pałki i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. SKŁADNIKI DO PANIERKI: - 1 jajko - ząbek czosnku - kilka listków pietruszki - 1/4 szklanki mleka - 3 szklanki mąki - suszone papryczki piri-piri - przyprawy (gorczyca, kminek mielony, ostra papryka – ilość wedle uznania) Do miski wrzucamy całe jajko, posiekany ząbek czosnku i pietruszkę, mleko, 1/4 szklanki mąki, posiekane papryczki piri-piri oraz przyprawy. Wszystko dokładnie(...)łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżki majonezu Ser rozdrabniamy na drobne kawałki i wrzucamy do miski razem z jogurtem i majonezem. Całość dokładnie miksujemy i tak w prosty i szybki sposób powstaje Blue cheese niczym z McDonald's . Kurczaka możemy podawać z samym sosem lub dodatkowo z zapiekanymi ziemniaczkami. Czas przygotowania: około 1 godz. Zobaczcie również: - zapiekanka ziemniaczana
Związek na patelnijajko 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki (około 1/2 szklanki) 3 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku sól, pieprz czarny bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso mielimy. Kajzerkę zalewamy mlekiem i moczymy około 15 minut aby namiękła. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę(...)odparuje odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę oraz cebulę z pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie wyrabiamy ręką jednolitą masę. Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Kładziemy je na rozgrzany olej i smażymy z obydwu stron przez kilka minut na złoty kolor
Qchnia po prostukuchni i zawiesiła nową firankę, po czym wpadł mój wspaniałomyślny Syn Olek i zrobił maziugi na pół szyby ;) Tak że ten... szkoda czasu na sprzątanie ;) Mam dla Was jeszcze kilka rzeczy, które przed świętami chciałam zamieścić, ale pewnie się nie uda, chyba że w nocy znowu przysiądę, bo na dziś zostało tylko skończyć jedno ciasto, więc powinno w miarę gładko(...)masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki wody Farsz: 200g kiszonej kapusty 150g suszonych grzybów moczonych w wodzie przez noc 1 cebula 2 ziarenka jałowca 1 jajko 50g masła lub oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy ze sobą i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażarce
Kuchnia w czekoladzieNiby tylko pierś z kurczaka, ale na ile sposobów można ją przygotować! Dzięki temu, że wcześniej marynowałam mięso w ziołowej marynacie i soku z cytryny pierś była nie tylko aromatyczna, ale też bardzo soczysta. Wiele przypraw, ser oraz suszone pomidory dodają kotletom niezwykłego smaku, a w kuchni podczas smażenia unosi się piękny kuszący zapach. Zatem zaczynamy! Składniki: (na 4 duże(...)mięso: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, vegeta natur, świeżo mielona kolendra 2 mniejsze ząbki czosnku, sok z połowy cytryny 1 – 2 jajka bułka tarta – „na oko” jako panierka masło klarowane do smażenia olej kilka kiełków do smacznej ozdoby kilka wykałaczek Jak przyrządzić? Mięso umyj, oczyść z błonek. Pokrój na cztery części, włóż do miseczki, zamarynuj
Zasmakuj KuchniPiątkowa tradycja naszego domu to naleśniki na śniadanie. Trudno mi dokładnie zdefiniować ilościowo składniki, bo nawet się już nad tym nie zastanawiam, po prostu mleko, mąka, jajka, szczypta soli, olej i nieraz trochę wódki. W zależności jak mi się wleje lub sypnie, dolewam mleko lub dosypuję mąkę tak by ciasto miało lekko lejącą konsystencję. Jeśli wstanę zbyt późno(...)szklanki mleka 1 łyżka oleju szczypta soli dodatkowy olej do natłuszczenia patelni Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszam na jednolitą, gładką masę, często pomagając sobie przy tym mikserem - oszczędzając czas i rękę :). Teflonową płaską patelnię smaruję przed każdym naleśnikiem olejem (w przypadku braku pędzelka wlewam kilka kropel oleju), rozprowadzam ciasto i smażę z obydwu stron. Jeśli potrzebuję bardziej delikatnego
Z notatnikaNiby tylko pierś z kurczaka, ale na ile sposobów można ją przygotować! Dzięki temu, że wcześniej marynowałam mięso w ziołowej marynacie i soku z cytryny pierś była nie tylko aromatyczna, ale też bardzo soczysta. Wiele przypraw, ser oraz suszone pomidory dodają kotletom niezwykłego smaku, a w kuchni podczas smażenia unosi się piękny kuszący zapach. Zatem zaczynamy!;) Składniki(...)posypać mięso: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, vegeta natur, świeżo mielona kolendra 2 mniejsze ząbki czosnku, sok z połowy cytryny 1 - 2 jajka bułka tarta - "na oko" jako panierka masło klarowane do smażenia olej kilka kiełków do smacznej ozdoby kilka wykałaczek Jak przyrządzić? Mięso umyj, oczyść z błonek. Pokrój na cztery części, włóż do miseczki, zamarynuj w przyprawach, także
Zasmakuj Kuchniprosty przepis kilka lat temu zdradził mi pewien wytrawny wędkarz. Ma on dwie podstawowe zalety (przepis, nie wędkarz :)). Karp w panierce z mąki kukurydzianej i bułki tartej jest bardzo smaczny i nabiera nowego, lekkiego aromatu. Panierka kukurydziana ładnie przylega do ryby i sprawia, że karp wygląda i pachnie bardzo apetycznie. Ale proponowany przeze mnie sposób wycinania mięsa z ryby pozwala(...)jedna poprzeczna linia drobniutkich ości, z którą łatwo sobie poradzić. Zapraszam na pysznego karpia w kukurydzianej panierce! :) Składniki: 1 karp (wypatroszony, oczyszczony z łusek, z odciętymi zbędnymi częściami) 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka czarnego pieprzu olej do smażenia Przygotowanie karpia: Rybę pokroić w dzwonka o szerokości około 2 centymetrów . Krojenie
Trzeci talerzjuż możliwości zapytać mamy jakiego przepisu używała do tego, więc wybrałam z notesu przepis na ciasto do Metrowca, bo jest mokre, a zarazem delikatne i w taki sposób już sobie robię kilka lat te Kokoski. Moje dziecko szaleje za nimi, a ja? Ja nie lubię etapu obtaczania :) Ale da się przeżyć. Na koniec zauważyliście, że zdjęć jest ciut więcej niż(...)które się uczą i to co dla mnie oczywiste, dla innych takie nie koniecznie jest, więc mam nadzieję, że pomogłam troszeczkę tymi zdjęciami :) Składniki (proporcje na 1 keksówkę): 3 jajka 170 g cukru 170 g mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia * jeśli chcecie zrobić wersję kakaową, odejmijcie od podanych proporcji 2 łyżki mąki
Blondynka Gotujejabłka 6 łyżek cukru szczypta cynamonu 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 10 średnich twardych jabłek cukier puder cynamon płatki migdałów Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i śmietanę. Migdały zmielić połączyć z maką i proszkiem i wsypać do jajek. Zagmieść ciasto w kulę i umieśćić w lodówce na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotować masę budyniową...W garnuszku połączyć(...)wierzch wylać przestudzony krem. Obieraczką do warzyw obrać jabłka tworząc jak najdłuższe paski, a z nich zwinąć różyczki i ułożyć na kremie. W środki różyczek włożyć po kilka płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni i piec 35 minut. Jabłka powiny być rumiane. Wyjąć, lekko przestudzić i posypać po wierzchu pudrem połączonym z cynamonem
Gosia gotujekwadrans można z niego wyczarować różne przekąski. Pasuje w wersji na słodko, słonko, kwaśno i jak tam sobie kto jeszcze wymyśli. My bynajmniej kombinujemy z nim na różne sposoby. Dziś bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru z pomidorkami koktajlowymi lub ze zwykłym pomidorem pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają. Przekąski z pomidorkami koktajlowymi(...)delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia. Przekąski z pomidorem Przekąski z pomidorem SKŁADNIKI: 1/2 opakowania ciasta francuskiego 2 pomidory 1 jajko kilka liści szpinaku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pomidora kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście, pod każdy plasterek wkładamy liść szpinaku. Kroimy ciasto
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasteczka już upieczone, teraz czas zrobić piernik. Tradycyjny stół wigilijny nie może obejść się bez piernika, tego uwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre rodzaje
upichcicprzełożyć je do puszki lub słoika. Będą tak samo smaczne przez kilka tygodni po upieczeniu. Dzięki temu bardzo często wykorzystuję ten przepis jako opcję prezentową. Ciasteczka można przygotować sobie wcześniej, a po pewnym czasie udekorować lukrem. Bardzo dobrze nadaje się do tego zadania lukier królewski. Składniki i sposób przygotowania lukru królewskiego znajdziecie w tym wpisie . Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą(...)kategorię ciasteczka , gdzie mam nadzieję, znajdziecie mnóstwo inspiracji :) Składniki: 0,5 kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200 g masła 1 łyżka tłustej śmietany 3 jajka Kruche ciasteczka maślane – jak to zrobić? Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę
Ciastkozercydzień jestem zwolenniczką zdrowego sposobu odżywiania się. Jednak jest kilka takich okazji w roku, które nie mogą obyć się bez słodkich przyjemności. Najlepiej w domowym wykonaniu. Muffinki sprawdzą się zawsze, kiedy mamy mało czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. I dodatkowo nie można ich zepsuć, bo są proste w wykonaniu i zawsze się udają(...)muffinek - 3/4 szklanki brązowego cukru - szklanka jasnej mąki orkiszowej - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka mielonego imbiru - łyżeczka mielonego kardamonu - 1 średnia gruszka - spora garść niesolonych pistacji - 2 jajka - 100 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (ryżowy, z pestek winogron) - 200 ml mleka polewa czekoladowa - 50g masła - 1/4 szklanki cukru -2 łyżki wody
Simple DishMasa jabłkowa 1 kg kwaśnych jabłek 50 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rodzynek Kruszonka 90 g mąki 100 g masła - mocno schłodzonego 40 g cukru pudru Wykonanie: Jajka ucieramy w mikserze z cukrem. Dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy następnie olej i roztopiona i wystudzoną margarynę / masło Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej(...)cynamon. Smażymy jabłka około 10- 15 minut. Studzimy i wykładamy na ciasto. Kruszonkę można zrobić na dwa sposoby. a) zgniatamy ciasto, mrozimy i trzemy na tarce na dużych oczkach b) wrzucamy składniki do malaksera (masło musi być twarde), miksujemy kilka razy i gotowe ( wybrałam tą opcje z przepisu jaki wzięłam ) Wykładamy kruszonkę na górę ciasta i całe ciasto wkładamy
W Moim Magicznym Domujest smaczny tylko wtedy kiedy jest wilgotny i puszysty. Sposobów na puszysty sernik jest co najmniej kilka. Ja osobiści zastępuję tłuszcz (masło czy margarynę) ubitą śmietanką lub też zastępuję część sera twarogowego serem mascarpone. W starej książce kucharskiej mamy wyczytałam jeszcze jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody(...)puszystości, której mogą pozazdrość mu inne wypieki. Aby biszkopt był delikatny i pulchny należy przesiać mąkę, której będziemy używać. Należy również (a może przede wszystkim) dobrze ubić białka jajek. Trzepaczka i miska do ubijania piany musi być absolutnie czysta i sucha, a białka idealnie oddzielone od żółtek i schłodzone. Nawet odrobina żółtka przeszkadza w ubiciu piany na sztywno. Warto też
Pyry na Gazsłodkości. Najlepiej kolorowych, jak te ciasteczka, które Chłopcy osobiście dekorowali. Takie wspólne pieczenie ma w sobie pewną magię. Może przez to ciastka są takie pyszne, a potem w magiczny sposób znikają. Jeśli macie ochotę przekonajcie się sami. ;) Składniki na ok. 30 ciastek: 200 g masła miękkiego 120-150 g cukru pudru 320 g mąki pszennej 50 g gorzkiego kakao(...)Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać jajko, sól, ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać w 2 partiach mąkę z kakao, zagnieść ciasto. Jeżeli jest trudne do formowania kulek, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciastko wcisnąć po kilka m&m'sów. Piec w 170°C (termoobieg) przez
Pełny talerzTradycji musi być zadość i młoda kapusta musiała się pojawić do obiadu :) Polecam!Składniki:1 główka młodej kapusty2-3 pomidory1/4 szklanki wodysól1 pęczek koperku ogrodowegoZasmażka:2
Kuchnia domowa Anijuż kiedyś pisałam, za granicą człowiekowi najbardziej brakuje swojskich smaków. Najgorzej jak najdzie ochota na staropolskie specjały. Od czego wtedy są domowe, babcine sposoby? Po kapuście kiszonej, zaspokajam swoją żądzę na żurek. Moja żądzę musiałam tłumić kilka dni, bowiem nie ma żurku, bez zakwasu, a ten "robił" się ok. tygodnia. Zakwas na żur7 łyżek mąki żytniej500 ml przegotowanej, letniej(...)czasie zakwas nadaje się na żurek (uwaga! nie może mieć zapachu i posmaku pleśni. Każdy inny jest dozwolony).Żurek domowyzakwas na żur2 szklanki bulionu warzywnegomajeranek, pieprzbiała kiełbasa2 jajka Białą kiełbasę ugotowałam w wywarze, tak. ok. 30 min. Wyjęłam z bulionu, a jej miejsce wlałam zakwas. Dodałam majeranek, pieprz i gotowałam przez 5 min. Dorzuciłam kilka plasterków kiełbasy. Ugotowałam jajka
bastalenasposób hartuję żelatynę i wlewam do pozostałego jogurtu. Masę dzielę na dwie części. Do połowy dodaję roszponkę i miksuje blenderem. Foremkę małą aluminiową o wymiarach 8 cm na 21 wykładam na dnie plastrami ogórka sześć sztuk. Foremkę przechylam po skosie w drugiej metalowej formie, układam coś do podtrzymania. Wylewam masę białą, i układam wzdłuż jajka przepiórcze fioletowe. Wciskam(...)wyjęciu z lodówki układam wzdłuż plastry ogórka na które wyleje masę zieloną. Gotuję pozostałe sześć jajek i obieram. Na masę białą wylewam masę z roszponki, układam jajka wzdłuż i wciskam je. Na wierzchu układam plastry szynki. Wstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin. Terrine dekoruję roszponką i kremem zielonym który mi został
wesoła kuchniamąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli ½ szklanki puree z dyni ( przepis poniżej) 3 łyżki roztopionego masła 1 szklanka mleka 2 duże jajka 3 łyżki miodu + do podania olej roślinny do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszaj „suche” składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól(...)Puree z dyni, Składniki: 1 dynia piżmowa (waga około 1 kg ) woda oliwa z oliwek Przygotowanie: Puree z dyni można przygotować na kilka sposobów. Mam jednak dwa ulubione. Na parze: Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego. Pokrój na mniejsze kawałki
kuron.com.plpodałam z podduszonym rabarbarem oraz świeżymi truskawkami i nektarynką. Nie obraziłabym się, gdybym każdy wiosenny poranek zaczynała w ten sposób :) ciasto: 0/5 szklanki płatków żytnich 3/4 szklanki mąki orkiszowej (użyłam chlebowej, może być też pełnoziarnista lub jasna) szklanka kefiru jajko łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy dodatkowo(...)mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty). Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy go na nieprzywieralną patelnię, zasypujemy cukrem i gdy puści sok, dusimy kilka minut, aż zmięknie. Zestawiamy z ognia, a gdy lekko przestygnie, dodajemy do niego pokrojone truskawki i nektarynki. Na gotowe gofry nakładamy po łyżce rabarbaru z owocami. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego
Mienta blogwilgotną konsystencję, ale i słodki smak. Dodatek truskawek w idealny sposób przełamuje słodycz ciasta, a także wzbogaca jego "zwyczajny" wygląd. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x20cm . Ciasto z białą czekoladą i truskawkami Składniki: 250g mąki pszennej 100g masła 100g białej czekolady 100g mleka 75 domowego cukru waniliowego 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g truskawek cukier(...)żeby czekolada mogła się w niej rozpuścić - do mieszanki dodać pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści - mieszankę ostudzić - w misce ubić jajka z cukrem przez co najmniej kilka minut - do masy jajecznej dodać ostudzoną mieszankę, wymieszać lub zmiksować - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - składniki suche przesiać do składników mokrych, delikatnie wymieszać - truskawki umyć, pozbawić
Smakołyki Berenikibędzie chciał kupnego. Makaron domowy powinien być żółty, jędrny i pyszny. Składniki: 2 jajka 4 żółtka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę na stolnicę. Robimy zagłębienie na środku, dodajemy do tego jajka i żółtka, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dosyć twarde. Ciasto formujemy w kulę i zagniatamy przez ok. 10 minut(...)cienkie placki. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski. Można robić to ręcznie, można również specjalną maszynką do makaronu, która najpierw wałkuje ciasto, potem je kroi. Pokrojony makaron zostawiamy na kilka minut żeby ciasto przeschło. Nieugotowany możemy przechowywać do kilku miesięcy w szczelnym pojemniku. Gotuję w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy przez kilka minut, aż stanie się odpowiednio
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewniosku, że okres wielkanocny to dobry pretekst, aby taką zupę w końcu ugotować. Chciałam przygotować czystą zupę bez dodatków ziemniaków (taką może zrobię przy innej okazji), w ten sposób powstała klarowna zupa z chrzanem, bazującą na pysznym rosole, który ugotowałam dzień wcześniej. W tej zupie bardzo istotny jest wywar, ponieważ to on sanowi bazę zupy i stanowi o jej końcowym(...)litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku), użyłam ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Do wywaru (rosołu) dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek
Codzienne Gotowaniewniosku, że okres wielkanocny to dobry pretekst, aby taką zupę w końcu ugotować. Chciałam przygotować czystą zupę bez dodatków ziemniaków (taką może zrobię przy innej okazji), w ten sposób powstała klarowna zupa z chrzanem, bazującą na pysznym rosole, który ugotowałam dzień wcześniej. W tej zupie bardzo istotny jest wywar, ponieważ to on sanowi bazę zupy i stanowi o jej końcowym(...)litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku), użyłam ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Do wywaru (rosołu) dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek
Codzienne Gotowaniebulionu ok. 300 g białej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków słoiczek chrzanu (160 g) 200 ml śmietany 30 % kilka plasterków boczku surowego wędzonego majeranek sól pieprz czerwona słodka papryka olej świeży szczypiorek jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w drobniejsze kawałki i przesmażamy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy wraz(...)minut - aż zmiękną ziemniaki. Pod koniec dodajemy chrzan oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy zupę. Boczek smażymy na rozgrzanej, suchej patelni - tworząc w ten sposób chrupiący bekon. Zupę podajemy z kawałkami bekonu i jajkiem na twardo. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Taste Therapysłoika połączyć z ugotowanymi jajkami i majonezem, odpowiednio doprawić i podać do stołu. Składniki: 3 większe cukinie 1 kg papryki czerwonej 1 kg papryki żółtej 1 kg papryki zielonej 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi ok 3 łyżki soli Zalewa: 7 szklanek wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru ziele angielskie liście laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, wydrążyć(...)wrzącą wodą i odstawić na godzinę, po tym czasie odcedzić i osączyć z jej nadmiaru. Dodać do cukinii i papryki. Z podanych składników przygotować zalewę. Do wyparzonych słoików dać kilka ziarenek ziela, gorczycy i liść laurowy, a następnie nakładać warzywa. Zalać przygotowaną zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Jeśli nie chcemy "wyławiać" gorczycy ze słoika przed zrobieniem sałatki
Kuchnia w czekoladzieoleju • 60 dag mąki • 3 duże jajka • 6 pełnych łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 8 dag drożdży • 1 szklanka mleka • szczypta soli • bułka tarta Dodatkowo: • dojrzałe śliwki Sposób przygotowania: 1. Całe jajka, cukier, sól, cukier wanilinowy zmiksować na jasną masę. 2. Wlać do masy jajecznej ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże. Ponownie zmiksować. 3. Dodać olej i mąkę, wszystkie składniki wymieszać(...)owoców, nie sypiemy bułki. 6. Na cieście posypanym bułką rozłożyć śliwki, rozcięciami do góry. 7. Ciasto piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C (dolna grzałka + termoobieg). Na kilka minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C. 8. Ciasto ostudzić na deseczce lub kratce.Posypać cukrem pudrem. 9. Świetnie smakuje jeszcze ciepłe, ale jest równie pyszne także
W mojej kuchniszklanki cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłka: 1 i 1/2 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego sok z połówki cytryny 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bułka tarta cukier puder Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć(...)ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny. 3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Ciasto obsypać bułką tartą (2-3 łyżki). Wyłożyć równomiernie jabłka, drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka i zrobić nakłucia widelcem. 4. Ciasto piec
Kuchnia domowa Anisposób i ciasto zwyczajnie nie wyszło. Jak widać, idealne są do takiego rodzaju wypieków, polecam ! :) Składniki na standardową kwadratową foremkę. Składniki na ciemny biszkopt : 2 jajka 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kopiasta łyżka kakao Składniki na jasny biszkopt : 2 jajka 3/4 szkl mąki pszennej(...)wiaderka 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa + ok.0,5 szkl wrzątku do jej rozpuszczenia Masa gruszkowa : ok 5 większych gruszek 2 galaretki gruszkowe lub agrestowe dodatkowo : kilka gruszek (obieramy i kroimy na pół, a następnie na 3 części lub jak kto woli) Przygotowanie : Jasny biszkopt : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną
charlotte gotujekurczaka kilka różyczek kalafiora 4 duże liście sałaty 1 kulka sera mozzarella 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól do smaku 1 płaska łyżka ziołowej przyprawy do drobiu Rafex w swoim składzie zawiera: (szałwia, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz biały, mięta pieprzowa, melisa) Panierka 2 jaja mąka kukurydziana płatki kukurydziane olej do smażenia Sposób przygotowania: Filet myjemy, dzielimy(...)wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia. Na mięsie układamy po liściu sałaty, pokrojonego kalafiora i ser mozzarella, posypujemy szczypiorem zawijamy ciasno w roladki. Obtaczamy mięso w mące kukurydzianej rozkłóconym jajku z solą oraz w pokruszonych drobno płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto. Podajemy gorące. Taką bogatą mieszankę otrzymałam od firmy :-) zapas starczy
Wanilia i KardamonZrobienie idealnego rosołu zajęło mi kilka lat. No nie żebym ten sam rosół gotował przez ten czas, kwestia dojścia do perfekcji.Pamiętam, że właśnie niedzielny rosół, był pierwszym złożonym daniem, które zrobiłem w wieku niespełna ośmiu lat. Babcia, która zachorowała wtedy, leżała w łóżku i instruowała mnie jak etapami go przygotować.Ważny jest wybór mięsa. Rosół ma być esencjonalny, pełen(...)zawsze dodaję również jakieś podroby. Nie bójcie się również dodawać warzyw, im więcej tym lepiej. Zainwestujcie w duży garnek, tak by wszytko się zmieściło.Jest również sposób na klarowność rosołu, potrzebne będzie białko jajka ubite. Co z tym, wyjaśnię poniżej.Czego użyłem tym razem:-kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego-szyja i skrzydełko indycze-korpus kaczki- dwa żołądki gęsie-kawałek nieobranej
BaRepas