pudru 1 jajko Składniki na nadzienie:800 g wiśni drylowanych (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki rumu 150 g cukru 1 opak. budyniu waniliowego Składniki na kruszonkę:100 g miękkiego masła 150 g mąki 100 g cukru spora szczypta cynamonu Składniki na krem:500 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru 2 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji:kilka wiśni(...)pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1). Wiśnie zagotować z cukrem, odsączyć na sicie. Na otrzymanym w ten sposób soku wiśniowym (400 ml) ugotować budyń. Wiśnie wymieszać z gorącym budyniem, dodać rum. Całość wyłożyć na ciasto (fot.2). Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, zagnieść. Kruszonką posypać wierzch ciasta (fot.3
Świat CiastaDziś jest szczególny dzień, już drugi w naszym życiu i mamy nadzieję, że przynajmniej jeszcze kilka takich będzie :) W kuchni Katie obchodzi dzisiaj swoje drugie, blogowe urodziny! Czas niesamowicie szybko płynie i zanim się obejrzeliśmy minęły dwa lata od czasu kiedy ogłosiliśmy światu, że blogujemy kulinarnie :) Z tej okazji upiekłam tort, drugi w moim życiu. Pierwszy zrobiłam rok temu: truskawkowy(...)strony to najpiękniejszy prezent dla nas :) Życzymy Wam wszelkiej pomyślności :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka
W kuchni KatieKalafior jako roślina dziko rosnąca był ceniony już w starożytności . Jego uszlachetnioną odmianą są brokuły. Delikatnym smakiem odznaczają się nie tylko zielone różyczki , ale również łodyżki
Bazylia kontra RozmarynJak już kiedyś wspominałam, moja siostra dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem i wczoraj wieczorem poprosiła mnie, abym pomogła jej przyrządzić coś prostego na kolację
Kuchenny Skrawek NiebaKiedy w czerwcu pisałam Wam, że już wszystko u mnie powinno być w porządku, trochę przeceniłam przewrotny los. No cóż, jednak nie wszystko się ułożyło. Choroba mamy zdominowała ostatnie kilka miesięcy i to nią musiałam się zająć przede wszystkim. Dziś sytuacja jest na tyle stabilna, że mogę powoli wracać do swoich typowych zajęć. Do bloga także. Wracam więc z nowymi(...)przygotowania w ciągu kilkunastu minut. Polecam. Składniki: • 250 g makaronu • 5 dag wędzonego boczku • 1 duży ząbek czosnku • 1 jajko • 1 żółtko • 100 ml śmietanki kremówki 30% • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera żółtego Sposób przygotowywania: 1. Makaron gotować w mocno osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. 2. W tym czasie usmażyć na patelni
W mojej kuchnipodane w ten sposób wyglądają bardzo elegancko i wspaniale smakują. Polecam! Składniki: 10 plasterków szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 5 jajek pół pęczka szczypiorku ćwiartka czerwonej papryki ćwiartka żółtej papryki pół zielonego ogórka 5 rzodkiewek opcjonalnie: czarne oliwki Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz, cukier *** Jajka gotujemy na twardo(...)mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem. Całość delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru *** *** Na każdym plasterku szynki rozsmarowujemy łyżeczkę sosu. Na to układamy po dwie ćwiartki jajka *** *** Dokoła jajek układamy po kilka słupków papryki, ogórka, plasterki rzodkiewki i jeśli lubimy możemy też dołożyć pokrojone czarne oliwki. Boki szynki zakładamy na siebie tworząc rulonik i całość związujemy za pomocą szczypiorku
Blog z Apetytempieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól do smaku Sposób wykonania: Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Następnie zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w mące. W garnku doprowadzamy do wrzenia(...)się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu aż odparuje z nich woda. Pulpety wyjmujemy z wywaru i przygotowujemy sos. Do garnka z wywarem dodajemy usmażone pieczarki z cebulą (kilka sztuk pieczarek odkładam i dodaje później). Miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy. W miseczce łączymy mąkę ze śmietaną, dodajemy łyżkę wazową gorącego sosu i dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy
Qchnia po prostuowocowej (malinowa, śliwkowa, wiśniowa, porzeczkowa) 100 ml przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 1 galaretka malinowa Dr.Oetker 30 dag świeżych malin Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z kakao, czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej piany, do masy jajecznej, wsypywać powoli przesianą mąkę z kakao(...)podgrzać, ale nie gotować! Do ciepłej dodać połamaną gorzką czekoladę oraz rozdrobnione michałki, chwilę odczekać aż się rozpuszczą, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Bardzo zimną masę zmiksować na gęsty krem. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zimną wymieszać z malinami. Pierwszy blat czekoladowego ciasta nasączyć połową
Wanilia i Kardamonfarszem nadziewam np naleśniki, czy warzywa, dodaję go do makaronu bądź ryżu. Dziś kupiłam ciasto francuskie, wyjęłam 3 takie swoje "różne" woreczki i upiekłam te trójkąciki. Ponieważ w żaden sposób nie oznaczyłam rożków z poszczególnymi farszami, nikt z częstujących się nie wiedział, na co trafi:) Domowy sos tzatziki (mój ulubiony), szybki do przygotowania, wyrazisty w smaku- pasował do nich idealnie(...)rodzaje, u mnie ze szpinaku , z gotowanego mięsa , z mozzarelli ) jajko siemię lniane sos: nieduży zielony ogórek 3 ząbki czosnku 200 ml jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku Ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posolić wymieszać, odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć i odlać wodę, którą puściły ogórki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
6niebobardzo cieniutkie i chrupiące. Najlepiej od razu zrobić z podwójnej porcji bo szybko znikają :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki wódki olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu(...)każdym paseczku na środku robimy pionowe nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec paska. Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzany oleju na rumiano z obu stron co trwa dosłownie kilka sekund. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachNarodzenia,wszystkim gościom bardzo smakowało,ad teraz będę piekła go na każde święta. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 100 gram cukru 150 gram margaryny 100 gram miodu 1 jajko 1,5 łyżeczki sody 1,2 szklanki śmietany 18 % Masa bakaliowa: 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki posiekanych migdałów 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki pokrojonej(...)rumu Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 1 op. okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki rumu 100 gram czekolady gorzkiej 100 ml. śmietany 30 % Sposób przygotowania: Bakalie i miód przełożyć do rondla i podgrzać na małym ogniu przez kilka minut,ostudzić.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na 2 równe części.Jedną rozwałkować i wyłożyć na spód formy (25x40
Bajeczna Kuchniaszklanki mąki pszennej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 0,5 litra śmietany 30% 1 szklanka jagód 4 łyżki cukru sok z połowy limonki 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: listki mięty jagody Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy obydwie mąki przesiane(...)bawełnianą ściereczkę, górą do dołu. Zwijamy razem ze ściereczką, pozostawiamy do ostudzenia. Jagody przekładamy do rondelka,dodajemy cukier i wlewamy niewielką ilość wody, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy i miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała,rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy. Śmietanę ubijamy ba sztywno, dodajemy zmiksowane jagody, wyciśnięty sok z limonki i zimną
Bajeczna Kuchniawina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi(...)gatunku ziemniaków będzie to inna ilość. Im więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski. Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Sos śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka
Pyry na Gaz"Z okazji długiego weekendu, zbliżającego się lata i wczorajszego Dnia Dziecka przygotowałam dla Was Pierogi z Truskawkami. Nie są tak smakowite jak te z jagodami, ale
Słodkie Przyjemności