jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:106/277)

Omlet ze szpinakiem i żółtym serem 191

oliwa, śmietana lub mleko.  Przy przygotowywaniu omleta ważna jest technika, pamiętajcie, że trzeba dobre ubić jajka, powinny one być luźne. To chyba najlepsze określenie. Nie możemy ich zbytnio napowietrzyć aby omlet nie był zbyt suchy. Dodatek do omleta śmietany to sposób francuski na omleta, który pokazał mi podczas warsztatów kulinarnych Mateusz Gessler, którego znacie z programu Masterchef. Dzięki użyciu(...)PRZEPIS NA OMLET SKŁADNIKI: - 4 jaja - sól do smaku - 3 garście szpianku - 2 łyżki masła - 3 -4 łyżki smietanki - 2 łyżki mleka - 4 łyżki ser żółtego u mnie parmezan - kilka listków bazylii Jaja roztrzep rózgą tak aby zaczęły być luźne, dodaj mleko, śmietankę, ser i sól. Na patelni na maśle podsmaż szpinak.  Wylej na patelnię masę jajeczną.  Zacznij

SMYKWKUCHNI
Puszysty sernik na twoim kuchennym stole 202

może spowodować, że na wierzchu ciasta pojawią się pęknięcia. Po upieczeniu pozostaw więc formę z sernikiem w lekko uchylonym piekarniku na czas wystygnięcia. Najlepiej, jeśli sernik przed podaniem spędzi kilka godzin w lodówce. Dzięki temu stanie się wybitnie kremowy i puszysty. Nie zapominaj, że sernik powinien piec się w temperaturze 150-180 stopni – zbyt wysoka temperatura może sprawić, że ciasto(...)konsystencję sernika. Przepis na udany sernik Potrzebne składniki: 1 kg zmielonego twarogu 250 g miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 6 jajek 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 ml śmietanki 36% 4 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania Masło ubij na puszystą masę. Dodawaj do niej po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru. Całość cały czas mieszaj

CookMag
CIASTO FRANCUSKIE Z MOZZARELLĄ I WARZYWAMI 278

Pokazywałam Wam niedawno pyszny warkocz z ciasta francuskiego wypełniony serem i warzywami. Była to taka wersja maxi do podzielenia na kilka osób. Dziś mam dla Was przepis na wersję „kieszonkową, którą śmiało można zabrać w drogę, a przekąskę do pracy lub do szkoły. Wypełnione serem żółtym i kolorowym warzywami. Super dodatkiem jest ciągnąca mozzarella, która daje niesamowity efekt(...)SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * ser żółty i mozzarella – ok. 250 g * papryka żółta i czerwona – po 1 szt * kukurydza – ok. 100 * sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ścieramy ser żółtym dodajemy pokrojoną mozzarellę, paprykę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy na 3 płaty. Na każdym wzdłuż układamy farsz i sklejany ( jak pierogi

Ostra na Słodko
Placki makaronowe z wędliną i warzywami 402

Zimą staram się przemycać do wszystkiego warzywa pod każdą postacią.  Pomysł na te placki przyszedł gdy miałam makaron z poprzedniego dnia w lodówce. Jak widać,  wystarczy kilka składników do przygotowania pysznego dania. Do placków można użyć  makaronu  nitki lub spaghetti jak u mnie, wędlina dodała im pożywności , takie placuszki pokochają dzieci, są przepyszne! Składniki na dwie(...)Hańderek ½ czerwonej papryki Kawałek cukinii 1 cebula dymka ze szczypiorem 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 małe jajka 2-3 łyżki mąki pszennej Sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz Olej do smażenia Szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską

Wanilia i Kardamon
TAGLIATELLE Z PULPECIKAMI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-POROWYM 200

cebula – 1 szt * jajko – 1 szt * bułka tarta – 1 czubata łyżka * musztarda stołowa – 1 łyżeczka * czosnek – 1 ząbek * por – 1 szt * pieczarki – 5 szt * śmietana kremówka – 200 ml * parmezan – do posypania * sól, pieprz – do smaku * mąka do obtoczenia * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filet z kurczaka mielimy razem(...)oraz ząbkiem czosnku. Dodajemy czubatą łyżkę ( albo 2! ) bułki tartej, łyżeczkę musztardy i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Każdy obtaczamy w odrobinie mąki i smażymy kilka minut na patelni tej samej na której smażyliśmy cebulę ). Zdejmujemy klopsiki, dodajemy pokrojony por i pieczarki – przesmażamy, a następnie ponownie wrzucamy nasze klopsiki i jeszcze chwilę przesmażamy. Zalewamy śmietaną

Ostra na Słodko
Perfekcyjne jajka w koszulkach 160

Kilka dobrych lat temu oglądałam angielską wersję "Perfekcyjnej Pani Domu". Mój syn był wtedy mały, a ja nie pracowałam zawodowo. Pamiętam, że bardzo lubiłam program Anthei Turner i podobały mi się jej pomysły na dobrze zorganizowany i czysty dom. Czasami, zwykle bezpośrednio po programie wpadam w wir porządkowania szorując(...)kolanach szczoteczką do zębów fugi między kaflami w kuchni. Kupiłam nawet jej książkę, którą czytałam jak dobrą lekturę do poduszki :). We jednym z odcinków Anthea pokazywała w jaki sposób przygotować jajka w koszulkach. Oczywiście od razu, choć była pora obiadowa, poleciałam do kuchni wypróbować śniadaniowe jajka. Nigdy wcześniej nie robiłam jajek w koszulkach. Owszem słyszałam o nich, ale oczyma wyobraźni

Posadzone i zjedzone
Ekspresowa tarta z jabłkami na 2 sposoby 177

nakłuwamy widelcem. Jabłka układamy w rzędach, tak by lekko na siebie nachodziły. Całość posypujemy cynamonem i ok. 4 łyżeczkami brązowego cukru. Sposób 2 - tarta z serkiem: Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszą, smarujemy jajkiem, zawijamy i nakłuwamy. Następnie na środek wykładamy serek naturalny połączony z cukrem, na masie układamy jabłka. Wszystko posypujemy ok. 1 łyżeczką(...)natomiast ta z serkiem smakuje jak rożek z twarożkiem i jabłkami. Wyjęte z piecyka i podane z lodami na pewno zachwycą gości, którzy wpadną z niespodziewaną wizytą. Przygotowanie trwa kilka chwil, a efekt jest naprawdę niesamowity, dlatego zawsze warto mieć w lodówce lub zamrażalniku ciasto francuskie. :) Pieczenie (dla obu tart): Temperatura - 200ºC z termoobiegiem oraz dolną grzałką Czas

Cooking Monster
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 162

Takie paszteciki to bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące,  więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka takich pierożków spokojnie można podać na obiad. Ciasto w smaku jest podobne do francuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków(...)koła o średnicy 8cm. Składniki na ciasto: 20-25 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 1 łyżka śmietany 15 dkg masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka

Maślane ciasteczko
Ciasto jabłkowe 205

łyżki śmietany • 5 łyżek wody • 5 łyżek mleka w proszku • 1 płaska łyżka żelatyny  Sposób przygotowania 1. • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę  • Mąkę wymieszać z cynamonem,dodać kakao,sodę  wszystko razem wymieszać  • Stopniowo dodawać do ubitych jajek na przemian  z olejem na koniec wsypać starte jabłka wymieszać  • Wlać ciasto na posmarowaną blachę(...)Polewa • margarynę rozpuścić dodać cukier  mleko w proszku,śmietanę,i wodę  • Mieszać cały czas podgrzewać na wolnym ogniu  (gdyby masa robiła się zbyt gęsta dolać kilka łyżek wody)  • Gdy polewa prawie będzie się gotować  wymieszać żelatynę gorącą polewę wlać na ostygnięte ciasto

W królestwie smaków Beaty
Proste wytrawne rogaliki drożdżowe z konfiturą wiśniową 179

ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy do niej jajka w temperaturze pokojowej i wsypujemy drożdże. Mleko podgrzewamy tak, by było letnie i również wlewamy je do ciasta, zaś zaraz po nim dodajemy wystudzoną margarynę. Jeśli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt rzadkie, należy podsypać je jeszcze mąką. Całość wyrabiamy przez przynajmniej kilka minut, by nie kleiło się do rąk. Jeśli(...)mamy pewności, czy ciasto już jest gotowe do wyrastania, łatwo sprawdzić to, nacinając je. Jeśli pojawiły się pęcherzyki powietrza, można odstawiać przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Drugim sposobem jest lekkie "wciśnięcie" palcem w ciasto. Jeśli wraca ono do poprzedniego kształtu; odskakuje, znaczy, że jest już dobrze. :) Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na dwie części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość

Kuchenna Kontrrewolucya
Sernik z pomarańczową nutą 146

rzadkiego) skórka starta z 1/4 pomarańczy około 70g crunchy pomarańcza i czekolada firmy Kupiec (zależy jakiej tortownicy użyjemy) 0,5 łyżeczki żelatyny 1 pomarańcza 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Ser, fruktozę, jajka, jogurt, skórkę pomarańczy miksujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy crunchy, tak żeby pokrywało cały spód następnie wylewamy masę serową tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową(...)minut w temp. 170 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin pomarańcz obieramy i kroimy w plastry w 0,5 szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i miód na teflonową patelnie wykładamy pomarańcz, którą zalewamy mieszanką wrzątku i żelatyny dusimy na małym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placki jogurtowe z truskawkami 145

sposobów. Można dodać truskawki tak jak w przepisie w trakcie smażenia, bądź od razu pokrojone do ciasta. Można użyć owoców mrożonych, ale teraz jest sezon na świeże, więc takie polecam szczególnie. Idealnym uzupełnieniem takiego śniadania jest dobry humor, rodzinne towarzystwo, kawa i czasem odrobina bitej śmietany.   Składniki, cytuję za Asią: - 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego; - 2 duże jajka(...)łyżki oleju - 2 – 3 łyżki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - mała szczypta soli - kilka truskawek Wykonanie W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię

dom-agi.pl
Grzanki z serem 177

jedzenia a najbardziej chleba. Od razu taki wyrzut sumienia pojawia się w mojej głowie, że dzieci w Afrycie, że dzieci z biednych rodzin nie mają czasem ciepłego posiłku przez kilka dni. W związku z tym, po długim świątecznym wyjazdowym weekendzie, został mi chleb, który jest czerstwy i nie da się go ugryźć, a że wyrzut już mi siedzi na sercu(...)nudno, dołożyłam trochę żółtego sera i jest cudownie pyszne. Składniki: 6 kromek czerstwego chleba 2 duże jajka 10 dag sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach sól, pieprzzioła prowansalskie olej do smażenia Sposób wykonania: Jajka roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, dołożyć starty ser, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Każdą kromkę chleba

pieprzny smaczek
Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe 284

bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz żołądek na kilka dobrych godzin. Inspirowałam się przepisem z tego bloga. Składniki: (6-7 bułeczek) 20g drożdży 100 ml maślanki 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy rozczyn. Do miski dodajemy drożdże, lekko podgrzane(...)łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Wszystko mieszamy, aż rozpuszczą się drożdże i odstawiamy na 15 minut pod ściereczką. Następnie do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę, sól i jajko - bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy roztopione masło w tym celu, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Całość odstawiamy pod ściereczką na około 1-1,5 godziny

Truskawkowa Fiesta
Makowa tarta na ciemnym spodzie 280

przypadku maku mielonego. Z tą różnicą, że po odciśnięciu z nadmiaru wody mak należy dwukrotnie zmielić w maszynce. Bez względu na, to czy wybierzecie pierwszy czy drugi sposób kolejno postępujemy tak samo. Do gotowego maku dodajemy resztę składników. Poszatkowane orzechy (możecie również użyć orzechy pekan),  miód, cukier, masło i rodzynki (większe można pokroić, można też część rodzynek zastąpić żurawiną(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciemny spód: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao i masło. Masło siekamy nożem. Na koniec wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, schładzamy ją kilka minut w lodówce, następnie wylepiamy nim formę na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wkładamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania