ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 kulki mozzarelli Oliwa z oliwek Sposób przygotowania ciasta na pizzę: Umieszczam składniki w misce do wyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto przez(...)wyjmuję, by dodać ostatni składnik: jajko. Jaja wbijam bezpośrednio na pizzę. Jedno po drugim, dając im swobodę rozlewania się po składnikach. Wkładam pizzę z powrotem do piekarnika i daję jej jeszcze 3-5 minut (do momentu aż jaka się zetną). Upieczoną pizzę podaję na dużych talerzach. Uzupełnieniem dzieła może być oliwa z oliwek. Kilka kropel na wierzch sprawi, że poczujemy
Ale Prostekwaśnej śmietany 18% 3 duże jajka 130 g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru 20 g cukru z prawdziwą wanilią (lub laska wanilii) wybrane bakalie (ja dodałam po garści rodzynek i orzechów nerkowca) ok. 50 ml rumu Dodatkowo: gaza (sporo) bakalie, drylowane wiśnie (np. z kompotu) lub inne owoce do dekoracji) Jajka i śmietanę miksujemy lub dokładnie roztrzepujemy rózgą(...)się, wlewamy miksturę z jajek i śmietany, Gotujemy, cały czas mieszając, aż wyraźnie oddzieli się cały ser i serwatka. Metalowe, gęste sito wykładamy podwójną warstwą gazy i odcedzamy ser (uwaga, by się nie poparzyć!). Odciskamy go, przykrywamy gazą, a następnie talerzykiem deseczką lub pasującym kształtem naczyniem i obciążamy. Zostawiamy tak w chłodnym miejscu na kilka godzin, a najlepiej na całą
Ratunku obiadWydawałoby się, iż w post apokaliptycznym świecie próżno szukać jedzenia, które oprócz podstawowej funkcji zaspokojenia głodu potrafi uraczyć także kubki smakowe. Przykład serii Fallout pokazuje, że
Nerds Kitchenżyciu krótkim, sezonowym, wygasającym w ciemnej szafie, wśród wielu podobnych, smutno zwisających i zapomnianych egzemplarzy. Cieszy mnie i wprawia w euforię pierwszy w tym roku bukiet botwinki, kilka stokrotek ocalonych przez M. przed wygłodniałą kosiarką i zapach fiołków, subtelny i delikatny, jak płatki, z których ulatuje. Myśląc o przyjemności i bogactwie, staram się przypomnieć sobie co ostatnio(...)Muszę powiedzieć, że jestem niebywale bogata! Ba! Ja po prostu opływam w bogactwo! W ciągu ostatnich tygodni dostałam w prezencie cztery słoiki - w każdym białka z 6 jajek. Wiecie ile bez i makaroników można z nich upiec?! Do tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków. Nie mogę też zapomnieć o regularnych
KUCHARNIAUwielbiam tłusty czwartek objadanie się bez opamiętania... w domu smażymy z Mamą zawsze chrust. Jednak w tym roku tak się złożyło, że nie mogłam pojechać do
sierotka maRysia w kuchniPierś z indyka w taki sposób jak poniżej opisałam piekę od kilku lat. Przepis pozostaje niezmienny, jedynie modyfikuję skład marynaty, aby danie nie znudziło się
Codziennik KuchennySobotni wieczór filmowy i reklamówka orzechów do łuskania zmusiły mnie do zrobienia tego ciasta. W jaki sposób? Otóż jak już się przekonałam po kilku latach życia z moim mężem, zawsze pozostawienie mu wyboru filmu kończy się horrorem, czasami nawet i nie jednym. Przyzwyczaiłam się już do jego gustu i jakoś sama trochę polubiłam ten gatunek filmów. Po którym z kolei(...)spać. Z napięciem patrzyłam na ekran czekając aż coś w końcu "wyskoczy" łupiąc jednego orzecha za drugim. W efekcie przez półtorej godziny wyłuskałam pół kilo orzechów ( a chciałam tylko kilka by zjeść sobie rano do śniadania) Nie pozostało mi zatem nic innego jak tylko upiec orzechowca. W najbliższym czasie spodziewajcie się jeszcze jednego wypieku z orzechami gdyż za długo
ciastkarnia na kruchym spodziewiele. Druga strona zaraz będzie doszukiwała się podtekstów, szukała przyczyny, aż wreszcie próbowała zrewanżować się, czasem w niezbyt przyjemny sposób. Jeśli jednak przebywa się z kimś niemal codziennie, po kilka czy kilkanaście godzin, nawiązuję się więź. Nie jest to przyjaźń, ale mimo wszystko to coś bardzo ważnego. Wywołujące uczucie ciepła w okolicy serca. W mojej pracy udało się zbudować właśnie(...)takim kremem będzie jeszcze lepsza. Przepis na ciasto i sposób jego złożenia pochodzi z Julehefte , nr 46/2017, świątecznego dodatku do Familie Journal . Drożdżowa gwiazda z kremem kakaowo-cynamonowym Składniki: (na ciasto o średnicy 25 cm) 75 g miękkiego masła 450 g mąki pszennej 200 ml letniego mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży krem kakaowo-cynamonowy: 150 g miękkiego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuwielbiają racuchy, ich zdrowsza wersja- z dodatkiem warzyw. Pyszne, zdrowe, dodatkowo kolorowe... czegóż chcieć więcej... Mogę zapewnić, że dzieci zajadają je ze smakiem, w taki oto prosty sposób można im przemycić marchewkę, za którą pewnie nie wszystkie maluchy przepadają. Racuchy to smaczny, pełnowartościowy posiłek, idealny zarówno na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci jak i do kawy lub herbaty(...)cukru trzcinowego, zależy od dnia i zapotrzebowania, wszystkie wersje równie pyszne. Inspiracją był przepis na opakowaniu marchewki. Z podanych ilości wychodzi 16 racuchów. Składniki: - 450g mrożonej marchwi (kostka) - 3 jajka (osobno białka i żołtka) - 1/2 szklanki* ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1/3 szklanki* jogurtu naturalnego - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej typ700 lub 1 szkl.mąki orkiszowej
Smaczne Zdrowezdjeciu żeby latwiej bylo sobie wyobrazic co trzeba robic. Ale zacznijmy od Skladnikow : -Jedna poledwiczka 400-500g -olej jasminowy -olej zwykly -Musztarda chrzanowa kilka lyzeczek -Musztarda francuska kilka lyzeczek -Torebka grzybow suszonych -Ziola: tymianek ,rozmaryn, bazylia -Sol i pieprz do smaku -kalafior (2 jaja , bulka tarta ) -male ziemniaczki w skórce -szpinak -cebula -czosnek SPOSOB: Poledwiczke zamarynowalam w soli(...)POZOSTAWIAMY w lodowce na okolo 3 godz. ( Wiele czytalam na ten temat i uwazam ze pol godzina marynata jest nic nie warta poniewaz nie przejdzie wszystkim ROBILAM na rozne sposoby i metoda prob i bledow teraz moja poledwiczka jest super ) 4. Na rozgrzana patelnie z olejem jasminowym rzucamy poledwiczke (reszte marynaty zostawiamy na pozniej) **Nie wystraszcie sie tego ze strzela
Viola cooks with passionKojarzycie batoniki Kinder Pingui? W bardzo prosty sposób możecie przygotować ciasto o bardzo zbliżonym smaku, dla wielbicieli tych batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany(...)tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker , 2 łyżki oleju, 2 łyżki mleka w temp. pokojowej, szczypta soli. masa: 400 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/2 opakowania żelatyny do deserów Dr Oetker , 2 łyżki cukru pudru. dodatkowo
Aga w kuchnidrugiej strony szkoda wyrzucać. Wpakowałam je do kilku pierożków. Po usmażeniu szybka degustacja i …. bomba! To jest ten smak! Męża nie było można odgonić od pierogów, a obiecałam kilka sztuk rodzicom, więc warowałam przy nich jak strażnik Pierogi świetne są zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu jak i na zimno. Dobre nawet po kilku dniach. Poeksperymentujcie z ciastem(...)papierowym."]} Drukuj Puszyste smażone pierogi na jogurcie z pieczarkami Składniki Ciasto na pierogi 3,5 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu naturalnego (dałam grecki) 2 jajka 1 łyżeczka sody szczypta soli olej do smażenia Nadzienie Sposób przygotowania Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Ciasto przykryć i odstawić na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdy krążek nałożyć
Mieszam w Garnkuprzepisów na naleśniki. Ja mam swój przepis, który wykorzystuję od lat, naleśniki z tego przepisu bardzo Nam smakują i być może ktoś z niego skorzysta. Jeśli jednak macie inny sposób to przygotujcie naleśniki wg swojej receptury. Mąką w przepisie jest podana orientacyjnie, każda mąka inna i czasem wystarczy szklanka, a czasem potrzebne są aż dwie. Musimy dodawać mąkę partiami(...)będziemy mieć mniej pracy do wykonania na raz. Polecam! Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu Składniki na 8 naleśników: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 1-2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Na farsz: 1 cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 1 por 200g sera feta przyprawy
Smak mojej kuchniBrukselka to jedno z tych warzyw, które się kocha lub nienawidzi. Ja ją bardzo lubię i staram się przygotowywać na różne sposoby. Dziś przygotowałam zapiekankę z brukselki , a na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z dynią i żurawiną i brukselkę pieczoną z kasztanami i boczkiem - idealny dodatek do świątecznego obiadu. Danie, które dziś przygotowałam jest może nieco(...)śmietany i jajka - śmietanę wlać do miseczki, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać (rozbełtać żółtko) i odstawić. Przesmażoną brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać śmietaną rozkłóconą z jajkiem i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut do czasu
Codzienne Gotowaniekuchni? Wybierz się więc w podróż do Państwa Środka. Kuchnia chińska zachwyca fuzją wielu aromatów i pozwala odkryć szósty smak, umami. A jak przygotować typowe danie chińskie z ryżem? Sposobów jest wiele. My przedstawimy Ci te najlepsze. Gdy mówimy o typowym „chińczyku” z ryżem, mamy na myśli głównie dania kuchni kantońskiej. Bo to właśnie w tym regionie Państwa Środka dominują(...)właśnie wok – głęboka patelnia, najczęściej żeliwna, jest podstawowym narzędziem każdego azjatyckiego kucharza. Gdyby sprawdzić, jak wygląda jakiś „chińczyk” w Krakowie czy Warszawie od środka – na palnikach zobaczyłbyś co najmniej kilka takich garnków. A co powinno trafić do wewnątrz, by powstała pyszna potrawka? Jeśli ryż, to jaki? Ryż jest podstawą kuchni chińskiej. Sięga się przede wszystkim po ten klasyczny, długoziarnisty. Możesz
Kuchcik gotujeporcja na raz [212ml] 2 marchewki - małe 2 jaja - całe 1 brokuł - mały; korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire kilka kropel tabasco 2-3 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa(...)konsystencję. Wbić całe jajko i doprawić przyprawami, sosem sojowym, sosem worcestershire i tabasco. Wyrobić farsz ręką na jednolitą masę. MAKARON: Ponownie doprowadzić do wrzenia wodę po gotowania brokuła. Dodać olej i na wrzątek wrzucać makaron. Obgotować go przez 1 min. - nie dłużej! Wyjąć łychą cedzakową i wyłożyć na lnianą ściereczkę kuchenną - w ten sposób rurki nie będą
Grunt to przepis!marki Sokołów w Woli Suchożebrskiej. dworek :) Wraz z innymi blogerami i przedstawicielami Seniorów pod czujnym okiem szefów Dominika Moskalenko i Łukasza Konika przygotowaliśmy kilka dań ze szparagów i wieprzowiny. Dania te miały pokazać w jaki sposób urozmaicić dietę seniorów. Jak przygotować proste i wartościowe dania pełne smaku. Moimi smakowymi faworytami były dania ze szparagów i deser... powtórzę je z pewnością(...)sami. A co przygotowaliśmy tego dnia? zapraszam na fotorelację. Przekonacie się sami co pysznego ugotowaliśmy!!! kuchnia przygotowywanie polędwiczek pierwsze zupowe działania będą jaja w koszulkach! zupa się warzy jajka się hartują... ... i szparagi też :) szparagi na masełku... i na talerzu... szparagi na maśle, z boczkiem, jajkiem w koszulce i sosem berneńskim zupa z białych warzyw (ziemniak, cebula, szparag) polędwiczka
Dzieje kuchennej Wiewióryświetnie wygląda i w garnku, i na talerzu. Obiecujemy, że motyw połączenia intensywnej czerwieni i zieleni z pewnością nie raz będziemy tu jeszcze eksploatować. Klopsiki przygotowujemy w dość typowy sposób, może poza tym, że po raz kolejny mówimy stanowcze „nie” wynalazkom typu moczona bułka. Używamy mięsa mieszanego, wieprzowo-wołowego. Jeśli bardzo nam się spieszy lub mamy wyjątkowego lenia, możemy(...)duża papryka (300g) 1 średnia cebula (150g) 2 nieduże marchewki (200g) 400g brukselki – świeżej lub mrożonej 2 nieduże szalotki 1 łyżka słodkiej papryki 1 duże (L) jajko sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek tartej bułki 250ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku kilka łyżek oleju rzepakowego Instrukcje Cebulę, szalotki i marchewkę obieramy, paprykę rozcinamy
Kulinarna Pokusa