jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:159/277)

Orzechowe pierniki z mąki orkiszowej 221

pierniczków. Lukier robię zazwyczaj w ten sposób, że do cukru pudru dodaję sok z cytryny, wtedy mój lukier nie jest mdły i ma ciekawy smak. W garnuszku podgrzewam miód, syrop klonowy i stewie (bądź cukier trzcinowy). W misie mieszam zmielone migdały, orzechy włoskie, mąkę orkiszową, przyprawę korzenną, sodę i posiekane orzechy. Dodaję jajko oraz podgrzaną- aczkolwiek letnią mieszankę syropu klonowego(...)kilku dni by mogły zmięknąć, gdyż po upieczeniu będą dość twarde. Warto zrobić je już teraz by mogły leżakować przez kolejne dwa tygodnie aż do Świąt. Pierniki lukrujemy na kilka dni (lub dzień) przed podaniem

Mango Papaja
Rosyjskie ciasto smetannik – ciasto śmietanowe. Сметанник 447

Przesiewamy do masy skrobię, dodajemy wanilię i śmietanę. Dokładnie razem mieszamy, starając się nie odpowietrzać ubitych jajek. Tak naszykowana masa rośnie w piekarniku, lekko się wybrzusza, przypieka i opada. Smak jest ten sam, ale konsystencja przypomina sernik nowojorski – masa jest puszysta i lekka. Sposób II – szybki Trzy całe jaka, kwaśną śmietanę, cukier, skrobię i wanilię umieszczamy w misce i miksujemy(...)najlepiej smakuje w temperaturze otoczenia. SKŁADNIKI wielkość formy podana w przepisie – kilka możliwości   ZACZYN DROŻDŻOWY 100ml mleka 10g świeżych drożdży albo 1 łyżeczka suszonych drożdży (3,5g) 1 łyżka cukru CIASTO 250g mąki pszennej T500-550 (+50g zapasu) 50g masła 82% tłuszczu, rozpuszczone i ostudzone 1 jajko rozmiaru M szczypta soli NADZIENIE 350g gęstej, kwaśnej śmietany 12% tłuszczu

Karo in the Kitchen
Rosyjskie ciasto smetannik – ciasto śmietanowe. Сметанник 226

Przesiewamy do masy skrobię, dodajemy wanilię i śmietanę. Dokładnie razem mieszamy, starając się nie odpowietrzać ubitych jajek. Tak naszykowana masa rośnie w piekarniku, lekko się wybrzusza, przypieka i opada. Smak jest ten sam, ale konsystencja przypomina sernik nowojorski – masa jest puszysta i lekka. Sposób II – szybki Trzy całe jaka, kwaśną śmietanę, cukier, skrobię i wanilię umieszczamy w misce i miksujemy(...)najlepiej smakuje w temperaturze otoczenia. SKŁADNIKI wielkość formy podana w przepisie – kilka możliwości   ZACZYN DROŻDŻOWY 100ml mleka 10g świeżych drożdży albo 1 łyżeczka suszonych drożdży (3,5g) 1 łyżka cukru CIASTO 250g mąki pszennej T500-550 (+50g zapasu) 50g masła 82% tłuszczu, rozpuszczone i ostudzone 1 jajko rozmiaru M szczypta soli NADZIENIE 350g gęstej, kwaśnej śmietany 12% tłuszczu

Karo in the Kitchen
Mega Burak-burgery 183

wspaniałego smaku i naprawdę meeega! Byłam pełna już po jednym i to bez żadnych dodatków. A w dodatkach występują: surówka z kapusty pekińskiej z cytrynowym akcentem, humus, kiełki i kilka surowych, chrupiących dodatków zamkniętych w podpieczonej bułce pełnej ziaren. Czy to nie brzmi jak eksplodująca smakowa feeria? Mocne, kolorowe wejście w wiosnę! I niby burger bez mięsa...a niczego(...)Burak-burgery ok.8 szt. Potrzebujesz: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 buraki 2 duże marchewki 1 mała cukinia 1 puszkę ciecierzycy (400g) 3 łyżki tahini 100g płatków owsianych 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu  1 łyżeczka ziaren kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Surówka z kapusty pekińskiej: 1/2 kapusty pekińskiej szczypta granulowanego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ROLADA SZPINAKOWA 213

Oczywiście najlepszy jest szpinak świeży, jednak poza sezonem śmiało można sięgnąć po mrożony. SKŁADNIKI: opakowanie mrożonego szpinaku 4 jajka 2 serki almette (polecam chrzanowe) natka pietruszki papryka czerwona pieprz, sól, lubczyk, pieprz chili cayenne ząbek czosnku oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podsmażamy szpinak na rozgrzanej wcześniej oliwie. Następnie doprawiamy go do smaku - dodajemy rozdrobniony czosnek, pieprz, sól, lubczyk, szczyptę chili(...)puścić wodze wyobraźni i dorzucić swoje ulubione dodatki). Na koniec zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku. Później zawijamy ciasno w folię spożywczą i tak przygotowaną umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem kroimy w plastry

wege i kropka
Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 186

strony za dużo, żeby wyrzucić. Mam więc kilka niezawodnych pomysłów na dania z resztek. Z kilku kromek czerstwego pieczywa (np. chałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem lub ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami(...)plastry sera, łyżka kukurydzy z puszki. Wszystko razem świetnie się sprawdziło jako nadzienie do zapiekanej bagietki. A i bagietka też nie była już zbyt świeża:) Takie zapiekanki to świetny sposób na wykorzystanie resztek,   a przy okazji można zaskoczyć domowników pyszną kolacją lub mieć coś niebanalnego do przekąszenia dla niezapowiedzianych gości. Zapiekane bagietki   Składniki: 2 półbagietki ćwiartka czerwonej papryki

Obiad gotowy
Ciasto czekoladowe z pijanymi wiśniami 156

masła 150 g mąki 120g cukru 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżka kakao 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : 200 ml śmietany 30-36% 2 śmietan-fix cukier puder 1 czekolada mleczna Słoiczek wiśni w alkoholu( o pojemności około 200ml) Sposób wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kakao. Masło ucieramy, powoli dodajemy przestudzoną czekoladę. Następnie(...)uznania. Przestudzone ciasto przekrawamy na pół. Spód nasączamy wiśniówką, na to wykładamy bitą śmietanę oraz wiśnie. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią ciasto. Schładzamy w lodówce kilka godzin

Smaki Natalii
Ciasto lampart 177

tylko zobaczyłam..postanowiłam zrobić..a co ? a ciasto drożdżowe lampart...ciekawie wygląda...tylko troszkę pracy wymaga...ale warto je zrobić..W necie jest kilka wersji na to ciasto ,a ja skorzystałam z tego  przepisu i zrobiłam ciut inaczej, bo podzieliłam ciasto po 8 kulek i po utworzeniu wałeczków nie przecinałam na połowę.. 375 g mąki tortowej Młynomag(...)słodsze] 20 g cukru waniliowego 3.5 g drożdży suchych instant 50 g masła 1 łyżka kakao Skworcu + 1 łyżka mleka 1 łyżeczka kakao Skworcu + 1 łyżeczka mleka szczypta soli jajko+ odrobina mleka Mleko podgrzać , dodać mąką ziemniaczaną i gotować,  aż zgęstnieje, cały czas mieszając.Dodać masło i gotować do rozpuszczenia. Odstawić [ przykryć folią ]na 30- 40 minut do ostudzenia

Moje domowe kucharzenie
Ciastka z patelni (z czekoladą) 198

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Przepis z blogu: Uwielbiam gotować. Rewelacyjny sposób na pyszne i kruche ciasteczka.  Nikomu nie przyszłoby na myśl, że są one z patelni. Smakują rewelacyjnie i dają możliwość eksperymentowania ze smakiem. Ja dodałam czekoladę, ale Wy możecie użyć ulubionych bakalii czy aromatów. (około 30 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru(...)łyżeczka cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60g masła/margaryny 1 jajko Dodatkowo: około 40g czekolady (dodałam gorzkiej) Wszystkie składniki (oprócz dodatków) umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę. (Masa powinna być elastyczna i nie kleić się do dłoni. W razie czego należy dosypać mąki. Jeśli jest za twarda - dolać

Di gotuje
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 147

łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, Ponadto: olej do smażenia, szczypiorek do posypania potrawy Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Na dużej desce lub stolnicy formować z mięsa(...)drugiej patelni i podsmażyć na niej mięsne kopytka – z obu stron na rumiano. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany wcześniej ryż, przyprawy, dodać sos Korma, bulion warzywny, kilka kropli maggi, sosu sojowego, wymieszać i dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec dodać obsmażone mięsne kopytka – całość smażyć bez przykrycia około 7 - 10  minut – nie za długo

Nie tylko w kuchni
Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami 254

Mam nadzieję , że na Waszych Świątecznych stołach zagościło mnóstwo pyszności … ale od nowa chętnie będziecie do mnie zaglądać! Dziś mam dla Was kolejny przepis z

Ostra na Słodko
Noże - który, do czego ? 200

polskiego dystrybutora zdjęć. Niestety w okresie przedświątecznym zabrakło mi czasu na przygotowanie własnych fotek, za co najmocniej przepraszam. Na taki wybór wpłynęło kilka czynników. Po pierwsze - szeroka rozpiętość cen, przy zachowaniu wysokiej jakości noży (mam kilka, używam i z całą odpowiedzialnością mogę pochwalić). Po drugie duży wybór rodzajów noży o różnym przeznaczeniu. Po trzecie - ergonomia i dobre wyważenie(...)Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo jajka do faszerowania, w taki sposób aby nie uszkodzić skorupki.  nóż do pieczywa noże do warzyw i owoców -  najczęściej mają długość od 7 do 10 cm. To małe poręczne nożyki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
MUFFINKI BAKALIOWE (bezglutenowe, wegańskie) 157

Pierwsza udana partia babeczek sprawiła , że potrafiłam piec je nawet kilka razy w tygodniu :)  Czy jest coś lepszego niż puszysta , jeszcze ciepła muffinka  z bakaliami?  Tym razem eksperymentowałam z mąkami bezglutenowymi i o dziwo wyszły zaskakująco pyszne !  Bez dodatku nabiału, jajek i masła . Jeśli wolicie jeszcze bardziej "fit" możecie zamienić cukier na słodzik , ksylitol lub erytrytol(...)łowe/kokosowe) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) nie mylić z aromatem ! * Mieszanka mąk bezglutenowych : 150 g mąki ryżowej białej + 100 g mąki kukurydzianej + 70 g mąki ziemniaczanej  Sposób wykonania : Nagrzewamy piekarnik piekarnik do 180 ºC. Do dużej miski przesiewamy mąki, dodajemy gumę ksantenową, sodę i proszek oraz cukier. Do drugiej miski wlewamy mleko i dodajemy ocet - odstawiamy

Marcepanowa kuchnia
NAJLEPSZA TUNEZYJSKA SZAKSZUKA ( SHAKSHOUKA ) 232

zapewne wiecie kilka dni temu wróciłam z Djerby – afrykańskiej wyspy należącej do Tunezji. Wyspy, która totalnie skradła mi serce. O samej jednak wyspie opowiem Wam w innym wpisie, a dziś porozmawiamy trochę o kuchni tunezyjskiej. Jednym z najbardziej popularnych przepisów kuchni tunezyjskiej jest znana wielu osobom i lubiana Szakszuka ( nazywana też shakshouka, shakshuka, ş akşuka, tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz(...)innego jak „wielki bałagan” – danie śniadaniowe składające się z jajek zapiekanych w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw. Sycące, niesamowicie smaczne, przywodzące na myśl bliskowschodnie klimaty. Zainspirowana urlopem własnie takie pyszne śniadanie dziś dla Was przygotowałam! Pakujcie się – jedziemy o Tunezji! SKŁADNIKI: * jajko – 3 szt * oliwa z oliwek – 3 łyżki * cebula – 1 szt * papryka

Ostra na Słodko
Pad Thai i "Córeczka" 171

oleju. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Przesypać je do miseczki. Jaja roztrzepać widelcem i na niewielkiej ilości oleju usmażyć omlet na sposób francuski, zgarniając ścięte jajka do środka łopatką i przelewając w puste miejsce nieścięte jajka; po usmażeniu zwinąć w rulon. Przełożyć omlet na deskę. Na patelnię przełożyć kawałki kurczaka i krewetki. Obsmażyć. Makaron namoczyć we wrzątku zgodnie(...)żoną Marcina i kochającą matką 6-letniego Filipa, a przy okazji specjalistką od wychowania dzieci i rozwiązywania problemów rodzinnych, terapeutką, wykładowcą akademickim, ekspertem zapraszanym do radia i telewizji. Na kilka dni przed Bożym Narodzeniem postanawia spełnić obietnicę daną synkowi i upiec z nim pierniczki. I wtedy w progu jej domu staje dziewczyna, której 8 lat temu Agata też coś obiecała

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania