jakie mam poślizgi hihi :) Nie ma żadnej historii ich powstania :P Ot- leżała wyrośnięta cukinia w piwnicy, to w końcu pasowało ją zużyć, a że gotowanego mięsa rosołowego też kilka porcji w zamrażarce zawsze jest, to połączyłam jedno z drugim. Sosu miało nie być, ale próbując pierwszego miałam wrażenie, że czegoś właśnie takiego dodatkowego im brakuje. Pieczarki były pod ręką(...)bardzo duża cukinia 250g gotowanego mięsa drobiowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka 1 jajko+ jeszcze jedno do panierowania 50g sera żółtego typu gouda 3 łyżki mąki + ok 5 do panierowania Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, kroimy w grube, ok 1½cm plastry, kieliszkiem wydrążamy środek. Delikatnie solimy
Kuchnia w czekoladziekażdym domu. Same dżemy to już było coś pysznego, bo przygotowywane domowymi sposobami, z owoców z własnego sadu i ogródka. Dżem truskawkowy pachniał jak truskawka zerwana z krzaczka, rarytasem były dżemy jeżynowe czy powidła śliwkowe. Najczęściej jadłam dżemy z jabłek, bo w sadzie było kilka drzew z tymi owocami. I pamiętam moją ukochaną papierówkę, jak się czekało na te pierwsze(...)jabłkach, a my mamy naleśniki robić! To jedziemy! SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka wody gazowanej - 1 szklanka mleka bez laktozy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka rozmiar M - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - ziarenka z laski wanilii + odrobina oleju do smażenia, zazwyczaj tylko na pierwszego naleśnika W/w składniki wymieszaj trzepaczką, naleśniki smaż na jasno złoty kolor. SER BIAŁY
SMYKWKUCHNIoleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu, przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy i wymieszać. 2. Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry, ułożyć na talerzu, posypać solą i na chwilę odstawić. 3. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, a pomidorki kotajlowe przekroić na pół. 4. Do miski wbić jajko, dodać śmietanę(...)wokół bakłażanem. 7. Nakręcić na widelec przygotowany makaron i przełożyć do kokilek pomagając sobie drugim widelcem, jeśli jest za mało należy dołożyć. Następnie do każdej kokilki powkładać pomiędzy makaron kilka połówek pomidorków i posypać na wierzchu resztą sera. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 min. 9. Podawać z rukolą i pomidorkami koktajlowymi lub ulubioną zieloną
Podwójnaporcjakostki margaryny 2 łyżki miodu Dodatki: 1 puszka masy krówkowej Sposób wykonania blatów ciasta: Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Margarynę pokruszyć i posiekać z mąką wymieszaną z sodą, dodać jajka roztrzepane z cukrem i miodem. Zarobić ciasto, jeśli jest za suche dodać śmietany 12%. Ciasto podzielić na 3 części. Blachę wyłożyć sreberkiem. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią(...)około 20 minut, po upieczeniu blat z masą orzechową pozostawić w blasze do ostudzenia. Sposób przygotowania masy z kaszy manny: Do 1/2 szklanki mleka wsypać kaszę mannę, wymieszać. Pozostałe mleko wymieszać z cukrem i zagotować, dolewać mleko wymieszane z kaszą manną ciągle mieszając i przez kilka minut gotować do powstania budyniu, zdjąć z ognia, schłodzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać
Przepisy kulinarne babci AntoninyPropozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia. Składniki: 2 sprawione świeże karpie 1 cytryna skórka otarta z dwóch cytryn 2 szklanki bułki tartej 4 jajka 50 ml jasnego piwa mąka pszenna do panierowania sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 10 dag masła(...)smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące. Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn. Z nadmiaru panierki otrząsamy rybę. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Pieczemy około 40 minut w temp
Wanilia i Kardamonfiletu. Tak nacięty filet otwieramy i grubszą część ponownie nacinamy aż do końca. Powinniśmy otrzymać długi, dość cienki kawałek mięsa, który będziemy nadziewać. Jak wspomniałam na początku, możemy zrobić kilka wariantów tego dania. Dla tych, którzy dbają o linię, proponuję wstępnie obsmażyć filet na patelni i dopiec go w piekarniku. Dla tych, co zwracają uwagą na to co jedzą(...)filet z indyka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 filet z indyka 1/2 opakowania fety 1 średni brokuł 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku sól, pieprz jajko, mąka, bułka tarta 2 łyżki masła Sposób przygotowania Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Brokuł zgniatamy widelcem, dodajemy czosnek, cebulkę, fetę i przyprawy. Mieszamy na w miarę jednolitą masę. Filet oprawiamy
Mieszam w Garnkupewno nie pożałujecie. Składniki : 2 litry mleka 3.2% laska wanilii 6 jajek 500 ml śmietany 18% 250 g masła 150 g cukru pudru 70 g posiekanych migdałów 70 g posiekanej suszonej żurawiny 50 g kandyzowanej wiśni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy Sposób przygotowania Paschy Wielkanocnej: Mleko gotujemy razem z rozciętą laską wanilii. Jaja łączymy razem(...)odcedzamy, najlepiej pozostawiając na noc. Żurawinę namaczamy w ciepłym soku pomarańczowym, odsączamy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo ser i pokrojone drobno bakalie (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji) i skórkę pomarańczową. Gotową masę przekładamy do glinianej doniczki wyłożonej ściereczką lub gazą, zakręcamy wierzch i pozostawiamy na noc w lodówce. Gdy stężeje, wyjmujemy i dowolnie dekorujemy
Słodkie Przyjemnościcukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ciasto ciemne: z 3/4 szklanki mąki odjąć jedną łyżkę mąki 2 jajka 4 łyżki wody 4 łyżki rozpuszczonego masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa(...)szklanki mleka 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru kilka kropelek olejku migdałowego 120g masła 1 łyżka cukru pudru polewa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła
Amatorka kuchennasię słabo? Na taką sytuację mam przepis idealny. Szybkie, proste i nietypowe danie naleśnikowe. A w bonusie obiecany sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, którego nikt nie chce jeść, a szkoda, żeby się zmarnowało. Najpierw absolutnie niezawodna proporcja na naleśniki: 2 jajka Szklanka mleka Szklanka lodowatej wody (najlepiej gazowanej) Szczypta soli Mąki tyle, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Uwaga, gęstnieje(...)pomidorki koktailowe Sól Można dodać ulubione świeże lub suszone zioła, np. tymianek Pakujemy w „sakiewki” Farsz 2: Gotowane mięso (z rosołu), pokrojone w drobne kawałeczki Cebula i kilka ząbków czosnku- trzeba je zeszklić, lecz uważać, żeby nie przyrumienić, bo robią się gorzkie Suszony majeranek Mielimy w blenderze do ulubionej konsystencji. Ja staram się nie mielić zbyt drobno. Pakujemy
Patchworksłodzidło Sposób przygotowania: Banana rozduszamy widelcem na miazgę dodajemy pozostałe składniki na spód i mieszamy tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową (potem będziemy piec sernik w kąpieli wodnej) , a środek wykłądamy papierem do pieczenia przygotowane ciasto rozsmarowujemy na spodzie tortownicy pieczemy w temp. 170 stopni przez 10 minut w tym czasie miksujemy jajka z fruktozą(...)temp. 170 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdrożdży 3 łyżki buraków startych na najdrobniejszych oczkach (z sokiem) szczypta soli 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 jajko + 1 jajko do posmarowania otręby żytnie do posypania Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy obie mąki (krupczatki można nie przesiewać), wsypujemy drożdże, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników(...)Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy szczyptą otrębów żytnich. Pieczemy około 30-35 minut w 170 stopniach. Piekarnika nie musimy rozgrzewać - chałka będzie wyrastać wraz ze wzrostem temperatury. Jeśli wkładamy do zimnego czas pieczenia należy wydłużyć o kilka minut
Kolorowy PrzepisownikCiasto najprostsze z najprostszych. Klasyk mojej mamy, bardzo często pojawiało się to ciasto w niedzielę i nadal się pojawia. Ostatnio nawet zrobiłyśmy razem to samo ciasto
Kuchnia domowa Aniwanilią 30 g skrobi ziemniaczanej (3 płaskie łyżki) łyżeczka masła kawałek czekolady (ilość wg gustu) – użyłam czekoladę cukierniczą 70% Pantagruel (polecam do wypieków, deserów itd) kilka plasterków banana Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. *białka możecie wykorzystać do przygotowania domowych kokosanek Przygotowanie: Żółtka przekładamy do rondelka z grubszym dnem. Do żółtek dodajemy łyżeczkę masła i cukier(...)powoli zaczynamy wlewać mieszankę z kubka (jeszcze przed wlaniem warto ją zamieszać) i mieszamy całość zwiększając lekko moc palnika (ja cały czas robię to ręczną trzepaczką, unikam w ten sposób grudek). Budyń mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Gotowy budyń przekładamy do pucharków lub miseczek. Na każdej porcji układamy plasterki banana i posypujemy posiekaną czekoladą. Podajemy. Domowy budyń można jeść
Słodkie okruszkitrzeba ich nawet obracać na drugą stronę. Dzielimy naszą rybę na części, otaczamy i na papier do pieczenia, kilka minut i obiad gotowy. Uwierzcie - dzieci za nimi szaleją, nigdy nie zjedzą z większym apetytem ryby przygotowanej w inny sposób. Co prawda paluszki rybne z piekarnika przygotowuje się łatwiej, ale ja lubię smażone ryby i sobie tego nie odmówię, dlatego swoje(...)tartej, ale w rezultacie daje ona o wiele lepszy efekt, danie wykonane przy użyciu panko jest bardziej chrupiące. Paluszki rybne przepis Potrzebujemy: 400 g filetów rybnych w kostce 2 jajka panko sól, pieprz Każdą kostkę dzielimy na 4 części. Kostki muszą się lekko rozmrozić, żeby można było je pokroić. Takich prosto z zamrażarki nie uda się Wam pokroić. :) Paluszki rybne
MamaOskarkadzielić, bo wydaje mi się to tak proste i oczywiste, że aż śmieszne. Podobnie właśnie miałam z tymi kulkami ziemniaczanymi. Zrobiłam ich sporo, zjedliśmy i dopiero jak zostało kilka, to olśniło mnie, że może jednak je sfotografuję i Wam pokażę. Na pewno nie raz zostanie Wam odrobinę ziemniaków z obiadu i zastanawiacie się, co z nimi zrobić. Sama(...)zachęcam do zrobienia. Na pewno będziecie zadowoleni! Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 płaskie łyżki mąki pszennej Ok 160g (jedna szklanka) mąki pszennej Sól (jeśli ziemniaki nie były solone przed gotowaniem) Pieprz do smaku Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki (mogą być nawet takie z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy
Kuchnia w czekoladzie