szparagi zacznie bulgotać, posolić ją (mniej więcej tak jak na makaron). Wrzucić szparagi i gotować kilka minut. Im szparagi są cieńsze i młodsze, tym szybciej się ugotują (w 5 minut). Wyłożyć na talerze, razem z dodatkami (kasza i buraki), na koniec przygotować jajka. Do wody w wysokim garnku dodać łyżkę zwykłego octu. Można polizać łyżkę, która była zanurzona(...)czasu, aż na środku pojawi się „wir”. Do środka tego lejka wbić jajko. Podtrzymywać krążenie w garnku, delikatnie mieszając po bokach, jednocześnie uważając, żeby nie przebić białka, bo żółtko przedwcześnie się rozleje i nie będzie efektu na talerzu. Jajko gotować w ten sposób przez 3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową (uważając wciąż, żeby go wcześniej niż na talerzu
Dietologpierniczki przygotujesz w mgnieniu oka i tak samo w mgnieniu oka zostaną one zjedzone 😂 Są to orkiszowe, początkowo bardzo kruche, a z czasem mięciutkie ciasteczka korzenne z masłem orzechowym. Kilka dni temu opublikowałam przepis na pierniczki owsiane , ale tak szybko zniknęły, że musiałam dorobić kolejną porcję. Jednak tym razem zmieniłam nieco recepturę i ponownie jestem bardzo zadowolona z efektu. Można(...)sposób wyjdą Ci "zwyczajne", kruche ciasteczka, które możesz przygotować o każdej porze roku, nie tylko w Święta. Składniki (2 blaszki ciastek): 350 g mąki orkiszowej 100 g oleju kokosowego 100 g miodu 150 g masła orzechowe z karobem i syropem z agawy (Primavika) 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka karobu/kakao 1 jajko 2 łyżeczki proszku
Zdrowie na języku :Płyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku sok z cytryny, ocet winny do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso oddzielamy od skóry i kości, rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Marchewkę kroimy w plasterki lub w kostkę. 3. Jajka kroimy na ćwiartki. 4. W małym rondelku zalewamy żelatynę niewielką ilością zimnego rosołu, odstawiamy, aby napęczniała. Po kilku minutach(...)potem wykrawać porcje galarety. 6. Wykładamy w naczyniu lub kokilach mięso, marchewkę, odsączony z zalewy groszek, odrobinę natki pietruszki i ćwiartki jajek. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, a następnie zalewamy rosołem z żelatyną. 7. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała. Galaretę drobiową podajemy skropioną sokiem z cytryny lub octem winnym. Smacznego
W kuchni KatiePotrzebujesz: Na muffiny: 2 jajka 1/4 szkl. mąki krupczatki 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Topping: 200 ml śmietany 30% 3 łyżki jagód Sos miodowo-cytrynowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 laski wanilii Sposób przyrządzenia: Muffiny: 1. Oddziel białka od żółtek i ubij(...)kakao i wodę; całość dokładnie połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20 min. w 180*C Topping: 1. Śmietanę ubij. 2. Odłóż kilka jagód do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem. 3. Rozgniecione jagody wymieszaj z ubitą śmietaną. Sos: 1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wybierz wszystkie nasionka. 2. Połącz
Kuchnia w Słońcu Skąpanapieczarkowa 100 g serka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliło. Bulion zagotowujemy(...)śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy. 2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy kilka pulpecików i zalewamy gorącą zupą. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachorzechy, migdały, wiórki kokosowe, cukierki typu m&m's PRZYGOTOWANIEMąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty.Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym(...)Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszkiwraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dnii gotowe !!!Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet
Moje Kuchenne Rewelacjeostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 3 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Lime curd: 4 jajka 4 żółtka 300 gr cukru drobnego sok z 6 limonek skórka otarta z 6 limonek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka oliwy Wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w garnuszku i podgrzewać(...)wyrabiając cały czas rękami. W ten sposób dodać około 250-285 gr cukru. Masa ma być o konsystencji dobrze wyrobionej plasteliny. Może się bardzo, bardzo delikatnie kleić. Masa ma być zwarta i gładka i elastyczna. Blat wysypać mąką ziemniaczaną, dość obficie. Masę rozwałkować na grubość około 3 mm, rozwałkować na wielkość o kilka centymetrów więcej niż średnica tortu licząc
moj przepis naobraniu i pokrojeniu) Dodatkowo: 100ml śmietanki 30% 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej Prażone orzechy włoskie, płatki migdałów lub kokos do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Składniki na tortownicę o śr 26-30cm Jajka ubijamy wraz z cukrem na wysokich obrotach przez ok 5 minut. Do ubitych dodajemy wolnym strumieniem olej, nie zaprzestając mieszania. Partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem(...)pozostawiamy w uchylonym piekarniku na min. 10 minut, a następnie studzimy w temperaturze pokojowej. Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Przekładamy do niej posiekaną drobno tabliczkę czekolady i pozostawiamy na kilka minut, po czym intensywnie mieszamy do rozpuszczenia. Dekorujemy polewą wierzch ciasta, a następnie- jeśli chcemy- posypujemy uprażonymi wcześniej bakaliami
Kuchnia w czekoladzieząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 150ml słodkiej śmietanki 30% 150g sera żółtego typu gouda Sól morska oraz pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania Makaron: Przesianą mąkę, puree z dynii oraz jajko i sól siekamy nożem a następnie wyrabiamy w dłoniach. Pozostawiamy pod ściereczką na ok 20 minut po czym wałkujemy na gr ok 2-3mm. Podsypujemy(...)czym zmniejszamy obroty do 5 i ugniatamy jeszcze przez ok 30 sekund. Sos: Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz natkę pietruszki. Podsmażamy kilka sekund. Dodajemy odcedzony makaron, jajka roztrzepane ze śmietanką oraz drobno starty ser żółty. Mieszamy ale tylko do połączenia składników, tak by jajka się nie ścięły. Doprawiamy do smaku solą
Kuchnia w czekoladziepochodzi właśnie od tych liści mocy, które są głównym składnikiem :D Do tego słodkie, pieczone pomidory, kremowy serek wiejski i kilka kropelek oliwy oraz sosu chili dla podkręcenia całości...totalny poranny odjazd! Można podać też do nich jajko sadzone, tak jak proponuje Jamie Oliver, jednak ja dużo bardziej wolę pomidorową wersję, dlatego też w masie szpinakowej zamieniłam plaster szynki(...)Tosty Popeye'a na 4-5 tostów Potrzebujesz: 80g szpinaku baby 1 jajko 3 suszone pomidory 2 łyżki mleka szczypta soli i pieprzu 4-5 łyżeczek serka wiejskiego (1 na tost) 4-5 kromek pieczywa razowego 2 średnie pomidory oliwa i sos chili do podania Sposób przyrządzenia: 1. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. 2. Ułóż pomidory i kromki chleba
Kuchnia w Słońcu Skąpanażelatyny Dr.Oetker Poncz: 200 ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru 50 ml wódki lub rumu Dodatkowo: Bita śmietana Posypka Plasterki gruszki listki mięty Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na lśniącą pianę, stopniowo wsypywać cukier, miksować do momentu aż się rozpuści, dodać żółtka, zmiksować, wsypać przesianą przez sito mąkę wymieszaną(...)litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku śmietankowego, miksujemy do połączenia. Mus gruszkowy: Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie wg przepisu
Wanilia i Kardamoncebulkę z czosnkiem. Dodaj posiekane zielone części dymki i pokrojone liście szpinaku. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż wyparuje woda. Dopraw solą (z umiarem, ponieważ feta jest już słona) i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia. Fetę pokrusz nad patelnią, dodaj pietruszkę, koperek i jajka, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż tortownicę z odpinanym rantem papierem(...)siebie, i aby część ciasta zwisała poza formę. Każdy kolejny płat układaj nieco dalej od poprzedniego, tak, aby nałożone na siebie płaty ciasta przypominały kształtem gwiazdę. Ułóż w ten sposób dziewięć arkuszy ciasta, jeden odłóż na bok. Na ciasto wyłóż farsz ze szpinakiem. Na wierzchu rozłóż ostatni, odłożony na bok arkusz ciasta, a następnie zawiń do środka zwisające brzegi pozostałych
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaostatnią chwilę. Jeżeli macie dosyć tradycyjnej sałatki jarzynowej, zawsze można ją troszkę urozmaicić Tym razem proponuję dodanie do niej wędzoną makrelę, która znacznie ożywi jej smak. Takim też sposobem otrzymujemy pyszną sałatkę jarzynową z wędzoną makrelą i kukurydzą, która z pewnością posmakuje wszystkim biesiadnikom. Niby zmiana nieznaczna, a sałatka smakuje zupełnie inaczej. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English(...)pokrojone w kostkę 2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę, plus 2 do podania 1 wędzona makrela, mięso bez ości majonez musztarda, sól, pieprz Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składnik sałatki w większej misce. Dodaj kilka łyżek majonezu, w zależności od upodobania i dopraw całość musztardą, solą i pieprzem
karmelowydłuższego czasu w mojej kuchni zalegało kilka sztuk bananów, nie za bardzo wiedziałam co z nimi zrobić. Poszukałam trochę przepisów w internecie i trafiłam na placuszki bananowe. Pomieszałam kilka przepisów, dodałam coś od siebie- i tak powstały pyszne śniadaniowe placuszki . Do ich wykonania potrzeba na prawdę niewielu składników. Robi się je bardzo szybko , więc z powodzeniem można je zrobić(...)według mnie nie jest to wcale konieczne). Jeśli zasmakowały Wam te placuszki to polecam zajrzeć także tutaj . Składniki: 1 banan 1 jajko szklanka płatków owsianych łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru) łyżeczka miodu tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Płatki zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do napęcznienia. Banana kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Dodajemy jajko, masło orzechowe i miód. Wszystko
Pobite gary Barbaryformy 23 x 23 cm. Sposób przygotowania: Do rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę i zagotowujemy, gdy margaryna się rozpuści zdejmujemy rondel z ognia i po woli wsypujemy mąkę ciągle mieszając, wstawiamy na ogień i podgrzewamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od brzegów, odstawiamy do ostudzenia. Przekładamy do miski, miksujemy dodając po jednym jajku, na końcu wsypujemy proszek do pieczenia(...)stopni. Jeżyny przekładamy do miski, miksujemy blenderem na gładką masę, przecieramy przez sitko żeby oddzielić pestki od musu. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy cukier puder oraz ucierając wlewamy po trochu musu jeżynowego . Żelatynę lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, rozpuszczoną wlewamy
Bajeczna KuchniaOstatnimi czasy nasza kulinarna biblioteczka wzbogaciła się o kilka ciekawych pozycji, a ponieważ święta coraz bliżej, to mam okazję wypróbować nowe przepisy. Prym wiedzie wydana przez znaną francuską blogerkę Mimi Thorisson książka zatytułowana "Apetyt na Francję". W mojej opinii jest to jeden z nielicznych poradników kulinarnych, który oprócz podawania Czytelnikowi gotowych, przystępnie opisanych przepisów, stanowi zarazem nieustanne źródło inspiracji(...)kulinarnych eksperymentów i w ten sposób na bazie Jej przepisu powstało zupełnie nowe danie - ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami. Co najważniejsze, nie musimy do tych kuleczek dodawać mąki. Składniki - proporcje na 3-4 osoby 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być, te które zostały z wczorajszego obiadu) 4-6 ząbków czosnku 2 jajka bułka tarta do panierowania podsmażona na złoty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMaliny latem zaprawione do słoiczków zimą wykorzystuję na różne sposoby. Najczęściej jako dodatek do budyniu lub ryżu na mleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym. Składniki(...)mleka 2 jajka łyżka kakao 50 g cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: kostka białego sera (250 g) słoiczek malin w cukrze (ok. 150 ml) łyżka posiekanej gorzkiej czekolady łyżka cukru waniliowego mały kubeczek jogurtu malinowego cukier puder do dekoracji Składniki ciasta zmiksować dokładnie żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Maliny odsączyć z syropu. Kilka odłożyć do dekoracji
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamaku 1 duże jajko 2 łyżki masła olejek migdałowy 3 łyżki miodu 3-4 łyżki cukru garstka orzechów włoskich garstka rodzynek (opcjonalnie) Kokos: 4 białka 1/2 szklanki cukru 120 g wiórków kokosowych ok. 100 g powideł (np. wiśniowych, śliwkowych, z czarnej porzeczki) Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników(...)nich dodajemy kakao i znów zarabiamy. Porcje ciasta umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny. Mak: Białka oddzielamy od żółtek. Mak sparzamy i mielimy. Następnie dodajemy żółtka, roztopione masło, kilka kropel olejku migdałowego, miód oraz cukier. Wrzucamy posiekany orzechy oraz ewentualnie rodzynki (wcześniej warto je sparzyć wrzątkiem). Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do całości. Kokos: Białka ubijamy
Słodka Stronamniej więcej w porze drugiego śniadania i się najadłam. Nie - wróć - ja się obżarłam! :D Na pewno będę do nich wracać! :) kiedy? Nie wiem, bo na oku mam już kilka innych muffinek na słono :D w tym na prędce zapisywane dwa pomysły własne - jak mi pomysł do głowy wpadnie muszę natychmiast łapać długopis i kartkę, bo za 10 minut(...)można też mieszać kolory) 3/4 laski kiełbasy 1 serek topiony ziołowy (100g) 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe) 2 łyżeczki przyprawy do pizzy (Prymat) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej (Prymat) szczypta papryki ostrej mielonej (Prymat) szczypta soli Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i również drobno
Kolorowy Przepisownikmiski, przyprawiłem je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie dodałem do ziemniaków łyżeczkę lekko roztartego w moździerzu kminku, dwie łyżeczki suszonego cząbru, łyżkę mąki ziemniaczanej i dwa jajka, po czym całość dokładnie wymieszałem. Plastry wędzonego boczku pokroiłem w poprzeczne pasy o szerokości około jednego centymetra, które dokładnie porozdzielałem, a następnie umieściłem na zimnej suchej patelni. Patelnię podgrzewałem na średnim(...)plackiem ziemniaczanym. Przyprawioną masę ziemniaczaną przełożyłem do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia tarty, w ten sposób, aby jej grubość była wszędzie taka sama. Oczywiście można również użyć zwykłej brytfanny do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Na wierzch masy ziemniaczanej równomiernie rozłożyłem kawałki podsmażonego boczku i kilka porwanych na mniejsze części gałązek świeżego rozmarynu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni z włączonym
Wyprawy kulinarnedopadło mnie... Przeziębienie pierwsza klasa!Szukam wszelkich możliwych sposobów na to, by przemycić witaminy w posiłkach.Dzisiaj udało mi się sprytnie ukryć witaminy z pietruszki, czosnku i brokuła!Zapraszam! Zielone placuszki z brokułem i pietruszką w roli głównej duży pęczek świeżej pietruszki średni brokuł mąka 4 jajka ser żółty (ok 10 dag) pieprz, sól czosnek ( 3 ząbki) cebula olej(...)czasie kroimy drobno cebulę, pietruszkę, ścieramy na grubej tarce ser, dajemy do jednego naczynia, dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Zanim brokuł wystygnie możemy zrobić sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY) 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny Gdy brokuł wystygnie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy mąkę, aby uzyskać konsystencję podobną do placków
Kuchnia moimi oczami