Babcia Elfryda to świętej pamięci babcia mojego męża. Miała ona swój sposób na naleśniki, których niestety ja nie jadałam, ale mąż mi o nich opowiadał i postanowiłam zrobić takowe. Myślę, że są zbliżone do oryginału, tylko pewnie nie w stu procentach. W każdym razie są pyszne :) Naleśniki: 3 jajka 1 ½ szklanki mleka 2 szklanki mąki Olej do smażenia 1 średni(...)Można go zrobić do słoiczków, zagotować i używać do rozmaitych dań, ciast. A jeśli nie posiadamy takowych w własnej śpiżarni to wystarczy zagotować lub poddusić w niewielkiej ilości wody, kilka jabłek z niedużą ilością cukru- gotowe w 10-15 minutek. ale wracając do naleśników... Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili
Smakowy Rajstruffoli dzisiaj będą gościły w mojej kuchni. Deser bardzo prosty do przygotowania, a podany w mniej tradycyjny sposób / w papierowych foremkach /doskonale prezentuje się wśród karnawałowych słodkości. Składniki 250 g mąki 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki oleju (lub 1,5 łyżki masła) 1-2 łyżki marsala /lub brandy, rumu / szczypta soli starta skórka(...)oraz olej do głębokiego smażenia i kolorowa posypka Wykonanie: -W ymieszać jajka z cukrem, dodać startą skórkę pomarańczową. -Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, łyżkę marsala , olej i szczyptę soli. -Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką na ok.30 minut. -Następnie podzielić je na kilka części. -Stolnicę podsypać odrobiną mąki. -Każdy kawałek ciasta
Zakamarki mojej kuchnipieprz – 1 szczypta – ciasto francuskie – 1 arkusz – pieczarki – 100 g – natka pietruszki – 1 pęczek – żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso mielone mieszamy z jajkiem , bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i drobniutko posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, Z mięsa formujemy kulę(...)cieńsze ). Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso tworząc coś ala koszyczek. Dobrze zlepiamy, smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 – 35 minut. W tym czasie czyścimy pieczarki. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia mięsa układamy je w koszyczku. Delikatnie oprószamy solą. Zajadamy gorące
Ostra na Słodkowraz z ugotowanymi kawałkami boczku oraz podrobami do malaksera, dolewamy trochę wywaru (z kilka łyżek, aby masa łatwiej się zmiksowała) i blendujemy do uzyskania jednolitej papki (lub 3 razy przepuszczamy przez maszynkę do mielenia). Ugotowane warzywa, wątróbkę, cebulę oraz namoczoną bułkę także mielimy w analogiczny sposób, z tym, że nie musimy już dolewać wywaru. Zmielone masy łączymy ze sobą(...)razie potrzeby dodajcie większe ilości przypraw (pamiętajcie, że po upieczeniu smak będzie trochę mniej wyrazisty niż w tym momencie). 9. JAJKA + MIESZANIE (5 min) Białka oddzielamy od żółtek (możecie to zrobić poprzez wbicie zawartości jajka na dłoń i przepuszczenie białka palcami) – żółtka przekładamy do masy mięsnej i mieszamy, a białka przelewamy do osobnej miski. Do białek dodajemy szczypty soli
Nerds Kitchenrozpoczęły się ferie. Wprawdzie w tym tygodniu jestem codziennie w szkole, bo pracuję z maturzystami, ale od piątku odpoczywam. Udało mi się wygospodarować chociaż kilka dni wolnego z zimowego urlopu i mam zamiar się zregenerować po pierwszym semestrze. Poza mną w szkole są nauczyciele pełniący dyżury i naprawdę sporo młodzieży. Część przychodzi na zajęcia dodatkowe, inni, aby pograć w piłkę(...)pączków): • 250 ml mleka • 30 - 40 g drożdży • 100 g cukru • 100 g masła • 3 całe jajka • ok. 700 g mąki • szczypta soli • cukier waniliowy Nadzienie: • powidła lub marmolada Nadzienie ajerkoniakowe: • budyń waniliowy • 1,5 szklanki mleka • masło • ajerkoniak • spirytus Sposób przygotowania: 1. W dużej misie (lub misie miksera) z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i części mąki przygotować rozczyn
W mojej kuchniMamy sposób na kulinarną nudę. Pyszne i zdrowe kotleciki jajeczne z komosą i guacamole. Zrób i ciesz się jedzeniem! Ciągle szukamy dla was nowych pomysłów na fajne jedzenie. Gotowanie to w końcu świetna zabawa i cieszenie się smakami. Te kotleciki z jajek i komosy ryżowej właśnie takie są. Wyglądają i smakują nieziemsko. Świetnie sprawdzą się na co dzień i jako(...)super foods, są też bardzo zdrowe. Quinoa czyli komosa ryżowa – “święte zboże” uprawiane w Ameryce Południowej od tysięcy lat. Bardzo zdrowa i uniwersalna w kuchni. Jeszcze kilka lat temu trudno dostępna, dziś bez problemu znajdziecie ją w większości supermarketów – zazwyczaj w działach ze zdrową żywnością. Tym razem wybraliśmy komosę czerwoną Intenson , najwyższej jakości produkt rolnictwa ekologicznego
Kulinarna Polskasernik gotowany! Jedliście kiedyś sernik gotowany? Na blogu jest kilka przepisów! Połączenie delikatnego, puszystego biszkoptu z kremową, waniliową, serową masą i słodkimi pierniczkami z marmoladą jest fantastycznym pomysłem na deser. Idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy! Ps. i robi się błyskawicznie! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24 x 30 ) BISZKOPT: * jajko rozm.M – 6 szt * mąka pszenna – 6 czubatych(...)SEROWA: * ser biały 3 x mielony ( wiaderkowy dobrej jakości ) * masło – 250 g * jajko rozm M. – 3 szt * cukier – 240 g * wanilia ( ziarna lub esencja lub cukier z wanilią ) – do smaku * budyń waniliowy – 2 op DODATKOWO: * pierniczki z marmoladą w ulubionym kształcie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec łyżka po łyżce wsypujemy
Ostra na Słodkomożemy intensywny smak barszczu. Dodatkowo koncentrat buraczany dość znacznie wyostrza jego smak. Barszcz przygotowałam w tradycyjny sposób i podałam w formie pitnej jajko dodatek do krokietów. Barszcz czerwony możecie także przygotować w trochę wzbogaconej formie i podać jako zupę z dodatkiem warzyw, jajka i smietany. Jest to tzw. barszcz po ukraińsku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)barszczu czerwonego. 250 ml koncentraktu z buraka 1,5 kg buraczków ćwikłowych 1 mały seler (korzeń) 1 mały por 1 duża marchew 1 duża pietruszka (korzeń) 2 liście laurowe kilka sztuk suszonych grzybów (około 6 grzybków) 1 duże kwaskowe jabłko 1 łyżka cukru kryształu 1,8 litra wody sok z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżki
mecooks50ml śmietanki 30 % płatki migdałów do posypania Sposób wykonania: Dynię obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa obieramy i sikamy w małą kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza kroimy (niezbyt drobno). Sypkie składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy i przesiewamy przez sito. W misie miksera umieszczamy jajka i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo sypkie(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach C przez 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Posypujmy płatkami migdałów. Pozostawiamy do wystudzenia
Pyry na Gazciasto jest kwintesencją Świąt Bożego Narodzenia w moim domu. Uwielbiam smak piernika i cytryn. W ten sposób powstało cytrynowo - piernikowe nadzienie w postaci lemon curd. Obowiązkowo w drożdżowym cieście muszą pojawić się rodzynki i pachnące pomarańcze. Całość zwieńcza lśniący biały lukier. Ciasto jest obłędne w smaku. Czuć w nim całą magię nadchodzących Świąt. Dom przepełniony zapachem ciasta drożdżowego, pomarańczy, cytryn(...)światełek i świec. Czy można wymarzyć sobie lepszy obraz Świąt Bożego Narodzenia? Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 125 g margaryny lub masła 30 g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłego mleka Kilka kropel aromatu pomarańczowego Lemon curd: 50 g masła 80 g cukru Sok z 1,5 cytryny Skórka z 1,5 cytryny 1 jajko
VioletoweKucharzeniewszystkie składniki, aż powstaną charakterystyczne grudki i bryłki mniej lub bardziej zwarte. Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek . Teraz można zabrać się za ciasto właściwe. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem(...)się z grubsza rozetrze, a całość zmieni kolor na bardziej kremowy. Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia - lub ewentualnie wysmarować masłem
Grunt to przepis!Waszą rodzinę i przyjaciół :) Tak jest i w tym wypadku, gdzie genialny efekt można uzyskać w ekspresowy sposób. Z dwóch rodzajów Pasztetu firmy Profi oraz domowej pasty jajecznej, a także suszonych pomidorów i ogórków kiszonych, którymi to przełożyłam kilka warstw chleba orkiszowego, przygotowałam pyszny tort kanapkowy. Całość posmarowałam śmietankowym serkiem i udekorowałam czarnymi oliwkami oraz ulubionymi(...)pewno zachwyci i zaskoczy Waszych biesiadników :) SKŁADNIKI: 16 kromek pieczywa (użyłam orkiszowe, może być również chleb tostowy) 2 opakowania Pasztetu Wielkopolskiego Profi z drobiem i koperkiem 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu sól i świeżo zmielony pieprz 3 kiszone ogórki 2 opakowanie Pasztetu Wielkopolskiego Profi z drobiem i pomidorami 1/3 szklanki suszonych pomidorów z zalewy DODATKOWO
Słodko-Słony Świat Ilonyczosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz szczypta papryki kilka kropel maggi (niekoniecznie) Składniki do sosu: 2 średnie cebule 2 kulki ziela angielskiego 5 kulek czarnego pieprzu 3 liście laurowe łyżka soli pieprz mielony pęczek kopru 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego bulion lub kostka rosołowa Do miski wkładamy mięso, kajzerkę, jajka, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy, wodę i wyrabiamy. Możemy posmakować(...)Następnie dodajemy surowy ryż. Dokładnie mieszamy. Kapustę obmywamy, wycinamy głąb i wkładamy do dużego garnka. Nalewamy wody, mniej więcej do 3/4 wysokości kapusty. Podgrzewamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Można ściągać liść po liściu, kiedy da się je bez problemu ściągnąć nie rwąc ich. Wtedy mamy największą kontrolę by liście nie były zbyt miękkie. A drugi sposób to gotować
Pelusiowa KuchniaLuty, a u mnie wciąż zaległe przepisy ze Świąt Bożego Narodzenia. Tak to niestety jest, jak systematycznosć nie jest mocną stroną autorki bloga. Z lata też zresztą kilka mam, ale to juz inne okoliczności i powody. Pomalutku postaram się wszystkie spisać, bo mi samej na tym zależy, a dzisiaj zapraszam na pyszna kaczuchę, ulubione danie mojej Mamy. Składniki: 1 kaczka barbie(...)surowego boczku 200g watrobki drobiowej ( u mnie z kaczki) 2 namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 8-10 średnich mięsistych jabłek goździki pietruszka do dekoracji Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, osuszyć. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze soba i natrzeć nimi ptaka. Przełożyź do naczynia, szczelnie
Gosia gotujesobie bogactwo smaku i witamin. Jedząc ją zaspokajasz dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A i C, dzięki którym chronisz swój organizm przed infekcjami, przeziębieniami, a także w naturalny sposób wspomagasz odbudowę błon komórkowych skóry. Cykoria to także źródło manganu, który pomaga usprawniać metabolizm i przemianę tłuszczów, żelaza niezbędnego do wytwarzania hemoglobiny, potasu wspomagającego przemianę materii czy fosforu ważnego budulca kości(...)Kolejna moja cykoriowa propozycja idealna zarówno na kolację jak i na śniadanie. SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie 2 cykorie 8-10 pieczarek kilka plasterków szynki ser brie lub camembert albo inny tego typu 3 łyżki gęstej śmietany 2 jajka 1 łyżka miodu sól, pieprz odrobina masła A jak to zrobić: Cykorię przekroić na pół, wykroić gorzkie części. Jeśli cykorie
Kuchnia w opałach