pierogów mają Chińczycy dziesiątki. My postanowiliśmy wykorzystać jeden z nich w pierogach wigilijnych, bo powstałe w ten sposób pierożki skojarzyły nam się one z… aniołkami. W każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już na pewno jakaś odmiana. Poza tym dzięki temu sposobowi pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Jak się je lepi? Wycinamy kwadrat z ciasta, nakładamy na środek(...)farsz, zlepiamy bok do boku, tworząc prostokąt, a następnie łapiemy dwa rogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny zarazem. Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cieplej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz : Kapusta z grzybami według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy
Niedzielny kucharzopanowały czeluści internetów. Są idealne na wszelkiego rodzaju imprezy dziecięce, bo robi się je szybko, maluchy je uwielbiają, a do tego rewelacyjnie dekorują stół. Ciasto możesz zrobić na różne sposoby, ja podam Ci dziś ten podstawowy. A dekoracja… i tu ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia. Czekolada biała (lub z dodatkiem dowolnych barwników spożywczych), ciemna, kolorowy cukier, maczek lub jakakolwiek(...)klasa! Samo ciasto robi się błyskawicznie. Oto czego potrzebujesz: 150 g masła o temp pokojowej 150 g cukru cukier waniliowy 2 jajka szczyptę soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki pszennej Masło, cukry i jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Nam z początku wydawało się że coś poszło nie tak, bo myślałam że masa
Arbuziakiplanowanym dziełem na bloga, ale jednak efekt końcowy jest nawet uroczy 😍 W ten o to sposób powstał torciko-sernik jagodowy a żeby było śmieszniej udekorowany jest jeżynami 😉 Składniki (śr: 18 cm): Proteinowy, kakaowy biszkopt (śr: ok 15 cm) -4 duże jajka -5-6 łyżek gorzkiego kakao -2 miarki odżywki białkowej (u nas naturalna) -4 łyżki ksylitolu -szczypta(...)wyłożyć folią aluminiową. Masę serową podzielić na 4 równe części. Wlać pierwszą porcję masy, ułożyć pierwszy blat, wlać kolejną część masy itd. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ostrym nożem odciąć delikatnie boki tortu od tortownicy i ściągnąć pierścień, następnie udekorować górę
Candy Pandassera żółtego startego na grubych oczkach 1/2 sera camembert pokrojonego w plasterki 3-4 jajka (jeśli uważamy że jest za rzadki farsz dodajemy kolejne jajko) sól pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zagniatamy z masłem (jak na kruszonkę). Dodajemy jajko, sok z cytryny dokładnie zagniatamy i dodajemy wodę. Całość zagniatamy żeby wszystkie składniki się połączyły i ciasto było gładkie(...)smażymy, pod koniec smażenia dodajemy zioła prowansalskie. Na podpieczony spód wykładamy kurczaka 3/4 brokuła. W miseczce rozrabiamy jajko ze śmietaną i mieszamy z serem żółtym doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i tak powstałą miksturę wylewamy po powierzchni tarty. Na wierzch układamy jeszcze kilka pozostałych różyczek brokuła i rozkładamy plasterki sera camembert. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Piekielna Kuchnia Patirodzynki, migdały, zmielony mak i skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Ostudzić. Dodać pokruszone biszkopty i jajka (jajka dodawać po kolei, za każdym razem mieszając. Jeśli masa robi się za żadna, nie należy dodawać kolejnego jajka. Nadzienie powinno być gęste!) 2. Ciasto półfrancuskie: 300 g masła zmrozić w zamrażalniku. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka(...)wymieszać i odstawić na 20 minut do "ruszenia drożdży" (więcej o rozczynie możesz przeczytać TUTAJ ) 120 g masła roztopić, przestudzić. Jajka ubić do puszystości z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, sól, mleko oraz ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto
Nastoletnie Wypiekaniemiodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu(...)mleka. Mieszamy i przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło stapiamy na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do dużej miski, dodajemy zaczyn, ubite z cukrem jajka, mleko, sól. Ugniatamy ciasto, pod koniec partiami dodajemy roztopione masło. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Wkładamy
Bon Appetit Małgorzatyromantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy Masa: 300 g serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietanki(...)proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 70 ml śmietany kremówki 30% Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody i gdy lekko przestygnie wlewamy do wysokich naczyń, np. szklanek, a najlepiej użyć plastikowych jednorazowych kubeczków. Umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia
Słodka Stronawiśniami. W wersji jeżynowej podbiło nasze serca i oczywiście podniebienia ;). Bardzo polecam! Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej ( 160 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( 10 g ) 6 dużych jajek 1 szklanka cukru ( 220 g ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem budyniowo - maślany: 600 ml mleka 3 żółtka 3,5 łyżki mąki pszennej ( czubatej ) 2,5 łyżki(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić przez kilka minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem budyniowo - maślany: 200 ml mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami na bezgrudkową masę. Resztę mleka przelać
Opowieści z piekarnikadrewniane - Naczynie na Jajka Ufo Miseczka drewniana to - Margot misa w rozmairze S Cała kolekcja Margot, to przepiękne drewniane miski i patery. Babkę Wielkanocną, postanowiłam podać właśnie na paterze z tej serii. Margot Patera M Koszyczek Wielkanocny wybrałam, już taki z przykryciem. Postawiłam na kolor biały, który będzie uniwersalny i przyda się na pewno na kilka kolejnych Świąt. Masielniczkę(...)serii postawiłam na imbryk, dzięki czemu, herbata będzie ciągle ciepła, a my możemy dłużej posiedzieć przy stole z rodziną. Na stole zawsze muszą pojawić się elementy dekoracyjne, dlatego wybrałam kilka żółtych kurczaków , zielonego zająca i piękne świece. No to jak, już stół mamy udekorowany to czas go czymś zastawić. Polecam Wam przepyszną babkę potrójnie czekoladową! PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ
SMYKWKUCHNIdwie książki. Inaczej się nie da ponieważ…. Ken Follet autor Filarów ziemi” i „Świata bez końca”, „Igły” tym razem wpadł na pomysł aby napisać trylogię Stulecie. Postanowił opisać w sposób powieściowy najważniejsze, przełomowe, burzliwe wydarzenia historyczne poprzedniego XX stulecia. A na ich tle pokazać losy fikcyjnych i rzeczywistych bohaterów. „Upadek gigantów” otwiera trylogię i przedstawia pełną napięcia opowieść o losach(...)również swoisty przewodnik po historii XX wieku. Druga część trylogii nosi tytuł „ Zima świata”. Akcja tej książki rozpoczyna się w momencie dojścia Hitlera do władzy w 1933 roku, kilka lat po wydarzeniach opisanych w „Upadku gigantów”. Książka ukazuje dalsze losy bohaterów pierwszej części serii oraz ich dzieci. Dzieje powiązanych rodzin z różnych krajów ukazane są na tle wydarzeń historycznych, które
Moja Mama Gotujebiszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka 1/3 szklanki cukrucukier waniliowy80 g miękkiego masła120 ml śmietanki kremówki 30%puszka brzoskwiń (820 g) Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym - Sposób przygotowania:Tortownice(...)się masło).Następnie stopniowo, na niskich obrotach miksera dodajemy po jednej łyżce budyniu (z pozostałej 1/3 części budyniu). Krem przekładamy do lodówki do lekkiego stężenia.Brzoskwinie odsączamy, pozostawiamy kilka na dekoracje, a resztę kroimy w dość drobną kostkę. Dolną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy z obręczą (boki smarujemy masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć
Słodka Stronaprawdzie robiłam go tylko raz ale niestety smak tego ciasta, jak dla mnie nie do przeskoczenia. Drugi powód: krem maślany. Zapałałam zbyt dużą sympatią do kremów śmietankowych i tym sposobem kremy maślane zeszły na plan dalszy. Nie byłabym jednak sobą gdybym czegoś nie zrobiła z przekory, z nadzieją, że tym razem ciasto z buraczkami, przełożone dodatkowo kremem maślanym zachwyci moje(...)liście. Składniki na ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki espresso 200 g masła 135 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 5 jajek 200 g cukru kryształu 250 g ugotowanych, obranych i zblendowanych buraczków Czekoladę rozpuszczamy z masłem na małej mocy palnika. Dodajemy gorące espresso. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem
Made By Mom And Sonodpowiednio co do jednej minuty. Poniżej zamieściłam kilka cennych wskazówek, m.in. o tym, ile jajka na twardo trzeba gotować , by były idealne. Mam nadzieję, że przyda się to Wam nie tylko na Wielkanoc, ale także wtedy, kiedy najdzie Was ochota na jajka w majonezie na śniadanie, kolację, czy też będziecie potrzebowali jajka na twardo do sałatki. @media (min-width:800px(...)gotowaniem, powyżej 10 minut, spowoduje, że na brzegach żółtka pojawi się zielonkawo-szara otoczka, co niestety nieco psuje smak jajka oraz wygląda mało estetycznie. Jajko ugotowane na twardo ma ok. 78 kcal. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak gotować jajka na twardo? Sposób numer 1 – tradycyjny, w garnku: Jajka najlepiej wcześniej wyciągnąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej lub umyć
Kulinarne Przebojeserka mascarpone 200 g nutelli ( jeśli ktoś nie lubi mocno słodkich ciast, należy zmniejszyć ilość) 50 g orzeszków ziemnych Masa orzechowa: 100 g miękkiego (!) masła 2 żółtka (z dużych jajek) 40 g cukru 100 g orzechów włoskich, mielonych 100-110 g kwaśnej śmietany 18% 2 wafelki Lusette (u mnie mleczny i nugatowy) odrobina spirytusu Dodatkowo: 1-2 wafelki Lusette Białka(...)poprzek, a w połowie wzdłuż. Od sposobu układania zależy też ilość potrzebnych wafelków). Orzechy włoskie, mielimy. Mieszamy je z kwaśną śmietaną. Żółtka umieszczamy w misce i razem z cukrem ubijamy na parze (miskę kładziemy na naczyniu wypełnionym w 1/4 jego objętości wodą i włączamy palnik na niewielką moc). Miksujemy przez kilka minut do momentu aż masa zgęstnieje i stanie się
Smaki Na Talerzuczekolady) 1 łyżka masła 100 g Nutelli (ok.2 łyżek) 50 ml śmietanki 30% Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć do jasności i puszystości. Dodać śmietanę, kakao oraz jajko, dalej miksować na średnich obrotach miksera. Następnie wsypać przesianą mąkę oraz sól. Sodę oczyszczoną rozpuścić w soku z cytryny i od razu dodać do ciasta, zmiksować. Gdy ciasto będzie już(...)Piec w piekarniku nagrzanym 190 st.C przez ok. 6-7 minut (u mnie ok. 2 minutki dłużej). Upieczony placek wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W taki sam sposób przygotować pozostałe 11 części ciasta. Masa: Żółtka i wodę umieścić w garnuszku, wymieszać trzepaczką. Dolać mleko skondensowane, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (masa nie może się
Nastoletnie Wypiekaniecoś słodkiego i autorskiego. Do przygotowania ok. 45 ciastek potrzebujemy na ciastka: 5 szklanek mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 5 żółtek (lub dla oszczędnych 2 jajka) 1/2 łyżeczki soli na lukier plastyczny: 100 g glukozy w proszku (do kupienia w aptece) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody 3 łyżeczki masła ok. 500 g cukru pudru(...)wszystkie elementy należy wycinać nożykiem. Wcześniej szablon można sobie wyciąć z kartki papieru i w ten sposób wyciąć garnitur. Białe ranty malujemy lukrem, muszkę przyklejamy również lukrem. Gotowe ciastka pakujemy w folię i szczelnie zamykamy. Można je przechowywać przez kilka miesięcy. Ciasto będzie kruche, a lukier plastyczny dosyć twardy
Jadło i czytadłoZalej płatki gorącą wodą, mniej niż 1 cm ponad ich powierzchnią (po 20 minutach wchłoną wodę). Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do płatków podsmażone warzywa, jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj(...)widowni. To właśnie ona decyduje, kto dokonał zbrodni, ale w jaki sposób – tego już nie zdradzę… Dodam tylko, że w trakcie przerwy, co odważniejsi mają możliwość podzielenia się swoimi przypuszczeniami z panem policjantem, a wybrańcy mogą dostać cukierek albo nawet herbatkę od Tonia. PS „Szalone nożyczki” są grane kilka razy w miesiącu w Teatrze Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie. Bilety: 35zł
Qlinarnie i Qlinarnieczasem widzimy mniej? Albo nie rozpoznajemy? A może zwodzi nas rutyna, brawura, pewność siebie... A może po prostu nigdy nie można przejść tej samej trasy w ten sam sposób. Dziś się zgubiłam. Z początku trasa wiodła szlakiem, któremu ufam - kawa, uśmiech, pogodne objęcie poranka. Ale za pierwszym zakrętem wszystko poszło nie tak, jak chciałam. Zamiast słońca(...)JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę i kolejno po jednym jajku
KUCHARNIA