wilgotną konsystencję, ale i słodki smak. Dodatek truskawek w idealny sposób przełamuje słodycz ciasta, a także wzbogaca jego "zwyczajny" wygląd. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x20cm . Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Składniki: 250g mąki pszennej 100g masła 100g białej czekolady 100g mleka 75 domowego cukru waniliowego 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g truskawek cukier(...)żeby czekolada mogła się w niej rozpuścić - do mieszanki dodać pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści - mieszankę ostudzić - w misce ubić jajka z cukrem przez co najmniej kilka minut - do masy jajecznej dodać ostudzoną mieszankę, wymieszać lub zmiksować - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - składniki suche przesiać do składników mokrych, delikatnie wymieszać - truskawki umyć, pozbawić
Smakołyki Berenikibędzie chciał kupnego. Makaron domowy powinien być żółty, jędrny i pyszny. Składniki: 2 jajka 4 żółtka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę na stolnicę. Robimy zagłębienie na środku, dodajemy do tego jajka i żółtka, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dosyć twarde. Ciasto formujemy w kulę i zagniatamy przez ok. 10 minut(...)cienkie placki. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski. Można robić to ręcznie, można również specjalną maszynką do makaronu, która najpierw wałkuje ciasto, potem je kroi. Pokrojony makaron zostawiamy na kilka minut żeby ciasto przeschło. Nieugotowany możemy przechowywać do kilku miesięcy w szczelnym pojemniku. Gotuję w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy przez kilka minut, aż stanie się odpowiednio
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewniosku, że okres wielkanocny to dobry pretekst, aby taką zupę w końcu ugotować. Chciałam przygotować czystą zupę bez dodatków ziemniaków (taką może zrobię przy innej okazji), w ten sposób powstała klarowna zupa z chrzanem, bazującą na pysznym rosole, który ugotowałam dzień wcześniej. W tej zupie bardzo istotny jest wywar, ponieważ to on sanowi bazę zupy i stanowi o jej końcowym(...)litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku), użyłam ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Do wywaru (rosołu) dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek
Codzienne Gotowaniewniosku, że okres wielkanocny to dobry pretekst, aby taką zupę w końcu ugotować. Chciałam przygotować czystą zupę bez dodatków ziemniaków (taką może zrobię przy innej okazji), w ten sposób powstała klarowna zupa z chrzanem, bazującą na pysznym rosole, który ugotowałam dzień wcześniej. W tej zupie bardzo istotny jest wywar, ponieważ to on sanowi bazę zupy i stanowi o jej końcowym(...)litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku), użyłam ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Do wywaru (rosołu) dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek
Codzienne Gotowaniebulionu ok. 300 g białej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków słoiczek chrzanu (160 g) 200 ml śmietany 30 % kilka plasterków boczku surowego wędzonego majeranek sól pieprz czerwona słodka papryka olej świeży szczypiorek jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w drobniejsze kawałki i przesmażamy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy wraz(...)minut - aż zmiękną ziemniaki. Pod koniec dodajemy chrzan oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy zupę. Boczek smażymy na rozgrzanej, suchej patelni - tworząc w ten sposób chrupiący bekon. Zupę podajemy z kawałkami bekonu i jajkiem na twardo. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Taste Therapysłoika połączyć z ugotowanymi jajkami i majonezem, odpowiednio doprawić i podać do stołu. Składniki: 3 większe cukinie 1 kg papryki czerwonej 1 kg papryki żółtej 1 kg papryki zielonej 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi ok 3 łyżki soli Zalewa: 7 szklanek wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru ziele angielskie liście laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, wydrążyć(...)wrzącą wodą i odstawić na godzinę, po tym czasie odcedzić i osączyć z jej nadmiaru. Dodać do cukinii i papryki. Z podanych składników przygotować zalewę. Do wyparzonych słoików dać kilka ziarenek ziela, gorczycy i liść laurowy, a następnie nakładać warzywa. Zalać przygotowaną zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Jeśli nie chcemy "wyławiać" gorczycy ze słoika przed zrobieniem sałatki
Kuchnia w czekoladzieoleju • 60 dag mąki • 3 duże jajka • 6 pełnych łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 8 dag drożdży • 1 szklanka mleka • szczypta soli • bułka tarta Dodatkowo: • dojrzałe śliwki Sposób przygotowania: 1. Całe jajka, cukier, sól, cukier wanilinowy zmiksować na jasną masę. 2. Wlać do masy jajecznej ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże. Ponownie zmiksować. 3. Dodać olej i mąkę, wszystkie składniki wymieszać(...)owoców, nie sypiemy bułki. 6. Na cieście posypanym bułką rozłożyć śliwki, rozcięciami do góry. 7. Ciasto piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C (dolna grzałka + termoobieg). Na kilka minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C. 8. Ciasto ostudzić na deseczce lub kratce.Posypać cukrem pudrem. 9. Świetnie smakuje jeszcze ciepłe, ale jest równie pyszne także
W mojej kuchniszklanki cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłka: 1 i 1/2 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego sok z połówki cytryny 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bułka tarta cukier puder Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć(...)ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny. 3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Ciasto obsypać bułką tartą (2-3 łyżki). Wyłożyć równomiernie jabłka, drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka i zrobić nakłucia widelcem. 4. Ciasto piec
Kuchnia domowa Anisposób i ciasto zwyczajnie nie wyszło. Jak widać, idealne są do takiego rodzaju wypieków, polecam ! :) Składniki na standardową kwadratową foremkę. Składniki na ciemny biszkopt : 2 jajka 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kopiasta łyżka kakao Składniki na jasny biszkopt : 2 jajka 3/4 szkl mąki pszennej(...)wiaderka 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa + ok.0,5 szkl wrzątku do jej rozpuszczenia Masa gruszkowa : ok 5 większych gruszek 2 galaretki gruszkowe lub agrestowe dodatkowo : kilka gruszek (obieramy i kroimy na pół, a następnie na 3 części lub jak kto woli) Przygotowanie : Jasny biszkopt : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną
charlotte gotujekurczaka kilka różyczek kalafiora 4 duże liście sałaty 1 kulka sera mozzarella 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól do smaku 1 płaska łyżka ziołowej przyprawy do drobiu Rafex w swoim składzie zawiera: (szałwia, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz biały, mięta pieprzowa, melisa) Panierka 2 jaja mąka kukurydziana płatki kukurydziane olej do smażenia Sposób przygotowania: Filet myjemy, dzielimy(...)wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia. Na mięsie układamy po liściu sałaty, pokrojonego kalafiora i ser mozzarella, posypujemy szczypiorem zawijamy ciasno w roladki. Obtaczamy mięso w mące kukurydzianej rozkłóconym jajku z solą oraz w pokruszonych drobno płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto. Podajemy gorące. Taką bogatą mieszankę otrzymałam od firmy :-) zapas starczy
Wanilia i KardamonZrobienie idealnego rosołu zajęło mi kilka lat. No nie żebym ten sam rosół gotował przez ten czas, kwestia dojścia do perfekcji.Pamiętam, że właśnie niedzielny rosół, był pierwszym złożonym daniem, które zrobiłem w wieku niespełna ośmiu lat. Babcia, która zachorowała wtedy, leżała w łóżku i instruowała mnie jak etapami go przygotować.Ważny jest wybór mięsa. Rosół ma być esencjonalny, pełen(...)zawsze dodaję również jakieś podroby. Nie bójcie się również dodawać warzyw, im więcej tym lepiej. Zainwestujcie w duży garnek, tak by wszytko się zmieściło.Jest również sposób na klarowność rosołu, potrzebne będzie białko jajka ubite. Co z tym, wyjaśnię poniżej.Czego użyłem tym razem:-kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego-szyja i skrzydełko indycze-korpus kaczki- dwa żołądki gęsie-kawałek nieobranej
BaRepasJeśli pulpecików nie będą jadły dzieci, to dodajcie do środka cebulkę. Dla dzieci myślę, że wersja bez cebulki będzie fajniejsza. Takie pulpeciki czy też klopsiki, to może być świetny sposób na przemycenie kaszy jaglanej w jedzeniu. Nie dość, że jest zupełnie niewyczuwalna, to doskonale skleja nasze pulpety na gładką masę. Nie dodajemy już do nich żadnej bułki namoczonej w wodzie(...)Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebulka 2/3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 4 starte na tarce jarzynowej średnie pieczarki Ulubione przyprawy 1 łyżka mąki Sos 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli 2 listki laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz, szczypta kurkumy Sposób przygotowania Sos Z jarzyn gotujemy wywar, do momentu
Mieszam w GarnkuCiasto marchewkowe jest proste w wykonaniu, tanie i pysznie wilgotne w środku. Nie obawiajcie się marchewki, nie czuć jej smaku w cieście, ale właśnie dzięki niej
Nerds Kitchenszparagi zacznie bulgotać, posolić ją (mniej więcej tak jak na makaron). Wrzucić szparagi i gotować kilka minut. Im szparagi są cieńsze i młodsze, tym szybciej się ugotują (w 5 minut). Wyłożyć na talerze, razem z dodatkami (kasza i buraki), na koniec przygotować jajka. Do wody w wysokim garnku dodać łyżkę zwykłego octu. Można polizać łyżkę, która była zanurzona(...)czasu, aż na środku pojawi się „wir”. Do środka tego lejka wbić jajko. Podtrzymywać krążenie w garnku, delikatnie mieszając po bokach, jednocześnie uważając, żeby nie przebić białka, bo żółtko przedwcześnie się rozleje i nie będzie efektu na talerzu. Jajko gotować w ten sposób przez 3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową (uważając wciąż, żeby go wcześniej niż na talerzu
Dietologpierniczki przygotujesz w mgnieniu oka i tak samo w mgnieniu oka zostaną one zjedzone 😂 Są to orkiszowe, początkowo bardzo kruche, a z czasem mięciutkie ciasteczka korzenne z masłem orzechowym. Kilka dni temu opublikowałam przepis na pierniczki owsiane , ale tak szybko zniknęły, że musiałam dorobić kolejną porcję. Jednak tym razem zmieniłam nieco recepturę i ponownie jestem bardzo zadowolona z efektu. Można(...)sposób wyjdą Ci "zwyczajne", kruche ciasteczka, które możesz przygotować o każdej porze roku, nie tylko w Święta. Składniki (2 blaszki ciastek): 350 g mąki orkiszowej 100 g oleju kokosowego 100 g miodu 150 g masła orzechowe z karobem i syropem z agawy (Primavika) 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka karobu/kakao 1 jajko 2 łyżeczki proszku
Zdrowie na języku :Płyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku sok z cytryny, ocet winny do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso oddzielamy od skóry i kości, rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Marchewkę kroimy w plasterki lub w kostkę. 3. Jajka kroimy na ćwiartki. 4. W małym rondelku zalewamy żelatynę niewielką ilością zimnego rosołu, odstawiamy, aby napęczniała. Po kilku minutach(...)potem wykrawać porcje galarety. 6. Wykładamy w naczyniu lub kokilach mięso, marchewkę, odsączony z zalewy groszek, odrobinę natki pietruszki i ćwiartki jajek. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, a następnie zalewamy rosołem z żelatyną. 7. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała. Galaretę drobiową podajemy skropioną sokiem z cytryny lub octem winnym. Smacznego
W kuchni KatiePotrzebujesz: Na muffiny: 2 jajka 1/4 szkl. mąki krupczatki 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Topping: 200 ml śmietany 30% 3 łyżki jagód Sos miodowo-cytrynowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 laski wanilii Sposób przyrządzenia: Muffiny: 1. Oddziel białka od żółtek i ubij(...)kakao i wodę; całość dokładnie połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20 min. w 180*C Topping: 1. Śmietanę ubij. 2. Odłóż kilka jagód do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem. 3. Rozgniecione jagody wymieszaj z ubitą śmietaną. Sos: 1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wybierz wszystkie nasionka. 2. Połącz
Kuchnia w Słońcu Skąpanapieczarkowa 100 g serka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliło. Bulion zagotowujemy(...)śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy. 2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy kilka pulpecików i zalewamy gorącą zupą. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachorzechy, migdały, wiórki kokosowe, cukierki typu m&m's PRZYGOTOWANIEMąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty.Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym(...)Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszkiwraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dnii gotowe !!!Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet
Moje Kuchenne Rewelacje