jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:115/277)

Muffinki jabłkowo - marchewkowe z bezowym bałwankiem 179

Choć do Gwiazdki zostało jeszcze kilka tygodni, a aura na zewnątrz jest stanowczo jesienna... udzieliło mi się szaleństwo sklepowych witryn, które już od dłuższego czasu wręcz kipią od świątecznych dekoracji :-) W ten oto sposób do mojej kuchni zawitała śnieżna zima i powstały korzenne, jabłkowo - marchewkowe muffinki z uroczymi bezowymi bałwankami. Dzięki odpowiedniej recepturze muffiny są wilgotne i tak samo pyszne(...)kawałeczki jabłek (zwykle 1 średnie jabłko) 250 g mąki 100 g cukru trzcinowego 180 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić trzepaczką. Dodać jogurt. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą

maniapieczenia
Włochy: Ravioli 103

margin-bottom: 0.21cm; } Czasem lubię zjeść obiad na słodko, taka mała, zazwyczaj letnia fanaberia. To mój sposób, żeby nie jeść deseru, bo w końcu po wchłonięciu sześciu pierożków z owocami, nie ma się już zwykle ochoty na nic, co ma w sobie cukier. Stąd też proponuję Wam dzisiaj danie oczywiście włoskie, ale na słodko, ravioli z serkiem ricotta(...)zrobić żadnego zdjęcia. Toteż podam Wam przepis, ale będziecie musieli zatrudnić wyobraźnię, by trzecim okiem ujrzeć jak smakowicie wyglądały. Ravioli na słodko i na wytrawnie 300 g maki 2 jajka 1 żółtko ciepła woda łyżka octu szczypta soli Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne, zwarte ciasto i na 30 minut wstawić do lodówki. 250g serka ricotta 300g jagód 2 łyżeczki cukru

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem 98

boxa.  To świetny sposób na "polubienie się" z płatkami, ponieważ naprawdę ciężko odgadnąć co wchodzi w skład placków - oprócz oczywiście kusząco ciągnąceeego się żółtego sera. Możecie je doprawić zgodnie z własnymi upodobaniami, choć przyznam, że zaprezentowana wersja jest delikatna i jednym słowem... przepyszna.  I od razu radzę, zwiększcie ilość składników, bo te kilka sztuk szybko zniknie i będziecie(...)jeszcze!  Ps. Zerknijcie też na moje placuszki z płatków jaglanych z miodem - klik . (około 5-6 sztuk) 50g płatków jaglanych (około 5 płaskich łyżek) 50 ml mleka 1 jajko Dodatkowo: 50g żółtego sera 1 szczypta suszonego koperku (solidna) 1 szczypta suszonej pietruszki  sól ziołowa Ponadto: olej/masło do smażenia  Płatki wymieszać z jajkiem i mlekiem, a następnie

Di gotuje
Wytrawne ciasto z gruszkami 82

proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Gruszki umyj i pokrój w kostkę. Gorgonzolę również pokrój w kostkę, a orzechy włoskie posiekaj na grube kawałki. W kubku wymieszaj olej z jajkami. Do składników suchych dodaj gruszki, gorgonzolę oraz orzechy włoskie. Całość wymieszaj, dodaj składniki mokre i ponownie dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej(...)Formy do pieczenia Chciałam Wam jeszcze dziś opowiedzieć o jednej kwestii – formy do pieczenia. Dostałam kilka pytań odnośnie tego tematu, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tutaj swoimi doświadczeniami. Nie jest tajemnicą, że jestem ogromną zwolenniczką sklepów internetowych. Kupuję w ten sposób wszystko – od jedzenia, po ubrania aż do akcesoriów kuchennych. I również w ten sposób zaopatruję się

365 dni dookoła kuchni
Wytrawne ciasto z gruszkami 112

proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Gruszki umyj i pokrój w kostkę. Gorgonzolę również pokrój w kostkę, a orzechy włoskie posiekaj na grube kawałki. W kubku wymieszaj olej z jajkami. Do składników suchych dodaj gruszki, gorgonzolę oraz orzechy włoskie. Całość wymieszaj, dodaj składniki mokre i ponownie dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej(...)Formy do pieczenia Chciałam Wam jeszcze dziś opowiedzieć o jednej kwestii – formy do pieczenia. Dostałam kilka pytań odnośnie tego tematu, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tutaj swoimi doświadczeniami. Nie jest tajemnicą, że jestem ogromną zwolenniczką sklepów internetowych. Kupuję w ten sposób wszystko – od jedzenia, po ubrania aż do akcesoriów kuchennych. I również w ten sposób zaopatruję się

365 dni dookoła kuchni
Deser brownie z owocami leśnymi 150

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na ekspresowy, letni deserek, którego bazą jest dowolne ciasto czekoladowe. To świetny sposób na wykorzystanie zakalców czy resztek słodkości po większych imprezach! Ja początkowo upiekłam brownie, po czym stwierdziłam, że jednak samo w sobie jest zbyt nudne i... zrobiłam z niego deser! Ciasto dobrze jest nasączyć wcześniej mocną kawą - będzie bardziej wilgotne i lepiej skomponuje się(...)jogurt grecki i kwaskowate owoce to połączenie idealne! Składniki: brownie 90 g gorzkiej czekolady (min. 74%)  2 jajka klasy M  2 bardzo dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki jaglanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka masła orzechowego kilka łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła)  1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka i sok z jednej pomarańczy (opcjonalnie) szczypta

Kuchnia Ellie
Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami 88

Składniki potrzebne do przygotowania cukinii faszerowanej ricottą i suszonymi pomidorami: 2 niewielkie cukinie, 150g serka ricotta, kilka suszonych pomidorów z oliwy (5-8), 50g startego żółtego sera, 2 łyżki startego parmezanu, sól i pieprz do smaku, pół pęczka natki pietruszki, Sposób przygotowania cukinii faszerowanej ricottą i suszonymi pomidorami: Cukinie myję, osuszam i przekrawam wzdłuż. Ostrożnie wydrążam(...)paseczki, ser żółty ścieram na grubych oczkach a parmezan na drobnych oczkach tarki, siekam natkę pietruszki. Połowę miąższu cukinii siekam drobno i wrzucam do miski, dodaję ricottę, jajko, suszone pomidory oba rodzaje serów i natkę pietruszki, całość mieszam dokładnie i doprawiam solą oraz pieprzem do smaku. Cukinie nadziewam gotowym farszem, układam w wysmarowanym olejem naczyniu

Gotuj Się Kto Może
Rosyjskie bliny z granatem (jesień). 141

bliny.  Podawać je można na wiele sposobów - dlatego tak je uwielbiam. Z różnymi gatunkami ryb, ze śmietaną, roztopionym masłem, marynowanymi grzybami, kawiorem, tartym serem, krojonym jajkiem, pastami rybnymi. Na słodko, z konfiturami. Ja sięgam po te z niczym. Zjadam pierwsze zanim trafia na stół.  1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej jajko 2 łyżki mąki żytniej łyżeczka cukru szczypta(...)soli ok szklanki mleka ( u mnie bez laktozy)  1/2 paczuszki drożdży Mąki mieszam w misie, wbijam jajko ( pokojowa temperatura) , wlewam ciepławe mleko. Dodaję pozostałe składniki i mieszam na jednolite ciasto śmietanowej gęstej konsystencji. Odstawiam ciasto na kilka godzin ( wczoraj rosło 4 godziny). Wyrośnięte ciasto nakładam na patelnię posmarowaną olejem za pomocą ręczniczka papierowego ( minimalna ilość tłuszczu sprawia

AZgotuj!
Bananowe placuszki 133

Ostatnio naszło mnie na różnego rodzaju placuszki . Zaletą tego typu dania jest to, że ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Miesza się zaledwie kilka składników i gotowe- mamy na talerzu pyszne śniadanie, obiad czy deser. Jako, że w mojej kuchni królują banany   i kasza jaglana  to przyszedł czas na połączenie tych uwielbianych przeze mnie składników. Efekt(...)posypane cynamonem. Ja tym razem jednak postawiłam na masło bananowe . Składniki: 10 dag kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki) 2 dojrzałe banany 2 jajka 4 łyżki mąki (użyłam orkiszowej) tłuszcz do smażenia masło bananowe do posmarowania placuszków Sposób przygotowania: Kaszę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Banany obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Dokładnie rozgniatamy przy

Pobite gary Barbary
Sos chrzanowy na trzy sposoby 214

kilka wariacji z chrzanu - zdrowo i rozgrzewająco - niekoniecznie zimowo:) Są to pomysły na doskonały dodatek do mięs, także tych z grilla w okresie letnim, gotowanych warzyw, kanapek, np. z wędlinami, serów, pieczywa, jajek na twardo, Oczywiście w zależności ile go potrzebujecie dowolnie modyfikujcie ilości składników proporcjonalnie co całej reszty. Smacznego i miłego dnia!:) Sos chrzanowy Idealny do jajek ugotowanych(...)twardo i do różnych mięs. Składniki: 2 łyżki chrzanu startego 1 łyżka śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: wszystkie składniki dobrze mieszamy ze sobą, gotowe! Proste? Proste i smaczne:) Sos chrzanowy z miodem Idealny dodatek do mięs z grilla, gotowanych warzyw i kanapek. Składniki: 6 łyżek chrzanu tartego

Zasmakuj Kuchni
Ciastka gryczane z masłem orzechowym 114

cukru. Jeśli szukacie zdrowych pomysłów na ciastka, dodajcie zamiast tradycyjnego tłuszczu, właśnie masło orzechowe lub olej kokosowy, to doskonałe a przede wszystkim zdrowe zamienniki. Cukier również możecie zastąpić na kilka sposobów. Ciacha idealne do kawy czy jako przegryzka w chwilach słabości. Nadadzą się również na drugie śniadanie. U nas obowiązkowo z mleczkiem ( tak, wiem, że niezdrowe;p) U mnie(...)Wasze masło jest bardzo rzadkie, może trzeba będzie dodać ciut więcej mąki. Drukuj Ciastka gryczane z masłem orzechowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 szkl masła orzechowego crunchy 1 jajko 1/2 szkl. erytrolu 1/2 szkl. mąki gryczanej 1/2 szkl. płatków owsianych Sposób przygotowania Składniki połączyć. Wałkować i wykrawać ciastka. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-gryczane-maslem-orzechowym/

Mieszam w Garnku
Pasztet z kaczki 143

majeranku 1 łyżka czabru 1 łyżka  gałki  muszkatalowej 1 paczka suszonych  grzybów Pieprz sól 3 liście  laurowe 6 ziaren owocu jałowca  Sposób: *Grzyby namaczamy na kilka godzin w misce z wodą. *Kaczkę  gotujemy około 2 godzin Możemy dodać kostkę rosółową dodajemy również spaloną cebulę,owoc jałowca i liście laurowe *Kroimy boczek w duże kwadraty(...)wszytko przestygnie  obieramy kaczkę z kości i mielimy na drobnych oczkach dwa razy; (Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula, bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów *Dodajemy jajka,gałke  muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru  ,majeranek Mieszamy  dodajemy  drobno posiekana natkę  pietruszki oraz drobno posiekane  grzyby które  nam zostały. Mieszamy aż wyrobimy jednolitą

Viola cooks with passion
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 287

łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka i wlewamy olej. Do ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy. Pieczemy ok. 30 min / 180C. MASA MAKOWA: Mak zalewamy wrzątkiem , po 20 minutach zagotowujemy, studzimy, mielimy 2 razy na drobnych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną jajka i aromat migdałowy(...)razem dokładnie mieszamy. Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodajemy masę makową, gotujemy do zgęstnienia.. CAŁOŚĆ: Biszkopt kroimy na 2 blaty, przykrywamy masą makową, dociskamy 2 blatem. Dokładamy na kilka godzin do przegryzienia. Smacznego

Ostra na Słodko
Barszcz wigilijny 127

barszcz wigilijny, pochodzi z XVI wieku i był barszczem białym. Nie robiło się go na burakach tylko na liściach ziela barszczowego, zakwaszonego kwasem dzieżowym z żytniej mąki i podprawiano jajkami. Szał na buraki zaczął się za czasów Władysława Jagiełły. Najpierw przyrządzano kwas buraczany, zwany barszczem, z lubością pito go na surowo – pewnie ze względu na fakt „pokrzepiania przepitych”. Barszcz(...)przez suszone grzyby. Tradycyjny barszcz wigilijny, jak wszystkie potrawy na wigilijnym stole, ma być potrawą postną. Poznajcie mój sposób na idealny barszcz. Sposób na zakwas znajdziecie tutaj . Do zrobienia barszczu potrzebujemy: 2 marchewki 1 pietruszkę 1 seler ½ pora 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego dwie duże, opalone na czarno cebule 3 buraki

ladykitchen
CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska 279

cebula – 1 szt * kefir – 3 łyżki * pietruszka – 1`pęczek * majeranek -1 łyżeczka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę masłem i solą gotujemy, wsypujemy 1 1/3 mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy jajko, mieszamy, wsypujemy resztę mąki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. FARSZ: Mięsa mieszamy, dodajemy(...)ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ). Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania