blogu pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób przygotować pyszne kotlety warzywne z kurczakiem. Przygotowując potrawę testowałam nóż szefa kuchni Zwilling® Artis. Każdy, kto lubi gotować wie o tym, że dobry, ostry nóż to podstawa szybkiego przygotowania potrawy. Wielokrotnie miałam problem z szybko tępiącymi się nożami. Po naostrzeniu za kilka dni problem powracał. Nóż szefa kuchni Zwilling® Artis(...)kurczakiem z użyciem noża szefa kuchni Zwilling® Artis KOTLETY WARZYWNE Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 łyżki bułki tartej, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pierz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Filet z piersi kurczaka kroję w małą kosteczkę. Cukinię ścieram na tarce o dużych
Tradycyjna kuchnia KasiPaszteciki nadziewane dynią i jarmużem to smaczne paszteciki z drożdżowego ciasta. Idealne na karnawałowe przyjęcie. U mnie znikają z talerza w mgnieniu oka. Przyrządzam je na wiele sposobów. Po świątecznym obżarstwie proponuję przepis na paszteciki z dynią i jarmużem. Są to moje świąteczne resztki, które wykorzystałam do tego przepisu. Dynię piżmową piekłam do sałatki z dynią . Jak zwykle wybrałam dynię(...)pasztecików 20 g świeżych drożdży 350 g pszennej mąki 100 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 50 g miękkiego masła jajko do posmarowania czarnuszka do posypania Nadzienie 150 g pieczonej dyni piżmowej 100 g świeżego jarmużu, tylko liście 1 biała cebula 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatałowej 2 ząbki czosnku
codojedzenianastolatka sama zaczęłam piec ciasta. Mama piekła makowce, pierniki, różne ciasteczka, był wafel z ciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki z liceum. Jej mama ucierała właśnie ciasto na keks, a my siekałyśmy bakalie. Nie pamiętam, czy próbowałam tego wypieku, może nie zdążyłam(...)przepisy na keks, świąteczny będzie u mnie zawsze przygotowywany według tego starego sposobu z rozsypującej się pierwszej książki kucharskiej mojej Mamy. Polecam wszystkim! Przygotowuję: - 300 g mąki tortowej - 1 łyżkę proszku do pieczenia - 200 g cukru pudru - 1 cukier waniliowy lub wanilinowy - 150 g miękkiego masła - 5 jajek - 400 do 450 g bakalii - 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej/smażonej - tłuszcz
I tu będę miała takie tejego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 1 blat biszkoptowy: 4 jajka 150 g cukru 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijać po każdym(...)przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. W taki sam sposób i z takich samych składników upiec drugi blat biszkoptu. Masa twarożkowa z brzoskwiniami: 600 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 600 ml śmietany kremówki 150 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu
Domowa cukiernia Ewyłyżka erytrolu 1 łyżka mąki z ciecierzycy (Incola) Ciasto: 100 g mąki z ciecierzycy (Incola) 50 g mąki kasztanowej (Incola) 50 g mąki ryżowej (Incola) 1 jajko szczypta soli himalajskiej 1 łyżka oleju rzepakowego Farsz: 650 g pieczarek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy(...)sposób redukujemy nadmierną ilość wody i zagęszczamy naturalnie cały farsz. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto na środek i za pomocą łyżki ukształtuj okrągły placek. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Po tym czasie wyciągnij upieczone ciasto i ułóż na wierzchu gotowy farsz, posyp startym serem i wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut
Zdrowie na języku :Pjedzenia. Jeżeli jednak z jakichś powodów aplikacja nie spełnia Twoich oczekiwań lub mieszkasz z dala od dużego miasta i raczej nie znajdziesz odbiorcy - spróbuj wykorzystać produkty na maxa. Najprostszym sposobem przedłużenia żywotności produktu jest jego zamrożenia - ale jak wiadomo, nie każdy artykuł żywnościowy nadaje się do mrożenia. Kombinuj, bo możliwości jest wiele. Resztki warzyw - tzw. okrawki warto zamrażać i wykorzystać(...)podczas warsztatów przygotowaliśmy: krem z topinamburu z chipsami z obierków łosoś z teriyaki z uschniętych warzyw pozostałych w lodówce bread pudding z uschniętego pieczywa I tu kilka słów wyjaśnienia odnośnie menu. Krem z topinamburu gotowanego w mleku ( mleko po odcedzeniu wykorzystane do moczenie pieczywa na bread pudding ) podany został z chipsami z obierek. Obierki, czyli skórka z dobrze wyszorowanego
kolorowotorcikowodojrzałe banany 1 jajko 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej biszkopty na spód Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wbij jajko i krótko zblenduj z cukrem oraz bananami. Dodaj sery, mleko i mąkę ziemniaczaną, i całość zblenduj na jednolitą, gładką masę serową. Dno tortownicy (średnica 23 cm) wyłóż biszkoptami (użyłam podłużnych(...)stopni i piecz jeszcze przez 15-20 minut (wierzch zacznie się ładnie rumienić). Po wyłączeniu zostaw w otwartym piekarniku około 20-30 minut lub wystudź w ten sposób całkowicie. Moja tortownica ma ceramiczne dno i silikonowe boki, ale jeśli masz metalową polecam wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Sernik bananowy Sernik bananowy Sernik bananowy _________________________________ 11 września mija
Kolorowy Przepisownikktóry podaję wystarcza na 5 sztuk. Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka (pół na pół z wodą) 2 jajka przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Jajka w całości ubijamy, po czym dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do otrzymania jednolitej, niezbyt gęstej masy. Przyprawiamy. Kurkuma nada naleśnikom piękny, słoneczny kolor. Patelnię nagrzewamy. Ja na swojej nie używam(...)danie :) Umieszczam w blaszce jedną sztukę naleśnika, do którego dodaję kilka łyżek farszu oraz zawijam w rulonik. To samo robię z pozostałymi naleśnikami, układając je ciasno obok siebie. W misce mieszam jogurt naturalny, 2 starte ząbki czosnku, starty ser żółty, przyprawiam solą i pieprzem do smaku. W ten sposób przygotowany sos, wylewam na naleśniki ułożone w blaszce. Danie pieczemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!RABARBAR Pewnie kojarzy się Wam z kompotem i dzieciństwem . Na szczęście można go używać i podawać na wiele sposobów. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego. Ma duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów(...)cukru. Do miski miksera włożyłam miękkie masło. Dosypywałam cukier i zmiksowałam na białą masę. Dosypałam cukier wanilinowy. Wbiłam jajka. Utarłam składniki na gładką masę. Stopniowo dodawałam maślankę nie przerywając miksowania. Następnie dodawałam do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną
potrawyregionalnepowodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych owoców, np. malin, truskawek czy jagód. 7 g żelatyny 1/2 filiżanki zimnej wody 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 1 szklanka cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku z cytryny 1/4 szklanki syropu z fiołków ( najlepiej użyć domowego, ale w sklepach jest(...)galaretki fiołkowej ) Białka ubić na sztywno z połową ilości cukru - piana ma być sztywna i lśniąca. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Żółtka wraz z połową ilości cukru, solą, sokiem z cytryny i syropem z fiołków włożyć do metalowej miski i ustawić ją nad gotującą się wodą w innym
KUCHARNIADrożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu...Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego.Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów
Gospodyni Miejskacukru pudru Sok z ⅓ cytryny Dodatkowo dekoracje wykonane z masy cukrowej Sposób przygotowania Biszkopt szpinakowy: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, więc najlepiej większy arkusz położyć na spodzie, przyłożyć rant tortownicy i zapiąć). Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo(...)ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy, a następnie do sztywnej piany dodajemy drugą połowę cukru. Masło ucieramy i dodajemy naprzemiennie przygotowane składniki: żółtka oraz białka. Na końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Przełożenie: Biszkopt szpinakowy- połowa warstwy truskawkowej- połowa kremu z jagodami- biszkopt zwykły- krem z jagodami- warstwa truskawkowa- biszkopt szpinakowy. Masą maślaną wygładzamy wierzch tortu oraz boki
Kuchnia w czekoladziedziało się... niżej o tym) i moich nerwów, że się nie uda, że nie wychodzi, że nawet mikser się popsuł! Zuzia, która towarzyszyła mi przy całej tej pracy kilka razy powtórzyła "Mamuś, ale piękny ci ten torcik wyszedł" . Kiedy masa truskawkowa za bardzo mi zastygła, bo w tym czasie usypiałam Wikusię rzuciłam "dalej nie robię, jadę kupić gotowy(...)sobie nawet w trakcie jak się robi tą plecionkę, bo oglądałam kiedyś na filmikach i zdjęciach - nie wiedziałam jak łączenia zakryć, a to całkiem dobry i atrakcyjny dla oka sposób (choć moja tylka jest za mała, na pewno dokupię sobie większą). Do końca nie miałam w głowie wizji jak ma ten tort wyglądać wizualnie, a coś się udało zmajstrować
Kolorowy PrzepisownikPoncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: barwniki spożywcze perełki cukrowe wiórki kokosowe ½ wafelka kokosowego ok 3 cukierki "Michałki" Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)dnia, przed przełożeniem tortu krem przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu utworzenia się na powierzchni nieregularnych, trwałych kształtów. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Orzeszki ziemne drobno siekamy, prażymy kilka minut na suchej patelni często mieszając i zimne dodajemy do kremu. 4. Przełożenie: Biszkopty przed nałożeniem kremu nasączamy mieszanką soku z wodą. Biszkopt orzechowy- ½ kremu orzechowego- biszkopt kakaowy- ½ kemu orzechowego
Kuchnia w czekoladzieekstraktu waniliowego nadzienie słoiczek konfitury różanej dodatkowo 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody sok z 1/2 cytryny płatki migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, dodać cukier i drożdże i wymieszać. W kubeczku roztrzepać jajka oraz żółtka i dodać do mąki. Dolać spirytus i ekstrakt waniliowy ( lub dwie łyżki spirytusu) oraz mleko. Na koniec dodać(...)ważna jeśli będzie zbyt niska pączki nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne, jeśli zbyt wysoka spalą się z zewnątrz, a wewnątrz będą surowe. Kiedy olej jest rogrzany, wkładamy do niego kilka pączków (w zależności od wielkości rondla) i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty w zależności od wielkości pączków. Z reguły po ok. 2 min smażenia pączki same przekręcają
DefinicjaSmakuRewelacyjny tort makowy z przepyszną, rozpływającą się w ustach masą budyniową oraz orzeźwiającą i idealnie komponującą się z całością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w
Słodka Strona