marynowaną paprykę i marynowaną cebulkę. Składniki: 5 łyżek z "górką" dobrego majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 5 ogórków konserwowych 1 mniejsza cebulka sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia Sposób przygotowania: majonez mieszamy z musztardą, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, tak jak ogórki, łączymy z majonezem, przyprawiamy do smaku. Smacznego dodatku do Waszych dań
Zasmakuj Kuchnimarchwie 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzennego 2 łyżki domowego maggi sól, pieprz szczypiorek natka pietruszki łazanki 250 g mąki 2 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli sposób przygotowania Do garnka wkładamy kawałki drobiu,obraną cebulę, jedną marchew, korzeń pietruszki, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, lubczyk. Całość zalewamy zimną wodą, tak aby drób i warzywa były(...)wysypujemy mąkę, robimy na środku wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy łyżkę oleju, oraz sól i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto ( około piętnastu minut). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczka i zostawimy na dziesięć minut. Na posypanej mąką stolnicy, wałkujemy ciasto na jak najcieńszy płat przesypując je kilka razy mąką, aby się nie przykleiło do stolnicy. Następnie płat ciasta
Miód i pieprzpieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa) Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować (więcej o tym pod przepisem). Jajka ubić z cukrem na gęstą puszstą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, natepnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak(...)posypać owocem garantu. Ciekawostka: Robiąc małe rozeznanie przed pieczeniem, przejrzałam kilka przepisów na to ciasto. Proporcje wszędzie były takie same, wszędzie też pisało,aby szpinak tylko odcisnąć. Tak też zrobiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu po upieczeniu. Upiekłam więc drugie, tym razem w inny sposób: szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia